Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İnfluenza A H1N1 Swine flu-Domuz Gribi Uz. Dr. Ayşegül YEŞİLKAYA 23 Ekim 2009/Batman.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İnfluenza A H1N1 Swine flu-Domuz Gribi Uz. Dr. Ayşegül YEŞİLKAYA 23 Ekim 2009/Batman."— Sunum transkripti:

1 İnfluenza A H1N1 Swine flu-Domuz Gribi Uz. Dr. Ayşegül YEŞİLKAYA 23 Ekim 2009/Batman

2

3 Yeni bir reassortant virus A/California/04/2009 A (H1N1) Etkenimiz=İnsan, kuş ve domuz H1N1 virus genlerinin karışımından oluşan yeni “PANDEMİK H1N1 VİRÜS” suşudur. Çok bulaşıcıdır. İnsandan insana damlacık ve yakın temas ile bulaşır. Domuz Gribi (influenza A H1N1) nedir?

4 Domuz gribinin (A/H1N1) belirtileri nelerdir? Mevsimsel grip belirtileri ile aynıdır. Bunlar: Ateş Öksürük Boğaz ağrısı Yaygın vücut ağrısı Baş ağrısı Üşüme ve Yorgunluk Çocuklarda kusma ve/veya ishal

5 Domuz gribi (A/H1N1) nasıl bulaşmaktadır? Mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma (damlacık yolu->5µm partikül) yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra (temas yolu), eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir.

6 Sulardan domuz gribi (A/H1N1) virüsü bulaşabilir mi? İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma gösterilmemiştir.

7 Domuz gribini tedavi eden ilaçlar var mıdır? Evet. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.

8 Hastalığa yakalanan kişiler ne kadar süreyle bulaştırıcıdır? Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.

9 Daha çok hangi yüzeyler bulaşma kaynağıdır? Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir.

10 Daha çok hangi yüzeyler bulaşma kaynağıdır? Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır.

11 En çok kullandiginiz tıbbi alet

12 Önce burun mu? ELLERİNİZİ GÜN İÇİNDE FARKLI AMAÇLAR İÇİN KULLANIRSINIZ

13 Ev ve eşyaların temizliğinde nelere dikkat etmek gerekir? Yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar vb) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir. Evlerde çamaşır suyu en etkili ve en ucuz dezenfektan maddedir. Çamaşır suyu 1/100 sulandırılarak kullanılmalıdır.

14

15 Ev ve eşyaların temizliğinde nelere dikkat etmek gerekir? Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve bulaşıkların ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Eşyalar hastaya özel olmalıdır. Hastanın eşyalarına temas ettikten sonra mutlaka ellerinizi su ve sabunla en az 20 saniye yıkamalısınız. Hastaya ait kap kacak ya bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.

16

17 Etkili El Yıkama Eller suyla ıslatılır

18 Etkili El Yıkama Ellere 3-5 ml sıvı sabun alınır

19 Etkili El Yıkama Avuç içi avuç içine alınarak ovalama hareketi tekrarlanır

20 Etkili El Yıkama Sağ avuç içine sol el sırtı gelecek şekilde yerleştirilir, ovalanarak beş kez tekrarlanır. Aynı hareket diğer el içinde beş kez tekrarlanır.

21 Etkili El Yıkama Aynı hareket sol el içinde tekrarlanır. Sağ eli sol el sırtına koyarak parmak araları birbirinin içine gelecek şekilde tekrarlanır.

22 Etkili El Yıkama Sağ el parmak sırtları sol elin avuç içine gelecek şekilde yerleştirilir, ovalama tekrarlanır.

23 Etkili El Yıkama Sağ el baş parmağı sol avuç içine alınarak rotasyonel olarak beş kez tekrarlanır. Aynı hareket sol el için de tekrarlanır

24 Etkili El Yıkama Sağ el parmak ucu iç kısımları sol el avuç içine gelecek şekilde konur, ovalanır Aynı hareketler sol el parmak uçları için de yapılır

25 Eller iyice durulanır Etkili El Yıkama

26 Kağıt havluyla eller iyice kurulanır. Etkili El Yıkama

27 Kağıt havlu kullanarak musluk kapatılır Etkili El Yıkama

28 Kullanılmış havlu çöp kutusuna atılır Etkili El Yıkama

29

30 Domuz gribinden kendimi nasıl koruyabilirim? Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız ve elinizi yıkayınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir.

31 Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.

32 Hastalıktan korunmak için ellerimi nasıl yıkamalıyım? Ellerinizi 15-20 saniye süreyle su ve sabunla yıkamalısınız. Su ve sabuna ulaşamadığınız yerlerde alkol içeren el antiseptikleri kullanabilirsiniz.

33

34 Hastalanırsam ne yapmalıyım? Domuz gribi şüpheli bir kişi ile temastan sonraki 7 gün içinde kendinizde yukarıda sıralanan hastalık belirtileri olduğunu hissederseniz hemen bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz herhangi bir teste ya da tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığına karar verecektir. Eğer hastalandıysanız veya hastalık belirtilerini gösteriyorsanız evde istirahat ediniz ve çevrenizdeki kişilerden de onlara bulaştırmamak için uzak durunuz.

35 Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir? Zor nefes almak veya nefes darlığı Bilinç bulanıklığı Sık ve uzun süreli kusma

36 Çocuklardaki acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir? Hızlı veya zor nefes alma Vücutta solgunluk ya da morarma Beslenememe Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil Huzursuzluk Ateşle beraber döküntü görülmesi

37 ÖZET Elinizi yıkayın, mendil kullanın Bol sıvı tüketin(SU İÇİNİZ..) Bol meyve-sebze yiyin Öğün atlamayın, zinde kalın. Evinizi/odanızı sık sık pencereleri açarak havalandırın Tokalaşmayın Sarılıp, öpüşmeyin Kendinizi kötü hissederseniz okula/işe gitmeyin,başkalarına hastalık bulaştırmayın, birinci basamak(sağlık ocağı) hekimine başvurun.


"İnfluenza A H1N1 Swine flu-Domuz Gribi Uz. Dr. Ayşegül YEŞİLKAYA 23 Ekim 2009/Batman." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları