Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilişim Teknolojileri ve Yazılım"— Sunum transkripti:

1 Bilişim Teknolojileri ve Yazılım
Bilgisayar Bilgisayarın Tarihçesi Bilgisayar Türleri Bilgisayar Birimleri

2 BİLGİSAYAR NEDİR? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir.

3 İnsan beyni bilgi toplama, depolama, analiz etme, karar verme ve işlem yapmada oldukça yeteneklidir.
Ancak bu yeteneği her insan üst seviyede kullanamaz ve çalışırken usanıp sıkılabilir hata yapabilir. Ama bilgisayarlar komutları usanmadan yorulmadan başarı ile uygulayabilir.

4 Bilgisayarın özellikleri
Bilgiler kaybolmaz Bilgisayar çok hızlıdır Bilgisayar hata yapmaz Bilgisayar yorulmaz Bilgisayar bilgin değildir

5 Bilgisayarla hangi işleri yapabiliriz?
Yazı yazabiliriz. Hesaplama yapabiliriz Bilgi saklayabiliriz Film izleyebiliriz Resim çizebiliriz Oyun oynayabiliriz Müzik dinleyebiliriz Araştırma yapabiliriz İnternete bağlanabiliriz

6 Haydi şimdi cevap verin
DOĞRU MU? YANLIŞ MI? Y Bilgisayar problemleri yavaş çözer Bilgisayar kendi kendine düşünebilir Bilgisayar kesin cevap verir Bir bilgisayarın 8 saat dinlendirilmesi gerekir Bilgisayar işlerimizi kolaylaştırır Bilgisayarda saklanan bilgiler kaybolur Y D Y D Y

7 BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
Sayı boncuğunun bilgisayarın temelini oluşturmada atılan ilk adım olduğunu biliyor muydunuz?

8 İlk işlevsel bilgisayar(ENIAC)
9x15 metrelik bir odayı doldurmaktaydı. ENIAC‘ı çalıştırmak için wat enerji gerekliydi. ENIAC, 30 ton ağırlığındaydı.

9 KİŞİSEL BİLGİSAYARLAR
1981 yılında ilk kişisel bilgisayarlar üretilmiştir. Çok hızlıdırlar. Az enerji tüketirler. Kullanımı kolaydır.

10 Bilgisayar Türleri Masaüstü Bilgisayarlar
Dizüstü Bilgisayarlar (Laptop) Tablet Bilgisayarlar Elde Taşınan Kişisel Bilgisayarlar (Cep telefonu, PDA, Akıllı telefonlar vb.)

11 Masaüstü Bilgisayarlar
Masada kullanmak için tasarlanmışlardır. Normalde, diğer kişisel bilgisayar türlerinden daha büyük ve daha güçlüdürler. Monitör, fare ve klavye gibi diğer bileşenler sistem birimine bağlanır.

12 Dizüstü Bilgisayarlar (Laptop)
İnce ekranlı, hafif ve taşınabilir PC'lerdir. Küçük boyutlarından dolayı defter bilgisayarlar olarak da adlandırılırlar. Dizüstüler pille çalışabildiklerinden, bunları her yere taşıyabilirsiniz. Ekran ve klavye fare hoparlör gibi birimleri tek bir kasada birleştirilmiştir.

13 Tablet Bilgisayarlar Dokunmatik ekranı sayesinde parmak ucuyla ya da özel kalaemiyle klavye ve fareye gerek kalmadan kullanılabilen bilgisayarlardır. Tek bir kasadan oluşur.

14 Elde Taşınan Kişisel Bilgisayarlar
Her yere taşınabilecek kadar küçük, pille çalışan bilgisayardır. Masaüstü veya dizüstü bilgisayarlar kadar güçlü olmasalar da randevuları zamanlamak, adres ve telefon numaralarını depolamak ve oyun oynamak için kullanışlıdırlar. Örn: Cep telefonu, PDA, Akıllı telefonlardır.

15 Bir bilgisayarın kasasının içinde olan, elle tutup monte ettiğimiz ve bilgisayarın çalışmasını sağlayan tüm fiziksel parçalarına donanım denir. Bilgisayarın çalışması için gerekli olan, elle tutulamayan, gözle görülen programlara yazılım denir.

16 A. DONANIM: Dışarıdan bakıldığında somut olarak var olduğu görülen, elle tutulabilen parçalara donanım adı verilir. Kasa içerisinde yer alan donanımlara «dahili donanım» kasa dışında kalan donanımlara ise «harici donanım» denir.

17 Dahili Donanım Birimleri
Anakart İşlemci Ekran kartı Bellek Harddisk Ses kartı Cd-ROM, DVD-ROM Ethernet kartı

18 1.1. Anakart(Mainboard) Bilgisayardaki temel devre ve bileşenleri üzerinde bulunduran bu parçalar arasındaki iletişimi sağlayan elektronik devre kartıdır. Cpu, BIOS, bellek, depolama, seri ve paralel, genişleme yuvaları ve ekran, klavye gibi çevre ünitelerine denetleyicilerini bulundurur.

19 1.2. CPU(Merkezi İşlem Birimi)
Bilgisayar program komutlarını bellekten aldıktan sonra kodlarını çözen ve karşılığı olan işlemleri yerine getiren merkezi birim. Bilgisayarın beynidir. Tüm işlemlerin nerede , nasıl yapılacağına ve hangi yollardan geçeceğine karar verir.

20 1.3. Harddisk(Sabit disk) Bilgisayarda bilgi depolama ünitesidir. Sabit diskler büyük miktarda bilgiyi uzun süreli olarak saklamak için kullanılan manyetik disklerdir. Genellikle taşınabilir özelliği yoktur.

21 1.4. RAM(Rasgele Erişimli Bellek)
Hali hazırda çalışan programların bilgilerini tutar. Bir bilgisayarın ne kadar RAM’a sahip olması gerektiği kullanıldığı işletim sistemi ve çalıştıracağı programların ihtiyaçlarına bağlıdır. Elektrik kesildiğinde içerisindeki bilgiler silinir.

22 1.5. Ekran Kartı Diğer arabirimlerden(işlemci, harddisk,ram) anakart aracılığı ile aldığı dijital bilgileri gerekli dönüşümlerden sonra monitörlere aktararak görüntü oluşturulmasını sağlanmaktadır.

23 1.6. Ses Kartı Bilgisayardaki sayısal ses bilgilerini kulağımızın anlayacağı şekle çevirir.

24 Harici Donanım Birimleri
Monitör Klavye Mouse(Fare) Yazıcı Hoparlör Scanner

25 2.1. Monitör (Ekran) Bilgisayarın görüntü donanımıdır. Ekran bilgisayarda yapılan işlemleri ve sonuçlarını görebilmemizi sağlar. Tüplü (CRT), LCD ve LED ekran çeşitleri vardır.

26 2.2. Klavye Bilgisayara bilgi girmemizi sağlayan daktilo benzeri donanımdır. Klavye üst sol köşedeki hangi alfabe tuşu ile başlamışsa o harf ile adlandırılır. Örneğin F klavye, Q klavye gibi..

27 2.3. Fare İşaretçi olarak da bilinir. Ekrandaki ok işaretini yani imleci hareket ettirmeye yarar. Kablosuz veya kablolu olabilir. Günümüzde optik ve lazer fareler kullanılır.

28 2.4. Yazıcı Bilgisayarda üretilen resim, yazı, şekil ve grafikleri kağıda aktaran donanımdır. Kullandığı teknolojiye göre mürekkep püskürtmeli, lazer ve nokta vuruşlu çeşitleri vardır.

29 2.5. Tarayıcı Bir resmi, yazıyı veya şekli bilgisayara aktarmaya yarayan donanımdır. Yazıcının tam tersi görev yapar.

30 2.6. Hoparlör Bilgisayarda çalınan sesleri işitmemizi sağlayan donanımdır. Birkaç hoparlör bir araya gelerek ses sistemini oluşturur. Örneğin 2+1, 5+1 ve 7+1 gibi. Buradaki +1 düşük frekanslı seslerin çalındığı subwoofer isimli kutuyu ifade eder.

31 B. YAZILIM: Bilgisayarda kullanılan her türlü programa yazılım denir. Genelde programlar kullanılacakları zaman, çevre birimlerinden(disklerden) belleğe(RAM) yüklenir. - Bilgisayarın çalışmasını sağlayan yazılım olan işletim sistemi bilgisayar açıldığı zaman otomatik olarak belleğe(RAM) yüklenir. İşletim sistemi olmazsa bilgisayar açılmaz (Donanım olmazsa yazılım çalışmaz, yazılım olmazsa donanım çalışmaz.)

32 İşletim Sistemi Yazılımları
Uygulama Yazılımları Programlama Dilleri

33 1.İşletim Sistemi Yazılımları
Bilgisayarın ilk açılma anından kapanana kadar kullanıldığı sürece görev yapan ana yazılıdır. Ana ve yan belleklerin verimli biçimde kullanılmasını, Donanım birimleriyle iletişimi, Çeşitli uygulama ve hizmet programlarının çalıştırılmasını sağlar. Sıklıkla duyduğumuz Windows bir işletim sistemidir.

34 2.Uygulama Yazılımları Kullanıcıların belli başlı bazı işlemleri yapmalarını sağlayan programlama dillerinden biri ile yazılmış programlardır. Hangi işletim sistemine uygun olarak yazılmışsa o işletim sistemi altında çalışırlar. Değişik amaçlara yönelik yüzlerce uygulama programı(paket program) vardır.

35 3. Programlama Dilleri Programlama dili, insanların bilgisayara çeşitli işlemler yaptırmasına olanak sağlayan her türlü simge, karakter ve kurallar gurubudur. Programlama dilleri insanlarla bilgisayarlar arasında çevirmenlik görevi yapar. Programlama Dilleri Alt Seviye Programlama Dilleri Yüksek Seviye Programlama Dilleri

36

37 3.1. Alt Seviye Programlama Dilleri
Makine diline yakın olan programlama dilleridir. Bilgisayarın yürüteceği işlemleri belirtmek için simgesel kodlar ve adlar kullanır. Bu gurubun en yaygın örneği assembly dilidir. Assembly ile yazılan programlar genellikle çok hızlı çalışır ve daha az depolama yüzeyi gerektirir. Bununla birlikte bu dille programlama yapmak yorucu ve sıkıcıdır.

38 3.2. Yüksek Seviye Programlama Dilleri
Kodları ingilizce kelimelerden oluşur. Hatırlanması ve yazılması daha kolaydır. Mikroişlemci tarafından doğrudan çalıştırılamaz. Çalıştırılması için bu kodları alt seviyeli programlama dili olan makine diline çeviren derleyici programlarına ihtiyaç duyarlar.


"Bilişim Teknolojileri ve Yazılım" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları