Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİT’İN Temel Kavramları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİT’İN Temel Kavramları"— Sunum transkripti:

1 BİT’İN Temel Kavramları

2 İÇERİK Bit’in Ürünleri Bit Çeşitleri Donanım ve Yazılım Teknolojileri

3 BİT’İN ÜRÜNLERİ Bilişim Teknolojisi Nedir?
Zaman, mekan, mesafe tanımaksızın bilginin bir yerden başka bir yere iletimini sağlayan teknolojiler olarak adlandırılır. Bilişim Teknolojileri Grupları Yaptıklara İşlere Göre Taşınıp Taşınmadıklarına Göre Kullanıcı Sayısına Göre

4 BİT’İN ÜRÜNLERİ Yaptıklara İşe Göre
Tek Bir İş Yapan Bilişim Teknolojileri Çamaşır ve Bulaşık Makineleri Mp3 Çalar Tarım Sulama Sistemi

5 BİT’İN ÜRÜNLERİ Yaptıkları İşe Göre
Birden Fazla İş Yapan Bilişim Teknolojileri Kişisel Bilgisayarlar Akıllı Cep Telefonları Tabletler

6 BİT’İN ÜRÜNLERİ Taşınıp Taşınmadıklarına Göre
Taşınamayan Bilişim Teknolojileri Sunucu Bilgisayarlar Tomografi Cihazları Sismograf Aletleri

7 BİT’İN ÜRÜNLERİ Taşınıp Taşınmadıklarına Göre
Taşınan Bilişim Teknolojileri Cep Telefonları Laptoplar Notebooklar Harici Sabit Diskler

8 BİT’İN ÜRÜNLERİ Kullanıcı Sayısına Göre Kişisel Kullanım
Cep Telefonu Kullanımı Kişisel bilgisayar kullanımı Birden Fazla Kişinin Kullanımı Okullarda bulunan bilgisayarlar İnternet cafeler de bulunan bilgisayarlar

9 BİLGİSAYAR Kendisine verilen bilgiler üzerinde aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemleri yaparak sonuçları çıktı birimlerine gönderen elektronik bir alettir. Bilgisayarı oluşturan bileşenler iki gruba ayrılır.Bunlar Donanım ve Yazılımdır.

10 BİLGİSAYARIN TEMEL YAPISI
YAZILIM DONANIM

11 BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ Ana Bilgisayarlar
Genellikle diğer bilgisayarlara hizmet vermek amacıyla kullanılan çok güçlü bilgisayarlardır.Kapasiteleri ve hızları çok büyük olan, diğer bir deyişle sunucu bilgisayarlardır.

12 BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ Mini Bilgisayarlar
Kullanıcının kendine ait işlemlerini yapabilecek kapasite ve hıza sahip olan bilgisayarlardır.Boyutları küçük olan bu mini bilgisayarlar normal bir bilgisayarın yaptığı işlemleri minimum seviyede yapabilmekte ve yapılan işlemleri kaydedebilmektedir.

13 BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ Ağ(network) Bilgisayarlar:
Bir ağa bağlı olarak çalışan bilgisayarlara ağ bilgisayarı veya terminal bilgisayar denir.Ağa bağlı bütün bilgisayarlar kendi kaynaklarını ortak olarak kullanabildikleri gibi dosya paylaşımı da yapabilirler.

14 BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ Kişisel Bilgisayarlar:
Ev ve iş ortamlarında kullanılan masaüstü bilgisayarlardır.

15 BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ Dizüstü Bilgisayarlar:
Donanım olarak kişisel bir bilgisayardaki bütün öğelere sahip olabilmektedirler.Kullanıcı tarafından istenilen her yerde kullanılabilecek taşınabilir bilgisayar türüdür.

16 BİLGİSAYARLAR ARASINDAKİ FARKLAR
Kapasite Bu özellik bilgisayarın byte(bayt) olarak saklayabileceği veri miktarını gösterir.Bilgisayarlar kullanıldıkları alanlara göre kapasiteleri bakımından farklılık göstermektedirler. Bilgisayarı oluşturan en küçük birime bit denir.Sekiz bitin bir araya gelmesiyle oluşan yapıya ise byte denir.

17 BİLGİSAYARLAR ARASINDAKİ FARKLAR
Kapasite: Bilgisayarda bilgiyi oluşturan en küçük birime bit denir.Sıfır(0) ve bir (1) lerden meydana gelen bu bitlerin sekiz tanesinin bir araya gelmesiyle byte oluşur ve her karakter bir (1) byte’tır.

18 BİLGİSAYARLAR ARASINDAKİ FARKLAR
Kapasite Bit: İkili sistemdeki en küçük birimdir. Bayt:Bir karakter göstermek için kullanılan sekiz bitlik gruba bayt adı verilir. Kilobayt:Bir kilobayt(KB) tam olarak 1024 bayttır. Megabayt: Bir Megabayt(MB) 1024 KBdır. Gigabayt: Bir Gigabayt(GB) Mbdır. Terabayt:Bir Terabayt(TB) 1024 Gbdır.

19 BİLGİSAYARLAR ARASINDAKİ FARKLAR
Hız:Hız birimi MHZ(Megahertz)olarak ifade edilir ve 1 saniyede yapılan işlem sayısını göstermektedir.

20 BİLGİSAYARLAR ARASINDAKİ FARKLAR
Maliyet: Bilgisayarın maliyeti; kapasitesi, hızı ve boyutlarına göre farklılık göstermektedir.Bir bilgisayar alırken öncelikle bilgisayarı nerede, hangi amaç doğrultusunda ve ne tür programlarla kullanacağımıza karar vermeliyiz.Yapacağımız işe ve kullanacağımız programlara göre bilgisayarların maliyetleri değişiklik gösterir.

21 BİLGİSAYARIN TEMEL DONANIM BİRİMLERİ
Merkezi İşlem Birimi(MİB) CPU-İşlemci Bilgisayarın program komutlarını bellekten aldıktan sonra kodlarını çözen ve karşılığı olan işlemleri yerine getiren merkez birimi.CPU(işlemci) genellikle bilgisayarın beyni olarak tanımlanır.Çünkü tüm işlemler CPU tarafında yapılır. Bu nedenle bir bilgisayarın işlem yeteneği ve hızı işlemcisinin yeteneği ve hızıyla doğrudan ilgilidir.

22 BİLGİSAYARIN TEMEL DONANIM BİRİMLERİ
Harddisk(Sabit Disk): Bilgisayarda bilgi depolama ünitesi.Sabit diskler büyük miktarda bilgiyi uzun süreli olarak saklamak için kullanılan manyetik disklerdir.

23 BİLGİSAYARIN TEMEL DONANIM BİRİMLERİ
RAM(Random Access Memory): Rastgele Erişimli Bellek:Herhangi bir noktasına doğrudan erişilebilen bellek tipi.Bir bilgisayarın ne kadar RAM’e sahip olması gerektiği, kullandığı işletim sistemi ve çalıştıracağı programların ihtiyaçlarına bağlıdır.

24 BİLGİSAYARIN TEMEL DONANIM BİRİMLERİ
Rom: Sadece okunur bellektir.İçerdiği verilerin üzerine sadece bir kere yazıldığı ve bir daha değiştirilemediği bellek tipi.ROM’lar bilgisayarlarda hiç değişmeyecek ancak sürekli kullanılan bazı programları saklamak için kullanılır.Bilgisayarın yüklenmesini sağlayan ana program gibi.

25 BİLGİSAYARIN TEMEL DONANIM BİRİMLERİ
Anakart(Mainboard): Bilgisayarlardaki temel devre ve bileşenleri üzerinde bulunduran kart.Ana kart,CPU,Bellek,BIOS,depolama aygıtı arabirimleri,seri ve paralel portlar, genişleme yuvaları ve ekran, klavye gibi çevre ünitelerinin denetleyicilerini bulundurur.

26 BİLGİSAYARIN TEMEL DONANIM BİRİMLERİ
Ses Kartı: Bilgisayarın sesi işlemesini sağlayan genişleme kartı.Bir ses kartı olmadan bilgisayar sadece bip sesleri ve oldukça mekanik melodiler çıkarabilir.Ses kartları, karta bağlanan hoparlörler aracılığıyla dijital ses elde edilmesini sağlar.

27 BİLGİSAYARIN TEMEL DONANIM BİRİMLERİ
Ekran Kartı: Bilgisayarın görüntüyü işleyip monitörden veya ekrandan yansıtılmasını sağlayan arabirimdir.

28 BİLGİSAYARIN TEMEL DONANIM BİRİMLERİ
Ethernet Kartı: Bilgisayarlarla ağın iletişim kurmasını sağlayan ağa fiziksel olarak bağlanan ağ arabirim kartıdır.

29 BİLGİSAYARIN TEMEL DONANIM BİRİMLERİ
Kasa: Bilgisayar içinde bulunan donanımların bir arada bulunmasını sağlayan mekanik donanımın adıdır.

30 BİLGİSAYAR GİRİŞ/ÇIKIŞ BİRİMLERİ
Giriş Birimleri: Klavye:Bilgisayarın bilgi girişinde kullanılan ve üzerinde harf,sayı ve semboller barındıran elektronik parça. Fare(Mouse): İşletim sistemi üzerinde bulunan simgelere, programlara ve menülere ulaşmak için kullanılır.

31 BİLGİSAYAR GİRİŞ/ÇIKIŞ BİRİMLERİ
Giriş Birimleri: Tarayıcı:Herhangi bir yazı veya resmin kağıt üzerindeki halinin bilgisayara aktarılmasını sağlayan araç.

32 BİLGİSAYAR GİRİŞ/ÇIKIŞ BİRİMLERİ
Çıkış Birimleri: Yazıcı:Bilgisayar ile üretilen metin ve resimleri kağıda basmak için kullanılan araç. Ekran (Monitör):Bilgisayarlarla kullanıcılar arasındaki görsel bağlantıyı sağlayan birim. Hoparlör: Bilgisayarda oluşturulan sesler bu araç aracılığıyla duymamızı sağlar.

33 YAZILIM Yazılım: Bilgisayar kullanılan her türlü programa yazılım denir. Yazılım donanım birimlerini kullanıcının kullanımına sunar ve donanımlar bilgisayarda bir yazılım aracılığıyla çalışır. Yazılımlar iki türlüdür: İşletim Sistemi Yazılımları Uygulama Yazılımları

34 YAZILIM İşletim Sistemi Yazılımları:
Bilgisayarın ilk açılma anından kapanana kadar kullanıldığı sürece görev yapan ana yazılımdır. İşletim Sistemi; Ana ve yan belleklerin en verimli biçimde kullanılmasını sağlayan Donanım birimleriyle iletişimi Çeşitli uygulama ve hizmet programlarının çalıştırılmasını sağlar.

35 YAZILIM Uygulama Yazılımları: Programlama Dilleri:
Belirli konulardaki problemlerin çözümüne yönelik olarak programlama dillerinden biri ile yazılmış programlardır. Programlama Dilleri: Uygulama yazılımlarının ve işletim sistemlerinin yazılması, oluşturulması için kullanılan programlardır.


"BİT’İN Temel Kavramları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları