Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve Personel Eğitim Merkezi ADANA Meyve Bahçesi Kurulmasında.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve Personel Eğitim Merkezi ADANA Meyve Bahçesi Kurulmasında."— Sunum transkripti:

1 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Meyve Bahçesi Kurulmasında Dikkat Edilecek Hususlar Zir. Müh. Mustafa ÇINAR

2 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA 1.1. Yer -Yöney ve Mevki Seçimi Meyve yetiştiriciliği pahalı ve uzun vadeli bir yatırımdır. Bu bakımdan yetiştiriciler bahçe kurarken ciddi hatalar yapmamalıdır. Sebzecilikte yapılan hatalar bir mevsim sonra giderilebilir, ancak meyve ağaçlarının ticari ömrü 30-50 yıl olduğu için bahçe kurulurken çok iyi planlama yapılmalı ve hataya meydan verilmemelidir. Meyve bahçesi için yer seçiminde, yetiştirilecek meyveye uygun olduğu bilinen bir yer seçilmelidir.

3 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA DİKİM

4 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA DÖLLEME 1

5 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA DÖLLEME

6 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA FİDAN DİKİMİ

7 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Kaliteli ve bol meyve alındığı, sizin kullanacağınız çeşitten olsun veya olmasın, bilinen saha veya bölgelerin seçilmesi önemlidir. Meyveciliğin yapılmadığı yerlerde bahçe tesisine girişmek büyük risk taşır. Gelecekteki başarı büyük ölçüde uygun yer seçimine bağlıdır. Çevresi meyilli ya da tepelerle çevrilmiş çukur veya alçak alandaki meyve bahçeleri hem ilkbahar geç donlarından hem de şiddetli kış soğuklarından olumsuz yönde etkilenir.

8 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Soğuk hava akımına imkan verecek şekilde taban düzlüğüne sahip bulunan hafif meyilli araziler bahçe yeri için çok uygundur. Meyve bahçesi arazinin biraz yüksek yerlerine kurulmalıdır. Bu geç ilkbahar donlarının riskini azaltır, hem de mantari hastalıkların yayılmasını önleyici etki yapar. Kışı şiddetli geçen yerlerde meylin önemi geç ilkbahar donlarından korunmak yönünden çok büyüktür. Böyle yerlerde hafif meyilli alanlardaki ağaçlar dondan zarar görmedikleri halde, düz yerdeki ağaçlar önemli ölçüde zarar görürler.

9 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA İlkbaharın donlu gecelerinde 1’er metre yükseklik farkı olan 100 metre aralıklı 2 nokta arasındaki sıcaklık farkı 2.5-3 O C’dir. Kış donlarının etken olduğu yerlerde hakim rüzgarlardan korunmuş meyilli yerlerin seçilmesi gerekir. Güneye meyilli yerler ilkbaharda tomurcuk gelişmesini hızlandırırken, kuzeye meyilli yerler geciktirir. Çukur ve alçak araziler ile vadi tabanlarına bahçe kurulmamalıdır.

10 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Şekil 1. Arazide yön ve yöney

11 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Hakim soğuk rüzgarlara açık araziler ve ana yerleşim alanlarının yakınları da uygun olmamaktadır. Fazla yağış alan alçak yerlerdeki arazide ise suyun drenaj imkanları iyi incelenmelidir. Kalifiye işçi kolaylıkla bulunabilmelidir Meyve türleri birbirlerine hastalık ve zararlı bulaştırmamalıdır.

12 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA 1.2. Toprak İstekleri Meyve bahçesi kurulmadan önce toprak tahlili yapılmalı, kireç ve tuz problemi olan yerlere, taban suyu seviyesi yüksek ve toprak kalınlığı az olan arazilere bahçe tesis edilmemelidir. Bahçe kurulacak yerdeki alt toprağın yapısı, toprak yüzeyinin çeşit ve kalitesinden daha önemlidir. Alt toprak, bitki kökleri hiç bir zaman su içerisinde kalmayacak ve köklerin yayılmasını kolaylaştıracak şekilde direne edilmelidir. Sert ve suyu tutan bir alt toprak gelişmeye engel olur.

13 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Ağacın büyümesi ve ömrünü olumsuz yönde etkiler, çok açık ve çok geçirgen bir alt toprak da hiç su tutmayacağı için istenmez. Meyve yetiştiriciliği için genellikle en iyi toprak tipi, içerisinde yeteri kadar humus ve nem bulunan, tınlı, kumlu-tınlı veya tınlı- kumlu geçirgen derin topraklardır. Kök yapılarındaki farklılıklar yüzünden elma, armut ve erik ağaçları, şeftali, kayısı, kiraz ve vişneye nazaran daha ince yapılı topraklara adapte olabilirler. Elma, derin, serin ve hafif süzek toprakları sever.

14 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Killi-kireçli ve soğuk toprakları sevmez, çünkü bu tip topraklarda kök kısımları çeşitli mantar ve bakteri enfeksiyonuna yakalanır. Sarılık (kloroz) hastalığı meydana gelir. Turunçgiller için genellikle hafiften orta yapıya kadar değişen topraklar aranır. Fakat turunç üzerine aşılı olanları ağır yapılı topraklarda da iyi gelişebilirler. Fazla kireçli, tuzlu ve alkali topraklar meyvecilik için elverişli değildir. Tuza karşı en dayanıklı ağaç hurmadır. Nar, incir ve zeytin de oldukça dayanıklı meyveler arasındadır. Diğerleri ve özellikle turunçgiller ise tuzdan kolaylıkla etkilenen ağaçlar olmaktadır.

15 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA 2. Bahçe Yerinin Dikime Hazırlanması Orman ve fundalık yerlerin açılması ile elde edilen arazide bahçe kurulacaksa, açmadan sonra 1-2 yıl, yaşlı meyve bahçelerinin köklerinin sökülmesiyle açılan arazide 3-4 yıl tarla ziraatı yapıldıktan sonra, fidan dikimi yapılır. Fidanlar dikilmeden önce toprağın uygun şekilde hazırlanması çok önemlidir. Bahçe yeri olarak seçilen tarlada hemen fidan dikimine geçilmez. Önce toprak kirizma pulluğu ile derin (40-80 cm.) sürülerek içindeki kök, taş vb. maddeler temizlenir.

16 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Bahçe tesis edilecek topraklarda "sert taban", "pulluk tabanı" veya kil tabakasından oluşan katı tabakalar var ise ve bunlara bağlı olarak toprak altı drenajı kötü ise, ağaçlar iyi gelişemezler. Zayıf drenajlı topraklar sürekli su ile doymuş durumda olacaklarından sürekli ıslaktırlar.

17 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Şekil:.2. Sert tabanın kırılması için bahçenin derin sürülmesi

18 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Meyve bahçesi kurulacak yerin toprağında, ağaçlar dikilmeden çok önce sert tabanın mevcut olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sert taban, toprak yüzeyinden 30-150 cm derinde, 2.5-30 cm kalınlığında, kaya karışımı sert maddelerden oluşmuş bir tabakadır. Sert taban, taban suyu drenajına engel olarak kök çürüklüğü ve kök boğazı hastalıklarına neden olur. Yüzeyden 120 cm derinde bir sert taban tespit edilirse toprak riper aleti ile derin sürülerek bu tabakanın kırılması gerekir (şekil: 3.2.).

19 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Böylece ağaçlar dikildikten sonra iyi bir drenaja imkan verilmiş olur. Sert taban bir kere kırıldıktan sonra tekrar oluşmaz. Ağır killi toprakların mutlaka derin sürülerek havalandırılması gerekir. Dikilecek fidanların sıralar arası 6 m’den fazla olduğu takdirde yalnız fidanların dikileceği yerlerde toprak derince kabartılır. Meyve tesis edilecek toprakta 70-80 cm derinliğine kadar homojen bir profil olmayıp, belli derinliklerde sert tabakalar varsa bunların mutlaka kırılması gerekir.

20 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Bunun için bazen toprak, 1,0-1,2 m bir derinlikte birbirine dik iki yönde dipkazan çekilerek toprak kabartılır. Bu işlemle sert toprak tabakaları kırılarak, bunların kök gelişimine yapacakları olumsuz etki de ortadan kaldırılır. Gerektiği hallerde bu işlem sırasında, dip kazan aletinin üzerine monte edilen mineral gübre atma makinesi ile taban gübresi de verilir.

21 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Dip kazan (subsoiler) aletinin tek sıralı ve çok sıralı olan tiplerine uygulamada, rastlanılmaktadır. Tek sıralı olan tipleri genellikle asma tip olup, iş derinliğine bağlı olmak üzere çeki gücü artmaktadır. Çok sıralı tipleri ancak büyük traktörlerle çekilmektedir.

22 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Şekil 3.3 Dip kazanla derin işleme

23 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Asmanın iyi büyümesi ve taban köklerinin iyi gelişebilmesi için, bağ yapılacak toprağın kirizma edilmiş olması şarttır. Bilhassa yeni bağcılıkta bu kirizma işine daha fazla önem vermemiz gerekir. Çünkü modern bağcılıkta kullanılan amerikan asma anaçlarının kökleri, çok kuvvetli ve süratli büyüdüklerinden toprağın bilhassa kabartılmış ve geçirgen olması gerekir. Asmaların büyümemesi ve bazı bağların çok yaşamaması kirizmanın ya hiç yapılmaması veya yüzlek yapılması ile ilgilidir.

24 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Yağışlı yaz mevsiminde bağlarda klorozun görülmesi ve bazı aşılı asma fidanlarının erken kuruması yüzlek veya hatalı kirizmadan ileri gelmektedir. Kirizma yapılan topraklarda asmanın kökleri daha iyi gelişir, parçalanma olayı daha iyi olur ve toprak yağmur suyunu daha iyi alır. Topraktaki kuvvetli parçalanma olayı ile taş parçacıkları, bitki artıkları ve gübreler yeni besin maddeleri meydana getirerek toprakta havasızlık nedeniyle demir oksit gibi birikintiler meydana gelmez

25 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Ayrıca kirizma ile, olgun bir toprak haline gelmiş bulunan üst tabakayı asmanın körpe köklerinin geleceği kata getirerek köklerin daha iyi gelişmesine, alt tabakayı da üste getirerek işlemek ve gübrelemek suretiyle olgunlaşmasına hizmet edilebilir. Küçük çaptaki tesisler için, tavsiye edilen kirizma işleminin büyük tesislerde çok masraflı ve zaman alıcı olması nedeniyle kirizma pullukları ile bu işlem mutlaka uygulanmalıdır.

26 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Hafif topraklarda kök kalıntısı ve taş yoksa derin sürmeye gerek yoktur. Ancak, meyve fidanlarının büyümesini hızlandıran bir ön bitkinin yetiştirilmesi yarar getirir. Bu amaçla toprağın nem ve tav durumunu iyileştiren patates, bezelye, her türlü sebze ve yeşil yem bitkileri yetiştirilmesi uygun olur. Tahıl ve pancar ön bitki olarak daha az elverişlidir. Köklü yabancı otlarla kaplı tarlalar ve yeni açılmış çayırlar meyve fidanlarının dikimine elverişli değildir.

27 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Meyve bahçesi yapılacağı zaman arazi bitki örtüsüyle kaplıysa, bu örtü açılır ve toprak altında kalan kökler iyice temizlenir. Drenaj gerekli ise drenaj kanalları açılır. Planlı bir şekilde yerleştirilmiş drenaj boruları veya toprak altı drenaj sistemi bu su birikintisi seviyesini kök seviyesinin altında tutarak ağaçların zarar görmesini önleyecektir. Bahçe toprağı ağır ve killi olup burada sulama yapılacaksa, damlama veya mikrosprinkler sistemlerinden birini uygulamak daha doğru olacaktır.

28 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Bu sistemlerden birinin uygulanması planlanıyorsa, bahçe toprağının tesviyesine gerek olup olmadığı hususunda da bir karar verilir. Bahçede basık, düşük seviyeli yerlerde iyi bir drenaj sağlanarak kış ve ilk bahar yağmurlarının buralarda birikmesine meydan verilmemelidir. Sıra aralarındaki arklardan,çanak usulü veya tava usulü sulamalar yapılacaksa arazi tesviye edilir. Arazide % 3 ve daha fazla eğim var ise teraslama yapılır.

29 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Şekil: 3.5. Laserli tesviye aletleri kullanılarak düz bahçe zemininin hazırlanması

30 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Ağır topraklarda yapılacak tesviyede eğim genellikle az verilir. Kumlu topraklarda daha fazla eğim verilerek tesviye yapılır. Böylece sulama suyunun bahçenin diğer ucuna kadar akıp ulaşması ön görülür. Eğer bahçe kurulacak yer tesviye yapılmadan derin sürüm yapılmış ve sert taban kırılmış ise toprak iyice sulanıp oturduktan sonra tesviye uygulamasına geçilmelidir. Tamamen düz yapıdaki "sıfır-meyilli" bahçelerin tesviyeleri laserli tesviye aletleri ile yapılabilmektedir.

31 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Ancak ülkemizdeki bahçe tesisi uygulamalarında bu şekilde tesviye yapılması lazerli tesviye aletlerinin çok az bulunmasından dolayı yaygın değildir. Daha sonra arazi parsellenir, depoların ve işletme binalarının yerleri tespit edilir. Yollar ve sulama kanalları gibi, alt yapı tesisleri kurulur. Rüzgar kıranlar tesis edilir Toprak fumigasyonu yaz sonlarında veya erken sonbaharda, henüz toprak soğumamış ve nemi az durumda iken, derin toprak sürümünü tamamladıktan ve toprak tesviyesi tamamlanmadan önce yapılır.

32 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Şekil 3.6. Toprağın fumigasyonu

33 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Fumigasyondan amaç, toprakta bulunan nematodları kontrol etmek, ve kullanılan fumigant cinsine bağlı olarak yabancı otları ve bahçe kurulmadan önce tarımı yapılan bitki çeşidinden gelebilecek hastalık etmenlerini yok etmektir.

34 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA 3. Fidan Dikim Zamanı Kışı şiddetli geçen iklim bölgelerinde fidanların ilkbaharda dikilmesi daha uygun olur. İlkbaharın başlangıcı sayılan bu tarih şiddetli soğuk ve donlardan sonra gelen günlere rastlar. İklimi ılıman yerlerle, hafif ve kuru topraklarda sonbahar dikimi daha uygundur. Asma da sonbahar veya ilkbaharda dikilirler, iklimi çok sert geçen yerlerde, ilkbahar dikimi daha iyi olur. İlkbahar dikimi ne kadar erken yapılırsa asma kış neminden ve büyüme devresinin uzunluğundan faydalanarak o kadar iyi büyür.

35 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA 4. Dikim Şekilleri Toprak tipi, sulama sistemi, ağaç çeşidi, budama sistemi ve ağacın büyüme alışkanlığı gibi hususların hepsi sıra üzeri ve sıra arası mesafe seçimini etkiler. Ağaç dikiminde sıra üzeri ve sıra arası mesafelerinin tespiti sulama sistemi göz önünde tutularak yapılır. Bahçeye dikim öncesi boru hattı ve vana sisteminin döşenmesi mevsim boyunca büyük kolaylık sağlar.

36 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Eğer bahçe damlama veya mikrosprinkler sistemi ile sulanacaksa ana hat boruları ve hortum yatakları dikim öncesinden yerleştirilmelidir. Diğer işlemler daha sonra ağaçlar dikildikten sonra yapılır. Düz ve meyilli arazilerde kare dikim şekli, teraslama yapılmış arazilerde ise, kontur dikim şekli kullanılır.

37 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA 4.1.Kare Usulü Bahçe Tesisi En basit ve en çok kullanılan dikim şeklidir. Kapama şekilde bir bahçe tesisi olup, bu usulde dikilen ağaçların sıralar arası ve üzerindeki mesafeler birbirine eşittir. Bu suretle karenin dört köşesine dört fidan gelmiş olur. Kare şeklindeki dikim şekli özellikle geniş taç yapan ve uzun ömürlü, ağaçlar için uygulanır. Bu metotta, toprak işlemesi, ilaçlama ve hasat kolaylıkla yapılır. Yalnız bu metoda üçgen dikime göre dekara isabet eden fidan sayısı daha azdır.

38 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Şekil 3.7. Kare dikim

39 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA 4.2.Dikdörtgen Usulü Bahçe Tesisi Dikdörtgen şeklinde tesis edilmiş bahçelerde sıralar arasındaki mesafeler sıralar üzerindekinden daha fazladır. Bu metotta makine ile toprak işleme ve mücadele işlerinin yapılması daha kolay olur. Bu dikimde dekara dikilecek fidan sayısı, kare dikimden daha az olur.

40 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Şekil 3.8 Dikdörtgen dikim

41 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA.4.3.Satranç Usulü Bahçe Tesisi Bu metoda beşli dikim usulüde denilir. Satranç metodu, kayısı gibi geniş taç teşkil eden ağaçların kare şeklinde dikiminden sonra karelerin kesiştiği boşluklardan faydalanmak amacıyla, şeftali gibi kısa ömürlü ve küçük taçlı ağaçların dikilmesidir. Geniş taçlı ağaçlar yetiştikten sonra ve tam mahsule yattıktan sonra ortada kalan kısa ömürlü ağaç sökülerek yok edilir.

42 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Şekil 3.9. Santraç dikim

43 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA.4.4.Üçgen Usulü Bahçe Tesisi Bu metotta bahçe tesis etmek için fidanlar eş kenar olan üçgenin köşelerine dikilir. Böylece bahçedeki ağaçların her istikametindeki araları birbirine eşit olduğundan güneş, hava ve topraktan aynı derecede faydalanırlar. Bu metot dikim bilhassa meyilli olan arazi için uygun görülmektedir. Bu dikim sisteminde üç yönde de kusursuz olarak bütün kültürel işlemler yapıldığı gibi dekara kare dikimindekinden %15 daha fazla çubuk dikilir.

44 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Şekil 3.10. Üçgen dikim

45 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA.4.5.Kontur Dikim Meyilli arazilerde erozyonu önlemek için sıraların tesviye eğrilerine paralel gelecek şekilde uygulanan dikim şeklidir.

46 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Şekil 3.11. Kontur dikim

47 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA 5. Dikim Yerlerinin İşaretlenmesi Dikim şekline karar verildikten sonra, ağaçlara verilecek mesafeye göre işaretlenmiş, teller veya dikim latası kullanılarak işaretleme yapılır. Bu şekilde bir bahçe kurmak için dikilecek fidanların yerlerini tespit etmek maksadıyla ip, şerit metre, kazık gibi araçlar kullanılır. Dikim yerlerinin işaretlenmesine kenarlardan sıra arası mesafenin yarısı kadar aralık bırakmak suretiyle başlanır ve asla komşu bahçesine yaklaşılacak kadar işaretleme yapmamak ve fidan dikmemek gerekir.

48 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Dikim İşlemi Dikim tahtası kullanılarak fidan dikilecek yerdeki kayma önlenmelidir. Dikim tahtası iki ucu ve ortasında kertikler bulunan 120- 140 cm uzunluğunda 5-10 cm genişliğinde bir tahtadır.

49 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA Fidanlar dikilmeden önce budanırlar ve bu budama ile söküm esnasında ezilen, kopan ve yaralanan kökler sağlam yerlerine kadar kesilir. Birbiri üzerine gelmiş kökler ayıklanır. Kök ile gövde arasında dengeyi kurmak için taç kısmından bazı dallarda çıkarılabilir. Bahçe tesisinde 1 yaşında fidan kullanılmalıdır. 1 yaşında fidanların tutması kolaydır aynı zamanda istenilen şekil verilebilir.

50 Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve e-posta:cinarmusti@mynet.com Personel Eğitim Merkezi ADANA. Fidan dikimi


"Zir. Müh. Mustafa ÇINARTel: 322 322 46 40 Zirai Üretim İşletmesi ve Personel Eğitim Merkezi ADANA Meyve Bahçesi Kurulmasında." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları