Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÜTAHYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü Sağlık Slaytlarıhttp://hastaneciyiz.blogspot.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÜTAHYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü Sağlık Slaytlarıhttp://hastaneciyiz.blogspot.com."— Sunum transkripti:

1 KÜTAHYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü Sağlık Slaytlarıhttp://hastaneciyiz.blogspot.com

2 112 ülkemizin neresinde olursanız olun ev, iş, cep ya da ankesörlü telefonlardan ücretsiz olarak arayabileceğiniz acil sağlık sorunlarınıza ambulansla hizmet veren acil yardım telefon numarasıdır. Kapalı cep telefonlarında pin kodunu girmenize bile gerek yoktur. 112 NEDİR ?

3 112 NASIL ÇALIŞIR ? 112 Başhekimliği, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde, Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğüne bağlı olarak görev yapmaktadır.112 ambulans hizmeti devletimizin vatandaşlarına verdiği temel sağlık hizmetidir ve hiçbir şekilde ücret talep edilemez. Cep, ev, iş ya da ankesörlü telefonlardan ücretsiz ve kontörsüz olarak arayabilirsiniz. 112 Başhekimliği, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde, Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğüne bağlı olarak görev yapmaktadır.112 ambulans hizmeti devletimizin vatandaşlarına verdiği temel sağlık hizmetidir ve hiçbir şekilde ücret talep edilemez. Cep, ev, iş ya da ankesörlü telefonlardan ücretsiz ve kontörsüz olarak arayabilirsiniz.

4 Kütahya’da 112 acil sağlık hizmetlerine ait 30 ambulans ve 16 istasyon mevcuttur.112 acil sağlık hizmetlerinde doktor, hemşire sağlık memuru, paramedik, acil tıp teknisyen ve şoför çalışmaktadır.112 Acil Ambulans Servisi 7 gün 24 saat kesintisiz olarak hizmet vermektedir Kütahya’da 112 acil sağlık hizmetlerine ait 30 ambulans ve 16 istasyon mevcuttur.112 acil sağlık hizmetlerinde doktor, hemşire sağlık memuru, paramedik, acil tıp teknisyen ve şoför çalışmaktadır.112 Acil Ambulans Servisi 7 gün 24 saat kesintisiz olarak hizmet vermektedir 112 NASIL ÇALIŞIR ?

5 Günün hangi saati olursa olsun şehir merkezi ve tüm ilçelerden sabit, ankesör veya cep telefonunuzdan 112 numaralarını tuşladığınızda çağrınız 112 Komuta Kontrol Merkezi olarak adlandırılan tek bir merkezce karşılanır. Günün hangi saati olursa olsun şehir merkezi ve tüm ilçelerden sabit, ankesör veya cep telefonunuzdan 112 numaralarını tuşladığınızda çağrınız 112 Komuta Kontrol Merkezi olarak adlandırılan tek bir merkezce karşılanır. 112 NASIL ÇALIŞIR ?

6 Görevli Sağlık Personeli ve danışman hekim tarafından talebiniz titizlikle değerlendirilerek, gerekli görüldüğünde size en yakın istasyondan adresinize tam teşekküllü bir ambulans ve ekip gönderilir. Ekip gerekli görürse tedavi veya hastaneye nakil gerçekleşir Görevli Sağlık Personeli ve danışman hekim tarafından talebiniz titizlikle değerlendirilerek, gerekli görüldüğünde size en yakın istasyondan adresinize tam teşekküllü bir ambulans ve ekip gönderilir. Ekip gerekli görürse tedavi veya hastaneye nakil gerçekleşir 112 NASIL ÇALIŞIR ?

7 Ambulans bir hasta ya da yaralıya gönderildiğinde o ambulanstaki sağlık ekibi gece gündüz, yaz kış, yağmur çamur demeden araç yolu olsun ya da olmasın hastaya ulaşmak için ellerinden gelen gayreti göstermektedirler Ambulans bir hasta ya da yaralıya gönderildiğinde o ambulanstaki sağlık ekibi gece gündüz, yaz kış, yağmur çamur demeden araç yolu olsun ya da olmasın hastaya ulaşmak için ellerinden gelen gayreti göstermektedirler 112 NASIL ÇALIŞIR ?

8 Ambulansların hasta ve yaralılara ulaşma süresi 112’nin telefonla ilk aranmasını takiben ambulans ekibinin hasta ya da yaralılara ulaşmasıyla sona eren süreçtir. Değerlendirmede hava ve yol şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Bu süre Kütahya İl Merkezi için ortalama 10 dakikanın altındadır. Ambulansların hasta ve yaralılara ulaşma süresi 112’nin telefonla ilk aranmasını takiben ambulans ekibinin hasta ya da yaralılara ulaşmasıyla sona eren süreçtir. Değerlendirmede hava ve yol şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Bu süre Kütahya İl Merkezi için ortalama 10 dakikanın altındadır. 112 NASIL ÇALIŞIR ?

9 24 saatlik süre içerisinde nöbetçi sağlık çalışanları ambulansın mekanik donanımı ile hasta kabininde kullanılan ilaçlar, serumlar, tıbbi ve elektronik malzemeyi temiz ve çalışır durumda tutmaktadır 24 saatlik süre içerisinde nöbetçi sağlık çalışanları ambulansın mekanik donanımı ile hasta kabininde kullanılan ilaçlar, serumlar, tıbbi ve elektronik malzemeyi temiz ve çalışır durumda tutmaktadır 112 NASIL ÇALIŞIR ?

10 Herhangi bir arıza ya da eksik tespit edilirse bu durum düzeltilir. 112 çalışanları çalıştıkları süre içerisinde komuta kontrol merkezine ait telefonları ve telsizi beklemek, dinlemek ve cevaplandırmak zorundadır Herhangi bir arıza ya da eksik tespit edilirse bu durum düzeltilir. 112 çalışanları çalıştıkları süre içerisinde komuta kontrol merkezine ait telefonları ve telsizi beklemek, dinlemek ve cevaplandırmak zorundadır 112 NASIL ÇALIŞIR ?

11 112 NE ZAMAN ARANMALIDIR ? Hayati Tehlike Oluşturan Durumlar Hayati Tehlike Oluşturan Durumlar (Kalp krizi, nefes darlığı, boğulmalar, zehirlenmeler, yüksekten düşme, yaralanma, darp, intihar girişimi, bilinç kaybı, felç, ani gelişen durdurulamayan kanamalar, anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokan riskli doğumlarda) (Kalp krizi, nefes darlığı, boğulmalar, zehirlenmeler, yüksekten düşme, yaralanma, darp, intihar girişimi, bilinç kaybı, felç, ani gelişen durdurulamayan kanamalar, anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokan riskli doğumlarda)

12 Kazalar (Trafik kazası, iş kazası, ev kazası, elektrik çarpmaları, ciddi yanıklar) Kazalar (Trafik kazası, iş kazası, ev kazası, elektrik çarpmaları, ciddi yanıklar) Doğal Afetler (Yangın, sel, deprem) Doğal Afetler (Yangın, sel, deprem) 112 NE ZAMAN ARANMALIDIR ?

13 112 NE ZAMAN ARANMAZ ? Yaralı olmayan yani maddi hasarlı trafik kazalarında, Yaralı olmayan yani maddi hasarlı trafik kazalarında, evde bakıma muhtaç yaşlı veya hastanın günlük bakımında, evde bakıma muhtaç yaşlı veya hastanın günlük bakımında, evde yalnızca serum takılacağı veya enjeksiyon yapılacağında,vb. evde yalnızca serum takılacağı veya enjeksiyon yapılacağında,vb. normal doğumların hastaneye sevkinde, normal doğumların hastaneye sevkinde, hastaneden iyileşmiş olarak taburcu olanlarda, hastaneden iyileşmiş olarak taburcu olanlarda,

14 cenaze nakillerinde cenaze nakillerinde normal poliklinik hastalarının hastaneye gidişinde 112 meşgul edilmemelidir normal poliklinik hastalarının hastaneye gidişinde 112 meşgul edilmemelidir 112 NE ZAMAN ARANMAZ ?

15 Unutulmamalıdır ki o sırada gerçekten acil tıbbi yardıma muhtaç biri için gönderilecek ambulans gecikebilir. Bu acil durum yakınımız bile olabilir. Unutulmamalıdır ki o sırada gerçekten acil tıbbi yardıma muhtaç biri için gönderilecek ambulans gecikebilir. Bu acil durum yakınımız bile olabilir. 112 NE ZAMAN ARANMAZ ?

16 112 NEDEN GEREKSİZ YERE MEŞGUL EDİLMEMELİDİR ? 112’yi boş yere meşgul edenler doğru ihbara zamanında ulaşılmasını engeller. Bu bazen bir hayata mal olabilir. Bilinçsiz vatandaşlar tarafından yapılan yanlış ihbarlar nedeniyle çalışanlar sıkıntıya düşebilir. 112’yi boş yere meşgul edenler doğru ihbara zamanında ulaşılmasını engeller. Bu bazen bir hayata mal olabilir. Bilinçsiz vatandaşlar tarafından yapılan yanlış ihbarlar nedeniyle çalışanlar sıkıntıya düşebilir.

17 112 NEDEN GEREKSİZ YERE MEŞGUL EDİLMEMELİDİR ? Gereksiz yere aranan her durumda komuta merkezindeki görevli çağrıyı reddetme yetkisine sahiptir. Komuta merkezi bazı durumda olayı ve yerini göremediği için yanlış yönlendirebilir. Gereksiz yere aranan her durumda komuta merkezindeki görevli çağrıyı reddetme yetkisine sahiptir. Komuta merkezi bazı durumda olayı ve yerini göremediği için yanlış yönlendirebilir.

18 112 NEDEN GEREKSİZ YERE MEŞGUL EDİLMEMELİDİR ? Sadece keyfide aranmış olabilirler. Kütahya için günlük 1500 ihbardan 50 tanesi gerçekten yardıma ihtiyacı olanlar tarafından yapılan aramalardır. Ülkemizde henüz bu tip olayların cezai yaptırımı tam olarak uygulanmamaktadır. Bu durumun vicdani ve insani sorumluluğu arayan bilinçsiz kişiye aittir. Sadece keyfide aranmış olabilirler. Kütahya için günlük 1500 ihbardan 50 tanesi gerçekten yardıma ihtiyacı olanlar tarafından yapılan aramalardır. Ülkemizde henüz bu tip olayların cezai yaptırımı tam olarak uygulanmamaktadır. Bu durumun vicdani ve insani sorumluluğu arayan bilinçsiz kişiye aittir.

19 112 ARADIĞIMDA OPERATÖRLE NASIL KONUŞACAĞIM ? 112 arandığında telefonun diğer tarafında direkt sağlık görevlisi olan operatör size yanıt verir. Sakin olun ve aşağıdaki adımları takip edin ve bu adımları şu anda okumakla kalmayıp ezberlemeye çalışın. 112 arandığında telefonun diğer tarafında direkt sağlık görevlisi olan operatör size yanıt verir. Sakin olun ve aşağıdaki adımları takip edin ve bu adımları şu anda okumakla kalmayıp ezberlemeye çalışın.

20 112 ARADIĞIMDA OPERATÖRLE NASIL KONUŞACAĞIM ? Kendi ADINIZI VE SOYADINIZI söyledikten sonra NEREDEN ARADIĞINIZI söyleyin. Kendi ADINIZI VE SOYADINIZI söyledikten sonra NEREDEN ARADIĞINIZI söyleyin. Karşılaştığınız sizin ya da yardıma muhtaç kişinin ACİL SAĞLIK SORUNUNU anlatın. Birisi mi düştü? Bayıldı mı? Kaza mı oldu? Nefes mi almıyor? Şiddetli kanaması mı var? Silahlı yaralanma mı oldu? Boğuldu mu? Etrafınızdaki insanlar toplu halde kusmaya, bayılmaya ya da öksürmeye mi başladı? Bunlar gibi net ifadeler kullanmaya çalışın. Karşılaştığınız sizin ya da yardıma muhtaç kişinin ACİL SAĞLIK SORUNUNU anlatın. Birisi mi düştü? Bayıldı mı? Kaza mı oldu? Nefes mi almıyor? Şiddetli kanaması mı var? Silahlı yaralanma mı oldu? Boğuldu mu? Etrafınızdaki insanlar toplu halde kusmaya, bayılmaya ya da öksürmeye mi başladı? Bunlar gibi net ifadeler kullanmaya çalışın.

21 112 ARADIĞIMDA OPERATÖRLE NASIL KONUŞACAĞIM ? BU DAKİKADAN İTİBAREN KOMUTA MERKEZİMİZ SİZE EN YAKIN AMBULANSI TARAFINIZA YÖNLENDİRECEKTİR. BU DAKİKADAN İTİBAREN KOMUTA MERKEZİMİZ SİZE EN YAKIN AMBULANSI TARAFINIZA YÖNLENDİRECEKTİR.

22 112 ARADIĞIMDA OPERATÖRLE NASIL KONUŞACAĞIM ? YARALI YA DA HASTA SAYISINI söyleyin. Zira bu bilgi daha fazla ambulansın yaralılara ulaşmasını sağlar. YARALI YA DA HASTA SAYISINI söyleyin. Zira bu bilgi daha fazla ambulansın yaralılara ulaşmasını sağlar. ADRES BİLGİSİNİ DETAYLI VERİN. Posta adresinin yanı sıra bulunduğunuz mevkiyi tam olarak gösterebilecek okul, cami, çeşme, resmi daire, karakol, büyük marketler, belirli kavşaklar ya da yol ağızlarını belirten açık adres verin. ADRES BİLGİSİNİ DETAYLI VERİN. Posta adresinin yanı sıra bulunduğunuz mevkiyi tam olarak gösterebilecek okul, cami, çeşme, resmi daire, karakol, büyük marketler, belirli kavşaklar ya da yol ağızlarını belirten açık adres verin.

23 112 ARADIĞIMDA OPERATÖRLE NASIL KONUŞACAĞIM ? Hastalık ya da yaralanma hakkında çelişkide kaldıysanız tahmin yürütmeyin ve çekinmeden 112’yi arayın. Hastalık ya da yaralanma hakkında çelişkide kaldıysanız tahmin yürütmeyin ve çekinmeden 112’yi arayın. Yanlış bir şey söylemekten ya da rezil olabileceğiniz düşüncesiyle aramamazlık yapmayın. Bir hayat kurtulacaksa bunun ilk adımı sizin açacağınız telefonla başlayacaktır. Yanlış bir şey söylemekten ya da rezil olabileceğiniz düşüncesiyle aramamazlık yapmayın. Bir hayat kurtulacaksa bunun ilk adımı sizin açacağınız telefonla başlayacaktır.

24 112 ARADIĞIMDA OPERATÖRLE NASIL KONUŞACAĞIM ? Eğer sizin yanınızda ikinci bir kişi varsa o kişiyi ambulansı karşılamak için belirttiğiniz açık adrese gönderin. Bu sağlık ekibinin hastanıza ulaşmanızı hızlandırır. Eğer sizin yanınızda ikinci bir kişi varsa o kişiyi ambulansı karşılamak için belirttiğiniz açık adrese gönderin. Bu sağlık ekibinin hastanıza ulaşmanızı hızlandırır. Çağrınızı karşılayan 112 operatörü size aksini söylemedikçe telefonunuzu kapatmayın. Çağrınızı karşılayan 112 operatörü size aksini söylemedikçe telefonunuzu kapatmayın.

25 112 ARADIĞIMDA OPERATÖRLE NASIL KONUŞACAĞIM ? Sakın olay yerinden ayrılmayın ve telefonunuzu boş yere meşgul etmeyin. 112 komuta kontrol merkezi sizin telefon numaranızı gördüğü gibi size ulaşabileceği ikinci bir telefon numarasını da isteyebilir. Çünkü 112 merkezindeki nöbetçiler ambulans gelene kadar sizi yönlendirmek ve hasta hakkında diğer bilgileri almak için sizi tekrar arayabilir. Sakın olay yerinden ayrılmayın ve telefonunuzu boş yere meşgul etmeyin. 112 komuta kontrol merkezi sizin telefon numaranızı gördüğü gibi size ulaşabileceği ikinci bir telefon numarasını da isteyebilir. Çünkü 112 merkezindeki nöbetçiler ambulans gelene kadar sizi yönlendirmek ve hasta hakkında diğer bilgileri almak için sizi tekrar arayabilir.

26 112 ARADIĞIMDA OPERATÖRLE NASIL KONUŞACAĞIM ? Eğer yaralının bulunduğu ortamda herhangi bir tehlike yoksa ve ilk yardım bilmiyorsanız yaralıyı kıpırdatmayın Eğer yaralının bulunduğu ortamda herhangi bir tehlike yoksa ve ilk yardım bilmiyorsanız yaralıyı kıpırdatmayın

27 112 DEN SİZE HAYAT KURTARACAK 5 TAVSİYE; Evinizde acil durumlarda kolayca hatırlayacağınız kendi adres ve telefonlarınızın bulunduğu bir not kağıdını sürekli göz önünde bulunacak şekilde bulundurun. Çünkü acil durumların yarattığı stresten dolayı bu çok önemli olan bilgiler o an aklınıza gelemeyebilir. Evinizde acil durumlarda kolayca hatırlayacağınız kendi adres ve telefonlarınızın bulunduğu bir not kağıdını sürekli göz önünde bulunacak şekilde bulundurun. Çünkü acil durumların yarattığı stresten dolayı bu çok önemli olan bilgiler o an aklınıza gelemeyebilir.

28 112 DEN SİZE HAYAT KURTARACAK 5 TAVSİYE; Cep telefonlarınızın telefon rehberine ‘BU TELEFONUN SAHIBININ EN YAKINI’ ya da Cep telefonlarınızın telefon rehberine ‘BU TELEFONUN SAHIBININ EN YAKINI’ ya da ‘EV NUMARASI’ seklinde telefonlarınızı kaydedin. Zira bu telefonlar sizin yakınlarınıza ulaşmak isteyen sağlık ve emniyet çalışanlarının işini kolaylaştıracak ve sevdikleriniz size daha hızlı ulaşacaktır. ‘EV NUMARASI’ seklinde telefonlarınızı kaydedin. Zira bu telefonlar sizin yakınlarınıza ulaşmak isteyen sağlık ve emniyet çalışanlarının işini kolaylaştıracak ve sevdikleriniz size daha hızlı ulaşacaktır.

29 112 DEN SİZE HAYAT KURTARACAK 5 TAVSİYE; Sizin herhangi bir ciddi rahatsızlığınız varsa bu rahatsızlığınızın ne olduğunu, acil durumlarda kullandığınız ilaçlarınız, yaşınız ve kan grubunuz ile bir telefon numarasının yazılı olduğu bir künye veya kolye ya da cüzdanınızda dikkat çekecek bir renkle boyanmış bir kağıda bu bilgilerin yazılmış olması hayatınızın kurtarılmasında size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Sizin herhangi bir ciddi rahatsızlığınız varsa bu rahatsızlığınızın ne olduğunu, acil durumlarda kullandığınız ilaçlarınız, yaşınız ve kan grubunuz ile bir telefon numarasının yazılı olduğu bir künye veya kolye ya da cüzdanınızda dikkat çekecek bir renkle boyanmış bir kağıda bu bilgilerin yazılmış olması hayatınızın kurtarılmasında size büyük bir avantaj sağlayacaktır.

30 112 DEN SİZE HAYAT KURTARACAK 5 TAVSİYE; Küçük çocuklarınıza OTURDUĞUNUZ EVİN ADRES VE TELEFON NUMARASI ile SOYADLARINI MUTLAKA EZBERLETİN. Onlara acil durumlarda 112 ‘’yüzoniki’’ yi aramaları gerektiğini öğretin. Bu acil durumların neler olabileceğini onların anlayabileceği şekilde anlatın. Küçük çocuklarınıza OTURDUĞUNUZ EVİN ADRES VE TELEFON NUMARASI ile SOYADLARINI MUTLAKA EZBERLETİN. Onlara acil durumlarda 112 ‘’yüzoniki’’ yi aramaları gerektiğini öğretin. Bu acil durumların neler olabileceğini onların anlayabileceği şekilde anlatın.

31 112 DEN SİZE HAYAT KURTARACAK 5 TAVSİYE; Son olarak, hem kendiniz hem de sevdikleriniz için. Son olarak, hem kendiniz hem de sevdikleriniz için. İLK YARDIM ÖĞRENİN. İLK YARDIM ÖĞRENİN.

32 UNUTMAYINIZ!!! TELEFONLA GÖRÜŞME SÜRERKEN SİZE EN YAKIN AMBULANS OLAY YERİNE DOĞRU HAREKETE GEÇMEKTEDİR. TELEFONLA GÖRÜŞME SÜRERKEN SİZE EN YAKIN AMBULANS OLAY YERİNE DOĞRU HAREKETE GEÇMEKTEDİR. TELEFONLA GÖRÜŞTÜĞÜNÜZ KİŞİ DEĞİL, ONUN GÖREVLENDİĞİ BİR EKİP AMBULANSLA SİZE ULAŞACAKTIR. TELEFONLA GÖRÜŞTÜĞÜNÜZ KİŞİ DEĞİL, ONUN GÖREVLENDİĞİ BİR EKİP AMBULANSLA SİZE ULAŞACAKTIR. Sağlık Slaytlarıhttp://hastaneciyiz.blogspot.com


"KÜTAHYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü Sağlık Slaytlarıhttp://hastaneciyiz.blogspot.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları