Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İngilizce Kelime Öğrenme Teknikleri Öğr. Ertuğrul TAŞKIN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İngilizce Kelime Öğrenme Teknikleri Öğr. Ertuğrul TAŞKIN."— Sunum transkripti:

1 İngilizce Kelime Öğrenme Teknikleri Öğr. Ertuğrul TAŞKIN

2 Dil Becerileri ve Alt Beceriler Bir dilde 4 beceri (konuşma, dinleme, yazma ve okuma) ve 3 alt beceri (telaffuz, dilbilgisi ve kelime bilgisi) vardır. Bu beceriler ve alt becerilerden de şüphesiz kelime bilgisi diğerleri gibi çok önemli bir yere sahiptir.

3 Kelimeleri de aklımızda daha uzun tutabilmek ve öğrenebilmek için bir dizi yöntem vardır. Şimdi bu yöntemlerden teker teker bahsedelim.

4 Görselleştirme İnsanlar şüphesiz gördüklerini akıllarında çok daha uzun tutarlar. Yani bir kelimeyi deftere yazıp onu defalarca okumaktansa onu mümkün olduğu kadar görselleştirip tekrarladığımızda çok daha kısa sürede aklımızda tutabiliriz.

5 Örneğin ‘drive a car’ kelimesine bakalım. Drive a car: Araba sürmek Yazıp defalarca tekrarlamak yerine bunu görselleştirdiğimizde daha kolay öğrenebiliriz. Drive a car:

6 Cümle İçerisinde Görme/Kullanma Her dilde kelimeler cümle içerisinde anlam kazanırlar. Dolayısıyla bir kelimeyi cümle içerisinde görmek ya da cümlede kullanabilmek öğrenmemize yardımcı olur: My father has a car and he can drive it.

7 Taklit etme / Canlandırma Öğrenme işine ne kadar duyu organımızla katılırsak öğrenme o kadar kalıcı olur. Sadece duymakla hem duyup hem görmek arasında dağlar kadar fark vardır. Bundan yola çıkarak bir kelime eğer canlandırılabiliyorsa onu canlandırdığımızda aklımıza gelmesi çok daha kolay olur.

8 Mesela öğretmenimiz bizden ‘drive a car’ kelimesini on defa yazmak yerine bir kere canlandırmamızı istese şüphesiz aklımızda daha uzun süre kalır ve gerektiğinde bu kelimeyi kullanabiliriz.

9 Yapay Kodlama Kelimelerin aklımızda kalması için kodlama yöntemini kullanabiliriz. Örneğin siyah anlamına gelen ‘black’ kelimesini okununşuyla (blek) kodlayarak ‘siyahblacklik’ olarak siyah bir bileklik hayal aklımızda tutabiliriz.

10 Kelime Defteri Tutma Kelime ezberleme tekniklerinden en sık kullanılan tekniklerden biri de kelime defteri oluşturmadır. Bir deftere öğrenilen kelimeler liste halinde Türkçe karşılıklarıyla yazılır ve çok yoğun tekrar yapılır.

11 Tekrar Ederken Nelere Dikkat Etmeliyim? Gerek kelime defterimizi tekrar ederken gerek diğer derslerimizi tekrar ederken dikkat etmemiz gereken şeylerden birisi aralıklı tekrar yapmaktır. Bir günde 100 kere bir kelimeye bakmak yerine üç günde bir 4-5 kere bakarsak aklımızda daha kalıcı olur.

12 Sınıflama Zihnimize kelimeleri belirli bir düzen içerisinde alırsak o kelimeleri hatırlamak çok daha kolay olur. Mesela COLORS (RENKLER) başlığı altına red, yellow, purple vs. gibi renkleri yerleştirirsek, bu renkleri tek tek ayrı zamanlarda öğrenmekten çok daha kolay ve hızlı öğreniriz.

13 Eş Anlam-Zıt Anlam Bir kelimeyi öğrendikten sonra o kelimenin eş anlamıyla ya da zıt anlamıyla karşılaştırdığımız da bu iki kelime arasında bağlantı kurar isek bu eski yeni arasında bir çeşit bağ kuracağından dolayı öğrenmek daha kolay olur.

14 Kelime Öğrenme Yöntemlerinin Birleştirilmesi Her kelimenin kendine uygun olan bir öğrenilme yöntemi olabilir. Bazı kelimeler için canlandırma tekniği uygunken bazıları için kelime defterine yazma uygun olabilir.

15 Bununla birlikte bir kelime öğrenilirken mümkün olduğu kadar çok yöntemle o kelimeyi öğrenmek gerekir. Mesela ‘drive a car’ kelimesini öğrenirken Canlandırma, Kelime listesine yazma, Görselleştirme gibi yöntemlerle öğrenirsek çok zor unuturuz bu kelimeyi.

16 THANK YOU


"İngilizce Kelime Öğrenme Teknikleri Öğr. Ertuğrul TAŞKIN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları