Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AFET TÜRLERİ SON 65 YIL İÇERİSİNDE OLAN AFETLERDEN % 75 DEPREMLER % 10 HEYELANLAR % 6 SU BASKINLARI % 4KAYA DÜŞMELERİ % 4 YANGINLAR % 1ÇIĞ, FIRTINA,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AFET TÜRLERİ SON 65 YIL İÇERİSİNDE OLAN AFETLERDEN % 75 DEPREMLER % 10 HEYELANLAR % 6 SU BASKINLARI % 4KAYA DÜŞMELERİ % 4 YANGINLAR % 1ÇIĞ, FIRTINA,"— Sunum transkripti:

1

2

3

4

5 AFET TÜRLERİ

6 SON 65 YIL İÇERİSİNDE OLAN AFETLERDEN % 75 DEPREMLER % 10 HEYELANLAR % 6 SU BASKINLARI % 4KAYA DÜŞMELERİ % 4 YANGINLAR % 1ÇIĞ, FIRTINA, V.B

7 Dünyamızın litosferinin hareketlerinin esnasında açığa çıkan enerji boşalması ile dalgalar halinde yeryüzünü sarsılması durumudur.

8 Depremler daima gece olur. Ay ve güneş tutulmasından sonra deprem olur. Deprem öncesi suların ısınması depremin habercisidir. Ne zaman deprem olacağını biliyorlar ancak bize söylemiyorlar. Hayır. Gerçekte depremler günün her saatinde ve her mevsimde olabilir. SÖYLENTİLER GERÇEKLER Hayır. Gerçekten de zamanını bilmiyorlar. Bilim adamlarınca ülkemizin büyük bir bölümünde GÜÇLÜ BİR DEPREM olma olasılığının yaşamımız süresince ÇOK YÜKSEK olduğu ifade edilmektedir. Depremi önceden belirlemede kullanılan yaklaşık 50 farklı öncül belirti vardır. Suların ısınması bunlardan sadece biridir. Belirli bir düzen içerisinde olmayan davranışlar depremin önceden belirlenmesinde yeterli değildir. Hayır. Şu ana kadar yapılan bilimsel çalışmalar sonucu böyle bir ilişki görülmemiştir.

9 DEPREM TÜRLERİ Tektonik DepremlerVolkanik DepremlerÇöküntü Depremler

10 TÜRKİYE FAY HARİTASI

11 TÜRKİYE DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI

12

13

14

15

16 Deprem Tedbirleri Deprem Sonrası Deprem Öncesi Deprem Sırası

17

18 BULUŞMA NOKTALARI BELİRLEYİN Kurtarma Ekipleri YakınlarAile

19

20

21

22 -Size ve Ailenize Dair Önemli Bilgiler. ÖNEMLİ EVRAKLARIN KOPYASINI HAZIRLAYIN Önemli evrakların kopyalarını hazırlayın. Örneğin, kimlik kartları, tapu, sigorta belgeleri, sağlık karnesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb. Bunları bölge dışı bağlantı kişisine gönderin veya su geçirmeyen bir torbada ayrı bir yerde saklayın. –Örneğin, deprem çantası, arabanın bagajı vb.

23 SABİTLEYİN SABİTLE ZARAR GÖRME

24

25

26

27

28 YAPISAL OLMAYAN TEHLİKELER AZALTILABİLİR

29 MOBİLYALAR VE L PROFİLLER

30 ELEKTRONİK- ELEKTRİKLİ CİHAZLAR DAR DOKUMA KAYIŞLAR

31 AYDINLATMA ELEMANLARI PLASTİK KLİPSLİ ŞERİT

32 ELEKTRONİK- ELEKTRİKLİ CİHAZLAR KAYDIRMAZ ÖRTÜLER

33 ASILAN EŞYALAR KANCA VİDALAR

34 DOLAP VE ÇEKMECELERİ MEKANİK KİLİTLERİ

35 RAFLAR ÇEŞİTLİ GERGİLER

36 TÜPLER, ISITICILAR ÇEŞİTLİ GERGİLER Yüksek tüplerin hem üstlerinden hem de altlarından sabitlenmesi tavsiye edilir.

37 KÜTÜPHANELER DESTEKLER

38 CAMLAR - DAYANIKLI CAMLAR, GÜVENLİK FİLMLERİ VE PERDELER

39

40

41

42

43

44

45 FİZİKSEL KORUNMA ÖNLEMLERİ Fener, iş eldiveni ve ayakkabı bulundurun. (evde yatağınızın yanında işyerinde çekmecenizde)

46 BİR DEPREMDEN SONRA ASLA ATEŞ KULLANMAYIN Gaz kaçağı olabileceğinden, kıvılcım yaratmamak için kibrit, çakmak yakmayın ve elektrik düğmelerini kullanmayın. Sigaraları söndürün. YANGINA KARŞI ÖNLEM ALIN Her evde bir yangın söndürücü bulundurulmalıdır ve her yıl bakımı yaptırılmalıdır. FİZİKSEL KORUNMA ÖNLEMLERİ

47 TESİSATLARIN KAPATILMASINI ÖĞRENİN! Tesisatları kapatmayı herkes öğrenmelidir. Yangın olasılığına karşı, −Önce gaz vanalarını kapatın. −Kibrit, çakmak kullanmayın. −Elektrik düğmelerine dokunmayın

48 İLKYARDIM SETİ BULUNDURUN Malzemeler kullanıldıkça ya da tarihleri geçtikçe yenilenmelidir.

49 her 6 ayda kontrol DEPREM ÇANTASI Depremden sonra ki 72 saat içerisinde, aile fertlerinin ihtiyaçlarını karşılayacakları malzemelerini koydukları çantadır.

50 Pilli radyo ve yedek pilleri, El feneri ve yedek pilleri, İlkyardım çantası, kitapçığı ve özel ilaçlar, Yiyecek, şişe suyu, Mendil, tuvalet kağıdı, Telefon kartı ve jetonu, bozukluk para, Battaniye, eldiven, giyecek, ayakkabı, Düdük, UNUTULMAMALI ! Çantaya konulacak yiyecek ve içecekler belirli zaman aralıkları ile yenilenerek saklanmalı, Çanta dış etkilerden etkilenmeyecek ve kolay ulaşılabilecek şekilde muhafaza edilmeli ve Çantanın bulunacağı yer hakkında aile bireylerine bilgi verilmedir.

51 DEPREM SIRASINDA Hemen güvenli bir yere saklanın. Unutmayın: Sakın KOŞMAYIN Daha önceden belirlediğiniz sağlam, sert bir şeyin ALTINA GİRİN VEYA YANINA UZANIN… Yer sarsıntısı durana kadar SAKLANDIĞINIZ YERDEN ÇIKMAYIN… (En az 60 saniye) Bir binada şayet çıkıştan uzaksanız binadan çıkmaya çalışmayın

52

53

54 DEPREMDEN SONRA YAPMANIZ GEREKENLER SAKİN OLUN. PANİĞE KAPILMAYIN. İÇERDE Önce kendi emniyetinizden emin olun. Sonra çevrenizde yardım edebileceğiniz kimse olup olmadığını kontrol edin. Eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın. Camları ve kapıları açın. Hemen binayı terk edin. Dökülen tehlikeli maddeleri temizleyin. Yerinden oynayan telefon ahizelerini telefonun üstüne koyun.

55 DIŞARDA Acil durum çantanızı yanınıza alın, mahalle buluşma noktanıza doğru harekete geçin, Yolunuzun üzerindeki hasara dikkat ederek bunları not edin. Hasarlı binalardan uzak durun. Önce hemen yakın çevrenizde acil yardıma gerek duyanlara yardım edin, –Sonra mahalle toplanma noktanıza gidin. –Yardım çalışmalarına katılın.

56 -Sadece uzmanların ve resmi kaynakların açıklama ve uyarılarına uyun. Kulaktan kulağa yayılan söylentilere itibar etmeyin. Çünkü bu gibi durumlarda hırsızlar, yağmacılar gibi kötü niyetli insanlar evler boşalsın diye yanlış deprem alarmı verebilirler. - Deprem sonrası çadırlarınızı yetkililerin gösterdikleri yerlere kurun. Çadırlar açık alanlara kurulmalı ve geçiş yollarını kapamamalıdır. Çadırları evinizin yakınına kurmakta ısrarcı davranmayın.

57 Enkaz altında mahsur kalınılırsa, unutulmamalıdır ki; 0 – 2 saat arasında Bireysel kurtarma ekipleri 2 – 6 saat arasında yerel kurtarma ekipleri 6 saatten sonra profesyonel kurtarma ekipleri “ sesimi duyan var mı?..”

58 - Paniklemeden, - Sakin olarak durumunuzu değerlendirmeye çalışın. Enerjinizi tasarruflu kullanmaya gayret edin. - Hareket kabiliyetiniz kısıtlanmışsa çıkış için hayatınızı riske atacak faaliyetlere kalkışmayın (Kopan elektrik telleri, gaz kaçakları, cam kırıkları muhtemel tehlikelerdir. - Biliniz ki Kurtarma Ekipleri en kısa zamanda size ulaşmak için tüm gayretleri ile çalışmaktadırlar.

59 - El ve ayaklarınızı kullanabiliyorsanız su, kalorifer ve gaz tesisatlarına, zemine veya tavana sert bir madde ile vurmak suretiyle yerinizi belli etmeye çalışın. - Sesinizi kullanabiliyorsanız kurtarma ekiplerinin seslerini duymaya ve onlara seslenmeye çalışın. Ancak enerjinizi kontrollü kullanmaya çalışın. - Çalışan makinelerin gürültüleri size ulaşmak için gösterilen çalışmaların devam ettiğinin işaretidir.

60 U N U T M A Y I N K İ! Senirkent’te Gülsüm nine 38 saat, Marmara depreminde Özge 3 GÜN, Kaynaşlı’da Şaziye BULUT 4 GÜN, Ceyhan’da Hatice öğretmen 4 GÜN, Konya Zümrüt apartmanında Veysel ÜNSAL 3 GÜN, Muhammet KALEM 6 GÜN,Yasemin YAPRAKCI 7 GÜN, Erzincan’da Nurcan hemşire 9 GÜN sonra Hayata Merhaba Dediler.

61

62 AFETSİZ GÜNLER DİLEĞİYLE


"AFET TÜRLERİ SON 65 YIL İÇERİSİNDE OLAN AFETLERDEN % 75 DEPREMLER % 10 HEYELANLAR % 6 SU BASKINLARI % 4KAYA DÜŞMELERİ % 4 YANGINLAR % 1ÇIĞ, FIRTINA," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları