Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Etkili Sunum Teknikleri. Giriş Etkili Sunum Teknikleri2  Sunumlar eğitimin herdüzeyinde ve meslekihayattaönemlidir.  İletişimtümöğretim faaliyetlerinin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Etkili Sunum Teknikleri. Giriş Etkili Sunum Teknikleri2  Sunumlar eğitimin herdüzeyinde ve meslekihayattaönemlidir.  İletişimtümöğretim faaliyetlerinin."— Sunum transkripti:

1 Etkili Sunum Teknikleri

2 Giriş Etkili Sunum Teknikleri2  Sunumlar eğitimin herdüzeyinde ve meslekihayattaönemlidir.  İletişimtümöğretim faaliyetlerinin temelini oluşturur.  Düşünceleriniz vesiz, iletişim kurabilme yeteneğinize göre değerlendirilir.

3 Giriş (devam) Etkili Sunum Teknikleri3  Okuma, yazma, dinleme,konuşmave araştırma becerilerinin tümünü içererek, belirli biramacayönelik, sözelvegörseletkileşimin önemini belirtirler.  Etkili bir sunum; istediğiniz sonucu elde etmenizi, düşüncelerinizin kabul görmesini sağlar.

4 Giriş (devam) Etkili Sunum Teknikleri4  Etkili sunum becerileri özenle kullanılan bir sözel/yazılı ifade anlamlı beden dili teknolojik görsel-işitsel araçların desteği gerektirir.  Ayrıca, sunum sırasında kendinden emin, saygın ve ikna edici biçimde bilgilendirmek, yönlendirmek veya etkilemek önemlidir.

5 Sunum Kaygısını Anlama ve Denetleme 5Etkili Sunum Teknikleri Tamamen doğal bir durumdur. Sunumunuza olumlu etkisi olabilir. Durumu ciddiye almanızı sağlar. Çok yüksek düzeyde kaygı ya da kaygısızlık sizi olumsuz yönde etkiler. Kaygıyı belirli bir düzeyde tutabilmek önemlidir. Orta düzeyde bir heyecan dalgası size yeterli enerjiyi verir.

6 İyi Haber... Duyduğunuz kaygının ya da sunum esnasında yaşadığınız sorunların çok az bir bölümünü dinleyici farkeder. 6Etkili Sunum Teknikleri

7 Kötü Haber... Büyük ihtimalle siz bu durumun farkında olmazsınız... 7Etkili Sunum Teknikleri

8 Sunuma hazırlanırken sorulması gereken ana sorular şunlardır: Etkili Sunum Teknikleri8  NeTür Bilgi?  Neden?  Kimlere?  Nerede?  Ne Zaman?  HangiDestek Araçlarla?  Nasıl?

9 Sunuma Hazırlık Etkili Sunum Teknikleri9  Harcadığınız her dakika sunum esnasında kendini gösterecektir.  Hazırlıklar dört farklı aşamadan oluşur: Sunum amacının belirlenmesi, Sunumun planlamasının yapılması, Sunumun yapılacağı yerin ve kullanılacak teknik donanımın tanınması, Dinleyiciler hakkında bilgi sahibi olunması.

10 1. Amacın Belirlenmesi Etkili Sunum Teknikleri10  Hedef, dinleyiciyi; Bilgilendirmek, (Kaç kişi konu ile ilgili bilgi sahibi.) İkna etmek, (Görüşünüzü destekleyen deneyler, istatistiksel analizler ve sunum araçlarınızdaki çeşitlilik.) Eğlendirmek ya da tüm bunların bir bileşimi olabilir. (Konu ile ilgili fıkra, öykü, karikatür vb. kullanılması.)

11 2. Planlamanın Yapılması Etkili Sunum Teknikleri11  Sunumun bir taslağı hazırlayın. Bu taslak konunun dışına çıkmanızı ve sunum içerisinde kaybolmanızı engeller.  Taslağın uygun bir kopyası dinleyicilere de verilebilir.  Sunum için ayrılan süreyi öğrenin ve buna göre plan yapın. Her slayta ne kadar zaman ayrılacağı bu şekilde belirlenebilir.

12 3. Sunum Yeri ve Donanımı Etkili Sunum Teknikleri12  Katılımcıların birbirlerini görebildiği yarı daire oturma şeklini uygulayın.  Tüm teknolojik donanımı mutlaka sunum ÖNCESİ kontrol edin.  Ekran, projektör ve ses düzenini sunum ÖNCESİ deneyin.  Sunum odasının aydınlatma, perde, ısınma ve havalandırma sistemlerini inceleyin.  Sunum esnasında kullanacağınız donanım/ içeriğin yedeğini yanınızda bulundurun.

13 4. Dinleyici Etkili Sunum Teknikleri13  Dinleyicilerin; Genel olarak hangi özelliklere sahip olduğunu, İlgi alanlarını, Konu hakkındaki bilgi düzeylerini bilmek çok önemlidir.  Dinleyici sayısına göre iletişiminizin yapısına (Tek Yönlü – Çift Yönlü) karar vermeniz uygun olacaktır.

14 Sunumun Hazırlanması Etkili Sunum Teknikleri14  Etkili bir sunum; Herkesin dikkatini çeken bir “Giriş”, Sunmak istediğiniz bilgiyi net ve basit bir şekilde ifade eden “Gelişme” (içerik), Sunumunuzu özetleyen bir “Sonuç” bölümünden oluşmalıdır.  Giriş vesonuç, gelişmedendaha sonrada oluşturulabilir.

15 Giriş Bölümü Etkili Sunum Teknikleri15  Dinleyiciyi vesunumyapankişiyi rahatlatmalıdır.  Konuyu belirlemelidir.  Konunun önemini belirlemelidir.  Sunulacakbilginin dinleyici için değerliolduğunu vurgulamalıdır.  Giriş bölümünde sıradan başlangıçlardan kaçınılmalıdır.

16 Gelişme Bölümü Etkili Sunum Teknikleri16  İletmek istediğiniz önemli konular ve bunları destekleyen veriler içermelidir.  Destekleyici veriler; İfadelerinize inandırıcılık kazandırır, Karmaşık konuları kolay kavramayı sağlar, Dinleyicinin dikkatini belirli bir noktaya toplar.  En genel destekleyici veri çeşitleri: İstatistikler (Grafikler, tablolar), Görsel öğeler (Resim, fotoğraf vb.) Örnekler, Öyküler ve alıntılar vb.

17 Sonuç Bölümü Etkili Sunum Teknikleri17  Sunumunuzda ele alınanları ve mesajınızın önemli noktalarını dinleyiciye hatırlatmalıdır.  Önemli konuların kısa bir özetini içermelidir.  Giriş ile arasında bağlantı bulunmalıdır.  Sunum yapan kişinin iletişim bilgilerini mutlaka yer almalıdır.  Özür ya da itiraf içermemelidir.

18 Görsel ve İşitsel Araçlar Etkili Sunum Teknikleri18  Sunumunuzugüçlendirir,  İyibir sunumu mükemmelbir sunumadönüştürür,  Sunumunuzdaki önemli noktalara açıklıkkazandırır,  Dinleyicinin ilgisini çekerve dikkati üstdüzeyde tutmayayardımcı olur.

19 Sunum Aracı Olarak PowerPoint Etkili Sunum Teknikleri19  Günümüzün en popüler sunum aracıdır.  Fotoğraf, grafik, animasyon, ses ve video uygulamalarını destekler,  Düşük sistem gereksimi sayesinde yaygın bir kullanım alanına sahiptir.  Diğer ofis uygulamaları (Word, Excel) ile veri alışverişi yapabilmektedir.  Web tarayıcıları tarafından görüntülenebilmektedir.

20 Anlatımı güçlendirecek görseller Etkili Sunum Teknikleri20  Diyagramlar  Tablo / Haritalar  İstatistikler/ Ölçümler  Resimler  Posterler/ Resim kartları  Filmlerdenkesitler/ müzik  Denek nesneler

21 PowerPoint’in Etkin Kullanımı 21Etkili Sunum Teknikleri Kenar boşluklarına dikkat edilmelidir.

22 Etkili Sunum Teknikleri 21 ÖRNEK YANSI KOLEJ AYŞEABLA OKULLARI Ayşeabla Çocuk Yuvası ve İlkokulu, 1946 yılında Ankara`da kurulmuştur. 1984-1985 öğretim yılından itibaren kademeli olarak "Orta Kısım" ve "Lise Kısmı" açılmıştır

23 PowerPoint’in Etkin Kullanımı 22 Etkili Sunum Teknikleri Her yansıda en çok 6 – 7 satır, her satırda en çok 6 – 7 sözcük bulunmalıdır.

24 Etkili Sunum Teknikleri 23 ÖRNEK YANSI KOLEJ AYŞEABLA OKULLARI Ayşeabla Çocuk Yuvası ve ilkokulu, 1946 yılında Ankara`da kurulmuştur. Kurucusu Sayın Neriman HIZIROĞLU, radyoda sürdürdüğü çocuk programında kullandığı AYiE ABLA adını okuluna da vermiştir. Ayşeabla Çocuk Yuvası ve ilkokulu, 1956 yılında Kızılırmak Sokak No: 28`deki yeni binasına taşınmıştır. 1984-1985 öğretim yılından itibaren kademeli olarak "Orta Kısım" ve "Lise Kısmı" açılmıştır; böylece "Kolej" statüsüne geçilmiştir.Kolej Ayşeabla "Orta" ve "Lise" kısımlarının eğitim-öğretim hizmetini, bir süre 100. Yıl Sitesi Girişi, No:1, Balgat adresinde sürdürmüştür.Kolej Ayşeabla 1992 yılında Çiğdem Mahallesi 25. Cadde, No:5 Karakusunlar adresinde yaptırılan binaya "ilk", "Orta" ve "Lise" kısımlarını taşımış ; böylece, anasınıfından Üniversiteye kadar olan eğitim öğretim hizmetini, çağdaş kampüsünde bir araya getirmiştir.

25 PowerPoint’in Etkin Kullanımı 24 Etkili Sunum Teknikleri Yazı karakterleri ve vurgulamalar uyumlu olmalı, her yansıda aynı şekilde kullanılmalıdır.

26 Etkili Sunum Teknikleri 25 ÖRNEK YANSI KOLEJ AYŞEABLA OKULLARI 1946 yılında Ankara`da kurulmuştur. Kademeli olarak "Orta Kısım" ve "Lise Kısmı" açılmıştır. Kolej statüsüne geçilmiştir.

27 PowerPoint’in Etkin Kullanımı 26 Etkili Sunum Teknikleri Yazılar okunabilir ve geri plan ile kontrast yaratan renk tonlarında olmalıdır.

28 Etkili Sunum Teknikleri 27 ÖRNEK YANSI KOLEJ AYŞEABLA OKULLARI 32 pt 8 pt

29 Etkili Sunum Teknikleri 28 ÖRNEK YANSI KOLEJ AYŞEABLA OKULLARI Ayşeabla Çocuk Yuvası ve ilkokulu, 1946 yılında Ankara`da kurulmuştur. Kurucusu Sayın Neriman HIZIROĞLU, radyoda sürdürdüğü çocuk programında kullandığı AYiE ABLA adını okuluna da vermiştir. Ayşeabla Çocuk Yuvası ve ilkokulu, 1956 yılında Kızılırmak Sokak No: 28`deki yeni binasına taşınmıştır. 1984-1985 öğretim yılından itibaren kademeli olarak "Orta Kısım" ve "Lise Kısmı" açılmıştır; böylece "Kolej" statüsüne geçilmiştir. Kolej Ayşeabla "Orta" ve "Lise" kısımlarının eğitim-öğretim hizmetini, bir süre 100. Yıl Sitesi Girişi, No:1, Balgat adresinde sürdürmüştür. Kolej Ayşeabla 1992 yılında Çiğdem Mahallesi 25. Cadde, No:5 Karakusunlar adresinde yaptırılan binaya "ilk", "Orta" ve "Lise" kısımlarını taşımış ; böylece, anasınıfından Üniversiteye kadar olan eğitim öğretim hizmetini, çağdaş kampüsünde bir araya getirmiştir.

30 Etkili Sunum Teknikleri 29 ÖRNEK YANSI KOLEJ AYŞEABLA OKULLARI Ayşeabla Çocuk Yuvası ve ilkokulu, 1946 yılında Ankara`da kurulmuştur. Kurucusu Sayın Neriman HIZIROĞLU, radyoda sürdürdüğü çocuk programında kullandığı AYiE ABLA adını okuluna da vermiştir. Ayşeabla Çocuk Yuvası ve ilkokulu, 1956 yılında Kızılırmak Sokak No: 28`deki yeni binasına taşınmıştır. 1984-1985 öğretim yılından itibaren kademeli olarak "Orta Kısım" ve "Lise Kısmı" açılmıştır; böylece "Kolej" statüsüne geçilmiştir. Kolej Ayşeabla "Orta" ve "Lise" kısımlarının eğitim-öğretim hizmetini, bir süre 100. Yıl Sitesi Girişi, No:1, Balgat adresinde sürdürmüştür. Kolej Ayşeabla 1992 yılında Çiğdem Mahallesi 25. Cadde, No:5 Karakusunlar adresinde yaptırılan binaya "ilk", "Orta" ve "Lise" kısımlarını taşımış ; böylece, anasınıfından Üniversiteye kadar olan eğitim öğretim hizmetini, çağdaş kampüsünde bir araya getirmiştir.

31 PowerPoint’in Etkin Kullanımı 30 Etkili Sunum Teknikleri Yazım hataları ile ilgili yansılar mutlaka kontrol edilmelidir.

32 Etkili Sunum Teknikleri 31 ÖRNEK YANSI KOLEJ AYTEABLA OKULARI 1946 yılında Ankra`da kurulmuştur. Kadmeli olarak "Ortta Kısım" ve "Lise Kısmı" acılmıştir. Kollej sıtatüsüne geçilmiştir.

33 Fiziksel Teknolojik Donanım Etkili Sunum Teknikleri33  Etkin sunumlarda fiziki ortam ve donanımın etkisi büyüktür.  Gerekli yapılanmanın sağlanması için belirtilen konularda koşullar en az üç gün önceden belirlenmelidir: Sunumun yapılacağı oda Işıklar Hareket alanı Oturma planı Araç - gereç Teknoloji Akustik düzen / Ses ayarlamaları

34 Hazırlık yapmanız gereken konular  Sözel ve bedensel iletişimin kontrolü  Duygular ve görüntü/ davranışın kontrolü  Katılımcı/ İzleyicilerin canlı/ ilgili tutulması Etkili Sunum Teknikleri34

35 Hazırlık yapmanız gereken konular Etkili Sunum Teknikleri35  Aktarılmak istenen bilgi/ mesajıaçık, net,tutarlı vebeğenilirbiçimde verme  Hareket planını belirleyentüm etkinliklerin zamanlamasını belirleme  İzleyicileri aktif katılımcılar olarak konununiçine alma

36 Etkileşim gerçekleştirecek çalışmalara örnekler Etkili Sunum Teknikleri36  Soru/ Anket  Problemanalizveçözümü  Beyinfırtınası/ Sıralama/Gruplama  Eşliçalışma/Grup çalışması

37 Etkili Sunum Teknikleri 22

38 Sunucunun Kendini Hazırlaması Etkili Sunum Teknikleri38  Vücut dilinizi oluşturan mimik ve el, kol hareketlerinizi izleyebilmeniz için ayna önünde prova yapın.  Provaya zaman ayırıp özen göstermeniz, zayıf olabilecek yönlerinizi geliştirmenize yardımcı olacak, sunumda zamanlamanızı belirleyecek ve konuya-özel terminolojinin doğru telaffuzunu sağlayacaktır.

39 Sunucunun Kendini Hazırlaması Etkili Sunum Teknikleri39  Görünüşvegiysinize özen göstermenizin izleyicilerinize saygının göstergesi olduğunu unutmayın.  Sunumkartlarınızı,sunum sırasında akıcılığı sağlamak açısından, numaralayın.  Sunumdakesintisiz akışı sağlayacak YAZILI PLANINIZI masanıza yapıştırmak için hazırlayın.

40 Hazırlanan Sunumun Etkileşimle İşlevselleşmesi Etkili Sunum Teknikleri40  Planlananların tümünün etkin kullanımı.  Artık sahnede dikkat odağı olan sunucunun uygulaması ve benimsemesi gereken yöntemler: Ruh Hali Göz Teması Ses Kullanımı -Duruşlar/ Tekrarlamalar Duru Dil Kullanımı Yumuşak Geçişler/ Vurgular Beden Dili Sunucunun Yeri/ Hareketi/ Katılımcılara Yakınlığı Görsel-İşitsel Araçların İzleyici önünde Kullanımı İzleyici/Katılımcı ile İletişim

41 Ruh Hali Etkili Sunum Teknikleri41  Sunumun başında heyecanlı olabilirsiniz. Bu durumda herkes heyecanlıdır.  İlk birkaç dakika çok hızlı konuşmamaya dikkat edin.  Yumuşak, kararlı bir ses tonuyla, katılımcılarla iyi etkileşimde "ilk izlenim"in çok önemli olduğunun bilincinde, güven veren bir açılış yapın.

42 Göz Teması Etkili Sunum Teknikleri42  Tavan, yer ve sunum kartlarınıza göz gezdirmenizden önemli olan, katılımcıların sunumunuzdan ne kadar etkilendiklerini ve içeriği takip ettiklerini anlamak için onlara samimiyetle bakışınızdır.  Direkt göz temasıyla iyi bir iletişim kurabileceğiniz gibi, katılımcıların duyarlılığını fark edip sunumunuzda kısa özetleme veya kısaltmalar yapabilirsiniz.

43 Ses Kullanımı -Duruşlar/ Tekrarlamalar Etkili Sunum Teknikleri43  Dinleyicilerin sizi sunumunuz süresince açık şekilde duyabilmeleri gerekir.  Sesiniz, cümleler sonunda alçalmamalıdır.  Sesinizin müzikalite değerini yakalayıp, vurgulama, inişli çıkışlı bir tonlama ve hız ayarlarını iyi yapmanız durumunda izleyici/ katılımcılara içeriği daha etkin biçimde verebilirsiniz.

44 Duru Dil Kullanımı Etkili Sunum Teknikleri44  Sunumlardaakademikiçerikte,duru, düzgün,fakatyalınbir dilkullanın.  Abartılıveyapaydil kullanımının etkinlik sağlamadığını unutmayın.  Edilgenyüklemleryerineetkenlerini seçin.  Ancakizleyicilerin anlayabileceğinden eminsenizjargonkullanın.

45 Yumuşak Geçişler/Vurgular  Sunumunuzda bir konuyu/ bölümü bitirip diğerine geçerken katılımcıların sunum akışını takiplerini kolaylaştıracak belirgin sinyaller verin. Etkili Sunum Teknikleri45

46 Beden Dili Etkili Sunum Teknikleri46  Sunumunuz süresince kendinden emin bir şekilde ayakta durun, dinleyiciyi rahatsız edebilecek, hoş görünmeyen, belki sürekli yaptığınız el hareketleri ve tavırlarınızı kontrol etmeye çalışın.  Özellikle soruların ve görüşlerin size yönlendirilmesinde mimik ve davranışlarınıza dikkat edin.  Tahta kullanımı veya diğer nedenlerle sırtınızı izleyicilere dönmekten kaçının.

47 Sunucunun Yeri / Hareketi / Katılımcılara Yakınlığı  Tüm katılımcılara eşit uzaklıkta, rahat hareket edebileceğiniz bir konumda durup, sakince, yanlara veya ekrana yönelebilir, katılımcılara 1 metre mesafeyi koruyarak yaklaşabilirsiniz. Etkili Sunum Teknikleri47

48 Görsel-İşitsel Araçların İzleyici önünde Kullanımı  Görsel malzemelerinizi güvenli bir şekilde kullanarak, dinleyicilerinize tablolarda, slaytlarda veya saydamlardaki bilgileri kavramaları için zaman tanıyın.  Sunumunuzda gerekli olduğunu düşünerek işitsel malzeme ya da video kasetlerden yararlandığınızda, kullanım sırasında zaman kaybetmemeye dikkat edin. Etkili Sunum Teknikleri48

49 İzleyici / Katılımcı ile İletişim  Sunucu olarak coşkunuz ve konunuza olan ilginiz, katılımcıların da konuya ilgi duymalarını sağlayacaktır.  Sunumun bir paylaşım olduğunu hissettirmeli, dinamik bir tonla sorulan özetleyici sorular, eş/ grup çalışmalarıyla izleyicileri aktif katılımcılar olarak canlı tutmalısınız. Etkili Sunum Teknikleri49

50 Özetleme ve Dönüt Teknikleri Etkili Sunum Teknikleri50  Sunum sonunda kısa ana başlıkları vurgulayan özet vermeniz sunumun akılda kalıcılığını sağlar.  Görsel ve sözel bilgi üzerinde sorular etkileşimi geliştirir.  Katılımcı tepkisini olumlu değerlendirmek önemlidir. Bazı saldırgan sorulara kısa, kibar ve diplomatik yanıtlar verebilir, ancak, kendinizi "ateş altında" hissettiğinizde, kapsamlı yanıt gerektirebilecek soruların sunumun sonunda yöneltilmesi ricasıyla sunumunuza devam edebilirsiniz.  Katılımcılara görüş ve değerlendirmelerini alabileceğiniz yazılı sorular yönlendirmeniz, dönüt tekniği olarak yararlıdır.Bu etkinlikte amacın belirtilmesine özen göstermelisiniz.

51 Sunumlarda Yapılması Gerekenler Etkili Sunum Teknikleri51  Konuşmanızı düzenli ve tutarlı bir şekilde düzenleyin.  Konuşmanızı en az üç kez prova edin.  Adınızı, soyadınızı ve konumunuzu vererek kendinizi tanıtın.  Sunumunuzun ana hatlarını öğretim üyesi/ uzman kişiye sunum öncesi verin.  Dinleyicileriniz ile göz teması içinde bulunun ve beden dilinize dikkat edin.

52 Sunumlarda Yapılması Gerekenler (devam) Etkili Sunum Teknikleri52  Her bölümün başlığının yeterince açıklayıcı olmasına dikkat edin.  Görsel malzemelerinizle sözlü anlatımınız arasında denge olmasına dikkat edin.  Konuşmanız süresince görsel malzemelerinize işaret edin.  Sesinizin vurgularında ve tonlamada önem ve tekrarlama için içeriğe uygun değişiklikler yapın.  Zamanınızı iyi kullanın.

53 Sunumlarda Yapılmaması Gerekenler Etkili Sunum Teknikleri53  Kolayokunmayan görselmalzeme kullanmayın.  Görselmalzemeyi çokfazla yazılı metinle,resimlerle veyaçokfarklı renklerle doldurmayın.  Görsel malzemeyle ilgili olmayan bir konudan bahsetmeyin.

54 Sunumlarda Yapılmaması Gerekenler (devam) Etkili Sunum Teknikleri54  Dinleyicileresırtınızı dönmeyin.  Çokhızlı,çokyavaş,ya da okuma biçiminde monoton birşekilde konuşmayın.  Sunumboyuncakartlar üzerindeki notlarınızdan okumayın.  Yansıtılan slayttayazılıolan metindeki cümlelerintıpatıp aynısını konuşmanızda kullanmayın.

55 Kaynaklar Etkili Sunum Teknikleri55  http://career.sabanciuniv.edu/?Hazirli k/EtkiliSunumTeknikleri.html http://career.sabanciuniv.edu/?Hazirli  http://e-club.isikun.edu.tr/sunum.jpg http://e-club.isikun.edu.tr/sunum.jpg  http://www.gimsanvida.com/images/ sunum2.jpg http://www.gimsanvida.com/images/ sunum2.jpg  http://www.bilkent.edu.tr/bilkent-tr/admin- unit/dos/pdgm/etkili_sunus.html http://www.bilkent.edu.tr/bilkent-tr/admin- unit/dos/pdgm/etkili_sunus.html  http://www.tbd.org.tr/userfiles/4/zeynep/Etkili%20Sunum%20 Teknikleri%20egitim%20dokumani.pdf http://www.tbd.org.tr/userfiles/4/zeynep/Etkili%20Sunum%20 Teknikleri%20egitim%20dokumani.pdf  http://moodle.baskent.edu.tr/pluginfile.php/201/mod_resource /content/0/ders_sunumlari/Etkili_Sunum_Teknikleri_- _Sunum_A.pdf http://moodle.baskent.edu.tr/pluginfile.php/201/mod_resource /content/0/ders_sunumlari/Etkili_Sunum_Teknikleri_- _Sunum_A.pdf  http://www.deu.edu.tr/UploadedFiles/Birimler/16928/Etkili_Su num_Teknikleri_ve_Power_Point_Kullan%C4%B1m%C4%B1.p df


"Etkili Sunum Teknikleri. Giriş Etkili Sunum Teknikleri2  Sunumlar eğitimin herdüzeyinde ve meslekihayattaönemlidir.  İletişimtümöğretim faaliyetlerinin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları