Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SU YAŞAM KAYNAĞIMIZDIR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SU YAŞAM KAYNAĞIMIZDIR"— Sunum transkripti:

1 SU YAŞAM KAYNAĞIMIZDIR

2 Su Nedir Su (H2O); Kimyasal olarak hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan Gaz Katı Sıvı halde bulunabilen bir maddedir.

3 Hayat kaynağımız suyun döngüsü nasıldır ?
SU DÖNGÜSÜNÜ İZLEMEK İÇİN RESME TIKLAYINIZ

4 DÜNYADA SU Dünya yüzeyinin yüzde 80’i sudur.
Dünyadaki tüm suların yüzde 97’si deniz ve okyanuslardan oluşur. Dünyadaki donmuş haldeki su oranı yüzde 2’dir. Dünyadaki tüm suların sadece yüzde 1’i içilebilir niteliktedir.

5 DÜNYADA SU Dünyada kişi başına su tüketimi yılda ortalama 800 m3 civarındadır. Dünyadaki toplam su tüketiminin %73’ü sulamada kullanılmaktadır.

6 DÜNYADA SU Dünyamızda 1,4 milyar insan yeterli içme suyundan yoksundur. 2,3 milyar kişi sağlıklı su bulamamaktadır ve yılda 7 milyon kişi su ile ilgili hastalıklardan ölmektedir

7 TÜRKİYE’DE SU Ülkemizde çeşitli amaçlara yönelik kullanımlarda
teknik ve ekonomik anlamda tüketilebilecek yüzey ve yeraltı suyu miktarının 110 milyar m3 olduğu belirlenmiştir.

8 TÜRKİYE’DE SU 2025 yılına kadar ülkemiz nüfusunun 80 milyon olacağı tahmin edilmektedir. Bu durumda kişi başına düşecek kullanılabilir su miktarımız m3’e düşecektir. Yeterli önlemler alınmadığı taktirde ülkemiz su fakiri ülkeler arasına girecektir

9 CANLILARDA SU Her canlının yapısında su bulunur.

10 CANLILARDA SU Su, canlıların yaşamının sürmesi için alınması zorunlu olan bir maddedir. Canlıdaki su miktarı, canlının çeşidine, yapısına ve kısımlarına göre değişir

11 VÜCUDUMUZDAKİ SU Vücuttaki su oranı yaşa, cinsiyete, şişmanlık ve
zayıflık gibi durumlara göre değişir.

12 GÜNLÜK SU ALIMI VE KAYBI
Normal koşullarda, yetişkinlerin günlük toplam su kaybı ml. dolayındadır. Kaybı karşılayacak miktarda su alınırsa vücutta su dengesi sağlanır.

13 SU GEREKSİNİMİNİN KARŞILANMASI
Su gereksinimi; içeceklerle, suyla, sulu-katı besinlerle ve metabolizma sonucu oluşan suyla karşılanır. Karpuz, portakal gibi meyvelerde, taze sebzelerde su oranı çok yüksektir. Taze sebze ve meyve, sulu yemekler yendiğinde, su gereksiniminin bir kısmı karşılanır. Koyu ve katı besinler yenildiğinde ise su çok içilir.

14 SU YETERSİZ ALINDIĞINDA ;
Canlılarda suyun yeterli miktarda alınamayışı vücutta ağır hasarlara ve ölümlere yol açar. İnsan vücudunda gerekli olan su miktarının karşılanamaması sonucu vücuttaki hücreler işlevlerini yapamaz ve canlılığını sürdüremezler.

15 SU YETERSİZ ALINDIĞINDA ;
En erken etkilenen sistemler, Bağışıklık sistemi kalp ve dolaşım sistemi boşaltım sistemi (özellikle böbrekler) sindirim sistemi deri, kemik ve sinir sistemleridir

16 SULARLA BAĞLANTILI HASTALIKLAR
Sudan kaynaklanan hastalıklar Su kıtlığından kaynaklanan hastalıklar Suda yaşayan canlılarla bulaşan hastalıklar Su ile bağlantılı taşıyıcılarla yayılan hastalıklar

17 Sudan kaynaklanan hastalıklar
Özellikle ılıman ve sıcak iklimlerde insan ve hayvan dışkısı ile kirlenen sularda bol miktarda küçük canlılar (mikro organizmalar) bulunur. Aynı kaynaktan su alan insanların enfekte olmaları ile salgınlar çıkar (Tifo, Kolera, Viral Hepatit, vb).

18 Suda yaşayan canlılarla bulaşan Hastalıklar
Bazı bakteriler ve parazit yumurtaları sulardaki omurgasız canlılarda (salyangoz, midye vb) yerleşip, gelişir. Bu tür suların içilmesi ya da kullanılması sonucu enfeksiyon (Tifo, V.Hepatit) bulaşır.

19 Su ile bağlantılı taşıyıcılarla yayılan hastalıklar
Su birikintilerinde gelişen larvalardan çıkan sinekler,taşıdıkları patojen mikroorganizmalarla insanları enfekte ederler (Sıtma vb).

20 SU KAYNAKLARI Tatlı su kaynakları - Barajlar - Göller
- Nehir ve dereler - Yeraltı suları (Kuyular, Doğal kaynaklar)

21 İÇME SUYU Su kirlenebilir, bundan dolayı içmeden önce temizlememiz gerekir. Su evimize gelmeden önce ana dağıtım depolarında içilebilir duruma getirildikten sonra borulara salınır ve böylece evimize temizlenmiş su olarak taşınmış olur.

22 İÇME SULARINI KİRLETEN FAKTÖRLER
- Yoğun yerleşimden kaynaklanan evsel atıklar - Yoğun sanayiden kaynaklanan sanayi atıkları - Tarımda kullanılan kimyasal gübreler (özellikle azotlu gübreler) - Zirai mücadele ilaçları - Hava kirliliği ( Asit yağmurları) - Erozyonla su kaynaklarına toprak ve yabancı maddelerin taşınması

23 SUYUN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
- Hastalık, salgın vb durumlarda su kesinlikle kaynatılmadan içilmemelidir. -Şehir şebekesindeki sular; küçük zararlı canlılardan (mikroorganizmalardan) klor vb dezenfektanlarla temizlenmelidir. - Kuyu ve akarsulardan sağlanan suların içme suyu olarak kullanılması durumunda, su dezenfekte edilmeden tüketilmemelidir. -Kanalizasyon olmayan yerlerde sızdırmaz tip hela çukurları açılmalı, bu tür çukurların yakınında kuyu açılması engellenmelidir. -Su kuyuları ile fosseptikler arasında en az 30 m mesafe olmalıdır. - Taşıyıcılık yapan sinek, hamam böceği gibi haşerelerle etkili mücadele yapılmalıdır

24 Su nerelerde kullanılır ?
Elektrik üretiminde

25 Su nerelerde kullanılır ?
Tarımda Sulama için

26 Su nerelerde kullanılır ?
İçme suyu olarak

27 Su nerelerde kullanılır ?
Temizlikte kullanılır

28 Ellerimizi ne zaman yıkarız ?
tuvaletten önce ve sonra

29 Ellerimizi ne zaman yıkarız ?
yemekten önce ve sonra

30 Ellerimizi ne zaman yıkarız ?
eve geldiğimizde

31 Ellerimizi nasıl yıkamalıyız ?
Sabun köpürene kadar ellerinizi ovalayın

32 Ellerimizi nasıl yıkamalıyız ?
Köpürdükten sonra en az 15 saniye yıkamaya devam edin

33 Ellerimizi nasıl yıkamalıyız ?
Parmak aralarının, tırnak içlerinin, el sırtının ve bileklerinin iyice temizlendiğinden emin olun

34 Ellerimizi nasıl yıkamalıyız ?
Ellerinizi akan suyun altında durulayın

35 Su ile neler yaparız ? Dişlerimizi fırçalarız

36 Su ile neler yaparız ? Banyo Yaparız Olabilirse hergün
Değilse haftada 3 kez En az haftada 1 kez Banyo yapmalıyız

37 Su Tasarrufu Hayatın her aşamasında kullandığımız,yaşamamız için
gerekli olan suyu temiz tutmamız ve tasarruflu kullanmamız gerekmektedir.

38 Su Tasarrufu Her 8 saniyede 1 çocuğun su kaynaklı bir hastalıktan öldüğünü her 6 kişiden 1’inin temiz içme suyuna ulaşamadığını

39 Su Tasarrufu 2.4 milyar kişinin,
sağlıksız su şartlarına maruz kaldığını...

40

41

42

43 Su Tasarrufu Nehirlerin çoğunun kuruduğu ve dünyanın 3’te 1’lik bölümünde su kuyularında arsenik kirlenmesi mevcut olduğunu...

44

45 TÜM BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ ?...

46 BÜTÜN BUNLARDAN SONRA SU TASARRUFU YAPAR MISINIZ ?

47 CEVABINIZ EVETSE...

48 SU TASARRUFU YAPALIM...

49 SU TASARRUFU İÇİN; Damlayan musluklar tamir ettirilmelidir. Su akıtırken daha az akıtan duş başlıkları ve muslukları kullanılmalıdır. Diş fırçalarken musluklar kapatılmalıdır. Mümkün olduğunca küveti doldurmak yerine duş alarak yıkanılmalıdır. Kısa sürede duş alınmalıdır. Sifon asgari çekilmelidir. (Her sifon çekildiğinde, beş günlük içme suyu kaybedilmektedir)

50 Bulaşık ve çamaşır makinaları tamamen doldurulmadan çalıştırılmamalıdır.
Randımanlı su kullanan aletler tercih edilmelidir. Özellikle çamaşır ve bulaşık makinalarının böyle olmasına dikkat edilmelidir. Sıcak su musluğu açıldığında suyun ısınmasını beklerken akıtılan suyun ziyan olmaması için kova doldurulup bu su gereken farklı yerlerde kullanılmalıdır (Örneğin, çiçek sulama, tuvalete dökme, balkon yıkama)

51 Araba yıkarken kova ve sünger kullanın
Araba yıkarken kova ve sünger kullanın.Hortumla araba yıkama işlemini en aza indirin. Bahçenizde bitkilerinizi sabah serinliğinde, buharlaşmanın minimum olduğu saatte sulayın, özellikle tarımda uygun sulama yöntemlerinin kullanılması gerekir. (damla yöntemi vb) Biz de boşa harcadığımız suyu kesmekle su faturalarından kolaylıkla %25 oranında tasarruf sağlamış oluruz Ne kadar az su kullanırsak o kadar az depolanmış su gerekir ve o kadar az atık su oluşur.

52

53

54 Tüm derslere ve sınıflara göre sınıflandırılmış eğitsel sunular için
TIKLAYINIZ


"SU YAŞAM KAYNAĞIMIZDIR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları