Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI ÇIKMA YOLLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI ÇIKMA YOLLARI."— Sunum transkripti:

1

2 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI ÇIKMA YOLLARI

3 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ **SINAV KAYGISI **KAYGININ BELİRTİLERİ **AİLEYE DÜŞEN GÖREVLER

4 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİKAYGI Kaygı;iç veya dış dünyadan kaynaklanan bir tehlike olasılığı veya kişi tarafından tehlikeli olarak algılanan bir durum karşısında yaşanan duygudur. Kaygı;iç veya dış dünyadan kaynaklanan bir tehlike olasılığı veya kişi tarafından tehlikeli olarak algılanan bir durum karşısında yaşanan duygudur. Kaygı düzeyi; Kaygı düzeyi; Anne Baba tutumu, Anne Baba tutumu, Öğretmenlerin tutumu, Öğretmenlerin tutumu, Arkadaşların tutumu, Arkadaşların tutumu, Gelecek korkusu, Gelecek korkusu, Diğer sosyal ortamlar gibi etkenlerce artıp azalabilir. Diğer sosyal ortamlar gibi etkenlerce artıp azalabilir. Okuldaki ders başarısı düşük çocuklar kaygıyı daha çok yaşamaktadır. Okuldaki ders başarısı düşük çocuklar kaygıyı daha çok yaşamaktadır.

5 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ “ SINAV KAYGISI”

6 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SINAV KAYGISI NEDİR? ** Bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun gerilime denir** ** Bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun gerilime denir** Yüksek kaygı ; ***verimli çalışmayı, ***verimli çalışmayı, *** öğrenmeyi, ***hatırlamayı, ***problem çözmeyi güçleştirdiğinden ***problem çözmeyi güçleştirdiğinden öğrenme hızını düşürür. öğrenme hızını düşürür. **.Aşırı olmadığı sürece kaygı olumlu yönde güdüleyip başarıyı yükseltir.

7 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ “SINAV KAYGISI “ TÜM ÖĞRENCİLERİN YAŞADIĞI BİR DURUMDUR.BELLİ BİR DÜZEYDE KAYGI MOTİVE EDİCİDİR. TÜM ÖĞRENCİLERİN YAŞADIĞI BİR DURUMDUR.BELLİ BİR DÜZEYDE KAYGI MOTİVE EDİCİDİR. ANCAK KAYGI KİŞİYE HAKİM OLURSA BAŞARI OLUMSUZ ŞEKİLDE GELİŞİR. ANCAK KAYGI KİŞİYE HAKİM OLURSA BAŞARI OLUMSUZ ŞEKİLDE GELİŞİR.

8 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ FİZYOLOJİK BELİRTİLERİ: Kalp atışlarında hızlanma, çarpıntı,nefes darlığı, Kalp atışlarında hızlanma, çarpıntı,nefes darlığı, Gerginlik ve sinirlilik hali, terleme,mide şikayetleri Gerginlik ve sinirlilik hali, terleme,mide şikayetleri Telaş, şaşkınlık,baş ağrısı,huzursuz uyku,kabus görme, Telaş, şaşkınlık,baş ağrısı,huzursuz uyku,kabus görme, Adale kasılmaları,yorgunluk hissetme gibi şikayetler. Adale kasılmaları,yorgunluk hissetme gibi şikayetler. PSİKOLOJİK BELİRTİLERİ: Endişe,huzursuzluk,öfke ve kızgınlık,korku,umutsuzluk, Endişe,huzursuzluk,öfke ve kızgınlık,korku,umutsuzluk, Utanma,tedirginlik,mutsuzluk,Çaresizlik Utanma,tedirginlik,mutsuzluk,Çaresizlik Güvensizlik,düş kırıklığı,hiçbir işe dikkatini verememe ve bir işini bitirmeden diğerine başlama Güvensizlik,düş kırıklığı,hiçbir işe dikkatini verememe ve bir işini bitirmeden diğerine başlama

9 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ZİHİNSEL BELİRTİLERİ: Unutkanlık, Unutkanlık, Felaket yorumları içeren tüm inanç ve düşünceler Felaket yorumları içeren tüm inanç ve düşünceler Sınav sorularını okuyup anlamada, düşünceleri organize etmede, anahtar kelimeleri ve konuları hatırlamada güçlük çekme, Sınav sorularını okuyup anlamada, düşünceleri organize etmede, anahtar kelimeleri ve konuları hatırlamada güçlük çekme, DAVRANIŞSAL BELİRTİLERİ: Kaçma (Ders çalışmayı bırakma,sınavı yarıda bırakma) Kaçma (Ders çalışmayı bırakma,sınavı yarıda bırakma) Kaçınma (Ders çalışmayı erteleme,sınava girmeme) Kaçınma (Ders çalışmayı erteleme,sınava girmeme) “TÜM BU BELİRTİLER KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞEBİLİR.” “TÜM BU BELİRTİLER KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞEBİLİR.”

10 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SINAV KAYGISININ NEDENLERİ: Programlı çalışmama,tekrar yapmama, Esas olarak yetersiz ders çalışma alışkanlıklarından kaynaklanmaktaıdr. Programlı çalışmama,tekrar yapmama, Esas olarak yetersiz ders çalışma alışkanlıklarından kaynaklanmaktaıdr. Akılcı ve gerçekçi olmayan olumsuz düşünceler ve duygular, Akılcı ve gerçekçi olmayan olumsuz düşünceler ve duygular, Başaramama korkusu, Başaramama korkusu, Zamanı verimli kullanamama, Zamanı verimli kullanamama, Mükemmeliyetçi yaklaşım, Mükemmeliyetçi yaklaşım, Aile ve sosyal çevrenin yüksek beklenti düzeyi, Aile ve sosyal çevrenin yüksek beklenti düzeyi, Fizyolojik ihtiyaçların karşılanmaması (uykusuzluk yorgunluk,beslenme) Fizyolojik ihtiyaçların karşılanmaması (uykusuzluk yorgunluk,beslenme) Görev ve sorumlulukları erteleme, Görev ve sorumlulukları erteleme,

11 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SINAV KAYGISININ ETKİLERİ Öğrenilen bilgiler transfer edilemez, Öğrenilen bilgiler transfer edilemez, Okuduğunu anlamada ve Düşünceleri organize etmede zorluk yaşanır, Okuduğunu anlamada ve Düşünceleri organize etmede zorluk yaşanır, Dikkatte azalma olur,Dikkat Dikkatte azalma olur,Dikkat sınavın içeriğine değil,kendisine odaklanır. sınavın içeriğine değil,kendisine odaklanır. Zihinsel beceriler zayıflar. Zihinsel beceriler zayıflar. Enerji tükenir ve israf edilmiş olur. Enerji tükenir ve israf edilmiş olur. Fiziksel rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Fiziksel rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olur.

12 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KAYGI YARATAN DURUMLAR ÖĞRENCİ AİLEOKULGELECEKARKADAŞYAKINLAR

13 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YIKICI KAYGI---YAPICI KAYGI YIKICI KAYGI---YAPICI KAYGIİLAYDA YAPICI KAYGI- --yeterince çalıştım-—dikkat—BAŞARIDA başarabilirim toplama ARTIŞ başarabilirim toplama ARTIŞÖMER YIKICI KAYGI— aptalca hatalar ---dikkatte— BAŞARIDA yapacağım dağılma DÜŞÜŞ yapacağım dağılma DÜŞÜŞ **YAPICI KAYGI ÖĞRENCİYİ HER ZAMAN BAŞARIYA YÖNLENDİRİR ANCAK YIKICI KAYGI İSE BAŞARIDA DÜŞÜŞÜN EN ÖNEMLİ NEDENİDİR.” ANCAK YIKICI KAYGI İSE BAŞARIDA DÜŞÜŞÜN EN ÖNEMLİ NEDENİDİR.”

14 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Kaygının Etkisi Arzu----Bilgi düzeyi + Yıkıcı Kaygı = Sınav Başarısı Arzu----Bilgi düzeyi + Yıkıcı Kaygı = Sınav Başarısı %90 % 65 %90 % 65 Kemal--Bilgi Düzeyi + Yapıcı Kaygı = Sınav Başarısı Kemal--Bilgi Düzeyi + Yapıcı Kaygı = Sınav Başarısı %70 %80 %70 %80

15 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Öğrencide kaygı yaratan Olumsuz düşünceler!!!!!!

16 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Aileye yönelik; Bu sınavlarda başarısız olursam ailemin yüzüne nasıl bakarım ? (Suçluluk) Bu sınavlarda başarısız olursam ailemin yüzüne nasıl bakarım ? (Suçluluk) Başarısız olursam beni sevmeyecekler,anlamayacaklar. (Değersizlik) Başarısız olursam beni sevmeyecekler,anlamayacaklar. (Değersizlik) Asla ablam kadar başarılı olamayacağım. (Aşağılık Duygusu) Asla ablam kadar başarılı olamayacağım. (Aşağılık Duygusu)

17 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Kendi geleceğine yönelik; Yıllar sonra başıboş işe yaramaz biri olup çıkacağım. (Değersizlik) Yıllar sonra başıboş işe yaramaz biri olup çıkacağım. (Değersizlik) Bir meslek sahibi olamazsam mahvolurum. Bir meslek sahibi olamazsam mahvolurum. (Suçluluk) (Suçluluk) Benim geleceğim hiç de parlak olmayacak. Benim geleceğim hiç de parlak olmayacak. (Suçluluk) (Suçluluk) Asla başkaları gibi mutlu olamayacağım. Asla başkaları gibi mutlu olamayacağım. (Aşağılık Duygusu) (Aşağılık Duygusu)

18 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Arkadaşlarına yönelik; Herkes istediği okulu kazanacak ;onlarla nasıl görüşürüm? (Suçluluk) Herkes istediği okulu kazanacak ;onlarla nasıl görüşürüm? (Suçluluk) Hepsi benimle alay edecek !!!! (Aşağılık Duygusu) Hepsi benimle alay edecek !!!! (Aşağılık Duygusu) Onların gözünde değerim azalacak, benimle ilişkiyi kesecekler. (Değersizlik) Onların gözünde değerim azalacak, benimle ilişkiyi kesecekler. (Değersizlik)

19 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Öğretmenlerine yönelik; Onların yüzüne nasıl bakarım? (Suçluluk) Onların yüzüne nasıl bakarım? (Suçluluk) Bütün emeklerini boşa çıkaracağım, başarısız olacağım. (Aşağılık Duygusu) Bütün emeklerini boşa çıkaracağım, başarısız olacağım. (Aşağılık Duygusu) Benden çok şey bekliyorlar.Ben ne yapabilirim ki? (Değersizlik) Benden çok şey bekliyorlar.Ben ne yapabilirim ki? (Değersizlik)

20 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Çevreye yönelik Komşu Ayşe teyze ‘tabi hep gezersen kazanamazsın’ diyecek, (Suçluluk) Komşu Ayşe teyze ‘tabi hep gezersen kazanamazsın’ diyecek, (Suçluluk) Bakkal Ali amca’ ben sana demiştim’ top oynamakla sınav kazanılmaz diyecek. (Suçluluk) Bakkal Ali amca’ ben sana demiştim’ top oynamakla sınav kazanılmaz diyecek. (Suçluluk) Hele amcamla teyzeme ne demeli? Her şeyi biliyorlar ya!!!! Biz bundan adam olmaz demiştik diyecekler. (Aşağılık Duygusu) Hele amcamla teyzeme ne demeli? Her şeyi biliyorlar ya!!!! Biz bundan adam olmaz demiştik diyecekler. (Aşağılık Duygusu)

21 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ “ÇOCUĞUN KAYGISINI AZALTMAYA YÖNELİK AİLELERE ÖNERİLER”

22 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KAYGI ÖĞRENİLİR Kaygı bulaşıcı bir duygudur. Çocuğunuzun geleceği konusundaki endişeleriniz çocuğunuza yansır. Çevresindeki kaygılı insanların varlığıyla özdeşim kurması sonucu kaygısı artmaktadır. Bu nedenle öncelikle aileler kaygılarını azaltmaya çalışmalıdırlar.

23 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ AŞIRI İLGİLİ AİLE Yoğun kaygı yaşayan kişiler geleceği düşünmekten bugünü kullanamazlar. Sizin sınav sonucu ile aşırı meşgul olmanız, çocuğunuzun da bu yönde meşguliyetini arttıracaktır. Çocuğunuza yardımcı olmak için çocuğunuzun bugünkü yaptıkları ile ilgilenebilirsiniz.

24 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ BEDEN DİLİ Beden dili ve ses tonu ile verdiğiniz mesajlara dikkat edin. Sözlerini, beden dili ve ses tonları desteklemiyorsa yani ağızdan çıkan ile bedenlerin söylediği çelişiyorsa öğrenci daha çok beden diline dikkat edecektir.

25 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ AŞIRI SÖYLEMLER En az şu kadar net yapmalısın. ‘’ Türkçe ve Matematikten ful yapmalısın.’’ Kendini dersine vermelisin. Derece yapmalısın ’’ Bu yıl mutlaka kazanmalısın’’ vb. zorunluluk ifade eden cümleler öğrencinin kaygısının artmasına neden olmaktadır. Bu tür zorunluluk ifade eden sözleri mümkün olduğunca az kullanmaya çalışın.

26 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ BASKI ALTINA ALMA Çocuklarınıza tekrar tekrar ders çalış demeyin. Sorumluluğunu bilen ve sınavlara hazırlanan öğrenciler için ailelerin uyarılarına ihtiyaç yoktur. Bazı öğrenciler bu nedenle kendisi için değil ailesi için ders çalışması gerektiği düşüncesine kapılıp daha yoğun kaygı hissedebilir. Ya da ailesine tepki göstererek ders çalışmayı aksatabilir.

27 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Negatif motivasyondan uzak durun. Bazı anne babalar çocuklarının motivasyonunu artırmak için; bu gidişle sen asla kazanamazsın”, “yata yata sınav kazanılmaz” “bu kadar çalışmayla kazanamazsın“, “bu kafayla gidersen zor kazanırsın“ “Hele bir kazanma o zaman hesaplaşacağız” gibi sözler söylerler.

28 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Gereğinden fazla fedakarlıktan kaçının ve bunları hatırlatmayın. Örneğin: bir yıl boyunca eve misafir çağırmamak, evde televizyonu açmamak gibi. Öğrenci bu durumu ailemin bu fedakarlıklarına yanıt vermek zorundayım biçiminde düşünerek daha fazla kaygılanabilir. Bu fedakarlıkların sürekli hatırlatılması öğrenciyi ders çalışamaz hale getirir.

29 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KENDİ HAYATINIZI UNUTMAYIN ** Çocuğu sınavlara hazırlanan bazı aileler kendi yaşamlarını bir kenara bırakarak çocukları için uğraşmaya başlamaktadırlar. Kendi hayatınızı unutmayın. ** Örneğin, çocuğuna daha fazla yardımcı olmak için annenin işinden ayrılması, annenin çocuğunu sınav salonlarının kapısında beklemesi.

30 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ AŞIRI BEKLENTİYE GİRMEYİN * Çocuğunuzdan beklentilerinizde gerçekçi olmaya çalışın. *Her anne baba çocuğunun özel olduğunu düşünür. B elli alanlarda kuvvetli yönleri olabileceği gibi belli alanlarda da zayıf özellikleri olabilir. Beklentileriniz ile çocuğunuzun yapabilecekleri birbiriyle uyumlu olursa çocuğunuz daha az kaygı yaşayabilir.Bazen de Aksine Çocuk kendini dev aynasında da görebilir.

31 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ “ Bu zor dönemde çocuklarınıza anlayışlı ve destekleyici davranın.” Sınav yaklaştıkça anne ve babaların stresi artar.”acaba çocuğum sınavı kazanacak mı? Kazanamazsa mahvoluruz “şeklinde düşüncelere kapılırlar.Kaygının yoğunlaşması ile birlikte çocuklarınız kendilerini daha çaresiz ve çözümsüz hissedebilirler. Daha önceden kızmadıkları şeylere şimdilerde daha sert tepkiler göstere bili r ler.

32 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Aile çocuklarının çalışma isteğini artırmalı:Kaygılarını giderici ”Sen bizim evladımızsın.Sana olan sevgimiz sınavla ilgili değil.Sınavı kazanamasan da sen bizim evladımızsın ve seni yine seveceğiz. Ama kazanman için de üzerimize düşeni yapacağız.Senin de elinden geleni yapacağına inanıyoruz. Ama elinden geleni yaptıktan sonra da kazanamaman bizce çok doğal.” şeklinde telkinlerde bulunmalıdır Aile çocuklarının çalışma isteğini artırmalı:Kaygılarını giderici ”Sen bizim evladımızsın.Sana olan sevgimiz sınavla ilgili değil.Sınavı kazanamasan da sen bizim evladımızsın ve seni yine seveceğiz. Ama kazanman için de üzerimize düşeni yapacağız.Senin de elinden geleni yapacağına inanıyoruz. Ama elinden geleni yaptıktan sonra da kazanamaman bizce çok doğal.” şeklinde telkinlerde bulunmalıdır

33 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Çocuğunuzu hiçbir zaman başka çocuklarla kıyaslamayın. " Dayının kızı fen lisesine girdi, sen de oraya girmelisin“ "Teyzenin kızı Anadolu lisesini kazandı, havasından yanına varılmıyor, aman bizi mahcup etme " vb. türünden yaklaşımlar çocuğunuza zarar verebilir.

34 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ * Çocuğa, sınavların onun kişiliğini değerlendiren bir ölçü olmadığı, kazanmak kadar kaybetmenin de hayatın bir parçası olduğu, hayatın sonu olmadığı anlatılmalıdır.

35 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ * TAKDİR VE ÖVGÜ ---Çocuğunuzu takdir edin. Çocuğunuzun, sürekli olumsuz yanlarını, yapamadıklarını vurgulamak yerine, olumlu yanlarını görmek onun kendisine olumlu bakmasını kolaylaştırır. ---Yapamadıkları ile değil yapabildikleri ile daha çok ilgilenin --- Sık sık eleştirmek yerine, geçmişteki başarılarını onaylayın. Olumlu yanlarını ve çabalarını tespit ederek övün.

36 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜKEMMELLİK İyinin düşmanı mükemmeldir. Sizin beklentileriniz; çocuğunuzun mükemmel olması olabilir. Ancak bu, iyiye sevinip mutlu olmanıza engel olmamalıdır. Öğrenci bir dönem okulda takdirname almamış olabilir ama bu onu aldığı teşekkür belgesinden dolayı tebrik etmeniz için bir engel değildir. Bu onu daha başarılı olma konusunda motive eder.

37 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Duygularını anlamaya çalışın Çocuk, söylediği veya hissettiği şeyler için sorgulanmamalı “ bu şekilde hissetmemelisin” diyerek duyguları düzeltilmeye çalışılmamalıdır. “Çocuk ;Anne kazanamayacağım diye endişeleniyorum.’’ Anne;‘’Kızım öyle düşünmemelisin, boş ver ne var endişelenecek.’’ “KAYGIDA ARTIŞ”

38 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PEKİ NE YAPMALISINIZ Olumsuz davranışları konusunda uyarı yapacağınız zaman, önce olumlu davranışlarını ön plana çıkartarak onu onaylayıp, takdir edin. Daha sonra eleştirinizi öneri cümlesi olarak dile getirin “………. Şekilde davranırsan senin için daha faydalı olabilir … gibi” Yargılamak, suçlamak, cezalandırmak yerine onu anlamaya çalışıp, onun yanında olduğunuzu hissettirip, önerilerinizi yapın.

39 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PEKİ NE YAPMALISINIZ Sınav hakkında yorum yaparak ya da konuyu açarak onun motivasyonunu düşürmeyin, “Kesin kazanırsın” “senin kazanacağından eminiz” gibi cümleler ile ona aşırı güveninizi ifade edip sizin güveninizi sarsmaktan korkmasına ve kaygılanmasına yol açmayın,, Ona kendisini nasıl hissettiğini, kendisini nasıl değerlendirdiğini sorun, ancak bu konularda yorum yapmaktan kaçının, hatta sadece dinleyin ki sizinle rahat konuşabileceği güvenini kazansın..

40 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Sınav kaygısını yenmenin en önemli yollarından biride okumaktır. Okumak kendine olan güveni artırdığı için kaygıyı azaltır. Anne babanın çocuğun okuma davranışını kazanmasında birinci derecede model olarak önemli bir etkisi vardır. Sınav kaygısını yenmenin en önemli yollarından biride okumaktır. Okumak kendine olan güveni artırdığı için kaygıyı azaltır. Anne babanın çocuğun okuma davranışını kazanmasında birinci derecede model olarak önemli bir etkisi vardır.

41 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ** Birbirinize bağlılık amaç, sınav araçdır. ** Çocuğunuzun ders çalışması ve sınavda başarılı olması uğruna onunla ilişkilerinizi tehlikeye atmayın. ** Çocuğunuzun başarısı için maddi manevi fedakarlık yaptığınız doğrudur. Karşılık beklemek de en doğal hakkınızdır. **Çocuğunuz, gayret sarf ettiği halde eğer sonuç istediğiniz gibi değilse, elinden gelenin o kadar olduğunu kabullenin.

42 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Sınavlar sadece birer fırsattır. Bu fırsatların bir şekilde telafisi vardır. Aile, öğrenciye sınavın bir ölüm-kalım meselesi olmadığını, yararlanılması gereken bir fırsat olduğunu, anlatmalıdır. Öğrencinin de yapacağı, iyi niyetle ve elinden geldiğince sağlanan imkanları sınavlara hazırlık adına değerlendirmesidir.

43 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SONUÇ OLARAK ; Hiçbir şekilde kendi beklentilerinizi çocuklara yüklemeyin. Hiçbir şekilde kendi beklentilerinizi çocuklara yüklemeyin. Çocuğunuzun gücünün, performansının üzerinde bir beklenti içine girmeyin. Çocuğunuzun gücünün, performansının üzerinde bir beklenti içine girmeyin. Çocuğunuza meslek seçimi ve ders çalışma konularında karar verme yetkisi verin. Çocuğunuza meslek seçimi ve ders çalışma konularında karar verme yetkisi verin. Çocuğunuzla karşılıklı güven ortamını oluşturun. Çocuğunuzla karşılıklı güven ortamını oluşturun.

44 NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Sevgili veliler; ‘Çocuklarınızın başarı denizinde uçmasını istiyorsanız,kanatlarının altındaki rüzgar olmalısınız.’


"NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI ÇIKMA YOLLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları