Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanGülistan Çakır Değiştirilmiş 8 yıl önce
1
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
2
NEDEN BESLENİRİZ? Büyüme ve gelişme Büyüme ve gelişme Organların çalışması Organların çalışması Hücre yenilenmesi Hücre yenilenmesi Yaşamın devamı Yaşamın devamı Zevk Zevk
3
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Bireyin, YAŞ YAŞ CİNSİYET CİNSİYET FİZİKSEL AKTİVİTE FİZİKSEL AKTİVİTE VÜCUT AĞIRLIĞI VÜCUT AĞIRLIĞI FİZYOLOJİK DURUM FİZYOLOJİK DURUM SAĞLIK DURUMUNA göre gereksinimi olan enerji ve bütün besin öğelerini yeter miktarda sağlayabilmesidir. SAĞLIK DURUMUNA göre gereksinimi olan enerji ve bütün besin öğelerini yeter miktarda sağlayabilmesidir.
4
Sağlıklı olmanın ilk şartı sağlıklı beslenmedir.
5
BESİN ÖĞELERİ Proteinler Proteinler Yağlar Yağlar Karbonhidratlar Karbonhidratlar Mineraller Mineraller Vitaminler Vitaminler Su Su
6
BESİN GRUPLARI ET GRUBU (2-3 porsiyon) Balık, tavuk, dana eti Balık, tavuk, dana eti Yumurta, kuru baklagiller Yumurta, kuru baklagiller Demir, protein, Demir, protein, B vitaminlerinden zengin Büyüme ve kan yapımında etkili Büyüme ve kan yapımında etkili
7
BESİN GRUPLARI SÜT GRUBU (2-3 porsiyon) Süt, yoğurt, peynir, çökelek Süt, yoğurt, peynir, çökelek Kalsiyum, protein, A ve B vitaminlerinden zengin Kalsiyum, protein, A ve B vitaminlerinden zengin Kemik sağlığı Kemik sağlığı Büyümede etkili Büyümede etkili
8
BESİN GRUPLARI SEBZE VE MEYVALAR (4-5 porsiyon) Vitaminler, posa ve karbonhidrat içerir Vitaminler, posa ve karbonhidrat içerir Hastalıktan korunma Hastalıktan korunma Vücudumuzun çalışmasında etkili Vücudumuzun çalışmasında etkili
9
BESİN GRUPLARI TAHILLAR VE TÜREVLERİ TAHILLAR VE TÜREVLERİ (6-11 porsiyon) Ekmek, makarna, pilav, çorba Ekmek, makarna, pilav, çorba Karbonhidrat ve B vitaminlerinden zengin Karbonhidrat ve B vitaminlerinden zengin Enerji verir Enerji verir
10
BESİN GRUPLARI YAĞLAR VE TATLILAR Zeytin, tereyağ, çiçek yağı Zeytin, tereyağ, çiçek yağı Reçel, bal, pekmez Reçel, bal, pekmez Enerji verir Enerji verir Lezzet arttırır Lezzet arttırır
11
BESLENME İLE İLGİLİ YAPILAN HATALAR Kahvaltı etmeme Kahvaltı etmeme Öğün atlama Öğün atlama Fast- food gıdala r Fast- food gıdala r
12
ŞİŞMANLIK
13
ANEMİ (KANSIZLIK) Baş dönmesi Baş dönmesi Yorgunluk Yorgunluk İştahsızlık İştahsızlık Tırnakların incelmesi Tırnakların incelmesi Kısa nefes alma Kısa nefes alma
14
ÖNERİLER HER GÜN 4 TEMEL BESİN GRUBUNDAN BESİN TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERİN.
15
ÖĞÜN ATLAMAYIN MUTLAKA KAHVALTI YAPIN
16
GÜNDE EN AZ 2 SU BARDAĞI SÜT İÇME ALIŞKANLIĞINI EDİNİN
17
GÜNDE EN AZ 5 KEZ SEBZE VE MEYVE TÜKETİN.
18
AÇIKTA SATILAN YİYECEKLERİ SATIN ALMAYIN
19
FAST – FOOD YİYECEKLERDEN UZAK DURUN
20
EGZERSİZ Sağlığın korunması için HAFTADA 3-5 GÜN EGZERSİZ alışkanlığı kazanın.
21
TEŞEKKÜRLER
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.