Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FEMUR FRAKTÜRÜ Femur veya uyluk kemiği , vücuttaki en uzun, en hacimli en güçlü kemiktir. Kalçanın ve dizin bir bölümünü oluşturur.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FEMUR FRAKTÜRÜ Femur veya uyluk kemiği , vücuttaki en uzun, en hacimli en güçlü kemiktir. Kalçanın ve dizin bir bölümünü oluşturur."— Sunum transkripti:

1 KARMA CERRAHİ SERVİSİ VAKA SUNUMU HAZIRLAYANLAR: B121100098 NURSEL KARACAOĞLU B121100145 GÜLÇİN ÖREN

2 FEMUR FRAKTÜRÜ Femur veya uyluk kemiği , vücuttaki en uzun, en hacimli en güçlü kemiktir. Kalçanın ve dizin bir bölümünü oluşturur.

3 FEMUR FRAKTÜRÜ-1 Femur kemiğini çevreleyen oldukça geniş bir kas dokusu vardır. Femur kemiği kalça ekleminden başlayıp diz eklemine kadar uzanır. Uyluk kemiğinin kırığına femur kırığı denilir.

4 FEMUR FRAKTÜRÜ-2 Vücudun en sağlam kemiklerinden biri olan femur kırığı, trafik kazaları, yüksekten düşme, ateşli silah yaralanmaları gibi yüksek enerjili travmalar sonucu görülür. Bunun dışında kemik tümörleri, enfeksiyonları ve femur kemiğine olan metastaslarla da femur kemiği zayıflar ve daha kolay kırılır.

5 FEMUR FRAKTÜRÜ-3 Femur kırığı durumunda;
uylukta belirgin şekil bozukluğu, çok şiddetli ağrı, uyluğu oynatamama, bacağı üstüne basamama, kırık bölgesinde şişlik, açık kırık ise açık yara, ayrıca kanamaya bağlı kan kaybı bulguları görülür.

6 FEMUR FRAKTÜRÜ-4 Femur kırığı tanısı sıklıkla ilk fizik muayenede koyulur. Ortopedi uzmanı, femur kırığı olan ekstremitede nörolojik ve dolaşım muayenesi yaparak damar ve sinir hasarını araştırır. Bundan sonra femur kırığı sıklıkla atel yada splint ile tespitlenip radyolojik inceleme yapılır. Radyolojik inceleme kırığın tipini belirleyip uygun tedaviyi seçmede çok önemlidir.

7 FEMUR FRAKTÜRÜ-4 Erişkin femur kırığının tedavisi hemen daima cerrahidir. Erişkin femur cisim kırıkları mümkün olan her zaman intramedüller çivileme ile tedavi edilmelidir. İntramedüller çivileme; kırık yerini açarak (açık) yada hiç açmadan (kapalı) femur kemiğinin içine tüp gibi bir çivi yerleştirilmesidir. Kırığın tipine göre kilitli çivileme yada kilitsiz çivileme yapılır

8 FEMUR FRAKTÜRÜ-5 Kilitli çivilemede femur içindeki tüp gibi çivi kırığın üst ve alt kısmından kemiğe vidalarla tespit edilerek kırık tam tespit edilir. Kilitli çivileme özellikle parçalı ve oblik kırıklarda kısalmayı önlemek için uygulanır.

9 FEMUR FRAKTÜRÜ-6 Özellikle kırıkta kısalma riski olmayan transvers femur kırıklarında ise intramedüller çivi kemiğe sadece ya kırığın üstünden yada altında vida ile tespitlenerek rotasyon engellenirken tek vida nedeni ile diğer parçanın kaymasına izin verildiğinden hasta bastıkça kırık uçlarının yaklaşması sağlanır.

10 FEMUR FRAKTÜRÜ-7 Femur kırıklarının 3-6 ay arasında tamamen iyileşmesi beklenir. Femur kırıklarında; kaynama gecikmesi, kısalık, açılı kaynama, rotasyon kusurları görülebilir. Bunun dışında; enfeksiyon, derin ven trombozu akciğer embolisi diğer görülen komplikasyonlardır.

11 FEMUR FRAKTÜRÜ-8 Femur kırıklı hastalara engel bir durum yoksa derin ven trombozu ve akciğer embolisini önlemek için 4 hafta süre ile düşük doz heparin ile proflaksi yapmaktayız. Sıklıkla ateşli silah yaralanmalarında görülen ana damar yaralanmalarında hastalarda şok tablosu görülebilir.

12 POSTOPERATİF HEMŞİRELİK BAKIMI
KISA SÜREDE NORMAL YAŞAMA DÖNÜŞE DESTEK AĞRININ GİDERİLMESİ HOMEOSTATİK DENGENİN SAĞLANMASI KOMPLİKASYONLARIN ÖNLENMESİ

13 POSTOPERTAİF HEMŞİRELİK BAKIMI-1
Servise Kabulü ve sistem fonksiyonlarını sürdürmek Ağrıyı azaltmak ve istirahati sağlamak Erken mobilizasyonu sağlamak Yara iyileşmesini desteklemek Psikolojik destek sağlamak

14 SERVİSE KABUL Hasta yatağına yavaş ve dikkatli bir şekilde alınır
Hastanın solunum yolunun açık olması için uygun pozisyon verilir Hastanın kirli ve ıslak ameliyat gömleği çıkarılır Temiz, kuru kıyafet giydirilir Hasta ısıtılır Düşmemesi için yatak kenarları kaldırılır

15 DEVAMI… Vital bulgular ilk bir saat 15 dk, sonraki iki saat 30 dk ve sonraki dört saat boyunca saatlik olarak alınır. Solunum anesteziden dolayı yavaş ve derindir. Hastanın solunumu sık takip edilir ve derin solunum yapması sağlanır. Cilt rengi ve nemi şok belirtilerine karşı gözlenir. Hasta ihtiyacına göre oksijen tedavisine başlanır.

16 DEVAMI… Anesteziye bağlı bulantı kusma olabilir.
Hekim istemi ile antiemetikler yapılır. NG sonda var ise içerik miktarı kaydedilir. Hastaya oral başlayana kadar I.V. sıvı verilir. Oral alıma bağırsak hareketleri başlayınca sıvı gıdayla başlanır, tolerasyonuna göre normal gıdaya geçilir.

17 DEVAMI… Laboratuar bulguları kontrol edilir.
Gerekirse aldığı çıkardığı takibi yapılır. Hekim istemi ile ağrı kesiciler uygulanır. Ağrı, bulantı, kusma gibi sorunlar çözülerek hastanın istirahatı sağlanır. Pansuman aseptik tekniklere uygun yapılır. Drenler ve insizyon yerleri enfeksiyon belirtilerine karşı gözlenir.

18 AMELİYAT SONRASI GEÇ VE ERKEN KOMPLİKASYONLAR
Ameliyattan sonra 30 gün içerisinde çıkan ve istenmeyen herhangi bir durum, ameliyat komğlikasyonu olarak tanımlanır. Ameliyat sonrası erken postoperatif dönemde oluşan komplikasyonlar, anestezinin son bulduğu andan itibaren 2-3. gün içerisinde oluşan komplikasyonlardır. Geç postoperatif dönemde ortaya çıkan komplikasyonlar genellikle postoperatif dönemin günlerinde ortaya çıkar.

19 ERKEN KOMPLİKASYONLAR
Atelektazi Aspirasyon Pnömonisi Hipotansiyon Kanama Hipotermi Pulmoner Ödem Mide Distansiyonu Bulantı-Kusma

20 Yara Açılması ve Eviserasyon
GEÇ KOMPLİKASYONLAR Pnömoni Akciğer Embolisi Tromboflebit Peritonit Yara Açılması ve Eviserasyon Yara Enfeksiyonu

21 TABURCULUK EĞİTİMİ Hastalar kendi bakımlarını evlerinde sürdürebilecekleri duruma geldiklerinde taburcu edilirler. Bakımın evde devamı için gerekli bilgi ve beceriden yoksun taburculuk hasta ve ailesini fiziksel ve psikolojik yönden strese sokarak, iyileşme sürecini yavaşlatabilmektedir.

22 TABURCULUK EĞİTİMİ-1 Evde bakım gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olmak, Gerektiğinde sağlık ekibinden yardım almalarını kolaylaştırmak, İyileşme sürecini hızlandırmak, Normal yaşama en kısa sürede geçişi sağlamaktır. Yeni bir yaşam stili geliştirmelerini sağlamaktır.

23 Boşaltım Hijyenik Bakım Cinsel Yaşam Kontrole Gelme İlaç Kullanımı Alışkanlıklar Ruh Halinde Değişiklik TABURCULUK EĞİTİMİ Uğraşı Beslenme Oturma-Yatma Pozisyonu Acil Durumlar Dinlenme Egzersiz Ağrı Uyku

24 HASTA TANITIMI AD-SOYAD: Ü.O. CİNSİYETİ: Kadın YAŞI: 74
MEDENİ HAL: Evli YAŞADIĞI ŞEHİR: SAKARYA MESLEĞİ: Ev Hanımı SAĞLIK SİGORTASI: Bağkur KAN GRUBU: AB Rh(+)

25 HASTA TANITIMI-1 ALLERJİSİ YOK
BOY:1.65 m KİLO:85 kg BKİ:31,25 (1.Derece Obez) HASTA KABULÜ: Acil / Sedye / KRONİK HASTALIKLARI: Diyabet,Hipertansiyon, Kalp Yetmezliği ÖNCEKİ AMELİYATLARI: Kalça Ameliyatı(2 ay önce), Guatr Ameliyatı(10 sene önce).

26 VİTAL BULGULAR 22.04.2016 21.04.2016 20.04.2016 ATEŞ: 36.8 °C
TANSİYON: 110/70 mmHg TANSİYON: 120/70 mmHg SATÜRASYON: %94 SATÜRASYON: %96 SATÜRASYON:%95 KŞ: 272 (8 ÜNİTE HR) KŞ: 376 (10 ÜNİTE HR) KŞ: 280 (8 ÜNİTE HR)

27 Hasta Öyküsü: Hasta 1.5 ay önce arabadan inerken düşmüş ve kalça kırığı oluşmuş.Ameliyat olup iyileştikten sonra taburcu olmuş. Evde 1 hafta kaldıktan sonra kabızlık şikayeti olduğu için toz şeklinde ilaç kullanmış. İlacın yaptığı yan etkisiyle hastanın bilinci kapanmış ve acile getirilmiş. Magnezyum değeri çok yüksek bulunmuş. Hasta diyalize alınmış. 1 hafta boyunca yoğun bakımda kalmış.

28 Hasta Öyküsü-1 Taburcu olduktan 1 ay sonra evde yardımsız yürüyemeyen hasta tek başına kalkmaya çalışırken yere düşmüş ve sağ femur fraktürü oluşmuş. 12 Nisanda hastaneye gelen hastanın yoğun bakımda yer olmadığı söylenerek ortopedi-2 servisine yatışı yapılmış. 10 gün serviste kalan hasta 21 Nisanda ameliyat olmuş. Ameliyattan sonra hemen yoğun bakıma alınan hasta 22 Nisan günü tekrar servise alınarak tedavisi sürüyor.

29 Hasta Öyküsü-2 Hastanın 1 aydır dekibütüs yarası mevcut. Günde 4-5 kez pansumanı yapılıyor. Pansumanda Hamatem,Furacin ve yıkama amaçlı Serum Fizyolojik kullanılıyor. Hareket kısıtlılığı olduğu için hasta tuvalet ihtiyacını tek başına gideremiyor.

30 FİZİKSEL DURUM: Protez: Takma diş mevcut
İletişim: Az duyuyor, görmede problem yok, anlamada problem yok. Hareket Durumu: İmmobilize Kronik Hastalığı: DM, Hipertansiyon,Kalp Yetmezliği Sigara, alkol kullanımı yok. Oral besleniyor,ağız bakımı her gün yapıyor, idrar çıkışı takibi için sonda mevcut. Hastanın direni mevcut.(post-op 2. günü)

31 ALDIĞI-ÇIKARDIĞI TAKİBİ
+ 1200cc (su+çorba) +1000cc (izotonik) = cc TOPLAM: =+1200cc balans -700cc (idrar) -300cc (terleme, solunum vb.) =-1000cc

32 LABORATUVAR SONUÇLARI:
BİYOKİMYA: GLUKOZ:217 (normal değerler mg/dL) H ÜRE: (normal değerler 18-55mg/dL) H KREATİNİN: ( normal değerler mg/dL) H ALBÜMİN: (normal değerler g/dL) L KALSİYUM:7,5 (normal değerler mg/dL) L SEROLOJİ: CRP:23 (normal değerler 0-5 mg/L) H

33 LABORATUVAR SONUÇLARI:
HEMOGRAM: WBC:13.9 (normal değerler K/uL) H RBC:3.76 (normal değerler M/uL) L HGB:10.9(normal değerler g/dl) L HCT:33.4(normal değerler %) L RDW:20.2(normal değerler %) H NEU:11 ( normal değerler K/uL) H

34 İLAÇLAR: SÜREKLİ KULLANDIĞI İLAÇLAR:
EUTHYROX(tablet):- İyi huylu ötiroid guatr tedavisi - Ötiroid guatr cerrahisi sonrasında, cerrahi sonrası hormon durumuna bağlı olarak nüks profilaksisi - Hipotiroidizmde destek tedavisi - Tiroid kanserinde baskılayıcı tedavisinde kullanılır.

35 İLAÇLAR-1: MONODUR (60 mg tablet) : Endikasyonları:
Monodur, angina pectorisin profilaktik tedavisinde kullanılır Kontrendikasyonları: Monodur, isosorbid-5-mononitrat ve içindeki diğer bileşiklere karşı aşırı duyarlılığı olanlar ile şok hipotansiyon konstrüktif kardiyomiyopati ve perikarditte kontrendikedir.

36 İLAÇLAR-2: LASİX (40 mg tablet): Endikasyonları:
- Kalp ve karaciğer hastalıklarından ileri gelen ödemler (assit),  - Böbrek hastalıklarından ileri gelen ödemler (nefrotik sendromda ön planda esas hastalık tedavi edilmelidir),  - Akut kalp yetmezliği, özellikle akciğer ödemi (furosemid diğer tedavi önlemleri ile birlikte uygulanır),  Kontrendikasyonları: - İdrar yapımının noksan olduğu böbrek yetmezliği (anüri),  - Ağır potasyum noksanlığı (hipopotasemi),  - Hipotansiyonlu veya hipotansiyonsuz ağır sodyum eksiklikleri ve/veya kan volümünün azaldığı haller (hipovolemi), 

37 İLAÇLAR-3: CORASPİN (100 mg tablet): Endikasyonları:
Antitrombotik olarak; non-stabil anjina pektoriste ve risk altındaki (hipertansif, hiperlipidemik, diyabetik veya sigara tiryakileri) hastalarda koroner trombozun önlenmesinde; miyokard reinfarktüs profilaksisinde; kardiyovasküler cerrahide özellikle aortokoroner by-pass ve arteryovenöz şantlarda post-operatif tromboz ve embolizmin önlenmesinde; geçici iskemik ataklarda ve stroke profilaksisinde endikedir. Kontrendikasyonları: Coraspin, kanama eğiliminin arttığı patolojik durumlarda, antikoagulan (heparin, kumarin türevleri v.b.) tedavisi sırasında, glukoz-6-fosfat dehidrogenaz eksikliğinde, salisilatlara ve analjeziklere karşı aşırı hassasiyet gösterenlerde, kronik veya aktif ülseri olanlarda kullanılmamalıdır.

38 İLAÇLAR-4: DİLATREND (6.25 mg tablet):•
Yüksek kan basıncı (hipertansiyon) • Anjina (kalbiniz yeterince oksijen almadığı zaman oluşan göğüs ağrısı veya rahatsızlık) • Kronik kalp yetmezliğinde kullanılır.

39 İLAÇLAR-5: TEDAVİ İLAÇLARI:
DİKLORON (IM 3 ml ampul 2*1):Kırık ve travmalardan sonra görülen ağrı, iltihap ve ödemlerde,  Vertebranın ağrılı hallerinde,  Akut sırt ağrılarında endikedir. CLEXANE 0,4 (SC 1*1):Venöz tromboemboli profilaksisinde (venlerde pıhtı oluşumunun önlenmesi) özellikle bazı işlemler,örneğin ortopedik veya genel cerrahi sonrasında endikedir.

40 İLAÇLAR-6: EQIZOLIN (IV FLK 1 gr 1*1):drar yolu enfeksiyonları
Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları Kemik ve eklem enfeksiyonları Septisemi (kanda bakteri bulunması) Endokardit (kalp zarının iltihabı) Perioperatif profilaksi (ameliyat öncesi koruma önlemleri için) endikedir.

41 İLAÇLAR-7: RANİTAB (IV amp 2*1):Midede üretilen asit miktarını azaltan bir ilaçtır. Mide ve bağırsak ülserlerinin önlenmesi ve tedavisi, aşırı mide asidinin meydana getirdiği gastroözofajeal reflü ( mide içeriğinin yemek borusundan ağıza gelmesi, mide ekşimesi ve yanması.) hastalığı ve Zollinger-Ellison sendromu gibi aşırı mide asidini içeren diğer durumların tedavisinde kullanılır.

42 İLAÇLAR-8: Parol flk. 1x1 (IV):
Analjezik (ağrı kesici) ve antipiretik (ateş düşürücü) olarak kullanılır. Kontrendikasyonları:Parasetamole karşı aşırı duyarlılık ve karaciğer hastalıkları olan kişilerde kontrendikedir.

43 İLAÇLAR-9: Metronidazol ( IV 500 mg 100 ML solüsyon 2*1):
Bir nitroimidazol antibyotik tedavisidir. Duyarlı anaerobik organizmalarla oluşan medikal-cerrahi enfeksiyonların tedavisinde endikedir.

44 HEMŞİRELİK TANISI-1 HEMŞİRELİK TANISI AMAÇ GİRİŞİM DEĞERLENDİRME
DOKU TRAVMASI VE HAREKETSİZLİĞE BAĞLI Rahatta bozulma (M) Hastanın rahatta değişimine neden olan durumu ortadan kaldırmak. Ortama alışmasını sağlamak  Hasta ile konuşup sorunu tespit etmek  A.N.Ttakibi Ağrı kesicilerin uygulanması.(dikloron)  İhtiyaçlarını karşılamasında yardımcı olmak Hasta post-op 2.gününde olup hareket kısıtlılığı devam ettiği için durumunda değişiklik gözlenmedi.

45 HEMŞİRELİK TANISI-2 HEMŞİRELİK TANISI AMAÇ GİRİŞİM DEĞERLENDİRME
İMMOBİLİZEYE BAĞLI Öz bakım eksikliği (M) Hastanın ihtiyaçlarını yatağında karşılamasını sağlamak Hastanın beslenmesine yardımcı olmak , tuvalet ihtiyacının giderilmesine yardımcı olmak ve yatak banyosu yaptırmak Hasta immobilize olduğu için kendi ihtiyaçlarını gideremediği ve refakatçi yardımıyla ihtiyaçlarını giderdiği gözlendi.

46 HEMŞİRELİK TANISI-3 HEMŞİRELİK TANISI AMAÇ GİRİŞİM DEĞERLENDİRME
İMMOBİLİZASYONA VE ODALARIN KALABALIK OLMASINA BAĞLI KONSTİPASYON (M) Defekasyonun sağlanması Laksatiflerin kullanılması diyetinin düzenlenmesi karın bolgesine masaj hidrasyonun sağlanması Hastada konstipasyonun devam ettiği gözlendi.

47 HEMŞİRELİK TANISI-4 HEMŞİRELİK TANISI AMAÇ GİRİŞİM DEĞERLENDİRME
OPERASYON SONRASI TAKILAN PROTEZ,SONDA DİREN GİBİ  MADDELERİN NEDEN OLABİLECEĞİ Enfeksiyon (M) (CRP:23) Enfeksiyon nedenlerini ortadan kaldırmak  Sondanın temizliğini yapmak ,uzun süre kalmamasını sağlamak,  branüllerin en fazla 72 saatte bir değiştirmek ,tedavi yaparken steriliteye dikkat etmek ,antibiyotiklerini düzenli ve doğru şekilde uygulamak,  diren yerinin temizliğine dikkat etmek. flebit kont.yapmak  Hastanın enfeksiyonunun devam ettiği gözlendi.

48 HEMŞİRELİK TANISI-5 HEMŞİRELİK TANISI AMAÇ GİRİŞİM DEĞERLENDİRME
İnsülin beslenme ve fiziksel aktivitede dengesizlikle ilgili Beslenmede degişiklik (M) kan glikoz düzeyinin kotrol altına alınması kilosunun kontrolu sağlanmalı kan şekeri kontrolü için diyet planlanmalı hastanın ideal kilosu hesaplanmalı ona yönelik hedef alınmalı planlanan öğün saatlerinde yemesi gerektiği anlatılmalı ve o saatlerde yemesi sağlanmalı Hastanın KŞ takiplerine bağlı olarak uygun dozda insülin tedavisinin devam ettiği gözlendi.

49 HEMŞİRELİK TANISI-6 HEMŞİRELİK TANISI AMAÇ GİRİŞİM DEĞERLENDİRME
Sıvı Volüm Eksikliğine Bağlı Elektrolit Dengesizliği Riski Yeterli sıvı ve elektrolit dengesi sağlamak, deri turgoru normal, mukoz membran nemli, idrar çıkışı yeterli, elektrolit sonuçları normal olmalı. 1-Hekim istemine göre önerilen IV sıvı ve Elektrolitleri vermek(Sıvı ve elektrolit dengesinin kurulmasını sağlar.)  2-Hastanın beslenme durumunu , yapılan tedavileri, günlük sıvı giriş çıkışını, deri turgorunu, kaloriyi, laboratuar bulgularını değerlendirmek.  Hastada elektrolit dengesizliği gözlenmedi

50 HEMŞİRELİK TANISI-7 HEMŞİRELİK TANISI AMAÇ GİRİŞİM DEĞERLENDİRME
ANKSİYETE (O) Anksiyetesini gidermek Hastanın ruhsal durumu değerlendirilir Hastaya eğitim planlanır  hastalığı hakkında ne bildigini yanlışlarının ne olduğu hakkında bilgi alınmalı Tüm tedavi yöntemleri hastaya açıklanır Anksiyetisi ile ilgili tüm duygu ve düşüncesini ifade etmesine fırsat verilir Mental aktivite izlenir Geçmişte ki baş etme yöntemleri değerlendirilir. Uygun baş etme yöntemi uygulanması sağlana bilir(müzik dinletme gibi) Hastada anksiyete gözlenmedi.

51 KAYNAKÇA


"FEMUR FRAKTÜRÜ Femur veya uyluk kemiği , vücuttaki en uzun, en hacimli en güçlü kemiktir. Kalçanın ve dizin bir bölümünü oluşturur." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları