Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HÜCRE. BİR SONRAKİ DERSİMİZE GELİRKEN HERKES BULABİLDİĞİ LEGO PARÇALARINI GETİRECEK. BİR SONRAKİ DERSİMİZE GELİRKEN HERKES BULABİLDİĞİ LEGO PARÇALARINI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HÜCRE. BİR SONRAKİ DERSİMİZE GELİRKEN HERKES BULABİLDİĞİ LEGO PARÇALARINI GETİRECEK. BİR SONRAKİ DERSİMİZE GELİRKEN HERKES BULABİLDİĞİ LEGO PARÇALARINI."— Sunum transkripti:

1 HÜCRE

2 BİR SONRAKİ DERSİMİZE GELİRKEN HERKES BULABİLDİĞİ LEGO PARÇALARINI GETİRECEK. BİR SONRAKİ DERSİMİZE GELİRKEN HERKES BULABİLDİĞİ LEGO PARÇALARINI GETİRECEK. AYRICA HÜCRE KONUSU İLE İLGİLİ OLARAK BULABİLECEĞİMİZ KAYNAKLARDAN ARAŞTIRMA YAPIP GELİYORUZ. AYRICA HÜCRE KONUSU İLE İLGİLİ OLARAK BULABİLECEĞİMİZ KAYNAKLARDAN ARAŞTIRMA YAPIP GELİYORUZ.

3 “CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME” ÜNİTESİNİN KAPAĞINDAKİ RESİMLERİ İNCELİYORUZ. “CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME” ÜNİTESİNİN KAPAĞINDAKİ RESİMLERİ İNCELİYORUZ.

4 RESİMDEKİ BAYANIN KARNI NEDEN BÜYÜMÜŞ OLABİLİR? RESİMDEKİ BAYANIN KARNI NEDEN BÜYÜMÜŞ OLABİLİR? İNSANLAR NASIL ÇOĞALIYOR? İNSANLAR NASIL ÇOĞALIYOR?

5 AĞAÇLAR NEDEN ÇİÇEK AÇAR? AĞAÇLAR NEDEN ÇİÇEK AÇAR? ÇİÇEKLERİN ÜZERİNE KONAN ARILAR, DOĞADA HANGİ OLAYIN GERÇEKLEŞMESİNE YARDIM EDER? ÇİÇEKLERİN ÜZERİNE KONAN ARILAR, DOĞADA HANGİ OLAYIN GERÇEKLEŞMESİNE YARDIM EDER?

6 RESİMDE ARILAR İLE AYNI GÖREVİ YAPABİLEN BAŞKA HANGİ CANLILAR BULUNUYOR? RESİMDE ARILAR İLE AYNI GÖREVİ YAPABİLEN BAŞKA HANGİ CANLILAR BULUNUYOR? ÇEVRENİZDEKİ CANLILAR NASIL ÇOĞALIYOR? ÇEVRENİZDEKİ CANLILAR NASIL ÇOĞALIYOR? RESİMDEKİ KUŞ, BALIK VE TAVŞAN NASIL ÇOĞALIYOR? RESİMDEKİ KUŞ, BALIK VE TAVŞAN NASIL ÇOĞALIYOR?

7 DERS KİTABIMIZDA 14. SAYFADAKİ HAZIRLANALIM BÖLÜMÜNÜ AÇARAK BOŞ OLAN KUTULARI UYGUN ÖRNEKLERLE DOLDURUYORUZ. DERS KİTABIMIZDA 14. SAYFADAKİ HAZIRLANALIM BÖLÜMÜNÜ AÇARAK BOŞ OLAN KUTULARI UYGUN ÖRNEKLERLE DOLDURUYORUZ.

8 ÜNİTE ADI: CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME VE GELİŞME KONU BAŞLIKLARI: *Hücre *Hücre *İnsanlarda Üreme, Büyüme ve Gelişme *İnsanlarda Üreme, Büyüme ve Gelişme *Hayvanlarda Üreme,Büyüme ve Gelişme *Hayvanlarda Üreme,Büyüme ve Gelişme *Çiçekli Bir Bitkide Büyüme ve Gelişme *Çiçekli Bir Bitkide Büyüme ve Gelişme *Bitkilerde Çimlenme,Büyüme ve Gelişme *Bitkilerde Çimlenme,Büyüme ve Gelişme NE BİLİYORUM? NE ÖĞRENMEK İSTİYORUM? NE ÖĞRENDİM? ÇİZELGEYİ DEFTERİMİZE ÇİZİYORUZ.

9 CANLILAR, ÇİÇEKLİ BİTKİLER, OMURGALI VE OMURGASIZ HAYVANLAR İLE İLGİLİ NELER BİLİYORSUNUZ? CANLILAR, ÇİÇEKLİ BİTKİLER, OMURGALI VE OMURGASIZ HAYVANLAR İLE İLGİLİ NELER BİLİYORSUNUZ? YANITLARIMIZI BİTİŞİK EĞİK EL YAZISI İLE NE BİLİYORUM BÖLÜMÜNE YAZIYORUZ? YANITLARIMIZI BİTİŞİK EĞİK EL YAZISI İLE NE BİLİYORUM BÖLÜMÜNE YAZIYORUZ?

10 BU ÜNİTEDE NELER ÖĞRENMEK İSTİYORSUNUZ? BU ÜNİTEDE NELER ÖĞRENMEK İSTİYORSUNUZ? TABLOMUZUN NE ÖĞRENMEK İSTİYORUM BÖLÜMÜNE YAZIYORUZ. TABLOMUZUN NE ÖĞRENMEK İSTİYORUM BÖLÜMÜNE YAZIYORUZ.

11 SON BÖLÜMÜ NE ZAMAN DOLDURUYORUZ? SON BÖLÜMÜ NE ZAMAN DOLDURUYORUZ? TABİİ Kİ ÜNİTE SONUNDA. TABİİ Kİ ÜNİTE SONUNDA.

12 ARTIK DERSİMİZİ İŞLEMEYE BAŞLAYABİLİRİZ. ARTIK DERSİMİZİ İŞLEMEYE BAŞLAYABİLİRİZ. GETİRMENİZİ İSTEDİĞİM LEGO PARÇALARIMIZI ÇIKARIYORUZ. GETİRMENİZİ İSTEDİĞİM LEGO PARÇALARIMIZI ÇIKARIYORUZ. KENDİ ARANIZDA 3-4 KİŞİLİK GRUPLAR OLUŞTURARAK ARABA, EV GİBİ İSTEDİĞİNİZ BİR YAPI OLUŞTURABİLİRSİNİZ. KENDİ ARANIZDA 3-4 KİŞİLİK GRUPLAR OLUŞTURARAK ARABA, EV GİBİ İSTEDİĞİNİZ BİR YAPI OLUŞTURABİLİRSİNİZ.

13 LEGOLARDAN YAPILMIŞ BU YAPILAR İLE, DERS KİTABIMIZDA (SAYFA 15) YER ALAN BAL PETEĞİ RESMİ ARASINDA ORTAK NOKTALAR VAR MIDIR? LEGOLARDAN YAPILMIŞ BU YAPILAR İLE, DERS KİTABIMIZDA (SAYFA 15) YER ALAN BAL PETEĞİ RESMİ ARASINDA ORTAK NOKTALAR VAR MIDIR?

14 ACABA, CANLILAR DA LEGO PARÇALARI GİBİ VEYA BAL PETEĞİNİ OLUŞTURAN KÜÇÜK BİRİMLERE BENZER YAPILARIN BİRARAYA GELMESİYLE Mİ OLUŞMUŞTUR? ACABA, CANLILAR DA LEGO PARÇALARI GİBİ VEYA BAL PETEĞİNİ OLUŞTURAN KÜÇÜK BİRİMLERE BENZER YAPILARIN BİRARAYA GELMESİYLE Mİ OLUŞMUŞTUR?

15 Canlıları oluşturan birimlere HÜCRE adı verilir.

16 CANLILARI OLUŞTURAN KÜÇÜK BİRİMLERİ LEGO PARÇALARI VEYA BAL PETEĞİNİ OLUŞTURAN YAPILAR KADAR KOLAY GÖZLEMLEYEBİLİR MİSİNİZ? CANLILARI OLUŞTURAN KÜÇÜK BİRİMLERİ LEGO PARÇALARI VEYA BAL PETEĞİNİ OLUŞTURAN YAPILAR KADAR KOLAY GÖZLEMLEYEBİLİR MİSİNİZ?

17 Hücrenin varlığının ve özelliklerinin bilinmesi mikroskobun bulunup geliştirilmesiyle başlamıştır. Hücrenin varlığının ve özelliklerinin bilinmesi mikroskobun bulunup geliştirilmesiyle başlamıştır.

18 SINIF LİSTESİNDE 25. SIRADA OLAN ARKADAŞIMIZIN DERS KİTABINIZIN 15. SAYFASINDAKİ TARİHTEN BÖLÜMÜNÜ OKUMASINI İSTİYORUM. SINIF LİSTESİNDE 25. SIRADA OLAN ARKADAŞIMIZIN DERS KİTABINIZIN 15. SAYFASINDAKİ TARİHTEN BÖLÜMÜNÜ OKUMASINI İSTİYORUM.

19 AĞAÇLARI, KUŞLARI, BALIKLARI, İNSANLARI, KELEBEKLERİ VE YAPRAKLARI OLUŞTURAN HÜCRELERİN YAPILARI AYNI MIDIR? AĞAÇLARI, KUŞLARI, BALIKLARI, İNSANLARI, KELEBEKLERİ VE YAPRAKLARI OLUŞTURAN HÜCRELERİN YAPILARI AYNI MIDIR? BİTKİLER VE HAYVANLARI OLUŞTURAN HÜCRELERİN YAPILARINDA FARKLILIKLAR OLABİLİR Mİ? BİTKİLER VE HAYVANLARI OLUŞTURAN HÜCRELERİN YAPILARINDA FARKLILIKLAR OLABİLİR Mİ?

20 ETKİNLİK:Mikroskopta soğan zarının incelenmesi(Ders kitabı 16) ARAÇ,GEREÇLER:İyot çözeltisi, kuru soğan, mikroskop, lam, lamel, bistüri,damlalık,su YAPILIŞI:1)Kuru soğan dörde bölünecek. 2)Lam üzerine su damlatılacak. 3)Soğan zarı lam üzerinde su içinde yayılacak. 4)Lamel soğan zarının üzerine yerleştirilecek. 5)Hazırlanan preparat mikroskop tablasına yerleştirilip incelenecek. 6)Mikroskopta gördüğünüz soğan zarı hücreleri deftere çizilecek. 7)Aynı şekilde soğan zarı örneği hazırlayarak su yerine iyot çözeltisi damlatarak incelenecek. 8)Mikroskopta gördüğünüz soğan zarı hücreleri deftere çizilecek. Etkinliğin sonunda yer alan soruları cevaplandırıyoruz.

21 ŞİMDİ DE BENZER UYGULAMAYI HAYVAN HÜCRELERİNİ TANIMAK İÇİN YAPIYORUZ. ŞİMDİ DE BENZER UYGULAMAYI HAYVAN HÜCRELERİNİ TANIMAK İÇİN YAPIYORUZ.

22 ETKİNLİK:Mikroskopta ağız içi epitelinin incelenmesi ARAÇ,GEREÇLER:Metilen mavisi, kürdan, mikroskop, lam, lamel, damlalık, su YAPILIŞI: 1)Lamın üzerine bir damla su ve bir damla metilen mavisi damlatınız. 2)Yanağın iç kısmını kürdan ile fazla bastırmadan birkaç defa sıyırınız. 3)Kürdanın ucundaki yanak içi epitel sıyrığını lam üzerindeki metilen mavisi içine yayınız. 4)Hava kabarcığı oluşturmadan lameli kapatıp hazırladığınız preparatı mikroskopta inceleyiniz. 5)Gözlemlediğiniz ağız içi epitel hücrelerinin şeklini defterinize çiziniz. Deneyin sonundaki soruları cevaplandırıyoruz.

23 BİR SONRAKİ DERSİMİZ İÇİN BULABİLDİĞİNİZ FARKLI HÜCRE TİPLERİNE AİT RESİMLERİ POSTER HAZIRLAYARAK SINIFA GETİRMENİZİ İSTİYORUM. BİR SONRAKİ DERSİMİZ İÇİN BULABİLDİĞİNİZ FARKLI HÜCRE TİPLERİNE AİT RESİMLERİ POSTER HAZIRLAYARAK SINIFA GETİRMENİZİ İSTİYORUM.

24 ARTIK HÜCRENİN TEMEL KISIMLARININ NELER OLDUĞUNU VE GÖREVLERİNİ ÖĞRENEBİLİRİZ. ARTIK HÜCRENİN TEMEL KISIMLARININ NELER OLDUĞUNU VE GÖREVLERİNİ ÖĞRENEBİLİRİZ.

25 HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır. Bütün canlılar hücreden yapılmıştır. Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Mikroskop ile görülebilir. Hücre, bitki ve hayvan hücresi olmak üzere ikiye ayrılır.

26 HÜCRENİN BÖLÜMLERİ Hücre, üç ana bölümden oluşur. Bunlar ; 1)Hücre zarı 2)Sitoplazma3)Çekirdek’tir

27 DAHA ÖNCEKİ ETKİNLİKLERİMİZİN SONUNDA ÇİZMİŞ OLDUĞUMUZ POSTERLERİ İNCELİYORUZ. DAHA ÖNCEKİ ETKİNLİKLERİMİZİN SONUNDA ÇİZMİŞ OLDUĞUMUZ POSTERLERİ İNCELİYORUZ. BİTKİ VE HAYVAN HÜCRESİNİ ŞEKİLLERİ VE ORGANELLER BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRIYORUZ. BİTKİ VE HAYVAN HÜCRESİNİ ŞEKİLLERİ VE ORGANELLER BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRIYORUZ.

28 HÜCRE ZARI Hücre zarı; hücrenin etrafını sarar, Hücre zarı; hücrenin etrafını sarar,1)Canlı2)Seçici-geçirgen3)Esnek’tir. Hücre zarının görevi,hücreyi sararak onu dış etkenlerden korumak,madde giriş-çıkışını sağlamak ve hücreye şeklini vermektir. Hücre zarı karbonhidrat,protein ve yağlardan oluşur. Hücre zarının görevi,hücreyi sararak onu dış etkenlerden korumak,madde giriş-çıkışını sağlamak ve hücreye şeklini vermektir. Hücre zarı karbonhidrat,protein ve yağlardan oluşur. Not;Bitki hücrelerinde hücre zarının dışında selülozdan oluşmuş bir de çeper vardır.Buna hücre duvarı ya da hücre çeperi denir.

29 SİTOPLAZMA

30 ORGANELLER Organel; sitoplazmada bulunan ve çeşitli görevleri olan organcığa verilen addır. Organeller, sitoplazma içersinde dağınık olarak, çekirdek üzerinde yapışık veya birbirleri üzerinde yapışık olarak bulunabilirler. Organeller; 1)Mitokondri;Hücrenin enerji ocağıdır.Enerji üretir.Örneğin; Süreyya Ayhan’ın bacak kaslarında çok bulunur.Ayrıca hücre içersinde oksijenli solunum yapar.

31 ORGANELLERKloroplast: Bitkiye yeşil rengini verir. Bitkiye yeşil rengini verir. Yeşil renklidir. Yeşil renklidir. Bitkilerin yapraklarında bulunur. Bitkilerin yapraklarında bulunur. Bitkilerin güneş ışığını kullanarak besin üretmelerini sağlayan organellerdir. Bitkilerin güneş ışığını kullanarak besin üretmelerini sağlayan organellerdir. HAYVAN HÜCRELERİ KENDİ BESİNLERİNİ NEDEN ÜRETEMEZLER? HAYVAN HÜCRELERİ KENDİ BESİNLERİNİ NEDEN ÜRETEMEZLER?

32 ORGANELLER Koful; Hücre içi atıkları biriktirir. Bitkilerde besin ve atık maddelerin depolanmasında görev yapar. Bitki hücrelerinde büyük(%90’ ını kaplayacak kadar), hayvan hücrelerinde ise küçüktür.

33 ORGANELLER Sentrozom; Hücrede bölünmede görevlidir. Sadece hayvan hücresinde vardır. Bitki hücresinde sentrozom bulunmaz!

34 ÇEKİRDEK Çekirdek;hücrede hayatsal olayların yönetildiği yerdir. Kalıtsal karakterleri (genleri) taşır. Bakteri ve mavi yeşil alglerde çekirdek yoktur. Alyuvarların çekirdeği olmadığı için bölünemez. Çekirdek dört kısımda incelenir.

35 ÇEKİRDEĞİN BÖLÜMLERİ a)Çekirdek zarı ; Hücre zarına benzer.İki katlıdır.Üzerinde porlar (delikler) vardır.Kromotin ipliği korur. b)Çekirdek özsuyu ; Sitoplazmaya benzer.Yapısında organik besinler ve nükleik asitler bulunur. c)Çekirdekçik ; Koyu ve yuvarlak olup yapısında bazı nükleik asit ve genleri taşır. d)Kromatin iplik ; Çekirdek sıvısı içinde ağ şeklinde bir yapıdır. Bölünme sırasında kalınlaşıp kısalarak kromozomu oluşturur. Yapısında DNA ve protein bulunur.

36 DERS KİTABIMIZIN 18. SAYFASINDAKİ ARAŞTIRALIM BÖLÜMÜNÜ ARAŞTIRIYORUZ. DERS KİTABIMIZIN 18. SAYFASINDAKİ ARAŞTIRALIM BÖLÜMÜNÜ ARAŞTIRIYORUZ. OLUŞTURDUĞUMUZ GRUPLAR 18. SAYFADA YER ALAN PROJE ÇALIŞMASINI BERABERCE ÇALIŞARAK BİR SONRAKİ DERS İÇİN MODEL HAZIRLAMANIZI İSTİYORUM. OLUŞTURDUĞUMUZ GRUPLAR 18. SAYFADA YER ALAN PROJE ÇALIŞMASINI BERABERCE ÇALIŞARAK BİR SONRAKİ DERS İÇİN MODEL HAZIRLAMANIZI İSTİYORUM.

37 HAYVAN HÜCRESİ VE BİTKİ HÜCRESİ ARASINDAKİ FARKLAR Hayvan Hücresi --- Bitki Hücresi Hayvan Hücresi --- Bitki Hücresi Hücre duvarı-> Yok Var Kloroplast -> Yok Var Sentrozom -> Var Yok Koful -> Çok,küçük Az,büyük Şekli -> Yuvarlak Köşeli

38 İLGİNÇ Not; İnsan vücudu yaklaşık 75 trilyon (75.000.000.000.000) hücreden oluşur. 1 saniyede insan vücudunda yaklaşık 120 trilyon (120.000.000.000.000) canlılık reaksiyonu olur.

39 SONUÇ OLARAK; BÜTÜN CANLI VARLIKLAR BİR YA DA BİRDEN FAZLA HÜCREDEN MEYDANA GELMİŞTİR. BÜTÜN CANLI VARLIKLAR BİR YA DA BİRDEN FAZLA HÜCREDEN MEYDANA GELMİŞTİR.

40 CANLILARIN TÜMÜNDE ORTAK OLAN ÖZELLİKLER NELERDİR? CANLILARIN TÜMÜNDE ORTAK OLAN ÖZELLİKLER NELERDİR? BESLENME, SOLUNUM, BOŞALTIM, HAREKET, BÜYÜME, ÇOĞALMA v.b. BESLENME, SOLUNUM, BOŞALTIM, HAREKET, BÜYÜME, ÇOĞALMA v.b.

41 VÜCUDUNUZDAKİ KEMİKLER,KASLAR, DERİ,BEYİN v.b. AYNI TİP HÜCRELERDEN Mİ OLUŞMUŞTUR? VÜCUDUNUZDAKİ KEMİKLER,KASLAR, DERİ,BEYİN v.b. AYNI TİP HÜCRELERDEN Mİ OLUŞMUŞTUR? BÜTÜN HÜCRELER AYNI MIDIR? BÜTÜN HÜCRELER AYNI MIDIR?

42 Vücudumuzun farklı bölümleri farklı görevleri yerine getirir. Farklı görevler üstlenmiş yapı ve organlar aynı tip hücrelerden oluşmaz. Vücudumuzda farklı yapı ve organları oluşturan farklı hücre tipleri vardır. FARKLI TİPTEKİ HÜCRELERE ÖRNEK VEREBİLİR MİSİNİZ?

43 Benzer özellikte ve yapıdaki hücreler belli bir görevi yapmak üzere bir araya gelerek dokuları oluştururlar. Kemik dokusu, kas dokusu v.b.

44 Belirli bir görevi yapmak üzere bir araya gelen dokular, organları meydana getirirler. Kalp, mide,göz v.b.

45 Bir görevi yapmak için birlikte çalışan organların oluşturduğu grup sistem adını alır. Sinir sistemi, solunum sistemi gibi.

46 Vücudumuzdaki tüm sistemler birbirine bağlanarak insan vücudunu (organizmayı) meydana getirirler.

47 ÇALIŞMA KİTABIMIZIN 11. SAYFASINDAKİ OKUMA PARÇASINI KİM OKUMAK İSTİYOR?

48 Çalışma kitabımızın 10. sayfasındaki “Hücre” ve “Neler Biliyorum?” Bölümlerini yapıyoruz. Ders kitabımızın 21. sayfasındaki “neler öğrendik?” bölümünü cevaplandırıyoruz.

49


"HÜCRE. BİR SONRAKİ DERSİMİZE GELİRKEN HERKES BULABİLDİĞİ LEGO PARÇALARINI GETİRECEK. BİR SONRAKİ DERSİMİZE GELİRKEN HERKES BULABİLDİĞİ LEGO PARÇALARINI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları