Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DVD-ROM Nedir ? DVD (Digital Versatile Disc ya da Digital Video Disc).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DVD-ROM Nedir ? DVD (Digital Versatile Disc ya da Digital Video Disc)."— Sunum transkripti:

1 DVD-ROM Nedir ? DVD (Digital Versatile Disc ya da Digital Video Disc).

2 DVD ilk önceleri "Digital Video Disk" anlamına geliyordu. Bunun temel nedeni, ilk uygulamaların video alanında ortaya çıkmış olmasıdır. Fakat bir süre sonra, veri saklama uygulamalarının da önemli olduğu anlaşılmış ve DVD "Digital Versatile Disk (Çok-yönlü Sayısal Disk)" anlamında kullanılmaya başlanmıştır.

3 DVD'nin manyetik floppy sürücülerin yerini alabilmesi için şu koşulların yerine gelmesi gerekir: Herkes tarafından benimsenen bir standart Yüksek kapasite Düşük maliyet Mevcut CD'ler ile aşağı doğru uyumluluk; Gelecekteki DVD'lerle yukarı doğru uyumluluk, Yüksek güvenilirlik, Çeşitli disk formatları için tek bir sürücü.

4 DVD-ROM NE İŞE YARAR? Görüntü, ses ve bilgiyi aynı ortamda saklamaya yarar. DVD-ROM'lar CD-ROM'ların daha gelişmiş bir tipi olarak düşünülen CD'lerdir. DVD Video'lar ise televizyona takılan DVD Player'larda izlenen, ses ve görüntü içeren disklerdir. Bilgisayar ortamındaki DVD sürücüleri her iki formatı da okuyabilir, yazabilir. DVD Video'larda Mpeg-2 ve PCM veri sıkıştırması kullanılır. Mpeg-2 decoder kartı olmayan bir bilgisayarda DVD videoları yazılım yardımı ile izleyebilirsiniz.

5 Hızla ilerleyen bilgisayar sektöründe geliştirilen yazılımların giderek daha fazla kapasiteye ihtiyaç duymaları, DVD-ROM sürücülerine ortaya çıkmasında en büyük etken. En önemli özelliği, müthiş kapasiteleri olan DVD-ROM sürücüler minimum 4.7 GB kapasitede üretiliyorlar. Üstelik bunu 17 GB’a kadar çıkarmak mümkün. Yani; hareketli görüntülerden oluşan 481 dakikalık bir veri tek bir medyaya kaydedilebilecek. Kapasitelerinin yanında hızları da CD-ROM’larla kıyaslanamayacak kadar yüksek DVD-ROM’ların.

6 DVD video ile DVD ROM arasındaki farklar DVD Video (sadece DVD diye anılır) video programlarını tutar ve TV’ye takılan DVD player sayesinde çalışır. DVD ROM bilgisayar verisi tutar ve DVD ROM sürücü tarafından okunur. Fark Audio CD ile CD ROM arasındaki farkın aynısıdır. DVD ROM’un 4 tane kaydedilebilir çeşidi vardır. DVD-R, DVD-RAM, DVD-RW, DVD+RW

7 DVD’ler Kullanıcılara Ne Kazandıracak? DVD-ROM yüksek kalitede ses ve görüntü için tasarlanmış bir ürün. MPEG2 standardı görüntüde, AC3 standardı da seste şu ana kadar kullanılan tüm medyalardan daha üst düzeyde bir performans sağlıyor. Bu özellikler genel olarak DVD-ROM’a aşağıdaki avantajları kazandırıyor:

8  Aslından ayırt edilemez gerçekçi simülasyonlar  Geliştirilmiş interactive (etkileşimli) uygulamalar  Her türlü yazılımda daha fazla hareketli ve sesli (movie) görüntü kullanma olanağı  Full screen video  Yüksek kapasiteli ve performanslı veri tabanları  Multi angle fonksiyonu  Multi story fonksiyonu

9 DVD medyalarının inanılmaz kapasiteleri, MPEG2 ve “multi angle” fonksiyonuyla birleşince bir görüntüyü pek çok açıdan seyredebilme olanağı sağlıyor. Örneğin dünya kupası final maçını seyredemediniz, ya da seyrettiniz ama bu maçın kaydının arşivinizde bulunmasını istiyorsunuz.

10 Eğer bu maçı arşivinizde DVD olarak saklarsanız, maçı her seyredişinizde görüntüleri başka açılardan alabileceksiniz. Golleri sterseniz kale arkasından isterseniz tepedeki helikopter kamerasından seyredebileceksiniz. Ya da hakemin topun % 100’ü kale çizgisini geçmediği için iptal ettiği golün geçerli olup olmadığını pek çok açıdan çekilmiş görüntüleri dondurarak anlayabileceksiniz. “Multi story” özelliği sayesinde oynadığınız oyunun gidişatını istediğiniz gibi yönlendirebilecek, seyrettiğiniz filmin mutsuz sonunu mutlu sonla değiştirebileceksiniz.

11 DVD ‘nin dezavantajları nelerdir? Kopya korumalı ve bölgesel kilitli yapılıyor. Bazı DVD playerler ve sürücüler CD-R ‘yi okuyamıyor. Güncel DVD playerleri ve sürücüler DVD- RAM diskleri okuyamıyor. DVD-audio,DTS-audio ve Divx gibi seçenekler bütün playerler tarafından desteklenmiyor

12 DVD CD görünümündedir; (gümüşü disk, 4.7 inch çap, ortada bir boşluk CD’deki gibi veriler küçük çukurların spiral izlerine yerleştirilerek kayıt yapılır ve diskler lazer ışın kullanarak okunur. DVD’deki geniş kapasite çukurlar daha küçük yapılarak, spiral daha sıkışık ve kayıt 4 katmana yapılarak elde edilir (Her yüzde iki tane). Şekilde CD ve DVD çukur büyüklükleri karşılaştırılmıştır.

13 CD ve DVD’nin Çukur Büyüklükleri. CD DVD

14 DVD ve CD KARAKTERİSTİKLERİ ÖzelliğiDVDCD Disk çapı120 mm Disk kalınlığı 1.2 mm (0.6 mm x 2) 1.2 mm Yüzey adedi1 veya 21 Katman Sayısı1,2,41 Orta yuva çapı15 mm En küçük veri haznesi0.4 micron0.834 micron Track boyutu0.74 micron3.058 micron Laser diyot bant genişliği650/635 nm780 nm Ortalama bit oranı4.7 Mbayt / Saniye0.15 Mbayt/ Saniye Kapasite (1 katman, 1 yüzey)5 Gigabayt0.682 Gbayt Kapasite (2 katman, 2 yüzey)17 Gigabayt0


"DVD-ROM Nedir ? DVD (Digital Versatile Disc ya da Digital Video Disc)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları