Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Klk KAPALI TOHUMLULARIN BİTKİLER ÂLEMİNDEKİ YERİ KAPALI TOHUMLULARIN BİTKİLER ÂLEMİNDEKİ YERİ KAPALI TOHUMLULARIN BİTKİLER ÂLEMİNDEKİ YERİ KAPALI TOHUMLULARIN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Klk KAPALI TOHUMLULARIN BİTKİLER ÂLEMİNDEKİ YERİ KAPALI TOHUMLULARIN BİTKİLER ÂLEMİNDEKİ YERİ KAPALI TOHUMLULARIN BİTKİLER ÂLEMİNDEKİ YERİ KAPALI TOHUMLULARIN."— Sunum transkripti:

1 klk KAPALI TOHUMLULARIN BİTKİLER ÂLEMİNDEKİ YERİ KAPALI TOHUMLULARIN BİTKİLER ÂLEMİNDEKİ YERİ KAPALI TOHUMLULARIN BİTKİLER ÂLEMİNDEKİ YERİ KAPALI TOHUMLULARIN BİTKİLER ÂLEMİNDEKİ YERİ DÜNYA GÜNEŞ ENERJİSİNDEN NASIL FAYDALANIR?

2 Neden G ü neş Enerjisi? Çevreci enerji kaynakları üretmek isteyen bilim insanları güneşin sahip olduğu sonsuz enerjiden yararlanmak istemişlerdir. Bunun için çeşitli teknolojiler geliştirilmiştir. Güneş enerjisi sistemleri çevreye zararlı gazlar vermeyen, tükenmeyen bir enerji türüdür. Çevreye zarar vermediği, tükenmeyen ve çok ucuz bir enerji kaynağı olduğu için güneş enerjisinin kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. G ü neş Enerjisi Nasıl Kullanılıyor? Günümüzde güneş enerjisinden geniş ölçüde yararlanan iki sistem vardır. Bu sistemlerin biri güneşin ısıtma etkisinden yararlanarak sıcak su üretir: Diğer sistem ise ışığın taşıdığı enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerdir.

3

4 Sıcak Su Sistemleri Güneşin dünyayı ısıttığını hepimiz biliyoruz. Yine bu güneş ışığını mercek vb. bir cisimle bir noktada yoğunlaştırıp daha yüksek bir sıcaklık üretebileceğimizi de biliriz. Güneş ışığından sıcak su üreten sistemler de buna benzer çalışır. Güneş ışınlarının etkisi attırılarak sıcak su üretilir. Aşağıdaki resimde de görebileceğimiz gibi bu sistemde güneşi doğrudan gören bir alana güneş kolektörü denilen toplayıcılar yerleştirilir. Bu kolektörlerin görevi güneşin mevcut ısınma etkisini arttırmaktır.

5

6 İçinden soğuk su boruları geçen kolektörün içi o derece sıcaktır ki borulardan geçen soğuk su zamanla ısınır. Bunu şöyle de açıklayabiliriz. Güneşli bir günde koyu renkli bir otomobilin içine girip kapı ve camları kapatırsak arabanın içi dayanamayacağımız kadar sıcaklaşır. İşte kollektörlerin içi de bu şekilde kapalı bir alandır ve koyu renkli oldukları için çok daha fazla ısınırlar. Bu sistemlerin içinde kolay ısınabilen özel maddeler de vardır. Kolektörlerde ısıtılan su genellikle hemen kullanılmaz. Bunun için üretilen sıcak suyun depolanması gerekir. Depolama işlemi için sıcaklığı koruyucu özel bir kap kullanılır. Evlerde kullandığımız termoslara benzeyen bu depolarda sıcak su uzun süre soğumadan bekleyebilir. Soldaki resimde bir evin çatısındaki güneş kolektörü görülmektedir. Bu yöntem ülkemizin güney illeri başta olmak üzere güneşli günlerin fazla olduğu bölgelerde yaygın olarak kullanılmaktadır

7

8

9 Elektrik Üreten Sistemler Fotovoltaik sistemler(PV) olarak da anılan bu sistem güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürürler. Işık foton ismi verilen küçük taneciklerle yayılır. Bu tanecikler belirli bir enerji taşırlar. Taşınan bu enerjiyi bitkiler fotosentezde, kolektörler su ısıtmada, güneş panelleri ise elektrik üretmede kullanır.Bir elektrik akımının oluşabilmesi için iletken bir tel üzerinde elektronların hareket etmesi gerekmektedir. Güneş pillerinde kullanılan yarıiletken maddeler güneş ışığına duyarlıdır. Işık bu malzemelerin üzerine düştüğünde ışıktaki enerji eksi yüklü elektronların hareket etmesini sağlar. Bu hareket de bir elektrik akımı oluşturur. Güneş panelleri hergün artan bir yaygınlıkta kullanılmaktadır. Güneş pil ya da panelleri elektrik şebekesinden uzak bölgelerde, bedava elektriksağlamaktadır. Bununla beraber çevreye zarar vermeden enerji kullanmak isteyen birçok kişi güneş panellerini tercih etmektedir. Yandaki resimde bir evin çatısına yerleştirilen güneş panelleri görülüyor.

10

11 GÜNEŞ ENERJİSİYLE HAVUZ SUYU ISITMA

12 Dünyadaki Önemli Güneş Parkları

13 Waldpolenz Güneş Parkı

14 Beneixama Güneş Parkı

15 SinAn Güneş Parkı

16 Enerji kaynağı olarak güneş enerjisini kullanan güneş arabaları şimdilik deneme aşamasında. Günümüz teknolojisi henüz ticari bakımdan verimli güneş arabaları yapmaya yetecek boyuta ulaşmadığından olsa gerek, güneş arabalarında yıllardır pek bir gelişme görülmüyor. Güneş arabalarının üzerindeki güneş panelleri elektrik üreterek, aracın elektrikli motoruna güç sağlarlar. Güneş pillerinin ürettiği enerji doğrudan güneş ışınlarına bağlı olduğu için bu otomobillerin yüzeyleri ışığı görecek şekilde, düz olarak tasarlanıyor. Bu durum ise tasarımsal bir sorun doğuruyor. Güneş otomobilleri şekil olarak biraz "uçuk ", taşıma kapasitesi bakımından ise oldukça cimri görünüyor. Çoğu ancak bir kişinin yatarak girebileceği şekilde tasarlanan güneş arabaları elektrik motorundan maksimum oranda faydalanmak için hafif malzemelerden yapılıyor. Hafif ve dayanıklı olması için daha çok titanyum türü malzemeler kullanılıyor.Güneş otomobillerinde ayrıca enerjiyi depo etmek amacıyla akümülatör de bulunmaktadır. Panellerde üretilen elektrik aküye depo edilmekte, otomobilin hareket etmesi için akülerdeki enerji bir kontrol devresinden geçmesi gerekiyor. Güneş arabalarının sahip olduğu paneller güneşli bir günde, öğle saatlerinde yaklaşık 1.3 beygir güç üretirler. Bu değer ise yaklaşık olarak 1500 değerine karşılık gelir. Bununla beraber, 4 veya 3 tekerlekli tasarlanan güneş arabalarının bağımsız fren sistemleri de bulunuyor.

17

18

19 Trafik İşaret Lambalarında Trafik işaret lambalarının enerji ihtiyaçlarını karşılamak için güneş enerjisinden yararlanılmaktadır. Trafikteki tüm lambalar güneş enerjisiyle çalışmaz. Güneş enerjili trafik lambaları genellikle şebekeden uzak alanlarda kullanılır. Lambanın üzerinde bulunan güneş pili hem lambaya ışık verir hem de fazla enerjiyi gece kullanılmak üzere bataryaya depo eder. Evlerin Elektrik İhtiyacının Karşılamasında Evlerin çatısına yerleştirilen güneş panelleri (güneş pilleri) büyüklükleri oranında elektrik üretirler. Üretilen elektrik çevreye hiç zarar vermez ve paneller neredeyse hiç bakıma gerek duymadan yıllarca çalışır.

20

21

22 Cep Telefonlarının Şarj Edilmesinde Cep telefonu gibi taşınabilir cihazları şarj etmek için küçük güneş pilleri kullanılmaktadır. Bahçe Aydınlatmasında Üst bölgesinde güneş pili barındıran lambalar gece boyunca ışık yayarak masrafsız aydınlanma sağlar. Sıcak Su Üretilmesinde Çatılara yerleştirilen kollektörler sayesinde güneşin ısıtma etkisinden yararlanarak su ısıtılmaktadır. Isıtılan su evin sıcak su ihtiyacının tamamını karşılayabilir. Sokak Aydınlatmasında Taşıt yollarını veya sokakları aydınlatmak ciddi maliyetler oluşturur. Henüz yaygınlık kazanmasa da sokak aydıtlada güneş pillerinden yararlanılmaktadır

23

24

25 Güneş Arabalarında Güneş enerjisiyle çalışan otomobiller prototip aşamasını geçebilmiş değil. Bununla birlikte teknolojideki gelişmeler ilerde güneş enerjisiyle çalışan otomobillerde seyehati mümkün kılacak. Uçaklarda Güneş enerjisinin uçaklarda kullanımı da henüz deneysek aşamada. Günümüzde havada uzun süre kalması gereken bazı casus uçak modellerinde ve yanda resmini gördüğünüz NASA'nın deneme uçağında güneş pilleriyle yakıtsız uçuş gerçekleşmektedir. Hesap Makinelerinde Hesap makineleri minik güneş hücreleri taşırlar. böyle bir hesap makinesi pil değiştirme derdi olmadan yıllarca çalışabilmektedir. Saatlerde Tıpkı hesap makinelerinde olduğu gibi bazı sayısal saatler de güneş enerjisiyle çalışırlar. Yapay Uydularda Yıllarca uzayda duran uyduların elektronik aletleri gerekli enerjiyi güneş panellerinden alır. Her uyduda elektrik üreten güneş paneli bulunur.

26

27

28 Güneş Kulelerinde Birçok aynanın aynı noktaya odaklanmasıyla sıcak su üretilir. Bu su daha sonra elektrik üretmekte kullanılır. Yemek Pişirilmesinde Güneş ocağı denilen yoğunlaştırıcı sistemler sayesinde güneş ığınların kabın üzerinde toplanarak yemek pişirilir. Soğutma Sistemlerinde Güneş enerjisiyel üretilen sıcak su bazı ek düzeneklerle soğuk su üretilmesinde de kullanılır. Giysi veya Çantalarda Mp3 çalar gibi mobil cihazları sürekli çalışır kılmak için çanta, giysi gibi eşyalara küçük güneş pilleri takılmaktadır.

29

30


"Klk KAPALI TOHUMLULARIN BİTKİLER ÂLEMİNDEKİ YERİ KAPALI TOHUMLULARIN BİTKİLER ÂLEMİNDEKİ YERİ KAPALI TOHUMLULARIN BİTKİLER ÂLEMİNDEKİ YERİ KAPALI TOHUMLULARIN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları