Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İşitme engelliler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İşitme engelliler."— Sunum transkripti:

1 İşitme engelliler

2 İşitme duyusu İşitme duyusu, ses olarak adlandırdığımız mekanik titreşimleri ortaya çıkarabilme yeteneğidir. İşitmenin gerçekleşebilmesinde etkili ve önemli rolü olan organımız kulaktır.

3 Ses dalgaları ↓ Dış kulağın işitme kanalından geçer
Ses dalgaları ↓ Dış kulağın işitme kanalından geçer. Kulak zarına çarparak titreşir. Orta kulaktaki kemikçikler tarafından yükseltilerek iç kulağa iletilir. İç kulağa gelen ses dalgaları buradaki tüy hücreleri tarafından alınır. Sinirler tarafından beyine taşınır. Beyin bu sinyalleri analiz eder ve yorumlar

4 . İşitme Anatomisi ve İşleyişi

5 Dış kulak: Kulak kepçesi olarak bilinen kulağın etli kısmı ve kulak kanalından meydana gelir. Kulak kepçesi, havada yayılan ses titreşimlerini toplar ve kulak kanalına yöneltir. Aynı zamanda ses şiddetinin artışını sağlar. Dış kulak yolu, kulak zarı adı verilen, çok kolay titreşebilen bir zarla sonlanır.

6 Orta kulak: Dış kulak yolundan kulak zarı ile ayrılır. Küçük bir boşluk hâlindedir. Boğaz boşluğunu orta kulak boşluğuna birleştiren östaki tüpünü içerir. Orta kulakta bulunan sırasıyla çekiç, örs ve üzengi adı verilen üç kemikçik; kulak zarına gelen ses dalgalarını alarak birbirlerine iletmek suretiyle iç kulağa kadar taşır.

7 İç kulak: Salyangoz şeklinde bir yapısı olan koklea, iç kulak sıvılarını ve tüy hücrelerini içerir. Ses titreşimleri, dış kulaktan orta kulağa ve daha sonra da iç kulak sıvılarına iletilir. Gelen ses, işitme siniri yoluyla beyindeki işitme merkezine taşınır.

8 İşitme engeli nedenleri
Doğum öncesi Doğum anı Doğum sonrası

9 Doğum öncesi nedenler Annenin hamilelik döneminde geçirdiği enfeksiyon ve hastalıklar (özellikle kızamıkçık, kabakulak, sarılık vb.) Hamilelik döneminde annenin röntgen çektirmesi Hamilelik döneminde annenin kullandığı ilaçlar Hamilelik döneminde geçirilen kazalar Kan uyuşmazlığı Genetik faktörler Akraba evliliği

10 Doğum anı Doğum sırasında meydana gelen komplikasyonlar (kordon dolanması, oksijensiz kalma vb.) Düşük doğum ağırlığı Erken doğum Bebekte kan değişimi gerektiren sarılık Doğum sırasında baş, boyun, ve kulakta görülen zedelenmeler

11 Doğum sonrası nedenler
Çocuğun yüksek ateşli hastalıklar ve havale geçirmesi (menenjit, kızamık, kabakulak kızıl vb.) İşitme kaybına neden olan ilaçların kullanılması Orta kulak iltihapları Kafa travmaları (kafatası kırıkları, çatlakları, baş veya kulaklara şiddetli darbe vb.) Yüksek şiddette gürültüye maruz kalma

12 İşitme engellilerin sınıflandırılması
Derecesine göre Oluş sırasına göre Oluş yerine göre

13 Derecesine göre -10-15 dB Normal işitme İşitmede problem yoktur.
Minimal (çok hafif derecede işitme kaybı) Bazı sesleri (çağlayan sesi, yaprak hışırtısı gibi) duyma ve ayırt etme güçlüğü vardır. 26-40 dB Hafif ( hafif derecede işitme kaybı) Konuşma seslerinin bazılarını duyabilme güçlüğü vardır. Fısıltı ile konuşmaları duyamaz. 41-55 dB Orta derecede işitme kaybı Karşılıklı konuşmaları anlamada güçlük çeker. 56-70 dB Orta ileri derecede işitme kaybı İşitme cihazı olmadan konuşmaları anlayamaz ve takip edemez. 71-90 dB İleri derecede işitme kaybı Konuşma seslerini duyamaz. Sadece çevredeki şiddetli sesleri duyabilir. 91 dB ve üzeri Çok ileri derecede işitme Konuşma seslerini duyamaz. Çok yüksek şiddetteki sesleri duyabilir.

14 Oluş sırasına göre Dil öncesi işitme kaybı Dil sonrası işitme kaybı

15 Oluş yerine göre İletimsel işitme engeli: Sesin algılanmasında değil, sesin iletiminde bir sorun vardır. Genellikle tıbbi ve cerrahi olarak tedavi edilebilir. Duyusal-sinirsel işitme engeli:İç kulak ve iç kulaktan beyne giden sinirlerin zedelenmesi sonucu meydana gelen işitme kaybıdır. Karma işitme kaybı: hem iletimsel hem de duyusal-sinirsel işitme kaybı türlerinin bir arada görülmesidir. Merkezi işitme kaybı:İç kulak ve işitme sinirleri normal çalışır fakat merkezde bir bozukluk vardır. Psikolojik işitme kaybı:Bireyin herhangi bir nedenle işitme kaybı var gibi davranması ya da gerçekten işitme kaybının olduğuna inanması ile ortaya çıkan durumdur.

16 İşitme engellilerin özellikleri

17 Dil gelişimi Çevresindeki sesleri algılayamadığı için çevreyle iletişim kurmada dil yönünden zayıftırlar. Sözcük dağarcıkları yetersizdir. Gramer ve söz diziminde güçlük çeker ve cümle kurmada zorlanırlar. Nefes kontrolündeki yetersizliklerden dolayı konuşmaları akıcı değildir.

18 Kişilik gelişimi Yalnızlık belirtileri görülür .
Bireysel özelliklerine göre ya kendilerini geri çekerler ya da saldırgan davranış sergilerler.

19 Zihinsel gelişim İşitememesi, düşüncelerini ifade etmesini ve çevredekileri anlamasını kısıtlar. Bilişsel gelişimleri geri değildir. Erken tanılama yapıldığı ve desteklendiği takdirde yaşıtlarını bir kaç yıl geriden izlerler.

20 Sosyal- duygusal gelişim
İletişimdeki güçlükler ve ebeveynlerin aşırı koruyucu tutumu huysuz, saldırgan ve sinirli olmalarına neden olur. Engellerinden dolayı yalnızlığı tercih edebilir ve toplumdan uzaklaşabilirler.

21 Psikomotor gelişim İşitme engeli motor gelişimi etkilemez. Ancak ileri derecede işitme engelliler denge sorunu yaşayabilirler.

22


"İşitme engelliler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları