Ege ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI BİLGİSAYAR ENSTİTÜSÜ AYCAN VARGÜN Prof

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Advertisements

Unsupervised Learning (Kümeleme)
Ayrık Yapılar Algoritma Analizi.
Konferans Çizelgeleme Problemi için Bir Tabu Araması Algoritması Pınar Mızrak Özfırat, Celal Bayar Üniversitesi, Emrah B. Edis,
SINIFLANDIRMA VE REGRESYON AĞAÇLARI (CART)
Algoritma ve Akış Diyagramları
BAĞINTI SAYISI VE ÇEŞİTLERİ Kim korkar matematikten?
MIT503 Veri Yapıları ve algoritmalar En önemli graf problemleri
BAĞINTI T ANIM: Boş olmayan A ve B kümeleri için, A×B nin her alt kümesine, Adan B ye bir bağıntı denir.A×B nin her alt kümesine de A dan A ya bir bağıntı.
Algoritmalar DERS 3 Böl ve Fethet(Divide and Conquer) İkili arama
Bilgi Okuryazarlığı Bu çalışma Prof. Dr. Buket Akkoyunlu’nun “Bilgi Okuryazarlığı ve Yaşam Boyu Öğrenme” başlıklı bildirisine dayanılarak hazırlanmıştır.
Algoritma ve Akış Diyagramları
ALGORİTMA ve PROGRAMLAMA
Bilgisayar Programlama
İstatistikte Bazı Temel Kavramlar
Abdulkerim Karabiber Ozan Gül
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
DENKLEMLER. DENKLEMLER ÜNİTE BAŞLIĞI X kimdir neye denir,neden gereksinim duyulmuştur.Bilinmeyeni denklem kurmada kullanırız.Bilinmeyen problemlerde.
SINIFLANDIRMA VE REGRASYON AĞAÇLARI
İki Ortalama Farkının Test Edilmesi
 Merkezi eğilim ölçüleri: Ortalama Ortanca Mod  Ortalama: İki veya ikiden fazla sayının toplamının toplanan sayıların adedine bölünmesiyle elde edilen.
TEMEL KURAM VE AÇMAZLARIYLA BİLGİSAYAR BİLİMİ
TEMEL KURAM VE AÇMAZLARIYLA BİLGİSAYAR BİLİMİ
Lineer Cebir Prof.Dr.Şaban EREN
KARTEZYEN ÇARPIM Sıralı İkili İki Kümenin Kartezyen Çarpımı
ALGORİTMA.
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
Bilgi Destek Sistemlerin Kurulması Yrd. Doç. Dr
MESLEK ANALİZİ İLE İLGİLİ BAZI HATIRLATMALAR Görev Meslek elemanın tarafından icra edilen işin en büyük / ana bölümüdür. Bir sorumluluk alanı altındaki.
HAZIRLAYAN: MURAT KULA
OLASILIK İÇİNDEKİLER: Çıktı Evrensel Küme Örnek Uzay Olay
BOŞ KÜME DENK KÜME EVRENSEL KÜME EŞİT KÜME İÇİNDEKİLER.
Problem Yaklaşım Temelleri, Algoritma ve Akış Şeması
KÜMELER.
HAZIRLAYAN: KÜBRA NUR UÇAN /A
4. GELENEKSEL BAHAR TOPLANTIMIZA HOŞGELDİNİZ AKDENİZ SAĞLIK İDARECİLERİ DERNEĞİ.
SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİ
KÜMELER KAZANIM:Bu konu 6. sınıf konusu olup bir kümeyi modelleri ile belirler, farklı temsil biçimleri ile gösterir.
BAH TABLOSU.
Algoritmalar ve Programlama I Ders 2: Akış Diyagramları
ALGORİTMA VE AKIŞ ÇİZELGELERİ
Kümeleme Algoritmaları
Veri Madenciliği Birliktelik Analizi: Temel Kavramlar ve Algoritmalar
TEMEL KURAM VE AÇMAZLARIYLA BİLGİSAYAR BİLİMİ - Sayılabilirlik - Yılmaz Kılıçaslan.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 5: Döngüler
Algoritma Analizi Algoritma Algoritma bir problemi çözmek için izlenen komutlar kümesidir. Verilen bir problemin birden fazla çözümü dolayısıyla.
Akış Diyagramları - 1. Akış Diyagramı  Algoritmalar doğal dille yazıldıklarında herkes tarafından aynı biçimde anlaşılmayabilir.  Ancak, akış diyagramlarında.
Bölüm10 İteratif İyileştirme Copyright © 2007 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved.
Kütahya Siteler Öğrenci Yurdu Talebeleri 2008 STANDART SAPMA 8.SINIF SBS Slaytlarda fare veya aşağı tuş ile ilerleyiniz.
Algoritmalar II Ders 5 Açgözlü Algoritmalar.
PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu.
DEĞİŞİM ÖLÇÜLERİ.
MALTEPE ÜNİVERSİTESİ Paralel Hesaplama MATLAB ve Paralel Hesaplama
Maksimum akış.
Kümeleme ve Regresyon Problemleri için Kolektif Öğrenme
Algoritmalar II Ders 17 İteratif İyileştirme Yöntemi.
5.1 POLİNOMİNAL REGRESSİYON
İleri Algoritma Analizi
Algoritmanın Hazırlanması
İleri Algoritma Analizi
Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Müh.
Ahmet Cevahir ÇINAR Mustafa Servet KIRAN
doğal sayısındaki rakamların sayı değerleri toplamı kaçtır?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Algoritma ve Akış Diyagramları
İleri Algoritma Analizi
İleri Algoritma Analizi
ÖĞRENCİ AD SOYAD, ÖĞRENCİ AD SOYAD, ÖĞRENCİ AD SOYAD
Sunum transkripti:

Kararlı Eşleşme Probleminde Teklifleri Sınırlayarak Sonuçları İyileştirme Üzerine Yeni Bir Uygulama Ege ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI BİLGİSAYAR ENSTİTÜSÜ AYCAN VARGÜN Prof. Dr. Mehmet emin dalkılıç

özet Kararlı eşleşme problemi iki küme elemanları arasında kararlı çiftler kümesini bulmayı amaçlayan problemdir. Bu problemi çözen algoritmalardan en bilineni Gale ve Shapley’in 1962’de yayınladığı ertelenmiş kabul prosedürüdür[1]. Bu bildiride, Gale-Shapley algoritmasında tekliflerin kabulündeki ölçütleri değiştirerek, sonuçların erkek ve kadınlar için iyileştirilmesi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar çeşitli ölçütler kullanılarak karşılaştırılmıştır.

GİRİŞ Kararlı eşleşme problemi, eşit sayıda eleman içeren iki küme arasında tüm elemanları içeren kararlı bir eşleşme bulmayı amaçlayan problemdir. Bir kararlı eşleşme probleminde üstel sayıda çözüm olabilir[2]. Bu bildiri, O(n2) çalışma zamanı karmaşıklıktaki Gale-Shapley algoritması kullanılarak, O(n2logn) çalışma zamanı karmaşıklıkta bu çözümlerin bazılarını bulan bir yöntem ve o yöntemle hazırlarmış bir algoritma sunmaktadır[3].

Algoritmanın Çalışma Şekli Uygulama, ikili arama algoritmasına benzer mantıkla çalışmaktadır ve hem erkek hem de kadınların daha iyi tercihleriyle eşleştiği çözümler ortaya çıkmaktadır. Uygulamanın bitiş koşulunda yeni bir tura geçerken bulunan yeni orta sınır, sağ sınıra eşitse algoritma sonlanmaktadır.

Algoritmanın Çalışma Şekli: Algoritma Sözde Kodu

Algoritmanın Çalışma Şekli: Algoritmanın Örnek Bir Probleme Uyarlanması

Algoritmaların Çalıştırılması: Algoritma karşılaştırma ölçütleri Μ bir problemdeki tüm çözümler kümesi, mr bir m erkeğinin w kadınını tercih etme sırası ve wr bir w kadının m erkeğini tercih etme sırası olmak üzere, bir Mi∈M için, sm(Mi)=∑mr(m,w) ve sw(Mi)=∑wr(m,w) iken, bir kararlı eşleşme Mi için ve ∀ Mj ∈M için, Rank toplamları: min|sm(Mi)+sw (Mi)| Rank farkları: min|sm(Mi)-sw (Mi)|   Standart sapma: Bir çözümde n erkek ve n kadının oluşturduğu n adet çiftte, kadınların eşleştiği erkekleri tercih etme sıraları alınır, ortalaması bulunur ve daha sonra ortalama kullanılarak standart sapma bulunur. Bu ölçütün amacı, sonuçların ne kadar homojen olduğunu ölçmektir.

Algoritmaların Çalıştırılması: Rank Toplamları ile İlgili Sonuçlar

Algoritmaların Çalıştırılması: Rank Farkları ile İlgili Sonuçlar

Algoritmaların Çalıştırılması: Standart Sapma ile İlgili Sonuçlar

Sonuç ve Öneriler Bu bildiride iki algoritma sonuçları bağlamında çeşitli ölçütlerle karşılaştırılarak incelenmiştir.   Birinci ölçüt göstermiştir ki EO algoritması erkekler için en iyi sonucu bulurken sınırlamalı EO algoritması kadınlar için daha iyi olan sonuçları bulmuştur. Bu durum, bütün erkeklerin ve kadınların eşleştiği kişilerin rankları arasındaki farkı azaltmış ve kadınların durumunu iyileştirmiştir. İkinci ölçüt, kadın ve erkeklerin eşleştiği tercihlerin arasındaki farkların toplamını bulma ölçütüdür. Sınırlamalı EO, bu ölçüte göre de az farkla da olsa EO algoritmasının önüne geçmiştir. Sınırlamalı EO algoritmasının bulduğu sonuç, kadın ve erkelerin eşleri ile arasındaki farkı azaltmıştır, yani çiftlerdeki memnuniyetsizlik kısmen azalmıştır.

Sonuç ve Öneriler Son ölçüt ise standart sapma ölçütüdür. EO algoritmasının bulduğu çözümde, erkeklerin eşleştiği tercihlerin arasındaki standart sapma daha az çıkmıştır. Bu durum sınırlamalı EO algoritmasının tam tersidir. Sınırlamalı EO algoritmasında kadınların eşleştiği kişilerin rank standart sapması daha az çıkmıştır. Kadınlarda en memnuniyetsiz oyuncunun durumu iyileşmiştir. Bu ölçütlere her iki kümede eşleşilen en kötü tercih, en iyi tercih gibi yenileri eklenebilir. Sınırlamalı EO algoritmasında, EO algoritmasına konulan kriter tüm oyuncular için ayrı ayrı belirlenebilir ve yeni bir kriter tanımlanabilir.

Kaynaklar [1] Gale, D. and Shapley, L.S., "College Admissions and The Stability Of Marriage", The American Mathematical Monthly, 69(1):9-15 (1962). [2] Knuth, D.E., "Mariages Stables", Les Presses de L’universitb de Montreal, Montreal, (1976). [3] Iwama, K. and Miyazaki, S., “A Survey of The Stable Marriage Problem and Its Variants”, Informatics Education and Research for Knowledge-circulating Society, 2008. Icks 2008. International Conference on IEEE, 131-136 (2008). [4] Mcvitie, D., and Wilson, L., “The Stable Marriage Problem”, Magazine Communications of The Acm, 14:486-490 (1971).  [5] Vien N.A., Viet N.H., Kim H., Lee S., Chung T., “Ant Colony Based Algorithm for Stable Marriage Problem”, Advances and Innovations in Systems, Computing Sciences and Software Engineering, Springer Netherlands, 457- 461 (2007).