MODELLEME VE KİRLİLİK KONTROLÜ. Kirletici Yük Kaynakları Noktasal kaynaklar Deşarjlarla ilgili bilgi mevcudiyeti Bazıları büyük oranda sabit debili, diğerleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof. Dr. Ali ŞEN Akdeniz KARPAZ Üniversitesi
Advertisements

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Bölüm 14 Stratejik Değerleme ve Kontrol
Performans ve performans ölçümü Belediyelerin Performanslarının İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Çalıştayı Şubat 2006 Ankara.
ELEKTRONİK ORTAMDA DENETİME GENEL BAKIŞ Prof. Dr
ANADOLU SU HAVZALARI REHABİLİTASYON PROJESİ İZLEME & DEĞERLENDİRME Dolunay KANATLI.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Avrupa’da Önemli Su Yönetimi Konuları Senad Ploco.
Türkiye’de Biyolojik Su Kalite Standartları
RİSK ANALİZİ VE YER SEÇİMİ
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
İSTATİSTİKSEL SÜREÇ KONTROLÜ 3 (STATISTICAL PROCESS CONTROL)
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
EĞİTİMDE KALİTE ÖDÜLÜ EKİP RAPORU
Karar Bilimi 1. Bölüm.
PAZARLANABİLİR KİRLETME HAKLARI (TRADABLE PERMITS)
BİL 102 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERS 1. PROGRAM GELİŞTİRME AŞAMALARI 1- Probleme ilişkin veriler nelerdir? 2- Çözüm yöntemi nasıl olacaktır? 3- Çözüm sonucunda.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
BÖLÜM 9 ÇEVRE MEVZUATI UYGULAMALARI. Mevcut Bilinen Uygulamalar Kirlilik Kontrol Programları Çevresel Sorumluluk Sistemi Tesislerin tasarım, yapım ve.
ÖĞRENME AMAÇLARI Çeşitli veri toplama yöntemlerinin avantaj ve dezavantajlarını anlamak. Kişisel görüşme, telefonla anket ve çevrim içi anketleri.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Evsel Tehlikeli Atıkların Toplanması Çöl Manzarası.
MANTIKSAL ÇERÇEVE MATRİSİNİN HAZIRLANMASI
ÖZEL HÜKÜM BELİRLEME ÇALIŞMALARINDA MODELLEME Ertuğrul Kahveci Uzman Kasım 2015 ANTALYA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Mevcut Durum Proje Çıktıları Çevresel Kalite Standartlarının Uygulama Adımları Uygulamada Karşılaşılacak Olası Sorunlar ve Aksaklıklar Çözüme Yönelik.
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Günlük Maksimum Toplam Yük (GMTY) Yaklaşımı
 Proje Kapsamı ve Çalışma Programı  Gerekli Verilerin Temini  Su Kalitesi Modeli  Ekolojik Bilgi Kuralı  WFD Explorer  İhtisas Heyeti Çalışma Takvimi.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MARMARA DENİZİ KİRLİLİK RAPORU
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
2/29 Nehir Havzası Araştırıcısı Çıktı Hidroloji Su Kalitesi Ekoloji Önlemler Su Kütlesi Verileri Raporlar Haritalar Çıktılar Girdi Senaryolar Su Bütçesi.
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
YERÜSTÜ SULARI KALİTE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ
Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar.
Modelleme Eylem Planı (MODEP)
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Tehlikeli Madde Nedir Tehlikeli Maddelerin Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar Ulusal.
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
1. 2 RG: Tarih ve Sayı Yönetmelik ile; Yüzeysel sular ile kıyı ve geçiş sularının biyolojik, kimyasal, fiziko-kimyasal ve hidromorfolojik.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
TÜRKİYE’DE BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ Türkiye'de Kıyı Yönetimi: Son Gelişmeler Ulusal Çalıştayı Marmaris/Muğla, Nisan 2013 Aybala KOÇ Orman ve Su İşleri.
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
1. SUNUM İÇERİĞİ Kirleticiler 2008/105/EC sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif ile Getirilen Yenilikler 2.
ÜNİTE:VERİ KONU: MERKEZİ EĞİLİM VE YAYILIM ÖLÇÜLERİ
Ders Yazılımlarının Geliştirilmesi ve Bilgisayar Destekli Öğretim Programları.
Günlük Maksimum Toplam Yük (GMTY) Yaklaşımı Su Kaynaklarının Modellenmesi Konulu Hizmet İçi Eğitim Kasım 2015 Antalya.
Strateji Geliştirme Başkanlığı SWOT ANALİZİ 2009 / ANKARA ATİLLA DURMAZ.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
Sunum Planı 2 Kurulum Süreci Gerçekleştirilecek Çalışmalar Giriş USBS Hakkında Fizibilite Süreci Hedef & Fizibilite Çıktıları Yapılan Çalışmalar.
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
08 Aralık 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi Eğitim Nermin ANUL Şube Müdür V. İZLEME İLE İLGİLİ ULUSAL MEVZUAT VE İZLEME.
Yeraltısuyu Modelleri
1/20. 2/20  NHYP Projesine ilişkin Genel Bilgi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Önlemler.
Nermin ANUL Laboratuvarlar Şube Müdürü Mayıs 2013 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İzleme Dairesi Başkanlığı SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ.
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
Pazarlama Araştırmalarına Giriş ve Araştırma Süreci
1 Şubat 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi eğitim SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENVANTER VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
1 2 ÇÖLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Toprağın korunması ve tabii kaynakların geliştirilmesi amacıyla;  Çölleşme ve Erozyonla etkin bir.
SU KİRLİLİĞİ Hazırlayan:TURGUT ÖZKILINÇ. SUYUN DEĞERİNİ BİLELİM,YOKLUĞUNU YAŞAMAYALIM İnsan yaşamının vazgeçilmez unsurlarından olan su, sınırlı bir kaynaktır.
Uzaktan Erişim İşletme Yüksek Lisans Programı MAN519T STRATEJİK YÖNETİM 11. Hafta Stratejik Kontrol Yrd. Doç. Dr. Pınar FALCIOĞLU.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Araştırma Problemlere güvenilir çözümler bulmak amacı ile planlı ve sistematik olarak, verilerin toplanması, çözümlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlaştırılması.
SU KİRLİLİĞİ Hazırlayan:TURGUT ÖZKILINÇ. SUYUN DEĞERİNİ BİLELİM,YOKLUĞUNU YAŞAMAYALIM İnsan yaşamının vazgeçilmez unsurlarından olan su, sınırlı bir kaynaktır.
Bölüm 14 Stratejik Değerleme ve Kontrol
ETKİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Sunum transkripti:

MODELLEME VE KİRLİLİK KONTROLÜ

Kirletici Yük Kaynakları Noktasal kaynaklar Deşarjlarla ilgili bilgi mevcudiyeti Bazıları büyük oranda sabit debili, diğerleri yağış-ilintili Yayılı kaynaklar Tümü (genellikle) yağış-ilintili Yüzey akıntısı yeterli Literatür değerleri kullanılabilir Modelleme ile çok daha doğru sonuçlar (ihtiyaç var mı?) Atmosferik çökelme Bazen çok önemli olabilir

Veri Bazlı Yaklaşımlar İzleme verisi Geçmiş ve mevcut durum (geleceğe dair sınırlı kullanım) Su kütlesini ne kadar tanıyabileceğiniz verinizin ne kadar olduğu ile ilintili Genellikle su kütlesine özel değil Sınırlı koşulları temsil edebilir Literatür Lokal koşullar Çok değişken Statik (yıllık ortalama)

MODELLEME Veri bazlı yaklaşımlar yeterli değilse;

Model gerekli mi? Karar !? Kaynaklara ait yükler nelerdir ? Nerede ne zaman çevresel kalite kaybı var? Tek bir kirletici kaynak mı? Yoksa birden fazla kaynak mı? Yönetsel yaklaşımların su kalite standartlarının sağlanması yönünde katkısı olabilir mi? Hangi yönetim yaklaşımları olumsuz etkiyi en aza indirecek? Gelecekte daha kötü koşullar bekleniyor mu? Etkinin en aza indirilmesi için gelecekte beklenen büyüme nasıl yönetilebir ? Hayır Evet

Modellerin Kullanım Yerleri GTMY Yağmur dreanaj suları yönetimi Deşarj izinleri Tehlikeli atık remediasyonu Kıyı alanlarının planlanması Havza yönetimi Atmosferik çalışmalar

Yayılı Kaynaklar Yayılı kaynakların kontrolü noktasal kaynaklara göre daha zor Nümerik modeller; – Zamana ve mekana bağlı farklılıkların yansıtılması – Farklı senaryolarının sonuçlarının değerlendirilebilmesi için nümerik modeller gerekli

Noktasal Kaynaklar Kontrolü daha kolay Hedef ÇKSlerin sağlanması garanti edilebilir – GTMY Zor ve pahalı bir yaklaşım

GMTY (TMDL)

GTMY

GTMY SÜRECİ Standartlar/ Müsaade edilebilir yük Mevcut yükün hesaplanması Gereken yük azaltımı Yük azaltım senaryoları geliştirilmesi Uygulama Planların geliştirilmesi

Müsaade Edilebilir Yükün Belirlenmesi Müsaade edilebilir yükün belirlenmesi GTMY ‘ün belirlenmesi Kirletici Yükün hesabı: 1. Basit metot Kütle denge yaklaşımı 2. Kompleks metot metotlar

Mevcut Yükün Belirlenmesi Mevcut yükün hesaplanması İzleme verilerini kullanılarak mevcut yükün hesaplanması

Gerekli Yük Azaltımı ve Hedefler Model kullanımı ya da modelsiz yaklaşımlar Hedef kalitenin sağlanması için gerekli yük azaltımının belirlenmesi

Yük Azaltım Senaryolarının Geliştirilmesi Yük azaltım senaryolarının geliştirilmesi Su kalite hedeflerinin sağlanması için yapılması gereken düzeltme Örneğin; % 50 P azaltımı

Havza Bazlı GTMY Çalışmalarının Yararları

GTMYnin hesaplanmasındaki adımlar Kirlilikten etkilenmiş su kütlesi ve ait olduğu havzanın karakterize edilmesi Kirletici kaynakların tanımlanması Su kütlesi için kalite hedeflerinin belirlenmesi (ÇKSler) (Hedef) Su kalitesi ve kirletici yük arasındaki ilişkinin analizi ile su kütlesinde ÇKSlerin aşılmayacağı kirletici yükünün ya da su kütlesinin kabul edebileceği kirletici yükünü hesaplanması Belirlenen kabul edilebilir kirletici yükün, kirletici kaynaklar arasında paylaştırılması GTMY raporlarının hazırlanması

Modeller Arazi kullanım modelleri Alıcı ortam modelleri Havza modelleri Ekili alanlar Otlaklar Kentsel Ekili alanlar Kentsel Otlaklar

Bilgisayar modelleri

Ne derece kompleks modellere ihtiyaç var ? Ne derece kompleks modeller ihtiyaç var? – Çevresel sistemin ne derece kompleks olduğu – İlgilendiğimiz kirleticinin ne derece kompleks olduğu – Ne hassasiyette sonuç istediğimiz Gerekenden daha basit model kullanımı; – Kilit prosesleri gözden kaçırıp, gerekenden fazla ekstrapolasyon yapabiliriz – Yönetimsel kararlar için gerek duyduğumuz yanıtları üretemeyebiliriz – Değişen koşullar altında ne tür çözümler noktasında yetersiz olabilir Gerekenden daha kompleks model kullanımı; – Gereksiz veri ve hesaplamalar – Gereksiz belirsizlik – Problemlere odaklanmak yerine sonsuz analizler

Temel Sorular Öncelikli modelleme ihtiyaçlarımız hangi alanda ? Hangi tür modeller? Bunun için gerekli verimiz var mı? Mevcut verilerimiz halen ne düzeyde? Hangi düzeye gelişmesi hedefleniyor? Kirlilik kontrolü ya da deşarj izni uygulaması için «eş- zamanlı» olarak tüm alıcı ortamlarda bunu yapabilir miyiz?

Albert Einstein “Make things as simple as possible, but not any simpler.” Ne derece kompleks modeller ?

Teşekkürler...