Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Advertisements

TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
Sakarya Hava Kalitesi Koruma ve İyileştirme (SAHAKK-İ) Projesi Ağustos 2007 SAKARYA VALİLİĞİ SAHAKK-İ Proje Grubu.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Türkiye’de Biyolojik Su Kalite Standartları
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Türkiye’deki Yüzey ve Yeraltı Su Kaynakları Dengesi.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Tedbirler Programı uygulaması: Yukarı Tisza örneği Yukarı Tisza örneği Alexei.
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI
SUNUM PLANI YASAL YAPILANMA KURUMSAL YAPILANMA ANAYASA
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 04 Aralık 2013, Bursa İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve uyum.
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI İÇMESUYU HAVZALARI ŞUBE SUNUMU
ÖZEL HÜKÜM BELİRLEME ÇALIŞMALARINDA MODELLEME Ertuğrul Kahveci Uzman Kasım 2015 ANTALYA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Mevcut Durum Proje Çıktıları Çevresel Kalite Standartlarının Uygulama Adımları Uygulamada Karşılaşılacak Olası Sorunlar ve Aksaklıklar Çözüme Yönelik.
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
ÜLKEMİZDE ATIKSU SEKTÖRÜNDE PLANLAMA, KALİTE İZLEMESİ, DENETİM VE İŞLETMEYE İLİŞKİN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Hatice DUMAN Uzman Yardımcısı Kasım 2015.
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü
 Proje Kapsamı ve Çalışma Programı  Gerekli Verilerin Temini  Su Kalitesi Modeli  Ekolojik Bilgi Kuralı  WFD Explorer  İhtisas Heyeti Çalışma Takvimi.
SU KALİTE YÖNETİMİNDE MODELLEME ÇALIŞMALARI
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Hassas Alanlar Şube Müdürlüğü
2/29 Nehir Havzası Araştırıcısı Çıktı Hidroloji Su Kalitesi Ekoloji Önlemler Su Kütlesi Verileri Raporlar Haritalar Çıktılar Girdi Senaryolar Su Bütçesi.
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
YERÜSTÜ SULARI KALİTE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ
Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar.
Modelleme Eylem Planı (MODEP)
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Tehlikeli Madde Nedir Tehlikeli Maddelerin Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar Ulusal.
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
1. 2 RG: Tarih ve Sayı Yönetmelik ile; Yüzeysel sular ile kıyı ve geçiş sularının biyolojik, kimyasal, fiziko-kimyasal ve hidromorfolojik.
MODELLEME VE KİRLİLİK KONTROLÜ. Kirletici Yük Kaynakları Noktasal kaynaklar Deşarjlarla ilgili bilgi mevcudiyeti Bazıları büyük oranda sabit debili, diğerleri.
TÜRKİYE’DE BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ Türkiye'de Kıyı Yönetimi: Son Gelişmeler Ulusal Çalıştayı Marmaris/Muğla, Nisan 2013 Aybala KOÇ Orman ve Su İşleri.
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Havza Yönetimi Daire Başkanı
Su Yönetiminde STK’lar ile İşbirliği Çalıştayı 19 Temmuz 2012.
Havza Paydaşlar Toplantısı Genel Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok DSİ 6. Bölge Müdürlüğü Tesisleri Adana 19 Kasım 2015.
1. 2 Kuruluşu 4 Temmuz 2011 tarihli ve 645 sayılı KHK.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE’DE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI Nermin ANUL Şube Müdürü 9 Ekim Sürdürülebilir.
Sunum İçeriği Ülkemizde İçme Suyu Kaynaklarının Korunması ile İlgili; –Yasal Çerçeve –Kurumsal Yapı –Özel Hüküm Belirleme Çalışmaları.
Sunum Planı 2 Kurulum Süreci Gerçekleştirilecek Çalışmalar Giriş USBS Hakkında Fizibilite Süreci Hedef & Fizibilite Çıktıları Yapılan Çalışmalar.
1. DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI DSİ Genel Müdürlüğünce 25 nehir havzasında su kalitesi izleme çalışmaları yürütülmektedir.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VAN GÖLÜ HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Aralık 2015 DSİ 17. Bölge Müdürlüğü-
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
08 Aralık 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi Eğitim Nermin ANUL Şube Müdür V. İZLEME İLE İLGİLİ ULUSAL MEVZUAT VE İZLEME.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÜÇÜK MENDERES HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Haziran 2015 DSİ 2. Bölge Müdürlüğü-
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey AB Eşleştirme Projesi SU KALİTESİ İZLEME KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME Türkiye,
1/20. 2/20  NHYP Projesine ilişkin Genel Bilgi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Önlemler.
Nermin ANUL Laboratuvarlar Şube Müdürü Mayıs 2013 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İzleme Dairesi Başkanlığı SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇORUH HAVZASI İZLEME PROGRAMI Özge YILDIRIM Aralık 2015 DSİ 26. Bölge Müdürlüğü-Artvin’de yapılan.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı.
Türkiye’de Afet Yönetim Sistemi
Hidrolojinin Yöntemleri
Ön Büro Çalışması Arazi Çalışması.
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.DoçDr.Gülay ONUŞLUEL GÜL
Sunum transkripti:

Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları 27.05.2015 | Su Yönetimi Genel Müdürlüğü [Envanter ve Araştırma Dairesi Başkanlığı Modelleme Şube Müdürlüğü]

Giriş Nehir havzaları üzerindeki kontrolsüz tarım uygulamaları , sanayileşme ve yerleşimler su kalite ve miktarını olumsuz yönde etkilemektedir. Su mevcudiyetinin kirlilik yükünün ve beslenimin zamansal ve mekansal dağılımını anlamak, su kaynaklarının korunması ve yönetimi için zorunluluktur. Tüm önemli hidrolojik süreçleri uygun ölçekte temsil eden matematiksel simülasyon modellerin geliştirilmesi ve uygulanması, başarılı bir nehir havzası yönetim planı için sucul sistem üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkileri tahmin etmekte önemli bir rol oynamaktadır. Modeller, su kaynakları yöneticileri tarafından nehir havzalarını etkileyen insan faaliyetlerinin anlaşılması ve güvenilir tahminin yapılması için sıklıkla kullanılan araçtır.

Giriş

Giriş

Giriş

Giriş

Giriş

Giriş

Giriş

Su kalitesi ve miktarı

Taşkın

Kuraklık

Yayılı Kirlilik

Giriş

Giriş

Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Dairesi Taşkın Yönetimi Şubesi Müdürlüğü Amaç: Taşkın risklerine karşı yönetim planlamaları yapılmaktadır. Model: "Hidrolojik ve Hidrodinamik Modeller" Model Çıktısı: Taşkın risk haritaları Kullanılan software programlar: "HEC-RAS, Sobek ve WFlow"dır.

Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Dairesi Kuraklık Yönetimi Şubesi Müdürlüğü “Konya Havzası Kuraklık Yönetim Planının Hazırlanması Projesi” Amaç: İklim değişikliğinin havzadaki yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarına etkisi belirlenecektir. Kullanılan Model: Hidroloji ve iklim modeli Model Çıktısı, Havzadaki yüzey akışı, su derinliği, yeraltı suyu seviyeleri, su miktarları vb. veriler belirlenecektir. Model çıktılarıyla havzada sıcaklık, yağış, buharlaşma, akış projeksiyonları elde edilecektir.

Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Dairesi İklim Değişikliğine Uyum Şube Müdürlüğü Amaç: «İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Projesi» Model: İklim ve Hidroloji Modelleri Küresel ve bölgesel iklim modeli Model Çıktısı: Tüm havzalar ölçeğinde sıcaklık, yağış, buharlaşma, akış projeksiyonları Kullanılan software programlar: MPI-ESM, HadGEM, GFDL isimli küresel modeller ile RegCM isimli bölgesel model kullanılacaktır.

Su Kalitesi Yönetimi Daire Başkanlığı “Türkiye’de Havza Bazında Hassas Alanların ve Su Kalitesi Hedeflerinin Belirlenmesi Projesi” Amaç: Yerüstü, yeraltı ve kıyı sularının kalitesi ve çevresel kalite hedeflerinin belirlenmesi, Hassas su alanları Su kalitesi ile alakalı standart ve kriterleri geliştirmek ve belirlemek, Alıcı ortam özelliklerinin ve kirletici özümleme kapasitesinin belirlenmesini sağlamak, Kalite sınıfına karar vermek, Su kalitesinin iyileştirilmesi için senaryolar oluşturmak yapmak amacıyla yürütülen projelerde Model: Havza ve Kıyı/Geçiş Suları Hidroloji ve Kalite modellerini kullanmaktadır. Kullanılan software programlar: İç sular için SWAT ve kıyı/geçiş sularında HYDROTAM modelleri kullanılmaktadır. “Yerüstü, Kıyı ve Geçiş Suları için Çevresel Kalite Hedeflerin Belirlenmesine Yönelik Metodolojinin Geliştirilmesi: Büyük Menderes Havzası Pilot Çalışması Projesi  kapsamında yapay sinir ağları, monte karlo simülasyonu ve DELFT 3D modellerinin kullanılması planlanmaktadır.

Havza Yönetimi Dairesi Başkanlığı Amaç: Havza ve yüzey suyu modelleri kullanarak havzalarda su kalite ve miktarını korumaya yönelik koruma alanları ve esasları oluşturmak. Model: Havza ve Kalite (Yüzey suyu) modelleri kullanılmaktadır. Model Çıktıları: Havzadaki arazi kullanımına bağlı kirlilik yüklerinin belirlenerek mevcut arazi kullanımını değiştirmeye yönelik senaryolar oluşturulması, korunacak alanların belirlenmesi, deşarj standartlarının belirlenmesi Kullanılan software programlar: SWAT, QUAL2, WASP vb.

Envanter ve Araştırma Dairesi Başkanlığı Modelleme Şube Müdürlüğü Bakanlığımız Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün Daire Başkanlıkları ve bunlara bağlı Şube Müdürlükleri Bakanlık Makamı’nın 25.02.2014 tarih ve 79 sayılı Bakanlık Makamı Olur’u ile yeniden yapılandırılmış olup, Envanter ve Araştırma Daire Başkanlığı altında Modelleme Şube Müdürlüğü tesis edilmiştir.

Envanter ve Araştırma Dairesi Başkanlığı Modelleme Şube Müdürlüğü Görevleri: Türkiye’de su yönetimi konusunda araç olarak kullanılan modellerin amaca uygun şekilde seçilmesini sağlamak. Model çalışmalarında kullanmak için gerekli havza ve alt havza ölçekli standart veriyi temin etmek. Su kütleleri için uygun kalite ve hidrolojik modellerin geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlamak. Her su kütlesi için uygun hidrolojik ve kalite modellerinin birlikte geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlamak, uygulanan modellerin tutarlılığını, doğruluğunu ve hassasiyetlerini değerlendirmek. Kullanılan modellerin düzgün çalışması ve çıktıların uygulanabilirliğinin temin edilmesi maksadıyla kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamak. EĞİTİM

Envanter ve Araştırma Dairesi Başkanlığı Modelleme Şube Müdürlüğü Havza Yönetimi Dairesi Başkanlığı Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Su Kalitesi Yönetimi Dairesi Başkanlığı İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi Başkanlığı 23/30

Envanter ve Araştırma Dairesi Başkanlığı Modelleme Şube Müdürlüğü Faaliyetleri: “Su Kaynakları Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu” Su Yönetimi Modelleme Platformu (SYMP) modelinin Büyük Menderes Havzası’na uygulanması projesi Daire Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.

Envanter ve Araştırma Dairesi Başkanlığı Modelleme Şube Müdürlüğü Faaliyetleri: Eğitim

Envanter ve Araştırma Dairesi Başkanlığı Modelleme Şube Müdürlüğü Faaliyetleri: 1.Eğitim: “Modellemeye Giriş ve “Modelleme ile İlgili Genel Kavramlar” (2-3 Mart 2015), Doç.Dr. Ali ERTÜRK

Envanter ve Araştırma Dairesi Başkanlığı Modelleme Şube Müdürlüğü Faaliyetleri: 2. Eğitim 19-20 Mart 2015 Doç.Dr.Emre ALP SWAT Modeli Teorisi: Çalışma Prensipleri Havza Modellemesi Konusunda Uygulamalı Örnek: Mogan Gölü Yayılı Kirlilik (Kentsel ve Tarım) ve Yüzey suyu Kalite Modellemesi Modelleme Çalışmalarının Raporlanması Model örnekleri (Göl, Akarsu ve Havza)

Envanter ve Araştırma Dairesi Başkanlığı Modelleme Şube Müdürlüğü 2020-2023 Genel Müdürlük içerisinde her birim kendi içinde bu çalışmaları Modelleme Şube Müdürlüğünün koordinasyonunda yürütecektir. Genel Müdürlük içerisinde yapılandırılacak Modelleme Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecektir.   2014-2017 2017-2020 Model Kullanımı Model kültürünün oluşturulması Modelleri tanıma Proje bazlı model kullanım çalışmaları Yoğun model kullanım eğitimleri Modelleme Kullanılan modellerin Ulusal Su Bilgi Sistemine entegre edilmesi Ulusal Su Bilgi Sistemi’nden veriler kullanılarak modelleme çalışmaları Model Geliştirme Ülkemize özgü modellerin geliştirilmesi

Jeoloji Yüksek Mühendisi Arz Ederim 27.05.2015 | Su Yönetimi Genel Müdürlüğü [Envanter ve Araştırma Dairesi Başkanlığı Modelleme Şube Müdürlüğü] Ayfer ÖZDEMİR Jeoloji Yüksek Mühendisi