BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özel eğitim nedir? Özel eğitimin farklı açılardan farklı tanımları yapılmaktadır. Özel eğitim büyük ölçüde öğretimle ilgilidir. O halde; Özel eğitimi özel.
Advertisements

BEP NASIL HAZIRLANIR ?.
SUNUM.
EĞİTSEL DEĞERLENDİRME VE BEP
Yaptığımız iş ne olursa olsun, o işi aşkla yapmalıyız… Rehber öğretmen Zeliha ATAŞCI.
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
ÖĞRENME STİLLERİ.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI
AİLE KATIMI YAKLAŞIMLARI
SINIF KURALLARI.
SABİT BEKLEME SÜRELİ ÖĞRETİM
NEDEN BEP?.
HAYAT SÜRPRİZLERLE DOLUDUR
BEP GELİŞTİRME BASAMAKLARI
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
KISA DÖNEMLİ HEDEFLER.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
Beceri, bireyin sahip olduğu yeterliliklerine dayalı olarak yapabileceği tahmin edilen veya yaptığı etkinliklerdir.
PROBLEM ÇÖZME YAZILIMLARI
BEP GELİŞTİRME BİRİMİNİN GÖREVLERİ
MATEMATİK ÖĞRETİMİNDE ÖZEL EĞİTİM
Bu BEP’in Geliştirildiği BEP Toplantısı
Öğretim Görevlisi Özge ELİÇİN Uludağ Üniversitesi Üniversitesi
TAHSİN TEMİZER SİLVAN R.A.M. MÜDÜRÜ
Bireyselleştirilmiş eğitim programı (bep)
PSİKO-MOTOR (DEVİNİŞSEL) ALAN
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EGİTİM
YÜKSEKOVA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
KAYNAŞTIRMA NEDİR? BEP NASIL HAZIRLANIR?
ÖZEL EĞİTİM BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM. Özel gereksinimli öğrencinin zihinsel, duygusal, sosyal, dil ve iletişim alanlarında yapabildiklerini dikkate.
BAĞIMSIZ YAŞAM BECERİLERİ VE TUVALET EĞİTİMİ
Özel Eğitime İhtiyacı Olan Çocukların Eğitim Sürecine Uyumu Kursu
Beceri Analizi Hazırlama Yaklaşımları
PSİKO-MOTOR (DEVİNİŞSEL) ALAN
KAYNAŞTIRMA/BÜTÜNLEŞTİRME UYGULAMALARI VE BEP SEMİNERİ
YANLIŞSIZ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ Öğr. Gör. Fidan Özbey
PROJELER-1 Öğrencilerin istedikleri bir konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, yeni bilgilere ulaşma ve sonuç çıkarma amacıyla öğretmen rehberliğinde.
EYYÜBİYE REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
E ğ itimde Feda Edilecek Tek Bir Fert Yoktur… 1800’lü yılların başı… ilk BEP hazırlıkları.. Ormanda bulunan victor’a konuşmayı ve okumayı öğretmeye çalışan.
BASAMAKLI ÖĞRETİM PLANI
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI.
BEP ZONGULDAK REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
HAYAT SÜRPRİZLERLE DOLUDUR
AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI 5. OTURUM – ÖZBAKIM BECERİLERİ
UZAKTAN EĞİTİMDE DEĞERLENDİRME Amine Mirzaoğlu. DEĞERLENDİRME: Ölçme sonuçlarının bir ölçütle karşılaştırılma işine değerlendirme denir. Örneğin : Sınavdan.
OKUL ÖNCESİNDE KAYNAŞTIRMA PROGRAMLARI
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI GELİŞTİRME
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLERE BECERİ ÖĞRETİMİ
BİREYSEL EĞİTİM PROĞRAMI GRUP EĞİTİM PROGRAMI
Ders 4 Kavram öğretiminde öğretim yöntemleri
ADANA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Dereceleme Ölçekleri, Kontrol Listeleri ve Envanterler
ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLERDE ÖZBAKIM BECERİLERİN ÖĞRETİMİ
Arş. Gör. Dr. Zeynep Bahap Kudret
AZE216 KÜÇÜK ADIMLAR ERKEN EĞİTİM PROGRAMI
Ders 5 Kavram öğretiminde öğretim yöntemleri
2. ÜNİTE ÖZEL EĞİTİMDE DEĞERLENDİRME
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) HAZIRLAMA BEP Nedir?
BE BEP NEDİR ?.
1 /A Sınıfı Veli Toplantısına HOŞGELDİNİZ Ramazan SERİNOĞLU
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) HAZIRLAMA BEP Nedir?
Sunum transkripti:

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI Öğr. Gör. Fidan Yeliz ÖZBEY

Ünite:6 Uzun ve Kısa Dönemli Amaçların Belirlenmesi ve Yazılması

Amaç belirlemenin nedenleri Çocuğun öğretimi üzerinde odaklaşabilmek Performansını izlemek Ekip üyeleri ile iletişim kurabilmek Yasal düzenlemeler

Uzun dönemli amaç nedir? Öğrencide uzun bir zaman sonunda (bir dönem veya bir yıl) edinmesini istediğimiz davranışlardır.

Uzun dönemli amaçların seçiminde dikkat edilecek faktörler Öğrencinin önceki başarısı Öğrencinin var olan performans düzeyi Öğrencinin tercihleri Seçilen amaçların uygulanabilirliği Öğrencinin öncelikli gereksinimleri Amaçların kazanımı için ayrılan zaman

Uzun dönemli amaçların yazılması Uzun dönemli amaçlar öğrencinin var olan performans düzeyi ile ilgili olmalı Ölçülebilir ve izlenebilir olmalı Kısa dönemli amaçları kapsamalı

Performansa dayalı uzun dönemli amacı nasıl yazabilirim? Beceri alanı: Özbakım Performans ifadesi: Ayşe 4 yaşında ve anaokuluna devam eden zihin engelli bir öğrencidir. Ayşe, ayakkabısını, çorabını, gömleğini çıkarabilmektedir fakat giyememektedir. Kaşık, çatal ve bıçak kullanarak yemeğini yemekte zorlanmaktadır. Ellerini ve yüzünü yıkar ve kurular. Saçını taramada, diş fırçalamada, sabun kullanmada yetersiz durumdadır.

Yıllık amaçlar (Uzun Dönemli Amaçlar) Ayşe,gömleğini, çorabını ve bağcıksız ayakkabısını bağımsız olarak giyer Ayşe, bağımsız olarak kendi yemeğini, çatal, kaşık ve bıçak kullanarak yer Ayşe bağımsız olarak saçını tarar

Kısa dönemli amaç nedir? Öğrencinin var olan performans düzeyi ile uzun dönemli amaç arasında kalan ve daha kısa sürede gerçekleştirilen alt amaçlardır.

Kısa dönemli amaçların öğeleri 1-Birey 2-Davranış 3-Koşul: (ortam, materyal, yönerge, yardım düzeyi) 4-Ölçüt: (zaman sınırı, doğru cevap yüzdesi ya da oranı, kabul edilebilir en az doğru cevap sayısı, davranışta belirleyici olan önemli bir öğe, ölçütlerin kombinasyonu)

Kısa Dönemli Amaç İçin Bir örnek… 1- Öğrenci: Ayşe (5 yaşında) 2- Davranış: Gömlek giyme 3- Koşul: Giy yönergesi verildiğinde beceri basamaklarını izleyerek 4- Ölçüt: % 100 doğrulukta Ayşe “gömleğini giy” yönergesi verildiğinde gömleğini, beceri basamaklarını izleyerek % 100 doğrulukta giyer

Kısa dönemli amaç yazımı 1- Öğrenciyi belirle 2- Ölçülecek davranışı belirle 3-Davranışın hangi koşullar altında gerçekleşeceğini açıkla 4- Davranışın öğrenildiğine karar verebilmek için ölçüt düzeyini belirle

Amaçlar işlevsel olmalı Gerçek ve başarılabilir olmalı Öğrenci için yararlı olmalı

Uzun ve kısa dönemli amaca örnek UDA= Ayşe, gömleğini, çorabını ve bağcıksız ayakkabısını bağımsız olarak giyer KDA 1 = Ayşe, “gömleğini giy” yönergesi verildiğinde gömleğini beceri analizindeki basamakları izleyerek % 100 doğrulukta giyer. KDA 2 = Ayşe, “çorabını giy” yönergesi verildiğinde çorabını beceri analizindeki basamakları izleyerek % 100 doğrulukta giyer. KDA 3 = Ayşe, “ayakkabını giy” yönergesi verildiğinde bağcıksız ayakkabısını beceri analizindeki basamakları izleyerek % 100 doğrulukta giyer.

Uzun ve kısa dönemli amaca örnek UDA= Berk toplama işlemini bağımsız olarak yapar KDA 1 = Berk tek basamaklı sayı ile tek basamaklı sayıyı elde gerektirmeyecek şekilde 4 denemenin 3’ünde bağımsız olarak doğru olarak yapar. KDA 2 = Berk tek basamaklı sayı ile tek basamaklı sayıyı elde gerektirecek şekilde 4 denemenin 3’ünde bağımsız olarak doğru olarak yapar. KDA 3 = Berk çift basamaklı sayı ile tek basamaklı sayıyı elde gerektirmeyecek şekilde 4 denemenin 3’ünde bağımsız olarak doğru olarak yapar.

KDA 4 = Berk çift basamaklı sayı ile tek basamaklı sayıyı elde gerektirecek şekilde 4 denemenin 3’ünde bağımsız olarak doğru olarak yapar. KDA 5 = Berk çift basamaklı sayı ile çift basamaklı sayıyı elde gerektirecek şekilde 4 denemenin 3’ünde bağımsız olarak doğru olarak yapar. KDA 6 = Berk çift basamaklı ile çift basamaklı sayıyı elde gerektirmeyecek şekilde 4 denemenin 3’ünde bağımsız olarak doğru olarak yapar.

Uzun ve kısa dönemli amaca örnek UDA= Simge 4 mevsim özelliklerini bağımsız olarak söyler. KDA 1 = Simge, sorulduğunda İlkbahar’ın özelliklerini % 80 doğrulukta bağımsız olarak söyler. KDA 2 = Simge, sorulduğunda Yaz’ın özelliklerini % 80 doğrulukta bağımsız olarak söyler. KDA 3 = Simge, sorulduğunda Sonbahar’ın özelliklerini % 80 doğrulukta bağımsız olarak söyler. KDA 4 = Simge, sorulduğunda Kış’ın özelliklerini % 80 doğrulukta bağımsız olarak söyler.

Hedef davranış gözlenebilir ve ölçülebilir olmalıdır. Gözlenebilir ve ölçülebilir olduğu taktirde hedef davranışta uzlaşma olur. Hedef davranışı gözlenebilir ve ölçülebilir olmasını sağlamak için davranışı tanımlamak gerekir.

ÖRNEK Sınıfta ağlayan bir çocuk için üç ayrı gözlemci şunları söylemiştir. 1- Ali kendini güvende hissetmiyor. 2- Ali şımarık bir çocuk. 3- Öğretmen Ali’ye oturmasını söyledikten sonra bir dakika ağladı.

ÖRNEK Öğretmenler genellikle dersi bölen davranışları yavaşlatmak ister. Böyle bir durum için; 1-Ali sınıfta dersi bölücü nitelikte davranış sergiliyor. 2-Ali sınıfta olumsuz davranışlarda bulunarak dersi bölüyor. 3-Ali önünde oturan arkadaşının saçını çekerek dersi bölüyor.

!!Kişilere göre anlamları değişecek farklı yorumlar yapılabilecek ,içsel durumları belirten ifadelere yer verilmemelidir.

İYİ BİR TANIMDA BULUNMASI GEREKENLER NESNEL OLMALI GÖZLENEBİLİR OLMALI KAYIT EDİLEBİLİR OLMALI BELLİ ÖRNEKLER YER ALMALI

GÖZLENEBİLEN VE GÖZLENEMEYEN DAVRANIŞLAR GÖZLENEBİLENLER Altını çizmek Yazmak Söylemek Doldurmak Çizmek Yürümek İşaret etmek GÖZLENEMEYENLER Meraklanmak Hissetmek Öğrenmek Farkında olmak Geliştirmek Anlamak İlgi duymak