Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SADETTİN AVCI 8/B 312 FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ.
Advertisements

DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
VİRÜSLER.
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
BAKTERİYOFAJLAR Prof.Dr.Ömer POYRAZ.
DENİZLERDE EN BOL BULUNAN BİYOLOJİK VARLIK NEDİR?
NÜKLEİK ASİTLER DNA RNA.
VİRÜSLER
Gen Klonlama.
GENETİK (ÜNİTE-3) A) HÜCREDE YAPI VE CANLILIK OLAYLARININ YÖNETİMİ NASIL SAĞLANIR? Hücrede hücre yapısının oluşması ve devamlılığı ile canlılık olaylarının.
HAZIRLAYAN MİNE HATİPOĞLU
AYŞE GÜL KEVSER İNCE FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 2.ŞUBE.
BİYOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
DNA.
NÜKLEİK ASİT.
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
NÜKLEİK ASİTLER Yönetici moleküllerdir.Tüm canlılarda bulunurlar
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
VİRÜSLER.
BAKTERİ GENETİĞİ. BAKTERİ GENETİĞİ Yaşamın temel maddeleri kabul edilen nükleik asitler (DNA=deoxyribonucleic acid, RNA=ribonucleic acid) dir. Çalışmalar.
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
HÜCRE.
ANA SORU: Bir genin kopyalanması (duplikasyonu) nasıl kansere neden olur?
Serdar SARICI VİRÜSLER Serdar SARICI
VİRÜSLER.
Neşe Akış Mikrobiyoloji ve Viroloji dersleri için ders kitabı: Murray ve ark. Tıbbi Mikrobiyoloji, 6.baskı, Çev: Başustaoğlu ve ark. Atlas Kitapevi, Ankara,
Bakteri Genetiği , Bahar Yarıyılı, Trakya Üniv 6.kurul, , Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
Plazmitler Plazmitler kromozom dışı ekstra genetik materyallerdir. Hemen hemen tüm bakteri cinslerinde bulunmuşsa da bakteriler için mutlaka gerekli değildir.
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
C-KONJUGASYON Genetik bakımdan seks ayrıcalığı gösteren iki bakteri hücresinin yan yana gelip aralarında oluşacak geçici bir hücre birleşmesi ile bakteriden.
Genetik Transfer.
MİTOZ BÖLÜNME. MİTOZ BÖLÜNME Bütün hücreler bölünerek kendine benzer hücreler meydana getirir.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
RESTRİKSİYON ENDONÜKLEAZLAR
DNA VE GENETİK KOD.
DNA.
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
MEDİKAL BİYOLOJİ.
GENETİK MATERYAL Prof.Dr. Davut ALPTEKİN.
Endositoz ve Ekzositoz Prof. Dr
Plazmitler Plazmitler kromozom dışı ekstra genetik materyallerdir. Hemen hemen tüm bakteri cinslerinde bulunmuşsa da bakteriler için mutlaka gerekli değildir.
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
VAKUOLLER (KOFUL).
Yoğurt Mikrobiyolojisi
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
PROTEİN SENTEZİ.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
NÜKLEİK ASİTLER RNA
C-KONJUGASYON Genetik bakımdan seks ayrıcalığı gösteren iki bakteri hücresinin yan yana gelip aralarında oluşacak geçici bir hücre birleşmesi ile bakteriden.
cDNA kütüphanesi yapımı
KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU
Amino Asitler ve Proteinler
BAKTERİYOFAJLAR.
1. DERS: DNA RNA GEN KROMOZOM GENETİK VE BİYOTEKNOLOJİ.
Eşeysiz Üreme
GENETİK MATERYAL Prof.Dr. Davut ALPTEKİN. Genetik Materyal  Kromozomlar hem nükleik asit hem protein içerdiklerinden 1944’lü yıllara kadar genetik bilgiyi.
Biyoloji dersi proje ödevi
GENETİK MATERYAL DNA ve RNA’dır. DNA nedir? RNA nedir?
GENDEN PROTEİNE Nükleik Asitlerin Keşfi ve Önemi
BAKTERİLERDE GENETİK MADDE AKTARILMASI
Virusların genel özellikleri
BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER
KALITSAL MADDE PROF. DR. SERKAN YILMAZ.
GENOMDA GEN Yakın akraba bakteri türlerinde genom dizilerinin çok benzer olduğunun belirlenmesi ile birlikte, bakteriyal genomlara bakış açımız kökten.
VİRÜS-HÜCRE ETKİLEŞİMLERİ
M İ TOZ BÖLÜNME VE A Ş AMALARI BAŞAK MORAL 10-D 43.
Sunum transkripti:

Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı BAKTERİ GENETİĞİ Prof.Dr. Davut ALPTEKİN Ç.Ü. Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı ADANA

B-TRANSDÜKSİYON Bir bakteriye ait kromozom segmentlerinin bir bakteriyofaj (bakteri yiyen virüs) aracılığı ile diğer bir bakteriye aktarılması olayıdır. Bakteriyofajlar bakteri yiyen viruslardır ve bakteri içinde çoğalırlar. Önemli olan faj partiküllerinin belli bakteriler için son derece özgül olmalarıdır. Her faj için yalnız bir cins, hatta bazıları bir cins içinde yalnız bir tip bakteriyi enfekte etme karakterindedir. Bu özellikten yararlanılarak, eldeki faja ait özgül bakteri saptanabilir veya tersi eldeki bakteriye özgü faj belirlenebilir.

Ökaryotik bir hücre, bir bakteri ve virüslerin boyutlarının karşılaştırılması.

Virusların yapısı

Fajlar doğada bakterilerin bulunduğu her yerde bulunabilir Fajlar doğada bakterilerin bulunduğu her yerde bulunabilir. Özellikle gaitada bol miktarda vardır ve buradan izole edilebilir.

Fajların Tanımlanması 1-Faj plak morfolojisinin incelenmesi: Fajların katı besiyerinde bakteri kolonileri üzerinde oluşturdukları koloniler faj tiplerine özgü yapılardır. Fajlar bakteriler içerisinde çoğalıp ortama dağıldıklarında kendilerine özgü plak yapıları oluştururlar. 2-Faja özgü özgül konak hücrenin incelenmesi: Fajın hangi bakterileri enfekte ettiğinin bilinmesi fajların tiplendirilmesinde önemlidir. Ör. E. coli, Streptococcus, Haemophilus farklı fajlar tarafından enfekte edilir.

Fajların Tanımlanması 3-Biyokimyasal yapılarının incelenmesi: Her fajın genomu (DNA, RNA) ve genom büyüklüğü farklıdır. Fajların genomu çıplak olup genomu üzerinde histon tipi proteinler bulunmaz. Fajlar kapsomer’lerin oluşturduğu kapsid proteinlerle çevrilidir. Kapsidler ozmotik şok ile patlatılırsa faj içerisinden poliaminler, spermidinler vb proteinler ile aspartik asit, glutamik asit, serin gibi amino asitlerden oluşan polipeptidlerde içerdiği saptanmıştır.

4-Faj morfolojik özelliklerinin incelenmesi: Morfolojik yapılarına göre 6 grupta toplanır. 1.Uzun, kısalabilen kuyruk kılıflı fajlar. Genomu çift iplikli DNA’dır 2.Uzun kuyruklu, kuyruk kılıfsız fajlar. Genomu çift iplikli DNA’dır 3.Kısa kuyruklu, kuyruk kılıfsız fajlar. Genomu çift iplikli DNA’dır 4.Kuyruksuz, büyük kapsomerli fajlar. Genomu tek iplikli DNA’dır 5.Kuyruksuz, küçük kapsomerli fajlar. Genomu tek iplikli RNA’dır 6.Başsız, ipliksi (flamentöz) fajlar. Genomu tek iplikli DNA’dır

Fajlar, morfolojik yapılarına göre altı grupta toplanabilirler

Faj İle Bakteri Arasındaki İlişkiler Bakterilerin fajlar ile ilişkiye girip enfekte olmaları, aralarındaki uyuma, çevre koşullarına ve fajın tipine bağlıdır. Bunun sonucunda ortaya çıkan ilişki iki tiptir 1.Eritici tip de yaşam döngüsü 2.Lizogenik tip de yaşam döngüsü

Eritici Tipteki Yaşam Döngüsünde Görülen Evreler a. Fajın bakteriye tutunması (adsorbsiyon) b. Faj nükleik asidinin bakteri içine girişi (enjeksiyon veya penetrasyon) c. Bakteri içinde gelişme (sentez) d. Olgun fajların belirmesi (montaj) e. Bakteri hücresinin erimesi ve yavru fajların serbest hale geçişleri.

Eritici Tipteki Yaşam Döngüsü

Eritici Tipteki Yaşam Döngüsü

Lizogenik Tipde Yaşam Döngüsü Fajlar litik tipdeki yaşam döngüsünü sürdürürlerken bazıları enfekte ettikleri bakteriyi eritmezler. Böyle fajlar bakteri hücresi ile lizogeni denilen bir ortak yaşam haline geçerler. Diğer bir söyleyiş ile bakteri hücresi faja karşı direnç göstermekte ve parçalanmamaktadır.

Eritici ve Lizogenik Tipteki Yaşam Döngüsü

Lizojenik tipteki yaşam döngüsünde; bakterilere giren faj DNA'sının önce iki ucu birleşerek çember şeklini alır, sonra yine çember şeklindeki bakteri DNA'sının bir noktasına yapışır. Açılan bakteri DNA'sı ile birleşir. Bu şekilde bakteri DNA'sının bir parçası haline gelerek bakteriye zarar vermeden gizli faj yapısında kalır. Bu yapıya profaj adı verilir. Bu durumda bakteri hücresi çoğalırken faj DNA’sı da bakteri DNA’sı ile birlikte replikasyona uğrar ve yavru bakteriler de aynı şekilde lizogen olurlar. Ancak hücre her an litik evreye geçebilir. Bir bakteri aynı anda kendisine özgü farklı fajları alabilir. Örn. Staphylococ’lar aynı anda 5 farklı fajla enfekte olup lizojeni yapabilir. Bu duruma polilizojeni adı verilir.

Transdüksiyonda rol alan bakteriler ve Transdüksiyon yapan fajlar Gram negatif: Salmonella, Escherichia, Shigella, Pseudomonas, Vibrio Gram pozitif: Staphylococ, Bacillus Fajlar: Lamda fajı ve P tipi fajlar

Transdüksiyon Tipleri Kısıtlı (Lökalize) Transdüksiyon: E.coli lamda fajı örnektir. Lamda fajı E.coli DNA’sının gal ve bio genleri arasındaki bir bölgeden entegre olurlar. Faj DNA’sı bakteri içerisine girerken yapışkan uçlu ve lineer yapıdadır. Bakteri içerisinde tekrar sirküler yapıya döner. Bu hali ile bakteri DNA’sının gal ve bio genleri arasına temas ederek bir çaprazlama ile yapıya katılır.

Kısıtlı (Lökalize) Transdüksiyon

Kısıtlanmamış (Generalize) Transdüksiyon: E.coli P1 fajı örnektir. P1 fajının E.coli DNA’sı üzerinde belli bir birleşme yeri yoktur. Faj DNA’sı hücre içerisine girdikten sonra bir mezozoma tutunarak kendi kendine çoğalır. Bu arada oluşan kapside çoğalan faj DNA’sı girerek yeni profajlar oluşur. Ancak bazı kapsidler içerisine E.coli DNA’sından kopan parçalarda girer ve genomu tamamen farklı yeni fajlar oluşur. Bu yolla oluşan fajlar duyarlı yeni bir bakteriye girerek bir bakteri genomunu bir başka bakteriye aktarmış olur.

Kısıtlı ve kısıtlanmamış transdüksiyon arasındaki farkları özetlersek: Kısıtlı transdüksiyonda faj genomu bakteri genomunun sadece bir bölgesine tutunur. Kısıtlanmamış da ise bakteri genomuna tutunmaz. Kısıtlanmış transdüksiyonda transdüksiyon yapabilen faj parçacıklarının oluşabilmesi için UV’ye ihtiyaç vardır. UV sayesinde faj genomu ile birlikte bakteri genonuda kopabilir. Kısıtlanmamış transdüksiyonda ise bakteri DNA’sının replikasyonu anında UV, kimyasal ajan vb sayesinde kopan DNA parçaları P fajını oluşturabilir. Kısıtlı transdüksiyonda yeni fajlarda bakteri faj genomu birlikte bulunurken kısıtlanmamış da sadece bakteri genomu vardır. Kısıtlı transdüksiyonda faj ve bakteri genomu birlikte olduğundan yeni bakteriye aktarılan genom bakımından kısmi diploitlik söz konusudur. Kısıtlanmamış transdüksiyonda ise faj ile aktarılan genom bakteriye ait olduğu için ve yeni genom bakterideki genomun yerine geçtiği için habloit kalır.