Ahmet ÖZSOY Gökhan ÇAKMAK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Araştırma Evreni ve Örneklem
Advertisements

Bilimsel Bir Araştırmada Örnek Belirleme Nitel ve Nicel Verilere Göre Örnek Belirleme Zeynep BEKTAŞ Ertuğrul TELCİ Fatma.
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ÇAY MESLEK YÜKSEK OKULU
Çalışmada kullanılacak örneklemin seçimi
DERS SEÇİMİ NEVİM DEMİRCİ DANIŞIK.
Bölüm 6 Nicel Veri Toplama
Araştırmanın Evreni ve Örnekleme
Pazarlama AraştIrmasI
VERİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Turan SET
Evren Örneklem.
İstatistikte Temel Kavramlar
Bilimsel Araştırma Yöntemleri – Fırat BÖTE – 4
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
Evren Örneklem.
ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ.
PSİKOLOJİNİN ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Siyasal Eğilimler Aralık 2014 Kudret Akay. Araştırmanın Amacı KKTC seçmenin özellikle Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki tercihlerini belirlemek.
Siyasal Eğilimler Ocak 2015
Örnekleme Dağılımları
ÖNEMLİLİK TESTLERİ Dr.A.Tevfik SÜNTER
ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ.
Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH
İstatistiksel Kestirme
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
Tarama araştırmaları (TA)
Varsayımın Sınanması (Gerçekleme)
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri 6. Hafta- Örnekleme yöntemleri ve Anket Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
Örneklem.
Araştırma Yöntemleri Örnekleme.
Verilerin Elde Edilmesi
Evren Örneklem Hazırlayan Doç. Dr. Mustafa Akdağ.
ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ| e-FEK.
Uygulama 3.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
Örnekleme.
Bölüm 04 Veri Toplama ve Örnekleme
Varsayımın Sınanması (Gerçekleme)
Örnekleme Prof Dr Halim Kazan.
(Sosyolojik Düşünme: Yöntem ve Teknikleri)
Araştırma evreni ve Örnekleme
ÖĞRENME AMAÇLARI Olasılıklı örneklem ile örnek büyüklüğüne karar vermenin altında yatan sekiz aksiyomun anlaşılması Güven aralığı yaklaşımını kullanarak.
Uygulamalı Örneklem Seçimi BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan
ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ Neden?.
EVREN VE ÖRNEKLEM Örnek Olay: Bir Sınıf Öğretmenliği öğrencisi olan Serkan, internetin Sakarya Üniversitesindeki öğrencilerin akademik başarısındaki yerini.
ÖRNEKLEME Öğr. Gör. Funda Veren. Araştırma sonuçlarının geçerli, güvenilir ve kullanılabilir olması için verilerin toplandığı kaynağın özelliği çok önemlidir.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Örnekleme Yöntemleri
Örnekleme Yöntemleri.
NİCEL ARAŞTIRMALAR Doç. Dr. Ender DURUALP.
VERİLERİN TOPLANMASI Doç. Dr. Ender DURUALP.
Gözlem Gözlemin bilimde üçlü bir rolü vardır. a) Bilimin kalkış noktasıdır. Olgular arasındaki ilişkilerin kurulmasına yarayan ilk bilgilerin kaynağıdır.
İç Geçerlik Varılan bir nedensel ilişkide sonucun deney değişkenleri ile açıklanma düzeyi ile ilgilidir. Deneyde kontrol iç geçerliği arttırmak için yapılır.
İNCELENECEK İŞLEMLERİN SEÇİLMESİ VE ÖRNEKLEME
Evren ve Örneklem.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 5.DERS
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
ISL314 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE BİLİMSEL YAZIM
Uygulamalı Örneklem Seçimi BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Araştırma Konularının Seçimi
Araştırma Modeli: Tarama Araştırmaları/Deneme Araştırmaları
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
Nicel ve Nitel Araştırmalar
Sunum transkripti:

Ahmet ÖZSOY Gökhan ÇAKMAK BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ Örnekleme Yöntemleri Ahmet ÖZSOY Gökhan ÇAKMAK

Örnekleme sürecinin ve örnekleme yöntemlerinin iyi anlaşılabilmesi için önce şu 3 kavramın bilinmesi gerekir; Evren Örneklem Örnekleme

Evren Bir araştırma için evren, soruları cevaplamak için sonuçlarının geçerli olacağı ve ihtiyaç duyulan ölçümlerin elde edildiği canlı ya da cansız varlıklardan oluşan ve araştırmanın genelleneceği büyük gruptur.

Örneklem Araştırılmak istenen bir olayla ilgili evrenden, belli kurallara göre seçilmiş, evreni temsil ettiği varsayılan küçük bir küme örneklem olarak adlandırılır. Örneklem evreni oluşturan varlıkların alt parçalarından oluşur.

Evren Örneklem İlişkisi Bir bütünden ya da evrenden örnek alma işlemi hayat başladığından bu yana yapıla gelmektedir; Bir tencereden tadına ya da tuzuna bakmak için alınan bir kaşık yemek. Bir araştırmacının toplumdaki bazı kişilere bir konuda görüş sorması. Laboratuvar teknisyeninin, bir kişinin vücudundaki kandan bir damla alarak kanın bazı niteliklerini incelemesi...

Örnekleme Bütün evreni yansıtabilecek, evrenin bir kısmını seçme işlemidir. Örnekleme ile yapılacak bir araştırmanın en önemli özelliği evrendeki gerçek durumu ortaya çıkarabilmesi için en önemli koşul örneklemin evreni temsil edebilmesidir.

Örnekleme Yöntemleri Örnekleme yöntemleri 2 ana grupta toplanır; Olasılıksız Örnekleme Yöntemleri Olasılıklı Örnekleme Yöntemleri

Olasılıksız Örnekleme Yöntemleri Evrende bulunan elemanların belli bir olasılık ve eşit şansla seçilme olasılığı olmayabilir ya da buna gerek duyulmayabilir. Bu durumlarda araştırmacılar bu yöntemi kullanabilirler. Bu yöntemde birimler rastgele seçilmez. Yani her birimin araştırmaya girme şansı eşit değildir.

Gelişigüzel Örnekleme Araştırma konusu için en uygun kişileri seçme işlemidir. Okulda bulunan hiperaktif çocukların incelenmesi gibi…

Kota Örnekleme Evren yaş cinsiyet, öğrenim düzeyi gibi değişkenlere göre tabakalanır. Bu tabakalar homojendir. Her tabakayı temsil edecek örneklem sayısı belirlenir. Kota belirlendikten sonra her kotadan istenilen kişiler ile belirlenir.

Amaçlı Örnekleme Evren birbirine benzer tabakalara ayrılır. Bunlar içinde araştırmacının sorununu en iyi temsil edebilecek tabaka seçilir.

Olasılıklı Örnekleme Yöntemleri Olasılıklı örnekleme, birimlerin evrenden her seferinde eşit olasılıkla seçilmesidir. Ayırt edici özelliği elemanların evrenden rastgele seçilmesidir.

Basit Rastgele Örnekleme Bu örnekleme türünde tüm birimler seçimde eşit şansa sahiptir. Uygulamada bütün birimler listelenir ve listeden rastgele birimler seçilir. Evren çok büyük ve karmaşık değilse seçme işlemi kolaydır ve bu yöntemle yapılan örneklemede istatistiksel işlemler ağırlıksız olarak yapıldığı için değerlendirme işlemi ve örnekleme hatası kolayca hesaplanabilir. Buna karşılık örneklemin seçileceği evrene ait tam bir listeye ihtiyaç vardır. Birimler dağınık olabilir ve bu durumda uygulanması zor olur. Örnekleme seçilen birim-bireylere ulaşmak için daha uzun zaman ve daha fazla insan gücü gerektirebilir.

Örneğin; 1200 öğrencisi olan bir okulda sigara içme sıklığını belirlemek istiyoruz. Öncelikle tüm öğrencilerin listesini çıkartırız. Öğrencileri numaralandırırız. Evren ile ilgili tahminde bulunmak için gerekli en az örnek büyüklüğünü hesaplarız (sözgelimi 100 gibi). Bu durumda listeden 1 ile 1200 arasında 100 numara çekeriz ve örnekleme seçilecek bireyleri belirleriz.

Tabakalı Rastgele Örnekleme Bu örnekleme türünde uygulamada evren kendi içinde homojen tabakalara ayrılır. Tabakalardan örnek seçilir. Seçimler birleştirilir. Tabakalı örnekleme, sınırları belirlenmiş bir evrende alt tabakalar veya alt birim gruplarının var olduğu durumlarda kullanılır.

Küme Örnekleme Bu yöntemde örnekleme birimi tek kişi yada aile değil bir grup, demet ya da kümedir. Araştırma yapılacak bireyler geniş bir alana dağılmış durumda iseler, basit rastgele ve tabakalı rastgele örnekleme yöntemiyle yapılan seçimle örnekleme çıkan bireylere ulaşmak pratik olmayabilir. Böyle bir durumda küme örnekleme yöntemi uygulama kolaylığı sağlar.

Sistematik Örnekleme Örneklem seçim işlemlerinin kolay olması nedeniyle özellikle evren büyük olduğunda kullanılan bir örnekleme yöntemidir. Bu örneklem türü içerisinde belirli bir sistematiğe dayalı olarak ve çalışma evreninden belirli aralıklarla atlayarak belirlenen sayıda birim seçilir.

Örneğin; 1000 üyesi olan bir öğrenci topluluğuna üye olanlar arasından bir örnekleme seçilecek. Örnekleme sayımız 100 olsun. ( 1000/100=10 ) Bu durumda her 10 üyede bir örnekleme alınması gerekir. Başlangıç sayısı 1-10 arasında rastgele belirlenir. Örneğin seçilen sayı 5 olsun. 5,15,25,35…..

KAYNAKÇA Büyüköztürk.Ş, Kılıççakmak.E, Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Pegem A Yayıncılık, 2008 Kılıç.S, Örnekleme Yöntemleri, Journal of Mood Disorders, 3(1) 80.251.40.59/education.ankara.edu.tr/aksoy/eay/mkaratay.doc (EET: 14.11.2015)

TEŞEKKÜRLER