Olasılık Kavramı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSTATİSTİK VE OLASILIK I
Advertisements

1 OLASILIK • Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı.
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 7. Ders.
OLASILIK Hatırlatma : Örnek: Bir torbada 1 den 10 a kadar numaralanmış etiketler bulunmaktadır. Bir çekilişte asal sayı olan bir etiket çekme olasılığı.
1 OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı.
BÖLÜM 7 : SAYIMLA ELDE EDİLEN SINIFLANMIŞ VERİLERİN ÇÖZÜMLENMESİ
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
İstatistik eİKT-203 Hafta 04: Permutasyon, Kombinasyon, Olasılık
VERİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Turan SET
MATEMATİK 6. SINIF KONU: KÜMELER.
DERS İÇERİĞİ Olasılık, ortaya çıkışı ve anlamı Örneklem uzayı
MADE IN BAL.
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
Olasılık Dağılımları ♦ Gazın her molekülü kendi hızına ve konumuna sahiptir. ♦ Bir molekülün belli bir hıza sahip olma olasılığı hız dağılım fonksiyonu.
TIPTA ÇALIŞMA DÜZENLERİ VE İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR
KÜMELERDE İŞLEMLER KÜMELERDE BİRLEŞİM İŞLEMİ KÜMELERDE KESİŞİM İŞLEMİ
Olasılık Hesapları Rassal herhangi bir olayın, belli bir anda meydana gelip gelmemesi konusunda daima bir belirsizlik vardır. Bu sebeple olasılık hesaplarının.
KÜMELER.
KÜMELER GEZEGENİNE HOŞ GELDİNİZ.
OLASILIK ve OLASILIK DAĞILIMLARI
UGUR KOCA Konu : OLASILIK
Bileşik Olasılık Dağılım Fonksiyonu
TEORİK DAĞILIMLAR 1- Binomiyal Dağılım 2- Poisson Dağılım
OLASILIK ve KURAMSAL DAĞILIMLAR
Hipotez Testi.
KESİKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN OLASILIK DAĞILIMLARI
KÜMELER.
HAZIRLAYAN GÖZDE ÖZGÜR KONU: KÜMELER.
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
MUSTAFA GÜLTEKİN Matematik A Şubesi.
KÜMELER.
MERAL GÜNEŞ B(GECE). KÜMELER Herkes tarafından bilinen, elemanları iyi tanımlanmış,birbirinden farklı nesnelerin veya şekillerin bir araya.
Biçimsel Diller ve Soyut Makineler
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ
Örneklem Dağılışları.
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
OLASILIK İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ.
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
Bulanık Mantık Bulanık Mantığın Temel Kavramları
Örnekleme.
ERKEN TANI VE TEDAVİ Prof.Dr. Zeynep ŞİMŞEK. Erken Tanı Bir hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan, Bir başka ifadeyle vücuda yayılmadan ve organlara.
İÇİNDEKİLER 2.1 Örneklem Uzayı ve Olaylar Sonucu önceden bilinmeyen bir deney göz önünde bulundurulsun. Deneyin örneklem uzayı olarak bilinen tüm olası.
Kesikli Olasılık Dağılımları
İÇİNDEKİLER Giriş 8.1 Örnek Ortalaması ve Örnek Değişkesi.
V2’nin q1 doğrultusunda ki bileşenine
Tacettin İnandı Olasılık ve Kuramsal Dağılımlar 1.
Sıklık Tabloları ve Sıklık Tablolarından Elde Edilen Tanımlayıcı İstatistikler.
NED İ R? Olasılık, sonucu kesin olmayan olayları sayılarla ifade eder. Olasılık teorisi günümüzde şans oyunlarının yanısıra, ekonomi, spor,siyaset, bilimsel.
Rastgele Değişkenlerin Dağılımları
İSTATİSTİK II Örnekleme Dağılışları & Tahminleyicilerin Özellikleri.
Kümeler Küme, matematiksel anlamda tanımsız bir kavramdır. Bu kavram "nesneler topluluğu veya yığını" olarak yorumlanabilir. Bu tanımdaki "nesne" soyut.
1 OLASILIK 2. 2 TÜMLEYEN, BİRLEŞİM, KESİŞİM E ve F olaylarına sahip bir örneklem uzayı S olsun. olduğu açıktır. S de olup da E de olmayan noktaların kümesine.
Bölüm 4 Olasılık.
DERS3 Prof.Dr. Serpil CULA
DERS1 Prof.Dr. Serpil CULA
DERS4 Prof.Dr. Serpil CULA
ANLAM ÇIKARTICI (KESTİRİMSEL) İSTATİSTİK
BİR ÖRNEK İÇİN TESTLER BÖLÜM 5.
İç Geçerlik Varılan bir nedensel ilişkide sonucun deney değişkenleri ile açıklanma düzeyi ile ilgilidir. Deneyde kontrol iç geçerliği arttırmak için yapılır.
KÜMELR Kümelerin çeşitleri.
Tıp Fakültesi UYGULAMA 2
TEORİK DAĞILIMLAR.
KÜMELERDE KESİŞİM VE BİRLEŞİM İŞLEMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TARIM EKONOMİSİ İSTATİSTİĞİ
Ö RNEK 1 Rasgele olarak seçilen 10 ailenin gelir ve tüketimleri 100 TL cinsinden aşağıdaki gibi verilmiştir: X ve Y ortak olasılık tablosunu düzenleyiniz.
1- Değişim Aralığı (Menzil) Bir serideki en büyük değer ile en küçük değer arasındaki fark olarak tanımlanır. R= X max –Xmin 2 – Ortalama Sapma Seriyi.
KÜMELER.
Sunum transkripti:

Olasılık Kavramı

Olasılık Sonlu sayıda tekrarlanabilen bir denemede, olası sonuçlardan herhangi birinin ortaya çıkma şansı ilgili sonucun olasılığı olarak adlandırılır. Olasılık P( ) simgesi ile gösterilir. ( ) içinde olasılığın hangi sonuca ait olduğu belirtilir. Örnek:

Olasılık, ilgilenilen sonucun oransal sıklığıdır. Bir A denemesine ilişkin olası sonuçlar Her sonuca ilişkin tekrar sayıları olduğunda

Örnek: Bir onkoloji kliniğine başvuran göğüs kanseri tanısı konulmuş 120 hastanın evrelere göre dağılımı aşağıdadır. Evre (X) Sayı (M) Yüzde Evre 1 (x1) 75 62,5 Evre 2 (x2) 25 20,8 Evre 3 (x3) 15 12,5 Evre 4 (x4) 5 4,2 Toplam 120 100

Tanımlar Örneklem Uzayı Bir olayın olası tüm sonuçlarının bulunduğu kümeye denir. Bir Sonucun Tümleyeni Kendisi dışındaki diğer sonuçların tümüne, ilgili sonucun tümleyeni denir.

Tanımlar Yığılımlı Olasılık olasılıklarına yığılımlı olasılık denir. olmak üzere ise

Örnek: Bir onkoloji kliniğine başvuran göğüs kanseri tanısı konulmuş 120 hastanın evrelere göre dağılımı aşağıdadır. Kliniğe yeni başvuran bir hastanın en çok 2. evrede olması olasılığı Evre (X) Sayı (M) Yüzde Evre 1 (x1) 75 62,5 Evre 2 (x2) 25 20,8 Evre 3 (x3) 15 12,5 Evre 4 (x4) 5 4,2 Toplam 120 100

Tanımlar Ayrık Olaylar Aynı anda ortaya çıkması olası olmayan olaylara denir. A B

Tanımlar Kesişim İki ya da daha fazla ayrık olmayan olayın bir arada ortaya çıkması olayına denir. A B

Örnek Bir toplumdan rasgele seçilen 50 yaş üstü 100 kişide diyabet ve hipertansiyon dağılımı aşağıda verilmiştir.   D+ D- T H+ 20 40 H- 15 45 60 35 65 100 H+ D+

Birleşim İki ya da daha fazla olayın herhangi birinin ortaya çıkması olayına denir. Ayrık Olmayan Olaylarda Ayrık Olaylarda A B A B

Bağımlı ve Bağımsız Olaylar Bağımsız Olaylar: Birinin ortaya çıkma olasılığının diğerine bağlı olmadığı olaylara bağımsız olaylar denir. Bağımlı Olaylar: Birinin ortaya çıkma olasılığının diğerine bağlı olduğu olaylara bağımlı olaylar denir.

Koşullu Olasılık Aynı anda ortaya çıkması olası, ayrık olmayan olaylardan birinin ortaya çıkması, diğerinin ortaya çıkma olasılığını değiştirir. B olayının gerçekleşmiş olması durumunda, A olayının olasılığına, A olayının B ye bağlı koşullu olasılığı denir ve P(A \ B) ile gösterilir.

Örnek Bir toplumdan rasgele seçilen 50 yaş üstü 100 kişide diyabet ve hipertansiyon dağılımı aşağıda verilmiştir. Bu toplumda 50 yaş üstü hipertansiyonu olan bir kişide diyabet görülmesi olasılığı nedir?   D+ D- T H+ 20 40 H- 15 45 60 35 65 100