BİLGİSAYAR MİMARİLERİ 3.Hafta: Bellek Hiyerarşisi-1

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Advertisements

RAM (RANDOM ACCESS MEMORY)
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
KAPASİTE (HAFIZA) ÖLÇÜ BİRİMLERİ
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
Rastgele Erişimli Bellekler (RAM)
Kurulum Öncesi.
İleri Mikroişlemci Özellikleri
Bellek Yönetimi.
Dağıtık Ortak Hafızalı Çoklu Mikroişlemcilere Sahip Optik Tabanlı Mimari Üzerinde Dizin Protokollerinin Başarım Çözümlemesi I. Ulusal Yüksek Başarım ve.
BÖLÜM 2: BİLGİSAYAR SİSTEM YAPILARI
CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 2 -.
CEIT 101 Teorik Vasfi Tuğun - Konu 2 -.
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
Intel Pentium II Mikroişlemcisi
BELLEKLER.
DONANIM. Donanım nedir? Donanım bilgisayarı oluşturan her türlü fiziksel parçaya verilen verilen addır. Donanım bir merkezi işlem biriminden (Central.
KAPASİTE (HAFIZA) ÖLÇÜ BİRİMLERİ
Nihal Güngör.   Random Access Memory  Mikroişlemcili sistemlerde kullanılan bir tür veri deposudur.  RAM, genellikle bilgisayardaki ana hafıza ya.
CPU.
Ders 2 Donanım Birimleri.
BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ
Dersin Kapsamı Bilgisayar Nedir, Ne Yapar?
ANA BELLEK Ana Bellek Nedir? Ana Bellek Nasıl Çalışır?
İsmail ÖZTÜRK Biliişim Teknolojileri Öğretmeni
DEPOLAMA.
DEPOLAMA.
Bilgisayar Donanımı Sistem Parçaları
RAM BELLEK.
DEPOLAMA.
DEPOLAMA.
RAM Memory-Rasgele Erişimli (Random Access Bellek )
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Chapter 14: Files and Streams. 2Microsoft Visual C# 2012, Fifth Edition Dosyalar, Dosya Ve dizin Sınıfları Geçici Depolama – Genellikle bilgisayar belleği.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Temel Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
Ölümcül Kilitlenme (Deadlock)
Dijital Ölçütler.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BİLGİSAYAR MİMARİLERİ 12.Hafta: Çok İşlemcili Sistemler
BİLGİSAYAR MİMARİLERİ 4.Hafta: Bellek Hiyerarşisi-2
BELLEK YÖNETİMİ Memory Management
BİLGİSAYAR MİMARİLERİ 1.Hafta: Bilgisayar Mimarisine Giriş
BİLGİSAYAR MİMARİLERİ 2.Hafta: Bilgisayar Bileşenleri
BİLGİSAYAR MİMARİLERİ 6.Hafta: Sanal Bellek
BİLGİSAYAR MİMARİLERİ 5.Hafta: Bellek Hiyerarşisi-3
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Veri tabanı Bilgisayar ortamında saklanan düzenli verilerdir. Bilgisayar ve ağ ortamındaki bilginin temel.
BİLGİSAYAR MİMARİLERİ 7.Hafta: Çoklu-Çevrim İşlemci
Kapasite Birimleri Depolama Birimleri
BİLGİSAYAR MİMARİLERİ 11.Hafta: Pipeline Sorunları
BİLGİSAYAR MİMARİLERİ 13
BİLGİSAYAR MİMARİLERİ 10.Hafta: Pipeline İşlemci
BELLEKLER Bellekler, bilgi depolama üniteleridir. Bilgisayarlar her türlü bilgiyi (resim, ses, yazı gibi) ikilik sayılar ile kullanır ve saklar. Bir bilgi.
KAPASİTE ÖLÇÜ BİRİMLERİ
BİLGİSAYARIN YAPISI Donanım ? Yazılım.
DEPOLAMA.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Bilgisayar donanımı RAM-ROM Selma ÇELİK 1/B DERS ÖĞRETMENİ: YILMAZ EROGLU.
Bilgisayar Donanım ve Sistem Yazılımı
HARİCİ VERİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ
Mevlüt ARSLAN¹ İrfan ATABA޹ Ali ERİŞEN²
Uzay ve Uzay Çalışmaları.
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 1
HAZIRLAYAN:Ahmet Kayyumhan ARSLAN
Eğitimde Hedefler Hedef Alanları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Önbellek Hafızalar BIL-304: Bilgisayar Mimarisi
Raptor - Reed-Solomon Göndermede Hata Düzeltim Kodları (FEC)
Sunum transkripti:

BİLGİSAYAR MİMARİLERİ 3.Hafta: Bellek Hiyerarşisi-1 Doç.Dr. Ahmet ÖZMEN Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Ders Planı Giriş Neden bellek hiyerarşisi oluşmuştur? Bellek sistemine genel bir bakış Terminoloji Zamanda ve uzayda lokallik (temporal ve spatial locality) Modern bir bilgisayarda bellek hiyerarşisi Teknoloji ve eğilimler Örnek Geçişli Bellek Sistemi

Giriş Bilgisayarın 4 klasik bölümü: Bugünün konusu bellek.

Neden bellek hiyerarşisi oluşmuştur?

Bellek Sistemine Genel bir Bakış Bilgisayar içindeki bellek sisteminin genişletilmiş görüntüsü

Terminoloji Herhangi bir anda, veri kopyalama sadece en yakın iki seviye arasında olur. Üst seviye: CPU’ya yakın olan seviye, Küçük kapasiteli , hızlı ve pahalı teknolojiler içerir. Alt seviye: CPU’dan uzakta olan seviye, Büyük kapasiteli, yavaş ve pahalı olmayan teknolojiler içerir, Blok: İki seviye içinden herhangi birinde var olan veya olmayan en küçük veri miktarı.

Terminoloji (devam) Hit: Verinin üst seviyede olması (örnek; bir önceki figürde blok X) Hit oranı: Aranan verinin üst seviye erişimlerinde bulunma oranı (yüzdesi). Hit zamanı: Üst seviye veriye erişim süresi (RAM erişim süresi + hit/miss karar süresi) Miss: Verinin alt seviyeden getirilmek zorunda kalınması (örnek; blok Y) Miss oranı: 1 – Hit oranı. Miss cezası: Bir bloğun üst seviyeye getirilmesi için gerekli süre + Bloğun CPU’ya ulaştırılması için geçen süre. Hit zamanı << Miss cezası

Zamanda ve Uzayda Lokallik Zamanda lokallik (temporal locality): Eğer bir nesneye (bloğa) erişilmişse, eğilim onun yakın zamanda tekrar erişileceği yönündedir. Yakın zamanda erişilen veriler, CPU’ya yakın tutulmalı. Uzayda lokallik (spatial locality): Eğer bir veriye erişilmişse, yakın zamanda o veriye yakın adresteki verilere erişilme eğilimi yüksektir. Ardışık veriler, blok halinde üst seviyeye taşınmalı.

Modern bir Bilgisayarda Bellek Hiyerarşisi Lokallik prensibini temel alarak: Kullanıcıya verebileceğin en büyük bellek kapasitesini ekonomik (ucuz) bellek ile sağla, Var olan en hızlı erişim teknolojisini kullan.

Hiyerarşi İçindeki Bellek Teknolojileri Rastgele erişim: Erişim süresi her bellek gözü için aynı, DRAM: Dinamik rastgele erişimli bellek, Yüksek yoğunluk, düşük güç, ucuz, yavaş. Dinamik: Sık ve düzenli olarak tazelenmesi (refresh) gerekiyor. SRAM: Statik rastgele erişimli bellek, Düşük yoğunluk, yüksek güç tüketimi, pahalı, hızlı, Statik: İçerik, elektrik kesilmediği sürece değişmez. Rastgele olmayan erişim: Erişim süresi verinin bulunduğu yere ve erişim zamanına bağlı olarak değişir, Örnekler: Disk, CD-ROM, teyp sürücüsü.

Teknolojik Eğilimler

SparcStation 20’nin Bellek Sistemi

SparcStation 20’nin Bellek Sistemi Çeşitli boyutta bellek desteği: En küçük: 32 MB = 16 X 2 Mb DRAM entegresi, SRAM içinde 8 KB sayfa boyutu modu, En büyük: 512 MB = 32 X 16 Mb DRAM entegresi, SRAM içinde 16 KB sayfa boyutu modu,

Yüksek Bant Genişliği

Geçişli Bellek (Interleaved Mem.) Hedef: Ardışıl erişimlerle DRAM erişim gecikmesinin etkisini azaltmak veya yok etmek. Fiziksel bellek eşit sayıda banklara ayrılır, Bank adresi word veya byte’ın saklı olduğu belleği işaret eder: Bank adres = word adres (mod 2n ) Bank sayısı, bellek erişim çevrimlerinin toplam süresinden az olmamalıdır, Örnek: Bellek erişimi 6 saat periyodu tutuyor ise, en az 2n = 8 bank kullanılmalıdır (8 yollu geçişli). Adım (stride): 1+ ardışıl olarak erişilmek istenen word sayısı. Bank sayısı ile adım sayısı ortak faktör olursa bank çarpışması (conflict) oluşur (bank hazır olmadan erişilmek istenmesi). Örnek: 8 banklı bir sistemde, bank erişimi 6 saat çevrimi ise ve adım 10 ise; her 4 erişimde çarpışma oluşur.

Örnek 4 yollu geçişli sistem

Örnek 4 yollu geçişli sistem (dev.)