EVC İ L HAYVAN BESLEMEN İ N YET İŞ K İ NLERDE DEPRESYON DÜZEY İ İ LE İ L İŞ K İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan ve Sunan Fatma Sena YAMAN.
Advertisements

ANKET SORULARININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE GÜVENİRLİK ANALİZİ
GÜVENİRLİK ve GEÇERLİK ÇÖZÜMLEMESİ
Test Geliştirme ve Madde Analizi
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
VERİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Turan SET
VERİLERİN GRAFİKLERLE GÖSTERİLMESİ
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
TEST İSTATİSTİĞİNİN SEÇİLMESİ
Üniversite öğrencilerinin video oyunlarına olan alışkanlıkları
GRUP DEM Durna Özer Esma Aydınoğlu Merve Yurttaş
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
Ölçme ve Değerlendirme
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
ADSIZ 2. Grup Üyeleri  Nurmelek NURLU  Gülten TAFLIO Ğ LU.
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
VARYANS ANALİZİ Varyans analizi iki yada daha fazla ortalama arasında fark olup olmadığı ile ilgili hipotezi test etmek için kullanılır. Varyans analizinde.
“Öfke”.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ÇEVRECİ YAKLAŞIM VE TÜKETİCİLERİN YEŞİL REKLAMLARA KARŞI TUTUMLARI
NUR KOTA Ş TÜRKÇE Ö Ğ RETMENL İĞİ Sözcükte Anlam Konusunda Eğitsel İçerikli Siteler.
20. Ulusal Pazarlama Kongresi
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYLERİNİN AKADEMİK BAŞARILARINA ETKİSİ DENGE SENA KARAKÖSE M.MERVE KAPLAN.
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN OKUDUKLARI KİTAP MİKTARI İLE KİTAP TÜRÜNÜN AKADEMİK BAŞARI ÜSTÜNE ETKİSİ NUTELLA ESRA SİVAS HABİBE NUR AMARATLICAN.
Grup Kaygısızlar Fevzi Yeni Ahmet Karamermer. LİTERATÜR Melikşah Üniversitesi orta anadoluda olduğu için bu çevredeki öğrenciler genelde üniversite hayatında.
Genel Not Ortalamasının Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Son Sınıf Öğrencilerinin Geleceğe Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri Üzerine Etkisi.
Benlik Saygısı ve Akademik Başarı arasındaki ilişki
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
AROMAT İ K KEK İ K YA Ğ I KOKUSUNUN DERS TUTUMU ÜZER İ NE ETK İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
GRUP ADI LAST SEEN.
Hazırlayan Abdulkadir KOÇ Serdar AVŞAR
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
 "Dünyada her yıl yakla ş ık 1,6 milyon insanın ş iddet olayları sonucu hayatını kaybetti ğ ini biliyor musunuz? Yapılan halk sa ğ lı ğ ı ara ş tırmaları,
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
Grup Tek Burcu Ketencioğlu
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Grup adı : Şizoid grup üyeleri : Barış POLATTAĞ, Emine serap YILMAZ problem cümlesi: Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin bağlanma stillerinin bazı değişkenlere.
Parametrik Hipotez Testleri
Lisede okuyan öğrencilerin Bağlanma stilinin cinsiyete göre incelenmesi.
Sevda GÜL 1450Y  EEG nedir?  EEG Nasıl Ölçülür?  İ nsan beyninin yaydı ğ ı dalgalar nelerdir?  Epilepsi nedir?  Epilepsi verilenin YSA ile.
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
İstatistiksel Analizler
İSTATİSTİĞE GİRİŞ.
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
VARYANS ANALİZİ Varyans analizi iki yada daha fazla ortalama arasında fark olup olmadığı ile ilgili hipotezi test etmek için kullanılır. Varyans analizinde.
PENDİK REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Ayşe Özkaraman, Nihal Orlu, Öznur Usta Yeşilbalkan, Ayfer Karadakovan
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Kemal AKYOL, Şafak BAYIR, Baha ŞEN
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ PSY 311
Bilgilendirme Toplantısı
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
5.Hafta Varyans Analizi -ANOVA
Eşleştirilmiş/Bağımlı Örneklem t Testi
7.Hafta 2 Faktörlü ANOVA Two Way ANOVA
2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi
3.Hafta Bağımsız Örneklem t Testi (Independent t Test) Mann Whitney U
SPSS ile İSTATİSTİK 5.Hafta Kruskal Wallis H.
Sunum transkripti:

EVC İ L HAYVAN BESLEMEN İ N YET İŞ K İ NLERDE DEPRESYON DÜZEY İ İ LE İ L İŞ K İ S İ N İ N İ NCELENMES İ

 Kedi sahibi olmam  Birgün kedilerle ilgili ara ş tırma yaparken evcil hayvanlarla ilgili bir ara ş tırmaya rastlamam

 1995 yılında Maryland Hastanesinde Dr. Eriak Friedman’ın 392 kalp kirizi geçirmi ş ki ş iyi inceledi ğ inde, ya ş amlarında evcil hayvan olanların bir yıl sonra di ğ erlerinden sekiz kat daha fazla hayatta kaldıklarını ve ya ş ama daha ba ğ lı olduklarını ortaya koymu ş tur. Hayvan sahibi olan 65 ya ş üstü insanların, hayvan sahibi olmayanlara göre yıllık doktor ziyaretlerinin %30 daha az oldu ğ u Evcil hayvanın kedi veya köpek olması gerekmedi ğ i, hatta akvaryumdaki balıkların izlenmesinin bile kaslardaki gerilimini ve nabız hızını azalttı ğ ı gösterilmi ş tir. HIV Pozitif hastalarında evcil hayvan sahibi olanların daha az depresyon ve stres problemi ya ş adıkları görülmü ş. Hayvanlar, bu hastalarda hastalıkla ba ş a çıkma gücünün artması ve moral yönünden en önemli destek kayna ğ ı olmu ş lar.

 Evcil hayvan beslemenin yeti ş kinlerde depresyon düzeyi ile ili ş kisinin incelenmesi ve anlamlı bir ili ş ki çıkması durumunda;  Ara ş tırmadan yola çıkarak insanların hayvan sahiplenme sıklı ğ ını artırmak ve bununla birlikte depresyon düzeylerini azaltmak yada depresyon geçirebilme ihtimalini dü ş ürmektir.

 Evreni en iyi temsil edecek bir grup olabilmesi için evcil hayvan besleyen ve beslemeyen ya ş arasındaki yeti ş kinlerden rastgele seçim yapılmı ş 19 kız 13 erkek 32 ki ş iden örneklem grubu olu ş turulmu ş tur. Cinsiyetf% Kız 1959,4 Erkek 1340,6 Tablo 1. Cinsiyet dağılımı tablosu

 Veri toplama aracı:  Veriler anket tekni ğ i kullanılarak toplanmı ş tır.  Anket; 7 soruluk ki ş isel bilgi formu ve depresyon düzeyini ölçmek için Beck’in 21 soruluk likert tipindeki depresyon ölçe ğ ini kapsamaktadır.  Toplanan verileri analiz etmek için SPSS Statistics 17.0 programı kullanılmı ş tır

 Beck Depresyon Ölçe ğ i (BDI) Dr. Aaron T. Beck tarafından yaratılmı ş, çoktan seçmeli 21 soruluk, depresyonun ş iddetini ölçmekte kullanılan bir araçtır.  Beck Depresyon Ölçe ğ i 13 ya ş ve üzeri bireylere uygulanmaktadır. Ölçekteki sorularda umutsuzluk, suçluluk gibi duygusal belirtilerin yanı sıra yorgunluk, kilo kaybı gibi fiziksel belirtiler de incelenmektedir. Depresyonda iki faktörlü yakla ş ım Beck Depresyon Ölçe ğ i'nin en önemli özelli ğ idir. Depresyonun belirtileri duygularımızda ve bedenimizde ortaya çıkar. Beck Depresyon Ölçe ğ i bu iki faktörü de ölçer, böylece daha kapsamlı ve do ğ ru bir te ş his konulması sa ğ lanır.

 BDÖ geçelilik ve güvenirlik çalı ş masına dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/21/69/65 5.pdf ba ğ lantısından ula ş abilirsiniz.  Geçerlili ğ i ve güvenirli ğ i yüksek bir testtir.

 Güvenirli ğ i hesaplamak için analyze → scale → reliability analysis → scale if item deleted  İş lemini yaparak güvenirli ğ i ölçtü ğ ümde ise;  Sadece Beck depresyon ölçe ğ inki  Cronbach's Alpha:,940 N of Items:21 sonucunu elde ettim.  Kendi maddelerimle birlikte  Cronbach's Alpha:,745 N of Items:26 

 Gelir durumunun evcil hayvan besleme durumu üzerine etkisi için; analyze → compare means → independet t test  Ki ş ilerin besledi ğ i hayvan türü ve ve depresyon düzeyleri arasında ili ş ki var mıdır?  Ki ş ilerin kaç yıldır evcil hayvan besledi ğ inin depresyon düzeylerine etkisi için analyze → compare means → one way ANOVA  Evcil hayvan besleme durumu ve depresyon düzeyi arasındaki ili ş ki için; analyze → corrolate → briavarite (pearson)

 Ki ş ilerin kaç yıldır evcil hayvan besledi ğ inin depresyon düzeylerine etkisi; 0,032 olarak elde edilmi ş tir. Evcil hayvan besleme durumu ve depresyon düzeyi arasındaki ili ş ki; Anlamlılık de ğ eri 0,001 olarak elde edilmi ş tir, söz konusu ili ş ki anlamlıdır. (p < 0,05)

 Örneklem