AD TAMLAMALARI “Şu dağların eteği, Bu kovanın peteği,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADIN DURUMLARI Okul çok güzel. Okul çok seviyorum.
Advertisements

4. SINIF SOSYAL BİLGİLER.
Bu ne ? Bu kitap. Bu kitap mı? Evet , bu kitap
1/24 İsim (Ad) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, belirtili isim tamlaması bulunmaktadır? Kitaplar, insan hayatında vazgeçilmez varlıklardır. Dünyada hiçbir.
ARAPÇA İHL 9.SINIF 5.ÜNİTE ALIŞVERİŞ 1.DERS MAĞAZADA
TAMLAMALAR.
İSİM GRUBU.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
TAMLAMALAR.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
TAMLAMALAR.
ZAMİRLER.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
TAMLAMALAR Bir ismin başka bir isimle ya da sıfatla oluşturduğu söz öbeğine tamlama denir. Tamlamalar iki grupta incelenir. A. Sıfat Tamlamaları B. İsim.
KONULAR İSİM TAMLAMALARI EDAT GRUBU SIFAT TAMLAMALARI BAĞLAMA GRUBU
En az iki ismin bir araya gelerek bir kavramı veya bir varlığı karşıladıkları söz öbekleridir. Tamlamalarda “tamlayan” ve “tamlanan” bulunur. Tamlayan.
Tamlamalar sıfat ve isim tamalaması olarak ikiye ayrılır.
TAMLAMALAR.
Ses Bilgisi.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim.
Ses bigisi soruları.
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi
TAMLAMALAR İSİM VE SIFAT TAMLAMALARI HAZIRLAYAN:SÜNDÜS ÇELİK
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
İSİM TAMLAMALARI.
قَلَمُ التِّلْمِيذِ Öğrencinin kalemi
Tek mi? Çift mi? Yoksa çok mu?
TAMLAMALAR.
Tarafından yayınlanmaktadır
TÜRKÇE DERSİ TAMLAMALAR.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
İSİM TAMLAMALARI Bir ya da birden çok adın bir araya gelerek oluşturduğu söz öbeklerine isim tamlamaları denir. İsim tamlamalarında tamlayan ve tamlanan.
Tamlamalar sorular.
TAMLAMALAR TEST -1-.
1)Aşağıdaki tamlamalardan hangisinin çeşidi farklıdır?
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
YAZIM KURALLARI.
TAMLAMALAR.
KELİME GRUPLARI İsim tamlamaları
İSİM TAMLAMALARI.
SIFAT GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. SIFAT TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, SIFAT TAMLAMASI:
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
İSİM TAMLAMALARI              İki veya daha fazla ismin, yeni bir anlam meydana getirecek şekilde birlikte kullanılmasıyla oluşan söz gruplarına isim tamlaması.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
İSİM (AD) İSİM ÇEŞİTLERİ İSİM TAMLAMALARI
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
Kelime Grupları. KELİME GRUPLARI Birden çok sözcükten oluşan,aralarında anlamca bağ kurulduğu için cümlede sadece bir öğe olarak ele alınan dil birliklerine.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
1 D ERSİMİZ T ÜRKÇE. 2 İSİM TAMLAMALARI Aralarında anlamca ilgi bulunan iki ya da daha çok ismin belirli kurallar çerçevesinde bir araya gelmesiyle oluşan.
TAMLAMALAR.
İSİMLER Canlı cansız tüm varlık ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir. Gül Çocuk İstanbul Masa Ev Ağaç İnsan.
SIFAT GRUBU.
Türkçe Eğitimi Kaynak Sitesi KELİME GRUPLARI
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
ÇEKİM EKLERİ Eklendiği kelimenin anlamını değiştirmeyen ancak kelimelere yeni anlamlar yükleyen eklerdir.
İSİM GRUBU.
Tarafından yayınlanmaktadır
İSİMLER GÖKHAN ATALAY 9/B 12.
KONU KAVRAMA SORULARI İSİM TAMLAMALARI.
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
TAMLAMALAR.
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
قَلَمُ التِّلْمِيذِ Öğrencinin kalemi
YAZAR: HARUN EMRE CERİTLİOĞLU
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
Sunum transkripti:

AD TAMLAMALARI “Şu dağların eteği, Bu kovanın peteği, Ali dayının köpeği, Pek güzeldir,pek güzeldir.

AD TAMLAMALARI Yukarıdaki dörtlükte geçen, Etek sözcüğünün anlamı, dağlar sözcüğü ile, Petek sözcüğünün anlamı ,kovan sözcüğü ile, Köpek sözcüğünün anlamı ise,Ali dayı sözcüğü ile tamamlanmıştır.

AD TAMLAMASI İki ya da daha çok adın birbirinin anlamını tamamlar biçimde yan yana gelmesiyle oluşan sözcük grubuna ad tamlaması denir. 5

AD TAMLAMASI İkinci sözcüğe tamlanan denir. Kalem kutusu Diş fırçası Tamlamalarda birinci sözcüğe tamlayan, İkinci sözcüğe tamlanan denir. Kalem kutusu Diş fırçası Tamlayan Tamlanan Tamlayan Tamlanan Okulun kapısı Kapının anahtarı Tamlayan Tamlanan Tamlayan Tamlanan Melisa’nın kalemi İlker’in defteri Tamlayan Tamlanan Tamlayan Tamlanan

AD TAMLAMALARI 1.Belirtili ad tamlaması 2.Belirtisiz ad tamlaması 3.Takısız ad tamlaması 4.Zincirleme ad tamlaması

BELİRTİLİ AD TAMLAMASI Tamlanan varlığın kime,neye ait olduğunu belirten ad tamlamalarıdır. Bu çeşit tamlamalarda tamlayan da tamlanan da ek alır. Tamlayan eki “-in” dir.Eklendiği sözcüğün son hecesindeki ünlüye göre “-ın,-un,-ün” olur. Tamlanan eki “-i” dir.Eklendiği sözcüğün son hecesindeki ünlüye göre “-ı, -ü,-u” olur.

Belirtili Ad Tamlamasına örnekler Sınıfın kapı s ı ( s kaynaştırma harfi) Rabia’n ın baba s ı (n,s kaynaştırma harfleri) Doğukan’ın ayakkabı s ı (s kaynaştırma harfi) Bedirhan’ ın ev i Burcu’n un sıra s ı (n,s kaynaştırma harfleri) Merve’n in silgi s i ( n,s kaynaştırma harfleri)

BELİRTİSİZ AD TAMLAMASI Tamlanan varlığın cinsini belirtir. Tamlayan ek almaz.Tamlanan “-i” ekini alır.Bu ek eklendiği adın son hecesindeki ünlüye uyarak,”-ı,-u,-ü” olur.

Belirtisiz Ad tamlamalarına Örnekler Biber salça s ı Okul müdür ü Saz tel i Kapı zil i İlköğretim diploma s ı Çilek reçel i Salatalık turşu s u

TAKISIZ AD TAMLAMASI Tamlanan varlığın neden yapıldığını,neye benzediğini belirtir. Tamlanan da,tamlayan da ek almaz. ÖRNEKLER: Altın yüzük Yün kazak çelik tencere Tamlanan tamlayan Tamlanan tamlayan Tamlanan tamlayan Tel kadayıf , tel kafes,plastik top,toprak yol…

ZİNCİRLEME AD TAMLAMASI Tamlananı ya da tamlayanı yine bir ad tamlaması olan ,ikiden çok adla kurulmuş tamlamalardır.

Zincirleme Ad Tamlamasına Örnekler: Zeynep’in saatinin kordonu Emirhan’ın ayakkabısının bağı Sınıfımızın tahtasının rengi Sait’in annesinin kalemi Gazihan’ın ablasının saati Çağrıcan’ın babasının bahçesi …

AD TAMLAMASININ ÖZELLİKLERİ 1.Ad tamlamaları çoğul olabilir. Sınıfımızın öğrencileri, mahallemizin esnafları, Anamur’un köyleri… 2.Ad tamlamaları adın beş durumuna girebilir. Beton ev,beton eve,beton evi,beton evde,beton evden

AD TAMLAMASININ ÖZELLİKLERİ 3.Tamlayan ile tamlanan arasına başka sözcükler girebilir. Sınıfın en çalışkan öğrencisi benim. Evin durmadan gıcırdayan penceresi herkesi rahatsız etti. Yunus Emre’nin durmadan gezinen kedisi sonunda kayboldu.

AD TAMLAMASININ ÖZELLİKLERİ 4.Ad tamlamalarında sözcük düşebilir. Okulun duvarı boyanmış. Duvarı boyanmış. Mehmet Ali’nin dayısı gelmiş. Dayısı gelmiş. Dilşat’ın kardeşi düşmüş. Kardeşi düşmüş. Okan’ın burnu kanamış. Burnu kanamış. Harun’un eline taş düşmüş. Eline taş düşmüş. Ebru’nun tabağı kırılmış. Tabağı kırılmış….