KAMU GÖREVLİLERİNİN UYMALARI GEREKEN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK Kenan TOPCU SHÇEK Etik Kom.Üyesi
Advertisements

KİŞİSEL VE KURUMSAL GELİŞİM OLARAK
T.C. SULTANDA Ğ I KAYMAKAMLI Ğ I KAMU GÖREVL İ LER İ ET İ K DAVRANI Ş İ LKELER İ.
T.C. NURDAĞI KAYMAKAMLIĞI
Zinde İSG Etiği DRUZ.
Kamu Yönetimi Etiği Personel Genel Müdürlüğü Ahmet DÜZGÜN
Doç. Dr. Ömer Faruk Gençkaya T.C. Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu – Avrupa Konseyi Ankara, 18 Şubat 2009.
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
Zeki KORKUTATA Daire Başkanı
1 Akla gıda sorular *“Memur” muyuz? “Kamu görevlisi” miyiz? “Kamu hizmetçisi” miyiz? *Vatandaşa arz.
KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ İÇİNDEKİLER MİSYONUMUZ 2 VİZYONUMUZ 2 TEMEL DEĞERLERİMİZ 2  Dürüstlük 2  Tarafsızlık,
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU
Kamu Görevlileri Etik Kurulu
T.C. ADIYAMAN VALİLİĞİ Etik Haftası Çalışmaları
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK VE ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ
HARCAMA YETKİLİSİ-GERÇEKLEŞTİRME GÖREVLİLERİ
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
ETİK KAVRAMI Prof. Dr. İnayet Aydın
Mehmet YERTUTANOL Mali Hizmetler Uzmanı
MESLEK ETİĞİ Prof. Dr. Tamer Akça.
KAMU ÇALIŞANLARI VE ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ Prof. Dr
İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ İdari ve Mali İşler Şube Müdürü
Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve TOBB-TEPAV
ÇIKAR ÇATIŞMASI VE HAKSIZ MENFAAT SAĞLAMA
T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI  Mayıs
Hazırlayanlar: Ahmed Özdemir Enes Sartaş Ali Caner Akyüz Atakan Cengiz
Kurulun İnceleme ve Araştırması
MESLEK ETİĞİ Meslek etiği’ ‘mesleki davranışla ilgili neyin doğru, neyin yanlış, neyin haklı, neyin haksız olduğu hakkında inançlara dayalı ilkeler ve.
‘Yerel Yönetimler-Etik Kodları’ 2012-İZMİR sunum: Prof. Dr
Ersoy N, Akpınar A. KOU, Tıp Fak. Tıp Tarihi ve Etik AD.
Etik Davranış İlkeleri
KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU
Kamu Görevlileri Etik Kurulu
“Yerel Yönetimlerde Yönetişimin Etik Kodları 2010-İSTANBUL sunum: Prof
Etik, bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan ortak yaşamı mümkün kılan ahlaki açıdan doğru - yanlış ya da iyi – kötü gibi terimleri içinde.
Samsun Ticaret İl Müdürlüğü
Kamu Yönetiminde Çıkar Çatışması Ömer Faruk Gençkaya “Kamuda ve Toplumda Etik Algılaması” Toplantısı Ankara, 27 Mayıs 2009.
ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ
ETİK SÖZLEŞME.
ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ KANUNLAR 5176 Sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması.
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK KAVRAMI
1/8. 2/ 8 İÇİNDEKİLER I. KISIM GENEL OLARAK  GENEL OLARAK MEVZUAT  BİR KISIM HUKUKÎ TABİRLER  NORM / NORMLAR HİYERARŞİSİ İKTİDAR / ERK / GÜÇ  İDARİ.
Kamuda Etik 1. 1.Kamuda Etik Bütünlüğün sağlanması temel hedef olmak üzere etik değerler, demokrasi ve hukuk devletinin esasıdır. Bu değerler vatandaşları.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 04 Kasım 2015 KAMU’DA ETİK KÜLTÜRÜ.
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK KAVRAMI Strateji Geliştirme Başkanlığı.
Hazırlayan Bölüm / Departman Adı Hazırlayan Kişi Ad Soyad Hazırlayan Kişi Ünvan KOSGEB REHBERLİK VE DENETİM KURULU YÖNETMELİĞİ RG : 05/06/2011/ /02/2011.
KAMUDA ETİK KÜLTÜRÜ HAFİZE ZÜLÜFLÜ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KAYNAK GELİŞTİRME VE İŞTİRAKLER DAİRESİ BAŞKANI.
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK VE ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ
Vergi Denetiminde Şüphecilik ve Mesleki Yargı
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
1 Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve İlgili Mevzuat.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
Etik Davranış İlkeleri Görevin yerine getirilmesinde kamu hizmeti bilinci Madde 5 — Kamu görevlileri, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde; sürekli.
ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ
Yolsuzluğun önlenmesİ ve etİğİn teşvİkİ İçİn teknİk destek projesİ
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK.
Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve İlgili Mevzuat.
SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
YONT221 KAMU YÖNETİMİNDE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ KAMU YÖNETİMİNDE ETİK Araştırma Görevlisi Ph.D. Mehmet Necati Cizrelioğulları.
Çıkar Çatışması ve Etİk
BİSMİL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ÇALIŞMA HAYATINDA ETİK
MESLEK ETİK İLKELERİ.
ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ EĞİTİMİ
Hesap Verebilirlik ile İlgili Düzenlemeler
Doç. Dr. Murat Kurt Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
Test 1.
Etik TANIMI ETİK, KİŞİNİN DAVRANIŞLARINI TEMEL ALAN AHLAK İLKELERİNİN TÜMÜDÜR. ETİK, İNSANLARA İŞLERİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BELERLEMEDE YARDIMCI.
Etik TANIMI ETİK, KİŞİNİN DAVRANIŞLARINI TEMEL ALAN AHLAK İLKELERİNİN TÜMÜDÜR. ETİK, İNSANLARA İŞLERİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BELERLEMEDE YARDIMCI.
Sunum transkripti:

KAMU GÖREVLİLERİNİN UYMALARI GEREKEN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ

Bu hafta neler var...  Etik İlke ve Değerlere İlişkin Mevzuat  Etiğe İlişkin Örgütsel Yapı  Kamu Görevlileri Etik Kurulu  Etik Komisyonları  Etik Davranış İlkeleri  Etik Davranış İlkelerine Aykırılık İddiasıyla Başvuru Hakkı

Mevzuat  657 sayılı Devlet Memurları Kanunu  2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun  3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması ve Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu  5237 sayılı Türk Ceza Kanunu  5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun  Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

Örgütsel Yapı: Kamu Görevlileri Etik Kurulu 11 üyeden oluşan Kurulun önemli işlevleri şunlardır:  Kamu görevlilerinin görevlerini yürütürken uymaları gereken etik davranış ilkelerini belirlemek,  Etik davranış ilkelerinin ihlâl edildiği iddiasıyla re’sen veya yapılacak başvurular üzerine gerekli inceleme ve araştırmayı yapmak,  Kamuda etik kültürünü yerleştirmek üzere çalışmalar yapmak veya yaptırmak ve bu konuda yapılacak çalışmalara destek vermek.  Hediye alma yasağının kapsamını belirlemek ve uygulamasını izlemek,  Kurum ve kuruluşların, etik davranış ilkeleri konusunda uygulamada karşılaştıkları sorunlara yönelik olarak görüş bildirmek.

Örgütsel Yapı: Etik Komisyonları Etik komisyonları, kurum içinden en az üç kişiden oluşmaktadır. Etik Komisyonlarının işlevleri şunlardır:  Kurum ve kuruluşlarda, etik kültürünü yerleştirmek ve geliştirmek,  Personelin etik davranış ilkeleri konusunda karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak tavsiyelerde ve yönlendirmede bulunmak,  Etik uygulamaları değerlendirmek.

Etik Davranış İlkeleri  Görevin yerine getirilmesinde kamu hizmeti bilinci  Halka hizmet bilinci  Hizmet standartlarına uyma  Amaç ve misyona bağlılık  Dürüstlük ve tarafsızlık  Saygınlık ve güven  Nezaket ve saygı  Yetkili makamlara bildirim  Çıkar çatışmasından kaçınma  Görev ve yetkilerin menfaat sağlamak amacıyla kullanılmaması  Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı  Kamu malları ve kaynaklarının kullanımı  Savurganlıktan kaçınma  Bağlayıcı açıklamalar ve gerçek dışı beyan  Bilgi verme, saydamlık ve katılımcılık  Yöneticilerin hesap verme sorumluluğu  Eski kamu görevlileriyle ilişkiler  Mal bildiriminde bulunma

 Çıkar çatışması ≠ Yolsuzluk  Çıkar çatışmasının bulunduğu durumlarda, yolsuzluk veya yozlaşma “ihtimal”i bulunmaktadır.  Böyle bir durumda yolsuzluk yapılması ihtimali yüksektir; ancak bu ihtimal yolsuzluk yapıldığı anlamına gelmemektedir. Çıkar Çatışması (Conflict of Interest)

Çıkar Çatışması neden önemli?  Görevi tarafsız ve objektif şekilde yerine getirmeyi etkileme “ihtimal”i var.  Etkilemese bile dışarıdan bakanlarca etkiliyormuş gibi algılanması söz konusu.

 Çıkar çatışması; kamu görevlilerinin görevlerini tarafsız ve objektif şekilde icra etmelerini etkileyen ya da etkiliyormuş gibi gözüken ve kendilerine, yakınlarına, arkadaşlarına ya da ilişkide bulunduğu kişi ya da kuruluşlara sağlanan her türlü menfaati ve onlarla ilgili mali ya da diğer yükümlülükleri ve benzeri şahsi çıkarlara sahip olmaları halini ifade eder. (Yönetmelik, md.13) Çıkar Çatışması

 Kamu görevlileri, çıkar çatışmasında şahsi sorumluluğa sahiptir ve çıkar çatışmasının doğabileceği durumu genellikle şahsen bilen kişiler oldukları için, herhangi bir potansiyel ya da gerçek çıkar çatışması konusunda dikkatli davranır, çıkar çatışmasından kaçınmak için gerekli adımları atar, çıkar çatışmasının farkına varır varmaz durumu üstlerine bildirir ve çıkar çatışması kapsamına giren menfaatlerden kendilerini uzak tutarlar. (Yönetmelik, md.13) Çıkar Çatışması

 Bir Kişinin Bir Kamu Görevine Atanması  Kurumdan Ayrıldıktan Sonra Kurumla İş Yapma (Revolving Door – Döner Kapı)  İkinci İş  Hediye Kabul Etme  Özel Çıkar – Kamu Çıkarı Çatışması  Görevin Özel Çıkar Sağlama Amacıyla Kullanılması  Yasadışı Nüfuz Kullanma – Kanunsuz Emir Çıkar Çatışması Türleri