Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
Advertisements

SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
Yazımı Karıştırılan Sözcüklerin Doğru yazımı Erciyes Üniversitesi,Eğitim Fakültesi Ahmet Şener
HABER KİPLERİ.
TÜRKÇE’DE SES BİLGİSİ=
SES OLAYLARI.
ЕKLER VE EK TÜRLERİ.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
SES BİLGİSİ.
BİRLEŞİK KİPLİ FİİLLER
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ
6. SINIFLAR SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
Ses olayları Ünlü (hece) düşmesi Ünlü türemesi Ünsüz yumuşaması
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
SES BİLGİSİ Prof. Dr. Muhsin Macit Okt. Olcay Saltık.
Türk çocuğu atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde güç bulacaktır. x.
D ERSİMİZ T ÜRKÇE  Ağaça çıkmış. ğaca çıkmış. PÇTKBCD G, Ğ.
Çalışma 3 Adım Adım Türkiye Hazırlayan : Selma GENÇ
YÖRE YÖRE HALK OYUNLARIMIZ
YAZIM KURALLARI.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
Karadeniz İklimi Hazırlayanlar: Onat Özçelik, Meltem Tutar,
EGE BÖLGESİ.
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
FİİL ÇEKİMLERİ.
EK FİİLLER.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
Coğrafi Bölgeler.
=>SES BİLGİSİ
Doç.Dr. Yaşar EREN EGE GRABEN SİSTEMİ.
SES BİLGİSİ.
ÜNLÜ DÜŞMESİ (hece düşmesi)
YAZIM BİLGİSİ İle’nin Yazılışı Pekiştirmeli Sözlerin Yazılışı
Hazırlayanlar:taha_süleyman Soyad :Bircan_Çetin No :525_527
Ünlü düşmesi (hece düşmesi, ses düşmesi)
Ege bölgesi.
FİİL ÇATISI KONU ANLATIMI Eylem cümlelerinin nesne alıp alamama durumunu ve öznenin yapılan eylemi geçekleştirme biçimini inceler. Eylem cümlesi olmayan.
Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN
ЕKLER VE EK TÜRLERİ.
SES BİLGİSİ KONU ANLATIM M. UÇAR TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN
Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN
SES BİLGİSİ AÇ.
Rumeli Ağızları 1 / Doğu Rumeli/ Tarihçe
DİL İnsanların duygu,düşünce ve isteklerini anlatmaya yarayan,insanlar arasında anlaşma sağlayan seslerin ve işaretlerin tümü dildir. Her milletin bir.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
Ünlü türemesi Dilimize yabancı dillerden giren kimi sözcüklerde görülür: station (stasyon) —— * istasyon, Slav ——» islav.
Ege Bölgesini Tanıyalım
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
 Fiilimsi ya da eylemsi; fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan.
EK FİİL / EK EYLEM /.
SES BİLGİSİ MUSTAFA DEMİRCAN.
SES OLAYLARI. a)Ünsüz değişikliği: Türkçe sözcüklerde “b” dudak ünsüzünden önce “n” ünsüzü kullanılmaz. “b” ünsüzü “n” ünsüzünü “m”ye çevirir. ÖRNEKLER:
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
İ Ç İ NDEK İ LER YÖNLER KROK İ HAVA NASIL OLACAK? METEOROLOJ İ YE G İ D İ YORUZ TAKV İ M YAPRA Ğ I DO Ğ AL ÇEVREM İ Z GÜVENL İ YA Ş AM.
FİİLDE MASTAR VE KİP.
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
ADI: ECE SOYADI:ARSLAN SINIFI-NO:6/K   Dilimizde 8 tane ünlü harf vardır. Bunlar ;  A,e,ı,i,o,ö,u,ü ÜNLÜ HARFLER.
HALK OYUNLARI.
FİİLER Abdulcelil KAHVECI
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
KONUMUZ 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK, KİTABIMIZIN 4. ÜNİTESİDİR
Dil Nedir? Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan, kendisine özgü yasaları olan ve ancak bu yasalar çerçevesinde gelişen, temeli bilinmeyen zamanlarda.
BU SUNUMDA EMEĞİ GEÇEN ARKADAŞLARA TEŞEKKÜR EDERİZ.
TÜRKÇE - SES OLAYLARI CİHANGİR ÇAĞLAR.
Dersimiz.Com SES OLAYLARI Ünsüz yumuşaması(sert sessizlerin yumuşaması): P,ç,t,k harfleriyle biten sözcüğe ünlüyle başlayan ekler gelirse kelime sonundaki.
Sunum transkripti:

Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN ( L. Karahan; AAS )

BATI ANADOLU AĞIZLARININ ÖZELLİKLERİ ( GENEL ) Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN BATI ANADOLU AĞIZLARININ ÖZELLİKLERİ ( GENEL ) A. SES BİLGİSİ YÖNÜNDEN:  1. Afyon Dinar bölgesi hariç en çok r ve l, ikinci derecede de y, ğ, n, h ünsüzleri düşer, hemen öncesindeki ünlüde telâfî uzunluğu meydana gelir: tįki, ōlan, gelilē, sizlē, ōmazsa 2. # ķ > # ġ ve içseste k>g , ķ>ġ ötümlüleşmeleri görülür: ġurduk, esgi, başġa 3. ŋ sesi muhafaza edilmiştir: seniŋ, Deŋizli vb. 4. nl > nn asimilâsyonu vardır: anla-> aŋna- vb. 5. Bilhassa güneybatıda ķ, k ve t sesleri gırtlak ünsüzüne dönüşür: gi’medi (t), e’mek (t/k), ka’madı(lk), ēke’lik ( erkeklik) vb. ( *) 6. # r,l vb. ünsüzlerinin önünde ünlü türemesi görülür: Irmazan vb. 7. Kelime sonunda a # > ı # ve e #> i/ü #daralmaları görülür : ķına > ġını, fazla > fazlı, Ödemiş’te ayrıca o > u daralması da vardır. 8. Yanyana iki ünlü (diftong) görülebilir: ķuşların > ġuşlaıŋ (bazen ġuşlāŋ). 9. Eski i’li kelimeler korunmuştur: di-, yi-, it- vb. 10. Vurgusuzluk ve ş,c,y gibi ünsüzlerin tesiriyle a > e vb. incelmeler görülür: alacak > alcek, arkadaş > āġıdeş, kestāne > kesdeni vb. ( *) Bu özellik, Çorum İskilip ve Kıbrıs’ta da görülür.

BATI ANADOLU AĞIZLARININ ÖZELLİKLERİ ( GENEL ) Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN BATI ANADOLU AĞIZLARININ ÖZELLİKLERİ ( GENEL ) B. ŞEKİL:  1) Teklik 1. şahıs eki olarak –n kullanımı: alman (< almam) vb.( * ) 2) Yükleme ve yaklaşma hal eklerinin birbirinin yerine kullanılması: Beni (bana) bi kilo kıyma yap vb. Batı Anadolunun bu tipik özelliği sadece Uşak’ta pek görülmez. 3) Gelecek zaman ekinde incelme, karakteristiktir: alcen (alacağım), alceŋ, alcek vb. 4) Şimdiki zamanla ilgili olarak şu tespitler yapılmıştır: 4.1.) Çoğunlukla –yo şeklindedir: geleyo vb. 4.2.) Eski biçimi hatırlatan ekler vardır: 4.2.1. )Kütahya’da –yorı : alıyorın, alıyorıŋ, alıyorı, geleyorır ; alıyorısıŋız, alıyorılā vb. 4.2.2.) Aydın’da –yOrU : geliyorı, geliyörü 4.2.3.) Muğla’da fiillerin olumsuz biçimlerinin çekiminde “bileyorımaz, bilmeyedurur” gibi şekiller görülür. Aynı yörede olumsuzluk ekinden önce analoji (örnekseme) sonucu bakımıyon(bakmıyorum), gelimiyo (gelmiyor)” vb. ünlü türemeleri vardır. 4.2.4.) Muğla, Denizli, ve Aydın’da gelibatı, Isparta’da gelipbatı, Aydın’da gelibatırı ve gelibakı şekilleri görülebilir. 4.2.5.) Denizli’de bar- fiili kullanılır: gelipbarır, gidipbarır vb. ( *E.A.T.’den kalan bu özellik, Batı Karadeniz ve Orta Anadolu ağızlarında da görülür)