ENZİMLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AROMATİK KİMYA Dr. Sedat TÜRE.
Advertisements

KİMYASAL TERMODİNAMİK KAVRAMLARI II
BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
ENZİMLER NEDİR?.
Enzimler Nasıl Çalışır Enzim Kinetiği
Besin olarak tüketilen en önemli karbohidrat kaynakları;
Piruvat Metabolizması
BAKTERISINDEN PEROKSIDAZ ENZIMININ SAFLAŞTIRILMASI VE KINETIĞININ ARAŞTIRILMASI Parham Taslimi.
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
Enzimlerin Genel Özellikleri
BAKTERİ METABOLİZMASI
Enzymes Dr.Özlem İmamoğlu Muğla Üniversitesi
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
ENZİMLER.
Hücresel Solunum.
Enerjinin Oluşması Vücudun gereksinimi olan enerji besin ögelerinin hücrelerde oksidasyonu ile sağlanır.Besinlerdeki karbonhidrat, yağ ve proteinden belirli.
Canlıların Ortak özellikleri.
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
ENZİMLER. VÜCUT SIVILARINDAKİ ENZİMLER
BASİT ORGANİK AZOT BİLEŞİKLERİ
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
ENZİMLER.
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
9. SINIF KİMYA MART.
Günümüzde aldığımız bilimsel mesafeye rağmen canlı nedir
Kimyasal Termodinamik Kavramları
KİMYASAL REAKSİYONLAR
NÜKLEİK ASİTLER.
PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI
BİYOKİMYA I (2. DERS).
Metabolizma ve Beslenme
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
Yrd.Doç.Dr.Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO
ENZİMLER.
ENZİMLER.
AMİNOASİT METABOLİZMASI
Fotosentez Reaksiyonları
Enzimler.
PROTEİN KATABOLİZMASI
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ.
PROTEİNLER.
EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ.
ENZİMLER 27 Ekim 2010.
CANLILARDA ENERJİ.
ENZİMLER Kimyasal reaksiyonları hızlandıran bileşiklere KATALİZÖR denir. Canlıların yaşamları boyunca, vücutlarında çok çeşitli kimyasal reaksiyonlar gerçekleşir.
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
PROTEİNLER
ENZİMLER
Biyokimya Anabilim Dalı
13. ZENOBİYOTİKLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
Enzimler Biyokimyasal olayların vücutta yaşam ile uyumlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan biyokatalizörlerdir Bütün enzimler proteindirler (ribozim…katalitik.
12. İNORGANİK VE ORGANİK KİRLETİCİLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
Amino Asitler ve Proteinler
Canlıların Ortak özellikleri.
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
Şeker ve Nişasta Hammaddelerinden Etanol Üretimi
4. Enzimler.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Amino Asitler ve Proteinler
ENZİMLER Prof.Dr.cemre soylu .  Canlılarda Hücrede gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar dış ortamdaki reaksiyonlara göre  Daha hızlı  Düşük ısıda.
Kimyasal Bağlar.
ENZİMLER. Enzimler,biyolojik katalizörlerdir. Katalizör: Kimyasal tepkimenin hızını artıran ve tepkimeden etkilenmeden çıkan moleküllerdir. Aktivasyon.
ENZİMLER *Enzimler,proteinlerden yapılmışlardır ve doğal olarak yalnız canlılar tarafından sentezlenirler. * Enzimler; etki ettiği maddeye SUBSTRAT ve.
ENZİMLER. ENZİMLER KİMYASAL TEPKİME A + B  C + D Bir maddenin başka bir maddeye dönüştüğü olaylara kimyasal tepkime denir. A + B  C + D Gerçekleşmesi.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Enzimler.
Enzimatik Reaksiyonu Etkileyen Faktörler (Pratik Ders)
Sunum transkripti:

ENZİMLER

Hayat için temel 2 koşul Canlı kendi kendini kopya etmeli, Hücre bölünmesi. Organizma kimyasal reaksiyonları etkin ve seçici bir şekilde katalize etmeli. Enzimatik reaksiyonlar

Birçoğumuz şekeri; enerji için, tatlandırıcı olarak yiyecek ve içeceklerde, veya şekerin kendisini direkt olarak kullanırız. Şekerin H2O ve CO2 ye çevrilmesi, oksijenli ortamda ve oldukça ekzergonik bir işlemdir. Oluşan serbest enerjiyi düşünmek, hareket, tatmak ve görmek için kullanırız. Bir paket şeker rafta H2O ve CO2 ye dönüştürülmeden yıllarca kalabilir. Oysa organizmalarda saniyeler içerisinde kimyasal enerjisini salar. Fark kataliz edilmeleridir. Kataliz haricinde şeker oksidasyonu uygun zaman periyodu içinde meydana gelmez. Canlılara bu özelliği kazandıran olağanüstü katalitik güce sahip olan ENZİM’lerdir.

Enzimler; Katalik güçleri çoğu zaman sentetik ve inorganik katalistlerden daha yüksektir. Her biyokimyasal reaksiyonun merkezinde yer alır. Moleküllerin parçalanması, kimyasal enerjinin korunması ve dönüştürülmesi sağlar Basit öncüllerden biyolojik makromoleküllerin yapılmasında görev alırlar. Eksiklikleri veya aşırı aktiviteleri bazı genetik hastalıkların sorumlusu olabilir. Bazı enzimlerin aktivitelerinin ölçülmesi, yine bazı hastalıkların tanısında önemlidir. Birçok ilaç enzimler üzerinden etkisini gösterir. Ayrıca kimya endüstrisi, yiyecek işlenmesi ve tarımda önemli kullanıma sahiptir. Protein yapıları farklı ama katalizledikleri reaksiyonlar aynı olan enzimlere izoenzim denir. Kalp ve kas Laktat dehidrogenaz enzimi örnektir. Enzimler E.C. (= Enzyme Comission) ye göre sınıflandırılırlar. E.C.1.4.3.6 gibi.

1700 lü yıllarda ilk enzimin varlığından söz edilmeye başlamıştır 1700 lü yıllarda ilk enzimin varlığından söz edilmeye başlamıştır. Mide salgıları ile etin parçalanması çalışmalarını, 1800 lü yıllarda çeşitli bitki ve tükrük ile nişastanın parçalanması çalışmaları izlemiştir. 1850 li yıllarda Pasteur mayalar tarafından şekerin alkole fermente olduğunu buldu. 1897 de Eduard Bucher fermentasyonun hücreler uzaklaştırıldığında bazı moleküllerce gerçekleştirildiğini saptadı. Frederick W. Kühne bu molekülleri Enzim olarak adlandırdı. Bundan sonraki çalışmalar yeni enzimlerin keşfi ve bunların biyokimyasal özelliklerinin araştırılması ile devam etti.

1926 yılında James Sumner, üreaz enzimini izole ederek kristal halde elde etti ve bütün enzimlerin protein olduğunu idda etti ve bu görüş 1930’lar da kabul gördü. Üreazı tripsin, pepsin ve diğer sindirim enzimlerinin keşfi ve biyokimyasal çalışmaları takip etti. Haldane’nin ilgi çekici önerisi; enzim ve substratı arasında kataliz reaksiyonunu mümkün kılan zayıf bağlanma etkileşimleridir. Bu bugünkü enzim anlayışımızın temelini oluşturmuştur. Bundan sonra binlerce enzim keşfi ve biyokimyasal çalışmaları devam etmiştir.

Çoğu enzim proteindir Katalitik RNA molekülleri dışında bütün enzimler proteindir. Katalitik aktiviteleri doğal protein konformasyonlarına bağlıdır. Eğer denatüre edilir (3 boyutlu yapısının bozulması) veya alt üniteleri ayrılırsa, katalitik aktivitelerini kaybederler. Eğer enzim aminoasit birimlerine ayrılırsa katalitik aktiviteleri yok edilir. Primer, sekonder, tersiyer ve kuarterner yapıları katalitik aktiviteleri için önemlidir.

Enzimler 12,000 ila 1,000,000 molekül ağırlığı arasındadır. Bazı enzimler aktiviteleri için sahip oldukları a.asitlerin dışında herhangi bir kimyasal gruba ihtiyaç duymazlar. Bazıları ise kofaktör olarak adlandırılan bir veya daha fazla Fe+2 Mg+2 Mn+2 veya Zn+2 gibi inorganik iyon veya koenzim olarak adlandırılan kompleks organik veya metalloorganik moleküllere ihtiyaç duyar.

TABLE 6-1 TABLE 6-2 Some lnorganic Elements That Serve as Cofactors tor Enzymes Cu2+ Fe2+ or Fe3+ K+ Mg2+ Cytochrome oxidase Cytochrome oxidase, catalase, peroxidase Pyruvate kinase Hexokinase, glucose 6-phosphatase, pyruvate kinase Arginase, ribonucleotide reductase Dinitrogenase Urease Glutathione peroxidase Carbonic anhydrase, alcohol dehydrogenase, carboxypeptidases A and B Mn2 + Mo Ni2 + Se Zn2+ TABLE 6-2 Coenzyme Some Coenzymes That Serve as Transient Carriers of Specific Atoms or Functional Groups Examples of chemica/ groups transferred Dietary precursor in mammals Biocytin Coenzyme A 5'-Deoxyadenosylcobal amin (coenzyme B12) Flavin adenine dinucleotide Lipoate Nicotinamide adenine dinucleotide Pyridoxal phosphate Tetrahyd rofolate Thiamine pyrophosphate C02 Acyl groups H atoms and alkyl groups Biatin Pantothenic acid and other compounds Vitamin B12 Electrons Electrons and acyl groups Hydride ion (:H-) Amino groups One-carbon groups Aldehydes Riboflavin (vitamin 82) Not required in diet Nicotinic acid (niacin) Pyridoxine (vitamin 86) Folate Thiamine (vitamin 81)

Suda Çözünür Vitaminler Yağda Çözünür Vitaminler Thiamin (B1) Riboflavin (B2) Niacin (B3) Pantothenic Acid (B5) Pyridoxal, Pyridoxamine, Pyridoxine (B6) Biotin Cobalamin (B12) Folic Acid Ascorbic Acid Vitamin A Vitamin D Vitamin E Vitamin K

Enzimler katalizledikleri reaksiyonlara göre adlandırılır Bir çok enzim –az eki alır. Üreaz veya DNA Polimeraz gibi. No. Sınıf Katalizlediği reaksiyon tipi Oksidoredüktazlar Transferazlar Hidrolazlar elektron transferi (hidrid iyonları veya H atomları) Grup transfer reaksiyonları Hidroliz reaksiyonları (suya fonsiyonel grupların suya transferi) 4 Liyazlar Çift bağlara grupların ilavesi, veya grupların uzaklaştırılmasıyla çift bağların oluşturulması. 5 İzomerazlar Molekül içine grupların transferi ile izomerik formların oluşturulması. 6. Ligazlar ATP hidrolizi ile C-C, C-S, C-O, ve C-N bağlarının oluşumu.

Enzimler nasıl çalışır? Biyolojik reaksiyonlar besinlerin parçalanması, sinir uyarılarının gönderilmesi, kas kasılması gibi olaylarda gereklidir. Aksi durumda bu reaksiyonlar çok yavaş ilerler. Biyolojik ortamlarda reaksiyonlar çok hızlıdır ve enzim, substrat ve ürün için uygun koşulları sağlar. Enzimin substratı ile reaksiyon verdiği bölge aktif bölge (aktif merkez) ve aktif bölgeye bağlanan molekül de substrat olarak adlandırılır. Aktif merkezdeki a.asitler ve bunların grupları substrat ile bağlanır ve kimyasal dönüşümü gerçekleştirir.

S (substrat) ve P (ürün) arasında bir enerji bariyeri vardır: geçici stabil olmayan yüklerin oluşumu, fonksiyonel grupların aktarılması, bağların yeniden düzenlenmesi her iki yönlü olarak enerji gerektirir. Molekülün bu yüksek enerji bariyerini geçmesi gerekir. Bu yüksek enerji seviyesi transisyon durumu (geçis durumu) dur. Bu bağ oluşumu ve yıkılması için gerekli olan enerji seviyesidir. Moleküllerin geçmesi gerekli olan bu enerji aktivasyon enerjisi olarak adlandırılır. Yüksek aktivasyon enerjisi reaksiyon hızının yavaş olmasına nedendir. Reaksiyon hızı sıcaklık artırılarak da hızlandırılabilir. Ancak biyolojik sistemler buna elverişli değildir.

Enzimler reaksiyon eşitliğini etkilemezler Enzimler reaksiyon eşitliğini etkilemezler. Sadece reaksiyonu hızlandırırlar. Reaksiyon sırasında ara ürünler oluşabilir. Reaksiyon denge durumu K ile gösterilir. K ve serbest enerji arasındaki ilişki yandaki formül ile gösterilir. R=8.315 J/mol dür. T= mutlak sıcaklık

lati nship n n A 10- 10-s 10-4 10 10-2 10-1 1 34. 1 1 11.4 7 1 1. 7 1 -11.4 103 -17.1 Note: The relmlonshlp cıalcul ted fram = -Rr in lleq {Eqn

1011 1012 1O 13 1014 1017 TABLE 6-5 Some Rate Enhancements Produced by Enzymes 105 107 109 1011 1012 1O 13 1014 1017 Cyc lophilin Carbonic anhydrase Triose phosphate isomerase Carboxypeptidase A Phosphoglucomutase Succ inyl-CoA transferase Urease Orotidine monophosphate decarboxylase

Enzim substratına nonkovalent olarak bağlanır (zayıf bağlarla) Enzim substratına nonkovalent olarak bağlanır (zayıf bağlarla). Bu bağlanma için gerekli enerji bağlanma enerjisidir. Bu enzim substrat etkileşimini stabilize eder ve reaksiyon aktivasyon enerjisini düşürür. Bu aynı zamanda enzim substrat özgüllüğünüde sağlar.

enzyme comı>lement:aey to trınııition ııtate + E p

Substrate concentration, [S] (m l\ı )

Enzim reaksiyonu Michaelis-Menten eşitliği ile ifade edilir. Turnover sayısı enzim substratı ile doygun olduğunda ürüne dönüştürülen substrat miktarıdır.

Enzim İnhibisyonu Geri Dönüşümlü

Geri Dönüşümsüz inhibisyon

Reaksiyon hızını etkileyen etkenler Sıcaklık pH Substrat konsantrasyonu İnhibitor varlığı Bazı iyonların varlığı ve konsantrasyonu Enzim konsantrasyonu Zaman Fiziksel etkenler

Allosterik enzimler: Regülatör bölge içerirler. Substrata karşı enzim aktivitesi grafiklendiğinde sigmoidal eğri gösterir. Çoğu zaman metabolizmada düzenleyici noktalarda görev görürler. Feed-back inhibisyonu ile kontrol edilebilirler. Bir metabolik yoldaki enzimin aynı metabolik yoldaki bir substrat tarafından inhibe edilmesidir.

Bazı enzimler inaktif öncüller halinde sentezlenir Bazı enzimler inaktif öncüller halinde sentezlenir. Bu inaktif öncüllere zimojen denir. Tripsin Tripsinojen olarak bulunur. Bazı enzimler sürekli aynı miktarda sentezlenirken (konstitutif enzimler) bazıları bir hücresel uyarı ile(indüklenen enzimler) sentezlenir.

Enzim aktivitesi tanımları Ünit aktivite bir mikromol substratı optimal şartlarda bir dakikada ürüne çeviren enzim miktarıdır. Spesifik aktivite, bir miligram protein başına enzim ünite sayısıdır.