Verilerin Elde Edilmesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Araştırma Evreni ve Örneklem
Advertisements

İstatistik Tahmin ve Güven aralıkları
Çalışmada kullanılacak örneklemin seçimi
Bölüm 6 Nicel Veri Toplama
HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIKTA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Araştırmanın Evreni ve Örnekleme
Pazarlama AraştIrmasI
İstatistikte Temel Kavramlar
KESİTSEL ARAŞTIRMALAR
İlişkisel Veri Analizi
Evren Örneklem.
ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ.
Örnekleme Dağılımları
PAZARLAMA BİLGİ YÖNETİMİ
HİZMET PAZARLAMASI Yrd.Doç.Dr. Alparslan Özmen
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
Tarama araştırmaları (TA)
İSTATİKSEL KAVRAMLAR İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ| e-FEK.
Örneklem Dağılışları.
Örneklem.
Araştırma Yöntemleri Örnekleme.
ÖĞRENME AMAÇLARI Örneklem tasarımının terminolojisine aşina olmak Tesadüfi ve tesadüfi olmayan örnekleme yöntemleri arasındaki farkı anlamak Tesadüfi.
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
Sayısal Tanımlayıcı Teknikler
Evren Örneklem Hazırlayan Doç. Dr. Mustafa Akdağ.
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
İstatistik Bilimine Giriş
ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ| e-FEK.
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
Uygulama 3.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
Örnekleme.
Bölüm 04 Veri Toplama ve Örnekleme
Örnekleme Prof Dr Halim Kazan.
(Sosyolojik Düşünme: Yöntem ve Teknikleri)
Ahmet ÖZSOY Gökhan ÇAKMAK
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim CEBECİ B.
Araştırma evreni ve Örnekleme
Uygulamalı Örneklem Seçimi BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ Neden?.
Pazarlama Araştırmalarına Giriş ve Araştırma Süreci
EVREN VE ÖRNEKLEM Örnek Olay: Bir Sınıf Öğretmenliği öğrencisi olan Serkan, internetin Sakarya Üniversitesindeki öğrencilerin akademik başarısındaki yerini.
VERİ TOPLAMA ARAÇLARI ANKET FORMU DÜZENLENMESİ.  Anket: Bilgi toplamak için biçimlendirilmiş veri formları…  Bilginin doğruluğu soruların niteliğine.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Örnekleme Yöntemleri
ARAŞTIRMA TÜRLERİ Temel Araştırmalar: Olaylar arasındaki ilişkileri keşfetmek ve teori geliştirmek amacıyla yapılan çalışmalardır. Bunlar daha çok bilim.
Örnekleme Yöntemleri.
Uygun örneklem SayISI hesaplama Power (güç) analİzİ
PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI
Gözlem Gözlemin bilimde üçlü bir rolü vardır. a) Bilimin kalkış noktasıdır. Olgular arasındaki ilişkilerin kurulmasına yarayan ilk bilgilerin kaynağıdır.
İç Geçerlik Varılan bir nedensel ilişkide sonucun deney değişkenleri ile açıklanma düzeyi ile ilgilidir. Deneyde kontrol iç geçerliği arttırmak için yapılır.
İNCELENECEK İŞLEMLERİN SEÇİLMESİ VE ÖRNEKLEME
SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 4
Evren ve Örneklem.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 5.DERS
ISL314 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE BİLİMSEL YAZIM
Uygulamalı Örneklem Seçimi BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Araştırma Konularının Seçimi
PAZARLAMA BİLGİ YÖNETİMİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 5
Bilimsel Araştırmada Kullanılan Temel Kavramlar
Istatistik I Sinem Yalgın.
Sunum transkripti:

Verilerin Elde Edilmesi B Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim CEBECİ

VERİ TOPLAMA TÜRLERİ Gözlem Deney Araştırma Veri toplaması kolay, Kısmen güvenilir Deney Veri toplama süreci zor ve maliyetli, sonuçlar büyük ölçüde güvenilir. Araştırma Mülakat Daha az sayıda veriye ulaşılabilir. Yapılması zaman ve maliyet gerektiriyor. Katılım oranı yüksek, cevaplanmamış soru oranı düşük. Telefonla Görüşme Çok sayıda veriye ulaşılabilir. Cevapsız soru sayısı çok, zaman alıcı Anket En çok veriye ulaşılır. Güvenilirliği düşük, cevaplama oranı düşük ve katılım oranı mülakata göre daha az

ÖRNEKLEME NEDİR? Ana kütlenin tamamına ulaşma imkanı olmadığı durumlarda, istatistik analiz süreci için çeşitli yöntemlerle ana kütleyi temsil edecek örnek alınması işlemidir. Neden Örnekleme Maliyet (100 milyon TV kullanıcısına anket uygulamaya göre 1000 TV izleyicisine uygulamak daha ucuzdur) Zaman Kazanımı (Pratik) (e.g. Bütün araçlara çarpışma testi uygulamak). Örnekleme çerçevesi; bir araştırma evrenindeki bütün değerlerinin yazılı olduğu listedir. Bu liste örnekleme gerçekleştirilirken kullanılabilir.

ÖRNEKLEME PLANI Örnekleme planı bir ana kütleden örneklemin hangi koşullarda çekileceğini gösteren metot ve prosedürler bütünüdür. Aşağıdaki aşamaları içeri Örnekleme amacının belirlenmesi Araştırma evreninin belirlenmesi Değişkenlerin belirlenmesi Veri toplama yönteminin seçilmesi Örnekleme büyüklüğünün hesaplanması Uygun Örnekleme tekniğinin seçilmesi Saha araştırmasının organize edilmesi Verilerin sistematik bir şekilde kayıt altına alınması

OLASILIĞA DAYALI ÖRNEKLEME Basit Tesadüfi Örnekleme Araştırma evrenindeki her bir deneğin seçilme olasılığının eşit ve bağımsız olduğu örnekleme türüdür Her bir elemanın seçilme şansı vardır ve bu elemanın seçilmesi diğerinin seçilmesini etkilemez. Örnek: Sakarya Üniversitesi öğrencilerinden 200 kişi örnek seçilecekse, 60000 öğrencinin tamamının yazı olduğu listeden rastgele örnek numarası belirleyerek örnek çekilmesi (Torbadan top çekilmesi gibi)

OLASILIĞA DAYALI ÖRNEKLEME Tabakalı Örnekleme Bir değişkenin ana kütle içerisindeki temsil edilme oranının örneklem içerisinde de korunması isteniyorsa, bu durumda Tabakalı Örnekleme gerçekleştirilir. Tabakalı örneklemede araştırma evreninin tabakalara ayrıldığı varsayılır. Örnek: Yöneylem dersi alan öğrencilerden örneklen çekilecekse dersi alan 800 endüstri mühendisi ve 200 işletme bölümü öğrencisi olduğu durumda 100 kişilik örnekte 80 endüstri mühendisi ve 20 işletme öğrencisi olacak şekilde örneklem oluşturulması (800 den 80 ve 200 den 20 öğrenci rastgele seçilir)

OLASILIĞA DAYALI ÖRNEKLEME Küme Örnekleme Deneklerin değil de grupların tesadüfi olarak seçildiği örnekleme türüdür. Kullanım amacı coğrafi uzaklıktır. Örnek: Örneğin Sedaş Para Tahsilat Birimlerinde 20’şer kişi çalışıyorsa ve araştırma analizlerinde 200 Sedaş çalışanına ulaşılmak isteniyorsa, rastgele 10 tahsilat birimi seçmek yeterli olacaktır.

OLASILIĞA DAYALI ÖRNEKLEME Sistematik Örnekleme Örnekleme çerçevesindeki k. sıradaki deneklerin seçildiği örnekleme türüdür. Örnek: 5000 kişilik bir listeden 500 kişi örnekleyeceksek, 3 kişiden başlayarak 10 ar artırarak seçim yapabiliriz. (3, 13, 23, 33, . . . , 4993)

OLASILIĞA DAYALI OLMAYAN ÖRNEKLEME Kolayda Örnekleme Genelde anket yoluyla veri toplanırken tercih edilen bir örnekleme yöntemidir. Bu yöntemde en kolay bulunan denek, en ideal olanıdır yaklaşımıyla o anda ve o lokasyonda karşımıza çıkan kişilere anket uygulanması ile örneklem oluşturulur. Örnek: Sakarya’daki alışveriş alışkanlıkları için anket düzenlenecekse, sadece çark caddesinde o anda oradan geçen 200 kişiye anket yapılması (Sakarya’nın diğer yörelerindeki kişilerin eşit şansı yok)

OLASILIĞA DAYALI OLMAYAN ÖRNEKLEME Kasti Örnekleme Bu yöntemde deneklerin belirlenmesindeki temel ölçüt araştırmacının yargısıdır. Araştırmacı aradığı cevapları verebilecek denekleri seçme yolunu tercih edebilir. Örnek: Türkiye’deki futbol fanatizmi üzerine yapılacak bir çalışmada TTNET Arena Stadı (Şükrü Saracoğlu da olabilir) önünde anket formu dağıtılması, bu bölgedeki deneklerin fanatik olma olasılığının yüksek olması yargısına dayanan kasti örneklemedir.

OLASILIĞA DAYALI OLMAYAN ÖRNEKLEME Kota Örneklemesi Tabakalı örneklemenin olasılığa dayalı olmayan karşılığıdır. Kota örneklemesinde doğal bir tabaka yoktur. Tabakalar (sınıflar) araştırmacının oluşturduğu gruba ve yargıya dayalıdır. Örneğin yukarıdaki örnekteki fanatizm çalışmasına dönersek, araştırmacı 500 taraftara anket uygulamayı öngörüyorsa ve evreni yaş değişkenine göre 5 farklı gruba bölmüş ise her gruptan 100 er kişi seçerek örnek oluşturacaktır.

OLASILIĞA DAYALI OLMAYAN ÖRNEKLEME Kartopu Örneklemesi Bu tip örnekleme ana kütleye ulaşılmasının kısıtlı olduğu durumlarda kullanılır. Örnek: 50 yıl önce kurulmuş olan bir holdingin kuruluş yıllarındaki karşılaştığı engeller üzerine bir araştırma yapılıyorsa, başlangıçta 1-2 kişilik emekli grubuna ulaşılır. Bu ulaşılan grup sayesinde farklı kişilere de ulaşma imkânı sağlanmış olur. Böylece örneklemimiz bir kartopu misali büyümeye devam edecektir.

ÖRNEKLEME BOYUTU Örnekleme boyutu aşağıdaki durumlar dikkate alınarak belirlenir. Ana kütle boyutu Araştırma alanı (imalat, sosyal, biyoloji) Kabul görmüş değerler (Pazar testi için 300-500) Değişken sayısı Analiz yönteminin gereksinimleri Benzer çalışmalarda tercih edilen boyut Maliyet ve zaman kısıtı Deneklerin cevap verme oranı Alt Grup sayısı

ÖRNEKLEME HATALARI Tesadüfi Hata (Örnekleme Hatası) Örnekleme yönetiminin doğru seçilmemesinden veya tamsayım yapılmamasından kaynaklanan hatadır. Bu tip durumlarda örnek büyüklüğünün artırılması iyi sonuçlar vermektedir. Sistematik Hata (Örnekleyememe Hatası) Verilerin elde edilmesi ve kayıt altına alınması sırasındaki hatalar, yanlış anket formunun hazırlanması, cevaplanmamış anketler, seçme yanlılığı (yönlendirilmiş cevaplar) gibi özel durumlarda ortaya çıkan hata türüdür. Sistematik hatada örnek boyutunun yükseltilmesi, hataları azaltmaz

AMAN DİKKAT Anketler hazırlanırken sadece istenilen bilgilinin, mümkün olunan en sade ve kısa şekilde verilmesi esastır. Araştırmacı olarak daha fazla veri istemeniz beklenen bir durumdur, ama daha çoğunu beklerken daha azını alma riskini de göz önüne almalısınız. Sağlıklı bir araştırma yapıyorsanız, veri toplama yolu, örnekleme türü ve boyutu belirlerken maliyet ve zaman kısıtlarını temel belirleyici unsur olarak düşünmeyiniz. Örnekleme boyutu sadece araştırma evreni boyutu ile alakalı değildir. Bu yüzden ana kütle boyutuna bağlı hesaplama sonucu kesin değil, ancak sezgisel bir örneklem boyutu belirleme sürecinin başlangıcıdır. Örnekleme türünü doğru seçmek hayati önem taşır. Eğer yanlış bir yöntemle örneklem alınırsa, analizleriniz beklediğiniz sonuçları vermeyebilir. Bu durumda örnekleme yöntemini ve boyutunu sorgulamak en doğru tercihtir.