YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
ERGENLİK ÇAĞINDA BESLENME
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
ESKİŞEHİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU
Sağlikli beslenme ve zararli alişkanliklar
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
SPOR.
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
DEREKARABAG ORTAOKULU SUNULARI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL DÖNEMİNDE BESLENME
BESLENME REHBERİ 2.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIKLI BESLENME Adölesan Beslenmesi.
DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR
4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İLKOKUL VE ORTAOKULLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sağlıklı Beslenme.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE

Sağlığımızı Korumak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz? Temiz olmak. Sağlıklı beslenmek. Aşı yaptırmak. Düzenli spor yapmak. Sağlıklı ve düzenli uyumak. Kazalardan korunmak.

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN TEMEL KOŞUL YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDİR.

YETERSİZ VE DENGESİZ BESLENMEYE BAĞLI SAĞLIK SORUNLARI Büyüme ve gelişme geriliği Hastalıklar Kansızlık Kemik erimesi Diş çürükleri Zayıflık Şişmanlık

BESİNLERİN BİZE NE GİBİ YARARLARI VARDIR?

BESİNLER BİZE ENERJİ VERİR

HER HAREKETİMİZ İÇİN ENERJİYE İHTİYACIMIZ VARDIR

BESİNLER BÜYÜME VE GELİŞMEYİ SAĞLAR

BOYUMUZ HER YIL BİRAZ UZAR

BESİNLER BİZİ HASTALIKLARDAN KORUR

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; Süt ve Süt Ürünleri Et, Yumurta, Kurubaklagil Grubu Sebze Ve Meyve Grubu Ekmek Ve Tahıl Grubu Besinlerden Her Gün Vücudumuz İçin Gerekli Olan Miktarlarda Alınması durumuna Yeterli ve Dengeli Beslenme denir.

Besinlerle aldığımız vücudumuza yarar sağlayan maddelere “BESİN ÖĞESİ” denir. BESİN ÖGELERİ GÖREVLERİ Proteinler yapıcı-onarıcı Karbonhidratlar enerji verici Yağlar Vitaminler koruyucu düzenleyici Mineraller SU HAYATTIR

SEVGİLİ TRENİMİZ VE BESİNLERİMİZ Et, yumurta, kurubaklagil grubu Süt ve süt ürünleri grubu Sebze-meyve grubu Ekmek ve tahıl grubu

1. GRUP: ET-YUMURTA-KURUBAKLAGİL GRUBU (ET VE ET KADAR YARARLI BESİNLER) Et, tavuk, balık, hindi, yumurta Kuru fasulye, nohut, mercimek vb. Ceviz, fındık vb. gibi yağlı tohumlar Bu besinler Beyin gelişiminiz, Hastalıklara karşı dirençli olmanız Kansızlıktan korunmanız için gereklidir.

ET VE ET KADAR YARARLI BESİNLERDE; Protein Demir Çinko B grubu vitaminleri bulunur. Kurubaklagiller posa yönünden zengindir.

UNUTMAYALIM !... Et, yumurta ve kurubaklagil grubu yiyeceklerde Demir minerali bulunur. Bu yiyecekler yeteri kadar yenmediği zaman kansızlık olur.

KANSIZLIĞI OLAN ÇOCUK; Büyümesi etkilenir. Derslerini iyi dinleyemez, anlayamaz ve okul başarısı düşer. Hastalıklar sık görülür. Çabuk yorulur ve fiziksel aktivitesi düşer.

KANSIZLIĞI ÖNLEMEK İÇİN; DEMİR YÖNÜNDEN ZENGİN KAYNAKLARLA BESLENİLMELİDİR. Et Tavuk Balık Karaciğer Yumurta Kuru baklagiller Pekmez Koyu yeşil yapraklı sebzeler

YUMURTAMIZ Yumurtada kansızlığı önleyen demir, Bizi büyüten protein, Karanlıkta iyi görmemizi sağlayan A vitamini bulunur.

Et-yumurta-Kurubaklagil Grubundan Günlük Önerilen Miktar 2-3 köfte kadar et, tavuk, balık veya hindi + 1 adet yumurta Haftada 3-4 kez kurubaklagil

SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN Haftada en az iki kez balık yemeliyiz.

2. GRUP: SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ GRUBU (SÜT VE SÜTTEN YAPILAN YİYECEKLER) Süt, yoğurt, ayran, peynir, süt ve yoğurttan yapılan besinler . Bu besinler kalsiyum ve protein yönünden zengindir. Kemiklerimizin sağlıklı olması Diş gelişimimiz Kaslarımızın güçlü olması için gereklidir.

Süt ve süt ürünleri grubundan günlük önerilen miktar 2-3 su bardağı süt veya yoğurt + 2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir

GÜNEŞTEN YARARLANALIM! GÜZEL HAVALARDA VE UYGUN SAATLERDE GÜNEŞTEN YARARLANALIM! Süt , yoğurt, peynir gibi besinlerde bulunan kalsiyum, D vitamini yardımıyla kemikleri güçlendirir.

3. GRUP: SEBZE VE MEYVELER GRUBU Mevsimine uygun Bütün taze sebzeler (domates, havuç, salatalık, ıspanak, kereviz, dereotu gibi), Bütün taze meyveler (elma, portakal, çilek, üzüm, muz gibi) Taze sebze ve meyveler vitaminler, mineraller ve posa yönünden zengindir.

Sebze ve meyveler özellikle A ve C vitaminleri yönünden zengindir. C VİTAMİNİ Vücudu Grip, nezle gibi hastalıklara karşı korur. Diş eti hastalıklarından korur. A VİTAMİNİ Karanlıkta görmeyi sağlar Cildimizi güzelleştirir Büyümemizi sağlar

Sebze ve meyve grubundan günlük önerilen miktar Sabah, öğle, akşam ve ara öğünde değişik renk ve türde taze sebze meyve tüketerek 5’i tamamlayabilirsiniz

4. GRUP: EKMEK VE TAHIL GRUBU Tüm ekmek çeşitleri ve makarna, bulgur, irmik, pirinç, yufka vb Temel enerji kaynağıdır. B1 (tiamin) ve B3 (niasin) vitaminleri, karbonhidrat, mineral ve posa içerir.

Ekmek ve tahıl grubundan günlük önerilen miktar 4-6 orta dilim ekmek + 6-8 yemek kaşığı pilav -makarna veya 1 orta dilim börek 1 kase çorba

GÜNDE KAÇ ÖĞÜN YEMEK YEMELİYİZ ? GÜNDE 3 ANA ÖĞÜN (sabah, öğle, akşam) EN AZ 3 ARA ÖĞÜN (kuşluk, ikindi) YEMELİYİZ

ARA ÖĞÜNLERDE NE YEMELİYİZ ? Meyve Süt, Ayran Yoğurt Fındık, fıstık gibi kuruyemiş Taze sıkılmış meyve suları Sütlaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar Sandviç (peynir, domates, marul…) Küçük kek veya poğaça

“BÜTÜN GECE SÜREN AÇLIKTAN SONRA EN ÖNEMLİ ÖĞÜN SABAH KAHVALTISIDIR” Güne sağlıklı başlamak, Öğrenmek ve öğrendiklerimizi kolay hatırlamak Çabuk yorulmamak için kahvaltı yapmalıyız

KAHVALTIDA HANGİ BESİNLER TÜKETİLEBİLİR ? Süt, yumurta, peynir gibi protein yönünden zengin besinler Mevsimine uygun taze meyve ve sebzeler İçecek olarak süt , taze sıkılmış meyve suyu ve ıhlamur gibi bitki çayları . Evde bulunan pekmez, reçel veya bal Tercihen; Evde yapılan tarhana, yayla , mercimek çorbaları Mısır gevreği, yulaf ezmesi vb kahvaltılıklar ile mutlaka süt, sebze, meyve tüketilmelidir.

KAHVALTI ÖRNEKLERİ

ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) NEDİR? Vücutta yaşamsal olaylar ve fiziksel aktivite için kullanılan ENERJİ HARCAMASI AZ Gıdalardan alınan ENERJİ ALIMI FAZLA SONUÇ: FAZLA YAĞ BİRİKİMİ OBEZİTE

ŞİŞMANLIĞIN SEBEPLERİ NELERDİR? Öğün atlama Ev dışı beslenme Ayak üstü beslenme Fazla abur-cubur yeme Şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek besinlerin fazla tüketilmesi Ketçap, mayonez, kızartma, cips, salam, sosis, meşrubat, meyveli soda gibi yiyecek-içecekler

ŞİŞMANLIĞIN SEBEPLERİ NELERDİR? 1988 2008 Porsiyonların büyümesi Meyve ve sebze tüketiminin az olması Hareketsiz bir yaşam tarzı (tv, bilgisayar vs)

ŞİŞMANLIĞIN TEMELİ ÇOCUKLUKTA ATILMAKTA VE ŞİŞMAN OLAN HER 10 ÇOCUKTAN 6’SI ERİŞKİN YAŞAMDA DA ŞİŞMAN KALMAKTADIR.

ŞİŞMALIĞIN OLUMSUZ ETKİLERİ NELERDİR? Kalp-Damar Hastalıkları, Şeker Hastalığı, Yüksek Tansiyon Kanser gibi hastalıklar görülür. Şişmanlık; kişinin ruh sağlığını ve sosyal ilişkilerini de olumsuz etkilemektedir

OBEZİTEDEN KORUNMAK İÇİN: Boyumuza uygun vücut ağırlığında olmalıyız Bunun için; Yeterli-dengeli beslenmeliyiz Spor yapmalıyız. Hareketli bir yaşam sürmeliyiz.

DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTENİN ÖNEMİ Vücut ağırlığının dengede tutulmasını sağlar Kas ve kemik yapısını güçlendirir Çocuklarda büyüme ve gelişme hızlanır Kalp-damar hastalıkları riskini azaltır Yaşam süresini uzatır Mutluluk verir

GÜNLÜK YAŞAMDA OLABİLDİĞİNCE HAREKETLİ OLALIM !... (EN AZ 1 SAAT) Sevdiğiniz bir sporu yapın Hareketli oyunlar (bisiklete binme, dans vb) oynayın Asansör yerine merdiven kullanın Beden derslerini kaçırmayın Yürünecek mesafeleri yürüyün TV ve bilgisayarda fazla zaman geçirmeyin Anne-babanıza ev ve bahçe işlerinde yardım edin

SAĞLIKLI BESLENME VE OBEZİTEDEN KORUNMADA TEMEL KURALLAR Uygun vücut ağırlığını koruyun Öğün atlamayın Sabah kahvaltısı yapın Her besin grubundan yeterli tüketin Günlük 2 su bardağı süt için Günlük 5 porsiyon sebze-meyve tüketin Çiğ sebze ve meyveleri bol su ile yıkayın Açıkta satılan gıdaları yemeyin

SAĞLIKLI BESLENME VE OBEZİTEDEN KORUNMADA TEMEL KURALLAR Günde 8-10 su bardağı su tüketin Doğal ve taze besinleri tüketin Aşırı yağlı besinler tüketmeyin Abur-cuburlardan uzak durun Sofrada tuz kullanmayın Yemekleri yavaş yiyin, fazla çiğneyin Televizyon karşısında yemek yemeyin Hareketli bir yaşam tarzı seçin

OKULDAKİ GÜNÜMÜZE SIRABAŞI EGZERSİZLERİ YAPARAK BAŞLAYALIM