ANAFİLAKSİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hipoglisemi Dr. E. Nazlı Gönç.
Advertisements

HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
Bronşiyal astma Tanım Etiyoloji Patogenez Morfoloji.
Öğr. Gör. Sinan YENAL DEÜ-SHMYO
ASTIM Kronik hava yolu inflamasyonu
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM.
TRANSFÜZYON GÜVENLİĞİ
ALERJİK ACİLLER Olgularla
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
ALERJİK ACİLLER Olgularla
Hayvan ısırmaları neden önemlidir?
Cerrahide yandaş hastalıklar
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM -10-.
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
KAN TRANSFÜZYONLARI VE KOMPLİKASYONLARI
ANAFLAKSİ VE AKUT ALLERJİK REAKSİYONLAR
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
Allerji ve Allerjik Nezle: Hastalık Belirtileri ve Tanısı
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AKUT KONVÜLZİYONA YAKLAŞIM
İLAÇLARIN TOKSİK ETKİLERİ
AKUT ATAK TEDAVİSİ Prof. Dr. Ayten P. Uyan İzzet Baysal Tıp Fakültesi
ŞOK DOLAŞIM SİSTEMİ, KANIN TÜM HÜCRE VE DOKULARA ULAŞMASINI SAĞLAR. BU SİSTEM SAYESİNDE HER HÜCREYE OKSİJEN VE BESİN MADDESİ TAŞINIR VE HÜCRELERDEN METABOLİK.
10-HAYVAN ISIRMA VE SOKMASINDA İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II
BÖLÜM 11 İmmün Sistem Hastalıkları
İLAÇ UYGULAMASIYLA İLGİLİ TEMEL KURALLAR
Kolon kanserinde hemşirelik bakımı
BESİN ALLERJİSİ Dr. İlhan Asya TANJU.
A. Zafer ÇALIŞKANER Doç. Tbp. Alb. Allerjik Hastalıklar B.D.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Hayvan Isırıkları Ve Sokmalarında İlkyardım Uygulama
FALLOT TETRALOJİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI Araş.Gör.Sümeyra Topal
A. Zafer ÇALIŞKANER Doç. Tbp. Alb. Allerjik Hastalıklar B.D.
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
1.Ulusal Çocuk Acil ve Ambulatuar Pediatri Kongresi 2010-Kuşadası Çocuklarda Nörolojik Belirtilerden Tanıya Gidiş KAS GÜÇSÜZLÜĞÜ Prof.Dr.Burak Tatlı İ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
KONVULZİYON GEÇİREN HASTAYA MÜDAHALE Hemş. Rukiye AKDENİZ Hemş
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
HASTANE ENFEKSİYONLARI
Kedi- Köpek Gibi Hayvan Isırmalarında İlk Yardım.
Yrd.Doç.Dr.Ali Bestami Kepekçi
DOÇ. DR. AHMET AKÇAY Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Çocuk Allerji Uzmanı-GAZİANTEP KİMLERDEN ALLERJİ TESTİ İSTENİR?
ALLERJİK RİNİT VE ÜRTİKER TEDAVİSİNE PEDİATRİK YAKLAŞIM
Bilinç Bozuklukları Bölüm 8.
Astımda özel durumlar fatih türkmensoy. astım ve gebelik 1/3, 1/3, 1/3 İlaç alamalıyım ? Bebeğe bir zararı olur mu ?
BRADİDİSRİTMİLER Dr. M. Murat Özgenç.
ANAFİLAKSİ, BEKLENMEDİK BİR FENOMEN * * Kaynak: Downing, J.C., Animal Health, Anaphylaxis, An Unpredictable Phenomenon, 1996 An Unpredictable Phenomenon,
İV. DESTEK TEDAVi KULLANIMI: “ Pratik ipuçları ile” Hemşire pratiği: YATAKBAŞI İV. DESTEK TEDAVi KULLANIMI: Vazoaktif ilaçlar “ Pratik ipuçları ile” Prof.
HAYVAN ISIRMALARINDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
Viral Ansefalitler.
Yeni Doğan Enfeksiyonları
Difteri (Kuşpalazı) Çocukluk dönemi enfeksiyonlarından birisidir. Etkenin yerleştiği bölgede psödomembran (yalancı zar) ve salgıladığı toksin ile oluşan.
VAKA SUNUMU ARŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ-KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
ZEHİRLENMELER Sağlık Sunumları:
Herediter Anjioödem Dr. Mehmet KILIÇ.
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
ALLERJİK HASTALIKLARA GENEL BAKIŞ
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
BOĞMACA (Pertusis) NEDİR ?. Her ülkede ve her mevsimde görülen bakteri enfeksiyonudur. Çocukluk dönemi hastalığıdır. Hastalık geçirildikten sonra oluşan.
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Ersan GÜRSOY KTÜ Tıp Fakültesi
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
AMELİYAT ÖNCESİ- SONRASI HEMŞİRELİK BAKIMI HAZIRLAYAN :YUNUS EMRE GÖKCAN.
ANAFİLAKSİ, BEKLENMEDİK BİR FENOMEN *
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Sunum transkripti:

ANAFİLAKSİ

Akut ve yaşam için tehlike yaratan bir reaksiyondur. Anafilaksi ani oluşan, klinik tablosu çok ağır olabilen istenmeyen bir hipersensitivite reaksiyonudur. (Karaman ve ark. 2006; Doğru ve Bostancı 2011; Göktuğ 2012)

Anafilaktoid veya psödoallerjik reaksiyon Anafilaksi Mast hücre ve bazofillerden IgE Mediyatörlerin salınması Mast hücre ve bazofillerden IgE Mediyatörlerin salınması Anafilaktoid veya psödoallerjik reaksiyon Gerçek Anafilaksi (Karaman ve ark. 2006, Göktuğ 2012)

Epidemiyolojisi Kesin olarak bilinmemekle Amerika Birleşik Devletleri'nde yılda 1,500-2,000 kişinin anafilaksiden öldüğü bildirilmiştir. Meslek, ırk, mevsim ve genetik anafilaksi için risk faktörü değildir. (Karaman ve ark. 2006)

Atopisi olan çocuklar ve adelosanlarda anafilaksi sıklığı Önceki reaksiyonun ciddiyeti, takip eden reaksiyonun ciddiyetini belirlemez. Anafilaksi geçirenlerde rekkürens için risk yüksektir.

Etyoloji Her madde anafilaksi yapabilir. Antijen uyarısından sonra IgE oluşur. Aynı antijenle temas etme durumunda sistemik reaksiyon ortaya çıkar.

Besinler (1*) Anafilaksiye en sık yol açan neden Deniz ürünleri, fıstıklar, bazı sebzeler, yumurta,kereviz,küflenmiş sütlüler

- katkı maddeleri (baharat, renklendirici), Ayrıca besinlerdeki - katkı maddeleri (baharat, renklendirici), - birlikte bulunan maddeler (ev tozu) - parazitler (Anisakis simplex) de anafilaksiye neden olurlar. (Doğru ve Bostancı 2011)

Penisilin alerjisi olanlar %4-10 sefalosporinlere karşı da risk taşır. İlaçlar (2*) Penisilin, penisiline çapraz veren ilaçlar, NSAİD, antibiyotikler (betalaktam) sefalosporinler, kemoterapide kullanılan ilaçlar, gevşeticiler vb. Penisilin alerjisi olanlar %4-10 sefalosporinlere karşı da risk taşır.  (Koçak 2008; Doğru ve Bostancı 2011; )

Sık olarak MMR, influenza, difteri, boğmaca, tetanoz ve kuduz. Aşılarda anafilaksi bir milyonda aşılamada 1.5 kez Sık olarak MMR, influenza, difteri, boğmaca, tetanoz ve kuduz.

Arılar (*), bazı karıncalar, akrep çocukların % 1’inde görülür Böcek Isırmaları (3*) Arılar (*), bazı karıncalar, akrep çocukların % 1’inde görülür (Koçak 2008; Doğru ve Bostancı 2011; )

Biyolojik maddeler Kan ürünleri, insülin, alergenler vb. Besinlere eklenen koruyucu ve diğer maddeler Metabisülfit, monosodium glutamat, aspartam, boyalar

Lateks Sağlık çalışanları (*) Spina bifidalı çocuklar Sık opere olanlar Ürogenital anomalisi olan anomaliler Kateter kullanan çocuklar Riskli grup (Doğru ve Bostancı 2011 )

Lateks alerjili hastaların bir kısmı muz, kavun, avakadoya IgE epitoplarının çapraz reaksiyonuna bağlı olarak alerjik olabilir. (Koçak 2008)

Egzersiz Okul ve adolesan dönemindeki çocuklarda görülür. Ağır egzersiz sonrası anafilaksi gelişebilir. Egzersiz öncesinde besin alımı önemlidir.

Psidoalerjik maddeler Opiatlar,iyotlu radyokontrast maddeler İdiyopatik (Nedeni bilinmeyen)

Astımlı ve alerjik hastalarda tekrarlayan anafilaksi epizotları görülebilir. Ameliyat sırasında görülen anafilaksi; Anestetik maddeler, gevşeticiler, diğer ilaçlar, kan ürünlerine bağlı olabilir.

Risk Faktörleri Astım öyküsü Daha önce anafilaksi geçirmiş olması Son anafilaksi epizodunun şiddeti Allerjen çeşidi,alım yolu, miktarı Yaş Atopi öyküsü

Anafilaksinin Sınıflandırılması A N F İ L K S IgE (besinler, lateks vs). İmmunolojik Non-IgE (Kanürünleri,dextran vs. İdiopatik Fiziksel (Egzersiz, soğuk vs.) Non- İmmunolojik Diğer (Opiyatlar vs..)

Patogenez HİSTAMİN Semptomlar Antijen IgE Antijen –antikor reaksiyonu Salınan mediatörlerin etkisiyle vücutta doku reseptörleri üzerine etkisi ile Semptomlar

Anafilaksiden sorunu bir madde bulunamadığında; bazı maddelerin mast hücreleri ya da bazofillerden direk etki ile ya da kompleman aktivasyonu yolu ile mediatör salınımına neden olduğu düşünülmektedir.

Klinik Bulgular CİDDİ Ani olarak gelişir. Semptomlar Madde vücuda girmesinden ne kadar erken gelişirse Anafilaktik reaksiyon CİDDİ

Ağız çevresinde uyuşma (ilk belirti) Sıcaklık basması Yutma güçlüğü Boğazda ve gögüste tıkanma hissi

Halsizlik Aşırı terleme Kaşıntı Ürtiker Anjioödem Hışıltı Abdominal kramplar

Bilinç kaybı Hipotansiyon Kalpte ritim bozuklukları Ölüm

Bulgular (Sistemlere Göre) Çocuklarda (%) Cilt bulguları 94 Solunum sistemi bulguları 88 Dolaşım sistemi bulguları 21 Sindirim sistemi bulguları 22

Bazı hastalarda ilk düzelmeden 1-8 saat sonra bulgular tekrar görülebilir.

Tanı Tipik klinik bulguların varlığı tanı koydurucudur. Vazovagal reaksiyonlar (Vagus siniri ile ilişkili) anafilaksi ile karıştırılabilir ancak kaşıntı,ürtiker, anjiyoödem, taşikardi ve bronkospazm olmaz.

Anjioödem laringeal ödem yapabilir, ancak anjioödem kaşıntısızdır Anjioödem laringeal ödem yapabilir, ancak anjioödem kaşıntısızdır. Ve saatler içinde gelişir. Plazma veya serumda triptaz konst. Yüksek bulunması anafilaktik tanısında yararlı olabilir. İlk dakikalarda plazma histamin düzeyi yüksektir.

Tedavi ve Hemşirelik Bakımı Genel durum değerlendirilir. Hava yolu değerlendirilir (tıkanıklık, hava yolu güvenliği) Bilinç durumunu hızla değerlendir. Vital bulguları değerlendir

Tedavi ve Hemşirelik Bakımı Antijenik etken ortadan kaldırılır. 1:1000 adrenalin (İLK İLAÇ) 0.01 ml/kg (max=0.3ml/kg) IM (15 dk tekrar) Anafilaksi enjeksiyon ya da ısırık bu dozun yarısı 2 ml SF SC Ekstremiteye turnike takmak da yararlı olur (her 5 dkka da bir en az 3 dkka çözülmeli, max.30 dk. uygulanabilir.

Çocuklarda ilk 1 saatte 30 ml/kg’a kadar sıvı verilmelidir. IV damar yolu açılır, serum fizyolojik veya %5 dextrozla sıvı perfüzyonuna başlanır. Çocuklarda ilk 1 saatte 30 ml/kg’a kadar sıvı verilmelidir. Oksijen (%100 4-6 lt/dk) Hasta monitorize edilerek yaşam bulguları 5 dkka bir alınır

Alt solunum yolu obstükrisyonu varsa nebülize salbütamol ve IV aminofilin verilebilir. Hipotansiyon devam ederse Norepinefrin ya da dopamin

H1 antagonistlerin IM veya IV Hipotansiyon ve ürtiker Ciddi reaksiyonlar gösteren hastalarda bulgular tekrar ortaya çıkabileceğinden hasta 12 saat gözlemde kalmalıdır.

Korunma Her hastadan dikkatli bir öykü alınmalıdır. İlaç alerjisi olup olmadığı sorgulanmalıdır. İlaçların ağızdan verilmesi tercih edilmeli eğer parenteral ilaç uygulanacaksa enjeksiyondan sonra 20-30 dk gözlem altında tutulmalıdır.

Anafilaksinin risk faktörlerinin bilinmesi anafilaksiden korunmada önemlidir. Anafilaksili hastalarda bilinen yada şüpheli tetikleyicilerden kaçınma hakkında eğitim verilmelidir. Latekse alerjisi olanlarda lateksiz ürünler kullanılmamalıdır.

Yumurta allerjisi olan hastalarda aşı uygulamalarında dikkat edilmelidir. Bütün aşılar yapılırken anafilaksi tedavisi için gerekli ilaçlar ve gereçler bulundurulmalıdır.

Egzersiz sonrası anafilaksi tanımlanan bireylerde gıda alerjisi de araştırılmalı ve saptanırsa bu gıda alımından sonra en az 12 saat egzersiz yasaklanmalıdır.

Daha öncen anafilaktik tepki geçirmiş hastalarda her olasılığa karşı hazırlıklı olabilmek için yanlarında hastalığı hakkında bilgi veren bir kimlik ve oto-enjektör halinde epinefrin (Epipen veya Epipen Jr) taşımalıdırlar.

Aile eğitimi Aileler lateks, böcek sokmaları, ilaçlar ve yiyecekler gibi sorumlu ilaç ve alerjenler konusunda eğitim verilmeli Korunmanın /önlemenin anafilaksi riski olan kişiler için önemli olduğunu hatırlatılmalı.

TEŞEKKÜRLER