SOSYOLOJİ NEDİR?.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilim nedir? Evren ve toplumsal yaşam konusundaki sistemli bilgi bütünüdür Her sistematik bilgi bütünü bilimi mi oluşturur? Bilim, bilimsel yöntemle toplanmış.
Advertisements

D – 3 KURAM VE ARAŞTIRMA Neumann, 2000 Chapter 3, 4.
Sosyoloji Nedir? Sosyoloji, “insanın toplumsal yaşamının, insan grupları ile toplumlarının bilimsel incelemesidir”. (Giddens, 2008:38), modern toplumlarda.
PARÇADA ANLAM.
Karşılaştırmalı Siyasette Araştırma Gelenekleri ve Kuram
Kültür üreten bir varlıktır.
Uzaktan Eğitim Kuramları
SPORUN TOPLUMSAL BOYUTU
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
Psikoloji.
Eğitimin Sosyolojik Temelleri
Bili ş sel Geli ş im ve Dil Geli ş imi.  Giri ş  Büyüme ve Geli ş im  Geli ş im Dönemleri ve Geli ş imin Temel İ lkeleri  Geli ş im Alanları  Erken.
E Ğİ T İ MDE PROGRAM DE Ğ ERLEND İ RME Belgin TOPAL, E ğ timci Hakan AKSOY, E ğ itim Yöneticisi.
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
T.C. MERSİN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FELSEFE ÖĞRETMENLİĞİ TOPLUM VE SOSYOLOJİ (ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ DERSİ) DERS SORUMLUSU: YRD. DOÇ. DR.
Sosyoloji Nedir?.
Sömürgecilik.
S İ YASET, DEVLET VE TEROR İ ZM. S İ YASET SOSYOLOJ İ S İ NDE TEMEL KAVRAMLAR Siyaset - yönetsel eylemlerin kapsam ve içeri ğ ini etkilemede güç kullanımının.
ŞEHİRLER VE KENTSEL ALANLAR
SOSYOLOJİDE KURAMSAL DÜŞÜNME
KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA
TABAKALAŞMA VE SINIF.
ÖRGÜTLER VE AĞLAR.
MEDYA.
Giri ş imcilik Fikrinin Geli ş mesi. Giri ş imcilik zorlu ve dikenli bir yol. Mutlak ba ş arı için; çok iyi bir planlamacı, detaycı bir ara ş tırmacı,
Klasik Sosyoloji Tarihi
Sosyolojide Temel Yaklaşımlar
YENİ SOSYOLOJİ KURAMLARI
Klasik Sosyoloji Tarihi
Marksizm.
ÖRGÜT SOSYOLOJİSİ 2. DERS
KARŞILAŞTIRMALI EĞİTİM
Sosyoloji Tarihine Kısa Bir Bakış
SOSYOLOJİK DÜŞÜNCENİN GELİŞİMİ VE SOSYOLOJİ TEORİLERİ
TRAVNİK ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ PROF. DR. KUSTURA MENSUR Mr. Mezen Dervisevic TRAVNİK ÜNİVERSİTESİ.
Siyaset Sosyolojisi.
SOSYOLOJİK TEORİLER VE TANIMLARI
AUGUSTE COMTE.
Sosyalizm Karl marx.
Doç. Dr. Melike KAPLAN Sağlık ve Kültür.
Pozitivizm A. Comte.
İDEOLOJİ’DE YENİ TARTIŞMALAR
Doç.Dr.Gülbiye Yenimahalleli Yaşar
Henry Ford dindar bir adam
DERS İÇERİĞİNİN TANITILMASI
MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı Fizik hayatımızın her alanında kullanılır. Beslenmek, hareket,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kent Sosyolojisi Kuramları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖĞRENME STİLLERİ.
İŞ ve Meslek Sosyolojisi
SOSYOLOJİYE GİRİŞ SOS Hafta Sosyoloji Nedir? Sosyolojik Bakış Açısı, Tarihçe, Kuramsal Yaklaşımlar, İlk Kuramcılar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sosyoloji Tarihi-A- Klasik Sosyoloji Tarihi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1/17 BİLİM TARİHİ VE FELSEFESİ Musa çankaya. 2/17 Bilim; doğruyu ve bilgiyi araştırma, bilgi edinme ve bilgiyi düzenleme süreci, evreni anlama ve tanımlama.
TOPLUMSAL BİR BİLİM OLARAK SOSYOLOJİ
Sosyolojik Yaklaşımlar Temelinde Aile Kuramları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
3. HAFTA İLK KURAMCILAR.
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
İş ve Meslek Sosyolojisi
İş ve Meslek Sosyolojisi
Sunum transkripti:

SOSYOLOJİ NEDİR?

SOSYOLOJİ NEDİR? İnsanın toplum yaşamının, insan grupları ile toplumlarının bilimsel incelenmesi Kapsam, bireyler arasında geçen karşılaşmalardan küresel toplumsal süreçlere kadar geniş Kendi yaşamlarımızın bildik özelliklerinin ötesine geçme zorunluluğu Doğal, kaçınılmaz gördüklerimizden, verili olduğunu sandıklarımızdan uzaklaşma.

SOSYOLOJİK İMGELEM Bir fincan kahve içmenin anlamları: İçmenin törensel yönünün kahvenin kendisini tüketmekten daha önemli olduğu sembolik değer Sosyal olarak kabul edilmiş uyarıcı içecek Uluslararası ticaretteki en değerli mal 1800lerin sömürgeci yayılma dönemine uzanan köken “markalaşmış” ve “siyasallaşmış” tüketim maddesi

SOSYOLOJİK DÜŞÜNCENİN GELİŞİMİ Olgular, şeylerin oluşunu ve bazen de nasıl meydana geldiğini gösterir. Teoriler, olguların neden meydana geldiğini göstermede gereklidir. Teoriler çeşitli görgül durumları açıklamada kullanılabilecek yapılaşmış kuramsal yorumları kapsar. Teori ile pratiği tamamen birbirinden ayırmak mümkün değildir.

İLK KURAMCILAR Auguste Comte (1798-1857) Fransız devrimi sonrasının çalkantılı döneminde “sosyoloji” terimini ortaya atmıştır. Yasaların açıklayabildiği toplum bilimine inanmıştır. Pozitivizm, bilimin yalnızca doğrudan deney yoluyla bilinebilen, gözlenebilir büyüklüklerle ilgilenmesi gerektiğini ileri sürer. Sosyolojiyi bütün bilimlerin en karmaşığı, gelişim çizgisinin en sonu olarak görür.

İLK KURAMCILAR Emile Durkheim (1858-1917) “Toplumsal olguları şeyler olarak incele!” Toplumsal olgular, bireylere dışsal olan ve kendi gerçekliklerine sahip olan davranış, düşünce biçimleridir. Kilit kavramı, mekanik ve organik dayanışma arasında ayrım yapan işbölümüdür. Hızlı değişim geleneksel yaşamı altüst eder; amaçsızlık ve umutsuzluk duygusu olan anomi ile sonuçlanır. İntihar tipolojisi çözümlemesi ile ün kazanmıştır.

İLK KURAMCILAR Karl Marx (1818-1883) Yazılarının merkezinde kapitalizm ve sınıf mücadelesi yer alır: kapitalistler ve proletarya Tarihin Materyalist Yorumu - Ekonomik etkiler toplumsal değişimi yönlendirir. Toplumsal düzen evrelerin sıralaması: ilkel feodal kapitalist komünist Son evre kaçınılmaz olarak işçilerin devrimi ile kazanılır.

İLK KURAMCILAR Max Weber (1864-1920) Ekonomik etkileri önemli kabul eder, ancak düşünce ve değerlere de odaklanır. Eyleme vurgu yapar, yapılara değil! Protestan Etik kapitalizmin ortaya çıkışına neden olmuştur. İdeal tip nosyonunu türetmiştir. Rasyonelleştirme sürecinin ilerlemesini (bilim ve bürokrasi ile) “büyünün bozulması” olarak ifade etmiştir.

MODERN KURAMSAL YAKLAŞIMLAR Sembolik Etkileşimcilik: Küçük çaplı etkileşimlerde bireyler arasındaki sembollerin değiş tokuşu İşlevselcilik: Topluma bir bütün olarak yoğunlaşır. Merton, fonksiyonları, açık ve örtülü olarak ayırır. Çatışma Kuramları: Sınıf ve eşitsizlik konularına odaklanır. Marx’ın etkisi görülür. Düşünmeyi kolaylaştırmanın farklı analiz seviyeleri: mikro sosyoloji ve makro sosyoloji

NİÇİN SOSYOLOJİ? Farklı bakış açılarının değerini bilme imkanı verir. Politik girişimleri değerlendirmede pratik destek sunar. Bireysel aydınlanmayı sağlar ve kendimize ait yaşamlarımızı kontrol etmemize yardım eder. Tasarım, sosyal hizmet, yönetim ve gazetecilik gibi uygulamalı bir meslek sunar.