Matematik Bilimlerin Kraliçesidir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yard.Doç.Dr. Mehmet ERKAN
Advertisements

PARANIN ZAMAN DEĞERİ Dr.Mehmet Maşuk FİDAN.
FAİZ HESAPLARI ÖMER ASKERDEN PİRİ MEHMET PAŞA ORTAOKULU
Faiz Problemleri.
6.BORÇLARIM. Borç ya da Kredi Bir harcama yapmak için para ödünç almaya borç ya da kredi deriz. Ödünç alınan parayı, vadesi gelince aldığınız yere ödersiniz.
Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarınca Düzenlenecek Mali Tablolar Hangileridir? 1 – Mizan 2- Bilanço 3- Gelir Tablosu.
Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri - 2
Prof. Dr. Halil İbrahim Karakaş
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Prof. Dr. Halil İbrahim Karakaş
Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri - 3
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ PARANIN ZAMAN DEĞERLERİNİN TEMEL ÖLÇÜTLERİ FAİZ Fon sunumu ile fon kullanımını eşitleyen bir fiyattır. RİSK Gerçekleşen.
FAİZ PROBLEMLERİ FAİZ YÜZDESİ FAİZ FAİZ YÜZDESİ ANA PARA ANA PARA
ÜNİTE 4 PARANIN ZAMAN DEĞERİ
© Copyright by Deitel & Associates, Inc. and Pearson Education Inc. All Rights Reserved. 1 Faiz Hesaplama Uygulaması Amaçlar Bu derste öğrenilecekler:
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
BİLİNÇLİ TÜKETİM ARİTMETİĞİ
MONOGRAFİ 11 Getiri A.Ş .’nin Kasım 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. 1.
LOGARİTMA.
Fatih TAŞ Matematik Öğretmeni HİSTOGRAM.
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
İlişki kurulan alanların veri türleri aynı olmak zorundadır yoksa ifade de tür uyuşmazlığı hata mesajı çıkar. Sorguyu tasarım görünümünde açıp Ortalama:([sınav1]+[sınav2]+[sınav3])/3.
Paranın Zaman Değeri ve Faiz Hesapları
TBF Genel Matematik I DERS – 11: Belirsiz İntegral
BÖLÜM 4 Gelirlerin Vergilendirilmesinde Esas Alınan Tarife Gelir vergisine tabi olan gelirlerin 2007 yılı için esas alınan gelir miktarları.
Çalışma Soruları.
Yrd. Doç. Dr. Aynur AKPINAR
Bölüm 4 Paranın Zaman Değeri
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
MALİ VE TİCARİ BORÇLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
PARANIN ZAMAN DEĞERİ Zaman tercihinden dolayı paranın zaman değeri her zaman söz konusudur. Parayı şimdi yada gelecekte almanın tercihi hangisi daha avantajlı.
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetlerin Değerlemesi
Merkezi Eğilim Ölçüleri (Ortalamalar)
Bu hesap grubunda, kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir.
FAİZ PROBLEMLERİ Faiz: Bir paranın, belirli bir süre bir bankada kalıp bir miktar değerlenmesidir. * Faiz problemleri aslında bir çeşit yüzde problemidir.
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
Elektronik Tablo Programı Formüller ve Fonksiyonlar
FAİZ HESAPLAMALARI.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Konu : Yüzdeler-Faiz Problemleri
Soru: veresiyeli mal alışlarında hangi fatura kullanılır?
BÖLÜM 5 Paranın Zaman Değeri. BÖLÜM 5 Paranın Zaman Değeri.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Mühendislik Ekonomisi
PARANIN ZAMAN DEĞERİ. 2 PARANIN ZAMAN DEĞERİ KAVRAMI Paranın zaman içerisinde aşınma oranı olarak ifade ettiğimiz kavram, paranın zaman değeri olarak.
VARLIKLARIN İZLENMESİ Dönem Ayırıcı Hesaplar Diğer Dönen Varlıklar
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
İŞLETME DEFTERİ NAZAN PAT
Paranın Zaman Değeri.
YÜZDELER.
3. Sınıf Matematik testlerİ Turhan kurmaç ...Egitimhane.com...
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SİSTEMİ
Mühendislik Ekonomisi
NAKİT SERMAYE ARTIRIMINDA İNDİRİM
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
BÖLÜM 5 Paranın Zaman Değeri. BÖLÜM 5 Paranın Zaman Değeri.
STANDART SAPMA.
Aktif Nitelikli Dönem Ayırıcı Hesaplar
İÇİNDEKİLER KISIM-I Faaliyet Raporu, Finansal Tablolar, Amortismanlar, Vergiler, Nakit Akımları Finansal Tablolar ve Yıllık Raporlar Amortismanlar Firmalarda.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Faiz Oranları Hakkında
4. HAFTA.
Çalışma Soruları.
Çalışma Soruları.
Bilgi Yönetimi ve Matematik Hafta 5
MATEMATİK DERSİ PARALARIMIZ
Katılım Bankalarında Muhasebe Organizasyonu ve Muhasebe Uygulamaları
Finansal Yönetim 2.Bölüm Paranın Zaman Değeri
Sunum transkripti:

Matematik Bilimlerin Kraliçesidir. LOGARİTMA Logaritmik Hesabın Bir Uygulaması – Bileşik Faiz : Bileşik faiz de yatırılan P miktarındaki paranın i yıllık faizle birikimli olarak n yıl sonunda aldığı A değeri hesaplanır. Birinci yıl, yıl sonunda kazanılan faiz (Pi) olduğundan paranın değeri, P + Pi = P(1+i) (1) olur. İkinci yılın sonunda P (1 + i) miktarındaki paraya i faizi ödeneceğinden, paranın toplam P (1 + i) + P (1+ i) i = P (1+ i)2 (2) olur. Aynı şekilde düşünerek paranın n. yıl sonunda aldığı değer hesaplanırsa, formülü elde edilir. A= P (1+i)n (3) Matematik Bilimlerin Kraliçesidir.

Matematik Bilimlerin Kraliçesidir. Bazı hallerde bileşik faiz 6 aylık, 3 aylık veya aylık periyotlar üzerinden ödenir. Bu takdirde bir yıl içindeki periyot sayısı s ile gösterilmek üzere, paranın n yıl sonraki değerinin, (4) formülü ile hesaplanacağı kolaylıkla gösterilebilir. Örnek 1: %6 yıllık bileşik faiz ile bankaya yatırılan 500 TL nin 8. yıl sonunda alacağı değerin hesaplanmasını bulunuz. (2) Formülünde P= 500, i= 0,06 ve n= 8 konursa, A= 500(1+0,06)8 (5) bulunur. Burada A’nın değerini hesaplamak için iki tarafın logaritması alınırsa, Matematik Bilimlerin Kraliçesidir.

Matematik Bilimlerin Kraliçesidir. log A= 500+8 log (11,06 = 2,6990+8. (0,0253) = 2,6990+ 0,2024 = 2,9014 ve tablodan 0,9014 ün antilogaritması aranırsa A=796,80 TL elde edilir. NOT: Kullandığımız Logaritma tabloları 4 ondalıklı olduğundan hesaplanan değerler çok hassas değildir. En büyük değerler aldıkça buradan doğan hata da artar. Matematik Bilimlerin Kraliçesidir.

Matematik Bilimlerin Kraliçesidir. Örnek2 : Birinci örnekteki 500 TL’nin ayni faizle fakat 3 aylık periyotlar üzerinden yatırılması halinde 8. yıl sonunda alacağı değerlerin hesaplanmasını bulunuz. Cevap: Bir yıldaki periyot sayısı 12/3 =4 olduğundan (4) formülünde s yerine 4 konursa, =500 (1,015)32 ve iki tarafın logaritması alınırsa LogA = Log500+32 . Log(1,015) = 2,6990 + 0,2048 = 2, 9038 ve buradan da antilogaritma aranırsa A= 801,33 TL elde edilir. Matematik Bilimlerin Kraliçesidir.

Matematik Bilimlerin Kraliçesidir. Örnek3 : Bankaya yatırılan bir miktar paranın 18 yıl içinde 3 katı değere ulaşması için bileşik faiz oranı % kaç olmalıdır? Cevap : (2) Formülünde A= 3P, n =18 konur ve kısaltma yapıldıktan sonra logaritma alınırsa 3P= P(1+i)18 Log3= 18Log(1+i) =0,0265 1+i = 1,063 (interpolasyon ile) i=%6,3 elde edilir. Matematik Bilimlerin Kraliçesidir.