DERS-3 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER FELDİSPAT

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAYATIMIZDA KİMYA YAYGIN MALZEMELER.
Advertisements

Hazırlayan: Selvinaz Keten Numara: 1127 Sınıf:11-B
MADENLERİMİZ.
İzotoplar   İZOTOP JEOKİMYASI, “JEOKRONOLOJİK” VE “JEOKİMYASAL” OLMAK ÜZERE İKİ ANA UYGULAMA ALANINA SAHİPTİR. “JEOKRONOJİK” OLARAK KAYAÇ VE MİNERAL YAŞLARININ.
foid-monzodiyorit / foid-monzogabro (esseksit)
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
ÇİMENTO ve -Çimento Türleri-
Akışkanlar ve Reaksiyonlar
TÜRKİYE’NİN YERALTI ZENGİNLİKLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
BOR, TORYUM, NEPTÜNYUM Türkiye’nin dünya rezervlerinin önemli bir kısmına sahip olduğu üç stratejik maden.
Elementler ve Sembolleri
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Maden Yatakları bakımından Türkiye,çok zengin bir ülkedir. Ve yaklaşık 30 değişik maden türüyle dünyada madencilik bakımından en.
MAGMATİK KAYAÇLARIN SINIFLANDIRILMALARI
Silisyum Karbür Refrakterleri
ADI: ÜLKEMİZİ GELİŞTİRELİM
TÜRKİYENİN YER ALTI ZENGİNLİKLERİ
HAZIRLAYAN ÇİĞDEM ÇOLAK
Ülkemizin Doğal Kaynakları
TÜRKİYE’DE MADENLER.
Elektrik Enerjisi Üretimi
YAYGIN MALZEMELER -Kireç, harç, beton -Cam, seramik, porselen -Boyalar
SÖNMEMİŞ VE SÖNMÜŞ KİREÇ CAM VE BİLEŞENLERİ PORSELEN VE SERAMİK
ONİKİNCİ HAFTA Yarı metaller; bor, silisyum,
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
ASFALTİT VE BİTÜMLÜ ŞİSTLER
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 19 Mart DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ ARALIK ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ ARALIK ARAŞTIRMASI.
MADENLER VE TEKNOLOJİ Yeni programa göre hazırlanmıştır.
TÜRKİYE MADEN POTANSİYELİ
Elemetler Ve Bileşikler
1. kısım Madde ve Özellikleri.
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
DERS-4 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER KAOLİN
DERS-3 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER FLUORİT
ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER DERS-1 ASBEST
SODA KÜLÜ.
ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER DERS-2 AZOT BİLEŞİKLERİ
PROFİLLİT.
DERS-2 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER BERİLYUM MİNERALLERİ
DERS-1 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER ATAPULJİT
DERS-4 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER KROMİT
STAVROLİT.
SERAMİK MALZEMELER Prof. Dr. Şenol YILMAZ Prof. Dr. H. Özkan TOPLAN Doç. Dr. A. Şükran DEMİRKIRAN.
Petrol Jeolojisi (JFM- 435) Petrolün Oluşumu ve Göçü-1
KAYAÇLAR.
Magmatik Kayaçlar.
CAM NASIL ÜRETİLİR? ÜRETİLİRKEN HANGİ AŞAMALARDAN GEÇER?
Maden Nedir? Yerkabuğunun farklı derinliklerinden çıkarılan, ekonomik değer taşıyan mineral ve elementlere  Maden denir. Bir yerdeki madenlerin tahmin.
MİNERAL KİMYASI Bilinen minerallerin büyük bir kısmının kimyasal bileşimi önemli değişimler gösterir Bu durum büyük ölçüde, iki veya daha fazla kimyasal.
MADENLER VE TEKNOLOJİ Salih Zeki GÖKÇE
Sedimantolojik olarak; tane boyu 4m’ un altında olan partiküllerdir.
HAYATIMIZDA KİMYA YAYGIN MALZEMELER.
Hazırlayan: Sınıf: No.:
REFRAKTER MALZEMELER SİLİKA REFRAKTERLER.
E-CAMI S-CAMI VE C-CAMI
AZS, Cam Fırını Refrakterleri
Maden Yatakları 2 Prof.Dr. Miraç AKÇAY Ders notları ve
Dünya Kömür Rezervleri:
NECDET YALÇINKAYA FELDSPAT
MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
DAMAR KAYAÇLARI Granit’in yarı derinlik kayaları, Mikrogranit (granit ve kuvars porfir), Mikrogranodiyorit (granodiyorit porfir), Mikrotonalit (tonalit.
TÜRKİYE’DE TOPRAK KULLANIMI COĞRAFYA MEHMET ORAL 10\D 1845.
JEM 310 PETROLOJİ.
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
KİMYA PROJE ÖDEVİ
BOR MİNERALİ AD:ŞEVAL SOYAD :BAZ SINIF :11/A NO :509.
KLORİTOYİD RENK: İnce kesitte daima renklidir. x=grimsi yeşil, y=mavimsi, z= sarımsı veya renksiz şeklinde kuvvetli bir pleokroyizmaya sahiptir. ŞEKİL:
TÜRKİYE’NİN SERAMİK SEKTÖRÜ İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ
Sunum transkripti:

DERS-3 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER FELDİSPAT Prof. Dr. Sezai KIRIKOĞLU

FELDİSPAT GİRİŞ Feldispatlar ana bileşimleri yönünden potasyumlu ve sodyumlu (alkali) feldispatlar veya ortoklazlar ile sodyumlu ve kalsiyumlu feldispatlar yani plajiyoklazlar diye iki gruba ayrılırlar. Her magma kütlesinde değişik şekilde ve oranda feldispat mineralleri bulunmaktadır. Sertlikleri 6'dır ve özgül ağırlıkları 2,5 - 2,6 g/cm3 civarındadır.

Feldispatların genel formülü AB4O8’dir Feldispatların genel formülü AB4O8’dir. Burada A sodyum (Na), potasyum (K), kalsiyum (Ca) ve baryumu (Ba) temsil etmektedir. B silisyumu (Si) ve/veya alüminyumu (Al) ifade eder. O ise oksijendir. Saf potasyumlu feldispatın (ortoklaz) formülü KAlSi3O8, saf sodyumlu feldispatın (albit) formülü NaAlSi3O8, saf kalsiyumlu feldispatın (anortit) formülü CaAl2Si2O8’dir. Potasyumlu feldispatlar 1240, sodyumlu feldispatlar 1250, kalsiyumlular ise 1550º C’de erir.

EKONOMİK ÖZELLİĞİ Özellikle feldispatça zengin alkali pegmatitler ekonomik öneme sahiptir. Feldispatça zengin alkali magmatik kayaçların ayrışmasıyla oluşmuş feldispatik kumlardan da ekonomik olarak feldispat kazanılabilmektedir.

KULLANIM ALANLARI Feldispatların ana kullanım alanı cam ve seramik endüstrileridir. Ayrıca kaynak elektrodu üretiminde ve boya yapımında kullanılmaktadır. İnşaat tuğlalarını ve killerin dışında kaolin–kuvars-feldispat içeren karışımlardan porselen mutfak ve süs eşyaları, lavabolar, klozetler ve benzerleri gibi gereçler, elektrik enerjisinin naklinde elektroporselenler, yer ve duvar karoları üretilmektedir

KULLANIM ÖZELLİĞİ Feldispatlar, seramiğin pişirilmesi esnasında bünyede doğması ve gelişmesi gereken içsel ergimeyi sağlamakta ve hızlandırmaktadır. Böylece doğal karışımın fiziksel özelliği ve bileşim giderek değişmekte ham malzeme porselen seramik madde haline gelmektedir.

YATAKLARI Türkiye feldispat yönünden zengin bir ülkedir. Batı Anadolu’da Muğla, Aydın, Kütahya, Manisa, Balıkesir ve Bilecik çevresinde ekonomik yataklar vardır. Potasyumlu feldispat rezervlerimiz kalite ve miktar bakımından sınırlı olmasına karşılık Aydın-Çine ile Muğla-Milas’taki sodyumlu feldispat rezervlerimiz 100 milyon tonun üzerindedir. Türkiye yıllık 5 milyon tonun üzerindeki feldispat üretimi ile dünya üretiminin yaklaşık % 30’unu karşılamaktadır.

TÜRKİYE FELDİSPAT YATAKLARI

Mal Grubu / Ülke Perf. 2010 USD$ 2011 DEĞİŞİM (%)  İhracat Rakamları İhracat Yılı : 2011 KUMULATIF OCAK - ARALIK / TURKIYE GENELI ÜRÜN GRUBU İTİBARİYLE İSTATİSTİK VERİLERİ  Mal Grubu / Ülke Perf. 2010 USD$ 2011 DEĞİŞİM (%) FELDSPAT 106.115.328,42 134.453.526,45 26,71 (İSTANBUL MADEN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ verilerine göre)