Tarım İşçisi Kadınlarda Yaş İzlemi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
Advertisements

PERİYODİK MUAYENELER Doç. Dr. Nurver Turfaner Aile Hekimliği AD.
KANSER NEDİR ?.
RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ
Yüksek Riskli Gebelikler
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
İVRİNDİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI RİSKLİ BEBEKLERİN TARANMASI
Sağlam Birey Takibi Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Eylül 2009 Doç. Dr. Zekeriya Aktürk / 10 1.
ERKEN TANI Hastal ı klar ı n, klinik bulgu ve belirtileri ortaya ç ı kmadan tesbit edilmesine erken tan ı denir.
ÜREME SAĞLIĞI ALANINDA
KESİTSEL ARAŞTIRMALAR
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
SB EGE DOĞUMEVİ VE KADIN HASTALIKLARI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE PLANLAMASI EĞİTİM MERKEZİ Op.Dr. Kenan Ertopçu.
ÖNLEYİCİ SAĞLIK BAKIMI
SERVİKS KANSERİ Prof.Dr. Özcan BALAT
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
OTURUM 6 ARAŞTIRMA İZLEME VE DEĞERLENDİRME. AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ Amaç: Katılımcıların TSM’ lerin sağlığın geliştirilmesi kapsamındaki müdahaleleri.
Şube Müdürlüğümüzce Kadın Sağlığı Bebek ve Çocuk Sağlığı
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
AİLE PLANLAMASI.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
RAHİMAĞZI KANSERİ.
PERİYODİK SAĞLIK MUAYENESİ
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
Servikal Kanserin Erken Tanısı
BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi Müdürlüğü
Duyarlı olalım, çocuk haklarına saygı duyalım…. Çocuğa yönelik şiddet için yaygın olarak kullanılan terim çocuk istismarıdır ve çocuğun ailesi ya da ondan.
KORUYUCU HEKİMLİK.
CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR
BERGAMA 70.YIL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
18-35 yaş grubu kadınlar için kızamıkçık aşısı uygulaması
KANSER ve ÖNLEME.
ÜREME SAĞLIĞI Dr. Necla TUGAY AYTEKİN.
OKULUMUZA HOŞ GELDİNİZ
22 Mayıs 2014 Tarih ve resmi gazeteye göre.
Sağlık Slaytları
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi 2007
Mevsimlik Tarım İşçilerinin Üreme Sağlığı Sorunlarına Yaklaşım
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME PROGRAMI
Halk Sağlığı (Erken Ölüm ve Hastalıkları Önleme) Prof. Dr. Zeynep ŞİMŞEK (Harran Üniversitesi Tıp. Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Tarımda.
TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ AÇISINDAN TARIMDA ÇALIŞANLAR
7. ADIM: ERKEN TANI VE TEDAVİ Öğr. Gör. Sami AKPİRİNÇ Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı SAĞLIKLI YAŞAMANIN ADIMLARI; DİN GÖREVLİSİ.
ERKEN TANI VE TEDAVİ Prof.Dr. Zeynep ŞİMŞEK. Erken Tanı Bir hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan, Bir başka ifadeyle vücuda yayılmadan ve organlara.
GENEL ÖNERİLER. ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE NE TÜR PROGRAMLAR/ MÜDAHALELER ETKİLİ? BİREYSEL DÜZEYDE MÜDAHALELER: Bu kategorideki programlardan/müdahalelerden.
Yrd.Doç.Dr.Özgür ALDEMİR TIBBİ GENETİK AD.
GÖRME TARAMA GKD ANNE SÜTÜ.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
“Kendi Kendine Meme Muayenesi’’
KANSER SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. KETEM’ IN AMACı NEDIR ? Tanımlanmış risk gruplarına,Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu tarama programları standartları.
PS İ KOLOJ İ K DANI Ş MAN VE REHBER Ö Ğ RETMEN ZEYNEP KOCAMAN.
Uzm.Dr.Sevil ARABACI Dr.Canan ... Adölesan Merkezi
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
BİNBAŞI DÜNDAR TAŞER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Stajı
TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
GEBE KALMADAN ÖNCE Doç.Dr.Başak Baksu.
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Sunum transkripti:

Tarım İşçisi Kadınlarda 15-49 Yaş İzlemi 3. Oturum

Öğrenim Hedefleri; 15-49 yaş kadın izlem ve muayenelerinin önemini açıklayabilmeli, MTİ kadınlara gebeliği önleyici yöntem danışmanlığının önemini açıklayabilmeli, Genel gebeliği önleyici yöntem danışmanlığının basamaklarını sayabilmeli, Gebeliği önleyici yönteme özel danışmanlık basamaklarını sayabilmeli. Pap/Smear testinin yapılış amacı ve uygulanma için gerekli şartları açıklayabilmeli,

Öğrenim Hedefleri; Pap/Smear testinin nasıl yapıldığını maket üzerinde gösterebilmeli, Kendi kendine meme muayenesinin( KKMM) önemini açıklayabilmeli, Ruh sağlığı taramasının önemini açıklayabilmeli, Kadına yönelik şiddeti tanımlayabilmeli ve önleme stratejilerini tartışabilmeli

15-49 Yaş Tarım İşçisi Kadınların İzlemi Erken ölüm ve hastalıkları önlemede en etkili müdahalelerden biri toplumun tümüne ulaştırılması gereken temel sağlık hizmetidir ( TSH). TSH kapsamında gebelik öncesi, gebelik sırası ve doğum sonrası yapılan izlemler önem taşır. GEBELİK ÖNCESİ DÖNEMDE: (15-49 yaş izlemleri kapsamında) kadının yaşadığı çevre ve davranışları değerlendirilerek kendisi ve bebeği için tehlike oluşturabilecek durumlar saptanmalı, uygun danışmanlık, destek tedavi ve taramalar yapılmalıdır.

AP İle İlgili Danışmanlık Konuları: Yöntemin etkililiği, Olumlu ve olumsuz yönleri, Kimlerin kullanabileceği, kimlerin kullanmaması gerektiği, Nasıl kullanıldığı, Yöntemi bıraktıktan sonra gebeliğin ne kadar zamanda geri dönebileceği, Yöntemin cinsel yaşama etkisi, İstenmeyen etkileri, Tehlike işaretleri, İzlem zamanlarıdır

AP yöntemi seçiminde; Öykü Fizik muayene Laboratuar

AP yöntemi seçiminde; Öykü: Başvuru öyküsü Menstrüasyon öyküsü Doğurganlık öyküsü Aile planlaması öyküsü Genel öykü Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar/genital yol enfeksiyonları (CYBE /GYE) Fizik muayene: Meme Muayenesi Pelvik/Genital Muayene Servikal Kanser Taraması CYBE Risk Değ: Öykü ve Fizik Muayene Kan Basıncı Ölçme Laboratuar: BhCG, KCFT Hb/Htc CYBE / HIV Tarama

15-49 Yaş Döneminde Risk Oluşturabilecek Durumlar Servikal kanser Meme kanseri Ruh sağlığı Şiddet

Kadına Özgü Kanser Taraması Servikal Ca için Pap-smear: Dünyada serviks kanseri kadın kanserleri arasında meme kanserinden sonra 2. sırada, mortalite de ise 4. sıradadır. Düşük ve orta düzey gelişmiş ülkelerde daha yaygın görülmektedir. Human Papilloma Virüsü (HPV) servikal kansere yol açan en önemli etkendir. Gelişmiş ülkelerde Pap smear tetkiki ile servikal kanser görülme insidansında çarpıcı bir azalma görülmüştür.

SERVİKAL KANSER Servix Kanseri - Risk Faktörleri: Küçük yaşta evlilik ve gebelik, Çok sayıda cinsel eş, Sigara alışkanlığı, İmmünsupresyon (örneğin HIV). Son 5 yıl içinde Pap sürüntüsü taramasında orta derecede displazi, İlk menarştan sonraki bir yıl içinde cinsel ilişki, Önceden hiç tarama yapılmamış olması, Düşük sosyoekonomik durum

Mevsimlik tarım işçisi kadınlarda servikal kanser riski; Erken yaşta evlenmeye bağlı erken yaşta cinsel ilişkinin başlaması, İlk gebelik ve doğum yaşının 20 yaşın altında olması, Üç ve üzerinde çocuk doğurma, Sağlıksız koşullarda yaşamaya bağlı jinekolojik enfeksiyonların sık görülmesi.

Servikal Kanserden Korunma Aile hekimi/hemşire/ebenin; Kadınlara ilk cinsel ilişkiden ortalama üç yıl sonra, 30 yaşından sonra da 5 yılda bir PAP testi yaptırmaları konusunda danışmanlık vermelidir Kadınları KETEM’e yönlendirmeleri ve PAP test sonucunu isteyerek 15-49 yaş izlem veri tabanına kaydetmeleri gerekir. İlinizde Kanser Erken Tanı ve Tedavi Merkezi’nin yerini öğrenerek kadınları bu merkeze yönlendirilmelidir.

Kadına Özgü Kanser Taraması Meme Kanseri Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre; meme kanseri kadınlarda en sık görülen ve kanser mortalitesinde ilk sırada yer alan kanser türüdür. Meme kanseri taramasında MEME MUAYENESİ (Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM), Klinik Meme Muayenesi) oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

Mevsimlik tarım işçisi her on kadından dokuzu meme muayenesini bilmemektedir. Bu nedenle… 20 yaşından sonra KKMM kadına öğretilerek her ay düzenli yapması istenmeli, Klinik Meme Muayenesinin sağlık personeli tarafından yapılması sağlanmalı, Mammografi taramasına 40 yaşında başlanmalı, 40-69 yaş arası kadınlarda iki yılda bir mammografi yapılması sağlanmalıdır.

Meme Kanseri- Risk Faktörleri İleri yaş Kişisel meme kanseri hikayesi Ailede meme kanseri hikayesi Uzun fertil çağ süresi Hiç doğurmamış veya emzirmemiş olmak Sosyoekonomik seviyenin yüksekliği Alkol kullanılması Sigara Obezite ve yağlı beslenme

Kendi Kendine Meme Muayenesi

Kendi Kendine Meme Muayenesi Gözle Muayene Palpasyanla muayene

Ruh sağlığını değerlendirme: Pestisit Kötü yaşam koşulları Travmalar Aile içi şiddet Ruhsal bozuklukların görülme sıklığını artırmaktadır

15-49 Yaş Döneminde Risk Oluşturabilecek Durumlar Kadına yönelik şiddet: Şiddet türleri!!!

Kadına yönelik şiddet Mevsimlik tarım işçisi iki kadından biri hayatının herhangi bir döneminde fiziksel, duygusal, ekonomik ya da cinsel şiddete uğramaktadır. Ayrıca %55’i izinsiz sağlık hizmetine başvuramamaktadır. Kadınlar başta eşleri olmak üzere, kardeşleri, erkek çocukları hatta damatları tarafından şiddete uğrayabilmektedir.

Kadına yönelik şiddet Türk Ceza Kanunu’nun 280. maddesi uyarınca; bir hekim, hemşire ya da ebe görevini yaparken şiddetle ilgili yapması gereken müdahaleleri yapmamışsa 1 yıl hapis cezası almaktadır. Çünkü şiddet fiziksel, ruhsal hastalıklara hatta erken ölümlere neden olan ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Bu nedenle hizmet sunarken “kadına yönelik şiddetin” varlığı hatırlanmalı, uygun bir yaklaşımla kadına yönelik şiddet sorgulama formları kullanılmalıdır

SAĞLIKLI YAŞAM HERKESİN HAKKI