DOLAYSIZ VERGİLER OTOKONTROL ARAÇLARI 07 HAZİRAN 2003 07 HAZİRAN 2003.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MUHTASAR BEYANNAMELER
Advertisements

İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
Bireysel Emeklilik Sistemine Yönelik Vergi Düzenlemeleri İstanbul 2002.
Sermaye Piyasası Kanununda Örtülü Kazanç Aktarımı
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
STOK BEYANI-DÜZELTMESİ
AŞIRI DÜŞÜK SORGULAMASI
Vergi Bölümü Yöneticisi, Avukat, E.Hesap Uzmanı
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI (1)
ÖRTÜLÜ SERMAYE KAVRAMI
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 2 İDARİ VE MALİ İŞ VE İŞLEMLER HAKKINDA SORUNLAR.
TÜRKİYE'DE TRANSFER FİYATLANDIRMASI UYGULAMALARI Ersin NAZALI, LL.M., MSc Avukat, E.Hesap Uzmanı Vergi Bölümü Yöneticisi 12 HAZIİRAN 2013.
HOLLANDA KURUMLAR VERGİSİ GENEL ÖZELLİKLER
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
EKONOMİK KALKINMA İÇİN MUHASEBE DENETİMİ MESLEĞİ
BÜTÇE HAKKI KAVRAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ
KAMUDA İÇ DENETİM (5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu)
GELİR VERGİSİ KANUNU SEMİNERİ
Ömer ERGENÇ Gelir İdaresi Grup Başkanı TRANSFER FİYATLANDIRMASI (TF) ve KATMA DEĞER VERGİSİ (KDV)
5’nolu Kamu Alımları Faslı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
FİNANSAL ANALİZ.
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
ENFLASYON MUHASEBESİ NEDEN TALEP EDİLİYOR?. Enflasyonun başlıca zararları.
USUL KANUNLARI - Vergi Usul Kanunu - İdari Yargı Usul Kanunu HAZİRAN, 2003.
Prof. Dr. Rüstem HACIRÜSTEMOĞLU TC. Galatasaray Üniversitesi
ŞANS OYUNLARI VERGİSİ (ŞOV) EKİM 2007
 GVK 94 üncü maddesi GENEL TEVKİFAT uygulaması olmakla birlikte 2006 yılı başından itibaren uygulamaya giren GVK Geçici 67’inci maddesi de SPESİFİK-KISMİ-
İL STOK HAVUZU VE İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI 2009/45 SIRA NOLU GENELGE Hakan KARAGÖZ Şube Müdürü.
GÜMRÜK KIYMETİNİN TESPİTİ
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
TRANSFER FİYATLANDIRMASI Hazırlayan ve Sunan Haluk KAPTANOĞLU (Yeminli Mali Müşavir) DENET Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
Kambiyo Mevzuatı. Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VII. Bölüm.
YETKİNLİKLERİNİ ARTIRMA EĞİTİMİ
TİCARİ KAZANCIN TESPİTİ ÜYELER (Alfabetik Sıra) Şinasi AYDEMİR Erdal ÇALIKOĞLU Can DOĞAN (Koordinatör) Sait ÖCAL Hayati ŞAHİN Kürşad ŞAHİN İbrahim YELMENOĞLU.
Ar-Ge FAALİYETLERİNE İLİŞKİN VERGİSEL TEŞVİKLER
Gelir Vergisi.
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
İLAN VE REKLAM VERGİSİ MUHASEBE 1 DERSİ BELEDİYE İŞLEMLERİ MODÜLÜ İLAN VE REKLAM VERGİSİ İLE İLGİLİ DERS NOTLARI.
Ali AFACAN Merkez Döner Sermaye Saymanlığı KAYNAKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE NEMALANDIRMA Kamu Haznedarlığı Uygulaması Kamu Haznedarlığı Uygulamasının.
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI
Av. Prof. Dr. Mustafa AKKAYA. VERGİ HUKUKU TİCARET HUKUKU.
Kasım 2015 VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ 1 OCAK 2016’ DA BAŞLIYOR.
KASIM 2015 / İSTANBUL İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI BURHAN ORMANOĞLU İç Denetim Birimi Başkanı 1/32.
Nakdi Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı
TÜRK VERGİ SİSTEMİ 1. ÜNİTE:
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ YAPISI 26 Şubat 2016.
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANI
ÖRTÜLÜ SERMAYE VE TRANSFER FİYATLANDIRMASI ENDERCAN TURUŞLAR YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR.
1 İhale Usulleri Arasından Çıkarılan Doğrudan Temin Yönteminin Usulsüzlük ve Yolsuzluk Riskine Etkisi Danışman : Başbakanlık Başmüfettişi R. Bülent TARHAN.
MALİ TATİL İHDAS EDİLMESİ HAKKINDA KANUN Mustafa Dündar Gelirler Başkontrolörü.
Rize RTEÜ Pedagojik Formasyon Programı Muhasebe ve Finansman Bölümü
VERGİ GÜVENLİK MÜESSESELERİ
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
1 ALT İŞVEREN İŞÇİLERİNİN KAMUDA İSTİHDAMI MART 2016.
YENİ AF YASASI NE GETİRİYOR. Yasa kapsamı nelerdir?  Haziran.2016 tarihine kadar olan amme borçları yasa konusudur,  2. Tahakkuk eden vergi, vergi.
SMMM SELAHATT İ N Ş AH İ N.  Katma De ğ er Vergisi yani KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödedi.
YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI)
FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMİ VE MUHASEBE KAYDI
5. İŞLETMENİN GELİRLERİ.
Ersin GÖKGÜN / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Oda Sekreteri
TVS’NİN ANALİZİ Prof. Dr. Selda AYDIN.
ÖNEMLİLİĞİN BELİRLENMESİ
İÇİNDEKİLER KISIM-I Faaliyet Raporu, Finansal Tablolar, Amortismanlar, Vergiler, Nakit Akımları Finansal Tablolar ve Yıllık Raporlar Amortismanlar Firmalarda.
Katılım Bankalarında Muhasebe Organizasyonu ve Muhasebe Uygulamaları
Sunum transkripti:

DOLAYSIZ VERGİLER OTOKONTROL ARAÇLARI 07 HAZİRAN HAZİRAN 2003

MEVCUT DURUM ANALİZİ Vergi Güvenlik Müesseseleri, beyan esasına dayalı vergilemenin, “Denetim” kadar önemli ve vazgeçilmez unsurlarındandır. Vergi Güvenlik Müesseseleri, beyan esasına dayalı vergilemenin, “Denetim” kadar önemli ve vazgeçilmez unsurlarındandır. Vergi Sistemimizde başlangıçtan beri yeralan önemli müesseseler, büyük ölçüde yürürlükten kaldırılmıştır. Vergi Sistemimizde başlangıçtan beri yeralan önemli müesseseler, büyük ölçüde yürürlükten kaldırılmıştır. Bu gelişmede; sistemin adaletten uzaklaştığı ve bazı müesseselerin ekonomik gerçeklerle bağdaşmadığı gibi gerekçeler etkili olmuştur. Bu gelişmede; sistemin adaletten uzaklaştığı ve bazı müesseselerin ekonomik gerçeklerle bağdaşmadığı gibi gerekçeler etkili olmuştur.

MEVCUT DURUM ANALİZİ Bugün itibariyle mevcut bulunan sınırlı sayıda müessese de, etkin şekilde kullanılamamaktadır. Bugün itibariyle mevcut bulunan sınırlı sayıda müessese de, etkin şekilde kullanılamamaktadır. “Örtülü Kazanç” ve “Örtülü Sermaye” müesseseleri yeterli açıklığa sahip değildir, yargı kararlarıyla şekillenmektedir ve uygulamada ciddi sorunlar doğurmaktadır. “Örtülü Kazanç” ve “Örtülü Sermaye” müesseseleri yeterli açıklığa sahip değildir, yargı kararlarıyla şekillenmektedir ve uygulamada ciddi sorunlar doğurmaktadır. Uluslararası alanda önemli gelişme ve düzenlemelere konu olan “Transfer Fiyatlandırması” alanında Türk Mevzuatı’nda özel düzenlemeler yoktur. Uluslararası alanda önemli gelişme ve düzenlemelere konu olan “Transfer Fiyatlandırması” alanında Türk Mevzuatı’nda özel düzenlemeler yoktur.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ I-ÖRTÜLÜ KAZANÇ ve ÖRTÜLÜ SERMAYE MÜESSESELERİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER “Örtülü Kazanç” ve “Örtülü Sermaye” hükümlerinde yapılacak yeni düzenlemelerle; temel esaslar belirlenmeli ve Maliye Bakanlığı’na uygulama ölçü ve esaslarının belirlenmesi konusunda yasal yetki verilmeli; “Örtülü Kazanç” ve “Örtülü Sermaye” hükümlerinde yapılacak yeni düzenlemelerle; temel esaslar belirlenmeli ve Maliye Bakanlığı’na uygulama ölçü ve esaslarının belirlenmesi konusunda yasal yetki verilmeli; Yasa ve Tebliğ ile yapılacak düzenlemelerde, uluslararası normlar (OECD Model anlaşmaları) da dikkate alınarak; -İlişkili kuruluşların ve ilişkisiz fiyatlamanın tanımı yapılmalı, Yasa ve Tebliğ ile yapılacak düzenlemelerde, uluslararası normlar (OECD Model anlaşmaları) da dikkate alınarak; -İlişkili kuruluşların ve ilişkisiz fiyatlamanın tanımı yapılmalı, -Örtülü sermaye uygulamasında kabul edilebilir Borç / Özkaynak oranı belirlenmeli, -”Devamlılık” kriteri açıklığa kavuşturulmalıdır.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ II-HASILAT TESPİTİNE BAĞLI VERGİ TARHİYATI Yeni düzenlemelerle; yılın belirli dönemlerinde yapılacak fiziki denetimler ve hasılat tespitleri baz alınarak, yıllık matrahın re’sen tespitine imkan sağlanmalıdır. Yeni düzenlemelerle; yılın belirli dönemlerinde yapılacak fiziki denetimler ve hasılat tespitleri baz alınarak, yıllık matrahın re’sen tespitine imkan sağlanmalıdır. Bu çerçevede; Bu çerçevede; -Özellik arzeden sektörlerde, yıl içinde belli aralıklarla yapılan tespitlerden, yıllık hasılata ulaşılabilmeli, -Bu esasta belirlenen hasılata, piyasa fiyatları üzerinden belirlenen bir maliyet atfedilerek ilgili dönemin brüt kazancı hesaplanabilmelidir.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ III-ÖDEMELERİN BANKA SİSTEMİ ÜZERİNDEN YAPILMA ZORUNLULUĞU KDV indirimi açısından zorunlu unsurlardan birisi olarak; belirli limitleri aşan alım bedellerinin banka sistemi aracılığı ile yapılması öngörülebilir. KDV indirimi açısından zorunlu unsurlardan birisi olarak; belirli limitleri aşan alım bedellerinin banka sistemi aracılığı ile yapılması öngörülebilir. KDV indirimi açısından VUK mük md 257’deki yetki yeterli olamayacağından, bu yönde yasal düzenleme gerekmektedir. KDV indirimi açısından VUK mük md 257’deki yetki yeterli olamayacağından, bu yönde yasal düzenleme gerekmektedir.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ IV-VERGİ CENNETİ SAYILAN ÜLKE/BÖLGELERE YAPILAN ÖDEMELERDEN STOPAJ Uluslararası uygulamalar da dikkate alınmak suretiyle, vergi cennetleri aracılığıyla ülke içi matrahın azaltılmasıkonusunda tedbirler alınmalıdır. Uluslararası uygulamalar da dikkate alınmak suretiyle, vergi cennetleri aracılığıyla ülke içi matrahın azaltılmasıkonusunda tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirler, Vergi İdaresi’nce kolaylıkla uygulanabilecek ve iyi niyetli mükelleflerin gerçek ticari işlemlerine zarar vermeyecek şekilde belirlenmelidir. Bu tedbirler, Vergi İdaresi’nce kolaylıkla uygulanabilecek ve iyi niyetli mükelleflerin gerçek ticari işlemlerine zarar vermeyecek şekilde belirlenmelidir. Bu konuda basit bir tedbir olarak; vergi cennetleri olarak nitelendirilen ülke ve bölgelere, mal ve hizmet alımları karşılığında yapılacak ödemeler stopaja tabi tutulabilir. Bu konuda basit bir tedbir olarak; vergi cennetleri olarak nitelendirilen ülke ve bölgelere, mal ve hizmet alımları karşılığında yapılacak ödemeler stopaja tabi tutulabilir. Vergi cennetlerinin belirlenmesinde, OECD tarafından hazırlanan vergi cennetleri listesi esas alınabilir. Vergi cennetlerinin belirlenmesinde, OECD tarafından hazırlanan vergi cennetleri listesi esas alınabilir.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ V-KDV TEVKİFATI UYGULAMASININ YAYGINLAŞTIRILMASI Halen sınırlı şekilde uygulanan KDV tevkifatı yaygınlaştırılmalıdır. Halen sınırlı şekilde uygulanan KDV tevkifatı yaygınlaştırılmalıdır. Vergi kaybının yoğun olduğu sektörler, öncelikle kapsama alınmalıdır. Vergi kaybının yoğun olduğu sektörler, öncelikle kapsama alınmalıdır. Kamu kuruluşlarınca, ihaleler nedeniyle yapılan ödemeler kapsama alınmalıdır. Kamu kuruluşlarınca, ihaleler nedeniyle yapılan ödemeler kapsama alınmalıdır. Diğer sektörlerde, isteğe bağlı olarak uygulamaya imkan sağlanmalıdır. Diğer sektörlerde, isteğe bağlı olarak uygulamaya imkan sağlanmalıdır.