ÖFKE ve KONTROLÜ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖFKE DUYGUSUNUN TANINMASI VE KONTROL EDİLMESİ
Advertisements

NESLİHAN AKÇER PSİKOLOG STRESS & BAŞETME YÖNTEMLERİ
ÖFKEYLE BAŞ ETME.
NİÇİN ÖFKE VEYA BU KONFERANS NİYE? ACABA ÖFKELENMEMEYİ ÖĞRENSEK;
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Hazırlayan : Yaşar DİLBER Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen
ÖFKEMİ UYGUN YOLLARLA NASIL İFADE EDEBİLİRİM?
Duygularımızı Nasıl Kontrol Edebiliriz?
Şİddet Muhammet GÜLER.
Öfke Kontrolü – Öfke Seni Kontrol etmeden Sen Onu Kontrol Et.
Öfke Yönetimi.
ÖFKE YÖNETİMİ.
ÖFKE DUYGUSUNU TANIYALIM
ÖFKE VE BAŞETME YÖNTEMLERİ
Stres ve Stres Yönetimi
ÖFKE KONTROLÜ PROBLEM ÇÖZME AKRAN ZORBALIĞI
ÖFKE YÖNETİMİ VE ÖFKE KONTROLÜ BECERİLERİ.
ÖFKE VE ÖFKE YÖNETİMİ.
ÖFKE YÖNETİMİ. ÖFKE YÖNETİMİ ÖFKE GELİR GÖZ KARARIR ÖFKE GİDER YÜZ KIZARIR “Öfkeyle kalkan, zararla oturur”
ÖFKEYLE BAŞ ETME PSİKOLOJİK DANIŞMAN.
CUMHURİYET LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
Öfke Kontrolü – Öfke Seni Kontrol etmeden Sen Onu Kontrol Et
FİLİZ DİLMEN Rehber Öğretmen
ÖFKE KONTROL.
ÖFKE ve KONTROLÜ.
ÖFKE KONTROL EDİLEBİLİR BİR DUYGUDUR
AGİT IŞIK PSİKOLOJİK DANIŞMAN
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI KAYGI KAYGI; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, sonucu bilememe ve yargılanma gibi heyecanların birini veya çoğunu içerebilir.
ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE ÖĞRENCİLERİMİZE BAZI ÖNERİLER
“Öfke”.
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÖFKE KONTROL EDİLEBİLİR BİR DUYGUDUR
Psk.Birkan BUZOL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
ÖFKEMİ UYGUN YOLLARLA NASIL İFADE EDEBİLİRİM?
ÖFKE YÖNETİMİ.
ÖFKE KONTROLÜ Hatice ARAN Rehber Öğretmen.
DENİZLİ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ŞİDDETİ ÖNLEME EKİBİ
AİLE İÇİ ŞİDDET.
ÖFKE KONTROLÜ VE AKRAN ZORBALIĞI
STRES VE STRES TEPKİLERİ
ÖFKEMİZE YENİK DÜŞMEYELİM
ÖFKE YÖNETİMİ VE ÇATIŞMA ÇÖZME BECERİLERİ
ÖFKE YÖNETİMİ VE ÇATIŞMA ÇÖZME BECERİLERİ
ÖFKE VE ŞİDDET SEMİNERİ
Kişisel rehberlik kapsamında öğrencilerin iletişim becerilerini iyileştirmeye, sorumluluk bilinci kazanmalarını, farkındalıklarını artırmaya, problem.
ÖFKELİ BİREYE YAKLAŞIM
Öfke Kontrolü ve Stresle Başa Çıkma Semineri
ÖFKE NEDİR? Bireyin haz alma dünyasını engelleyen herhangi bir durum, olay veya kişi ile karşılaştığında oluşan duygudur. İstediğini alamama, haksız davranışlara.
ÖFKEYLE BAŞ ETME BURCU PEZÜK PSİKOLOJİK DANIŞMAN.
NAGİHAN KAŞAR PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Öfke ve Öfkeyle Baş Etme. Öfke Öfke ÖFKE Nedir? Öfke bireysel bir tehdit algılandığında veya engellenme ile karşılaşıldığında yaşanan çaresizliğin, tehdidin.
ÖFKE İLE BAŞA ÇIKMA. Öfke Bireyin bir tehlikeyle ya da engellenmeyle karşılaştığında yaşadığı çaresizliğin, güçsüzlüğün, yetersizliğin yarattığı kaygıdan.
YATILI BÖLGE ORTAOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI
STRES YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN.
ÖFKE KONTROLÜ.
ÖFKE VE ÖFKE YÖNETİMİ.
ÖFKE NEDİR? Bireyin haz alma dünyasını engelleyen herhangi bir durum, olay veya kişi ile karşılaştığında oluşan duygudur.
ÖFKEYLE BAŞ ETME PSİKOLOJİK DANIŞMAN RIFAT YUSUF BAHADIR.
Duygularımızı Nasıl Kontrol Edebiliriz (Öfkeyle Başetme)
ÖFKE ve KONTROLÜ.
PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ
STRES YÖNETİMİ
ÖFKE ve KONTROLÜ.
ÖFKEYLE BAŞETME.
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
Sunum transkripti:

ÖFKE ve KONTROLÜ

ÖFKE ??? Normal, Herkes tarafından hissedilen, Vazgeçilemeyen, Güçlü fakat kontrol edilmesi öğrenilebilen, Saldırganlıkla aynı şey olmayan, (Öfke kontrol edilmediğinde ortaya çıkan durumdur) DUYGUDUR

*Öfke, kontrol edildiğinde, son derece sağlıklı ve normal bir durumdur. Ancak kontrolden çıkıp da yıkıcı hale dönüşürse ; Okul-iş hayatında, Kişisel ilişkilerde, Genel yaşam kalitesinde sorunlara yol açar.

AİLE İÇİ ÖFKE NEDENLERİ MÜKEMMELLİYETCİLİK BEKLENTİLERİ AŞIRI TALEPKAR FAKAT ÇOK AZ VERİCİ OLAN AİLE AŞIRI ELEŞTIREL EBEVEYN TUTUMLARI KENDİSİ YERİNE BAŞKALARININ ÖNCELİKLERİNİ YAŞAMA İLGİSİZ EBEVEYNLER KÜÇÜMSEME VE ADAM YERİNE KONULMAMA KENDİNE VE BAŞKALARINA PROBLEM ÇIKARMA BAŞKALARININ SIRTINDAN YAŞAYAN AİLE ÜYELERİ (SORUMSUZLUK)

ÖFKENİN NEDENLERİ Benlik saygısına yöneltilmiş saldırılar, Kendini ifade edememe, Engellenme-Reddedilme, Haksızlığa uğradığını düşünme, Fiziksel incinme ve yaralanmalar, Tacize uğrama, Hayal kırıklığı, Saldırıya uğrama, Tehdit-Korkular gibi daha bir çok neden sayılabilir.

Öfke Durumunda Vücut Tepkileri Uyaran duyguyu harekete geçirir. Stres ve gerginlik başlar. Adrenalin salgısı artar. Nefes alıp verme sıklaşır. Kalp atışları hızlanır. Kan basıncı artar. Vücut ve zihin “savaş ya da kaç” tepkisi için hazırdır.

ÖFKENİN SAĞLIĞA ETKİLERİ Baş ağrıları Mide rahatsızlıkları Solunum problemleri Cilt problemleri Böbrek fonksiyonlarından sorunlar Sinir sistemi rahatsızlıkları Var olan fiziksel rahatsızlıkların kötüleşmesi Psikolojik rahatsızlıklar gibi sorunlara yol açabilir.

ÖFKEMİZİ BOŞALTMAK İYİ MİDİR? DOĞRU YERDE ,DOĞRU ZAMANDA VE DOĞRU ŞEKİLDE ÖFKEMİZİ BOŞALTMAK EN UYGUN OLANIDIR.

ÖFKE KONTROLÜNÜ ÖĞRENİLEBİLİRİZ!!! Öfkeyi doğru ifade etme becerisini kazanmaya “öfke kontrolü” denir. Öfke kontrolünde temel amaç ;saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen, kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermeyecek şekilde duygusunu ifade etme becerisini kazanmasıdır.

Öfke kontrolünde doğru yöntem kişiden kişiye değişir.

Öfkelendiğimizde… Bastırabiliriz Anlatabiliriz Dindirebiliriz

ÖFKELENDİĞİMDE NELER YAPABİLİRİM? ÖFKENLE YÜZLEŞ ONDAN KAÇMA ÖFKENİN ALTINDAKİ DUYGULARI ANLAMAYA ÇALIŞ BEN DİLİ KULLAN ÖFKENE KARIŞAN SUÇLULUK, PİŞMANLIK, HİDDET, UTANMA, KORKU GİBİ DUYGULARI AYIKLA ÖFKELENMENE NEDEN OLAN KONU İLE YÜZLEŞ. DAMLA MI KAYNAK MI OLDUĞUNU BELİRLE GEÇMİŞTEN GELEN ÖFKE KAYNAKLARINI KURUT YARIM İŞ BIRAKMA ÇEVRENDEKİLERDEN YARDIM AL. ÖFKELENMEDEN ÖFKEN İÇİN HAZIRLIKLI OL BEN ÖFKELİYİM…. ÇÜNKÜ

Bu yöntemlerden en sağlıklı olanı ise öfkeyi sözel olarak ifade etmektir. Bunu yapabilmek için,istediklerimizin ne olduğunun farkına varmalı ve bunları açık ve karşımızdakini incitmeyecek şekilde aktarmalıyız.

İkinci yol, öfkeyi bastırmaktır İkinci yol, öfkeyi bastırmaktır. Kızgınlığınızı içinizde tutup, onu düşünmemeye çalışıyor ve dikkatinizi daha olumlu bir şeylere yönlendiriyorsanız, bu yolu kullanıyorsunuz demektir. Bu yol ise çok sağlıklı olmayabilir. Eğer kızgınlık ,doğru bir biçimde ifade edilmezse,bir süre sonra bu duygu kişinin kendisine döner ve yüksek tansiyon, psiko-somatik rahatsızlıklar (ülser, alerjiler vb.)ya da depresyon gibi sorunlara yol açabilir.

Öfke yaşadığınızda kendinizi sakinleştirmeye çalışmak,üçüncü seçenektir.Nefes alıp verişlerinizi,kalp atış hızınızı kontrol ederek, kendinizi fizyolojik olarak sakinleştirip,içinizdeki öfke duygusunu hafifleştirebilirsiniz.

Sinirlendiğinizde tepki vermeden önce 5 kere derin nefes alıp verin ya da içinizden 10’a kadar sayın. “Öfkeyle kalkan zararla oturur” sözü, bu yöntemin tarihinin ne kadar eski olduğunu bize gösteriyor. Tepki vermeden önce kendinize tanıyacağınız 15 saniyede hızlı bir değerlendirme yapabilirsiniz.

Agresif insanlar düşüncelerini küfür ederek,bağırıp çağırarak ifade etme eğilimindedirler.

Bir de olayın şu boyutu var… Sizce bu insanların hangisi sempatik?

Ya peki Bu hayvanların hangisi sevimli?

Cevabınız hiçbiri değil mi?

ÖFKE İLE İLGİLİ ALTIN SÖZLER ÖFKE EKİLEN YERDE PİŞMANLIK BİÇİLİR. (Aleksandro MANZONİ) ÖFKE GEÇİCİ BİR DELİLİKTİR.BU YÜZDEN DUYGULARINIZA SAHİP OLUN.YOKSA ONLAR SİZE SAHİP OLURLAR. (Horace MANN)

BİR ANLIK ÖFKE HER ŞEYİ YOK EDER. (L.GLEEN) ÖFKENİN ATEŞİ ÖNCE SAHİBİNİ YAKAR,SONRA KIVILCIMI DÜŞMANINA YA VARIR,YA VARMAZ. (SADİ) ÖFKELİ İKEN BİR İŞE GİRİŞMEK,FIRTINALI HAVADA YELKEN AÇMAYA BENZER (EURİPİDES)

SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER