KAREKÖKLÜ SAYILAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GRUP 10 (BURAK KOÇAK, BEKİR YAMAN, ÖNDER SEVİNDİK, İSMAİL BAYRAM GÖKİN) Bu Powerpoint sunumunda konumuz olan ÜSLÜ SAYILAR hakkında ayrıntılı bilgiler verilecektir.
Advertisements

İLKÖĞRETİM MATEMATİK 8. SINIF
RASYONEL SAYILAR Q.
MATEMATİK KÖKLÜ İFADELER.
MATEMATİK.
8.SINIF KAREKÖKLÜ SAYILAR.
ÜSLÜ SAYILAR Hazırlayan:Yunus YILMAZ
ONDALIK KESİR.
ÜSLÜ SAYILAR.
HAZIRLAYANLAR:  AL İ I Ş IK  MUSTAFA Ş ANLI  YUNUS ADALI  SERDAR KALENDER.
RASYONEL SAYILARDA İŞLEMLER
KESİRLER.
KESİRLER.
Kareköklü Sayılar.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ.
RASYONEL SAYILARLA İŞLEMLER
ONDALIK SAYILAR Her kesir sayısı aynı zamanda bir ONDALIK SAYIDIR.
BAZI ÖNEMLİ ÖZDEŞLİKLER
İLKÖĞRETİM MATEMATİK 7.SINIF
KÖKLÜ SAYILAR.
8.SINIF KAREKÖKLÜ SAYILAR.
ÇARPANLARA AYIRMA Bu power point projesi çarpanlara ayırma metodları
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
KESİRLER ONDALIK KESİRLERİN TANIMI ONDALIK KESİR ÖRNEKLERİ
KESİRLER.
KESİRLER KESİRLER SİMGE SEVİM
Elif ÇAĞLAYAN Humayla ÖNDER Gamze Nur AYDIN Gülfer YÜKSEKDAĞ
KAREKÖKLÜ SAYILAR.
RASYONEL SAYILARLA ÇOK ADIMLI İŞLEMLER
RASYONEL SAYILAR Q.
ONDALIK KESİRLERDE 4 İŞLEM
Çarpanlara Ayırma.
RASYONEL SAYILAR RASYONEL SAYILARIN ONDALIK GÖSTERİMİ 5 = 0,5 9.
RASYONEL SAYILAR 1-RASYONEL SAYILARIN ÖZELLİKLERİ TOPLAMA VE ÇIKARMA
GERÇEK SAYILAR VE ÜSLÜ SAYILAR.
ÜSLÜ SAYILAR.
ONDALIK KESİRLER.
Ondalık Kesirlerde Çıkarma İşlemi
KESİRLER.
KESİRLER.
Kareköklü Sayılar.
KESİRLERDE İŞLEMLER.
İLKÖĞRETİM MATEMATİK 8.SINIF
KESİRLER.
ÜSLÜ SAYILAR.
KESİRLER Bir bütünün eş parçalarını gösteren,a/b şeklinde yazılabilen ifadelere kesir denir.
RASYONEL SAYILAR Q.
Ondalık kesirler matematİk.
Kesirlerde Toplama - Çıkarma İşlemi
ONDALIK KESİRLER (SAYILAR)
CEBİRSEL İFADELER Terim , Katsayı, Kuvvet
RASYONEL SAYILAR.
Yeşilköy Anadolu Lisesi. TANıM (KONUYA GIRIŞ) a, b, c gerçel sayı ve a ¹ 0 olmak üzere, ax 2 + bx + c = 0 biçimindeki her açık önermeye ikinci dereceden.
KAREKÖKLÜ SAYILAR.
KESİRLERDE TOPLAMA İŞLEMİ
ÜSLÜ SAYILAR.
Ondalık Kesirler ● Paydası 10, 100, 1000… olan kesirlere ondalık kesir denir , , , , ● Yukarıdaki kesirler birer ondalık.
ONDALIK KESİR.
ÜSLÜ SAYILAR.
KAREKÖKLÜ SAYILAR YUNUS AKKUŞ 2017.
RASYONEL SAYILAR MATEMATİK 7 A-) RASYONEL SAYILARDA ÇIKARMA İŞLEMİ
HAZIRLAYAN:ELİF CEYLAN.   Tam sayılarda toplama işlemi yapılırken, verilen tam sayıların aynı veya farklı işaretli oluşlarına göre işlem yapılır. Aynı.
Kesirler Oran Kesirlerle İşlemler Ondalık Gösterim.
ÜSLÜ SAYILAR Orijinal sunu 70 sayfadır.Örnek Sunu için belli bölümleri kesilmiştir.
CEBİRSEL İFADELER. CEBİRSEL İFADE VE BİLİNMEYEN NEDİR? En az bir bir bilinmeyen ve bir işlem içeren ifadelere cebirsel ifadeler denir. Cebirsel ifadelerde.
KAREKÖKLÜ SAYILAR Sunuindir.blogspot.com. Tanım: denkleminde elde edilen x’ e a’ nın n’ inci dereceden kökü denir.
7. SINIF MATEMATİK İRFAN KAYAŞ.
ONDALIK GÖSTERİMLER MERVE ŞENER
KESİRLER İLE TOPLAMA VE ÇIKARMA İŞLEMİ Paydaları eşit kesirlerle toplama işlemi yaparken paylar toplanır paya yazılır,ortak payda aynen kalır. ÖRNEK:
Sunum transkripti:

KAREKÖKLÜ SAYILAR

içindekiler Karekök içindeki ifadenin kök dışına çıkarılması Karekök dışındaki çarpanın kök içine alınması Rasyonel sayıların karekökü Kareköklü bir sayıyı a 𝑏 biçiminde yazma Kareköklü sayılarda sıralama Kareköklü sayılarda toplama çıkarma işlemi Kareköklü sayılarda çarpma işlemi Kareköklü bir sayının karesini alma Ondalık kesirlerin karekökü NOT: Yukarıdaki konulara üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Sayfalardaki sağ alt köşedeki gülücükle bu sayfaya geri dönebilirsiniz.

KAREKÖK İÇİNDEKİ İFADENİN KÖK DIŞINA ÇIKARILMASI Karekök içindeki sayı karesel olarak yazılabilen bir sayı ise bu sayı karekök dışına çıkarılabilir. Karekök içindeki üslü sayı var ise; üssün yarısını alarak karekök dışına çıkarabilirsiniz. Örnekleri dikkatlice inceleyiniz. ÖRNEK: 4 = 2 2 =2 7 6 / 3 2 = 7 6/2 3 2/2 = 7 3 3 DEVAMI

Karekök dışındaki çarpanın kök içine alınması Kareköklü bir sayının kat sayısını kök içine almak için; kat sayının karesini alarak kök içindeki sayı ile çarpar ve kök içinde yazarız. Örnek: 3 2 = 3 2 .2 = 9.2 = 18 2 3 5 = 2 2 . 3 5 = 12 5

RASYONEL SAYILARIN KARAKÖKÜ Pay ve paydanın ayrı ayrı karekökleri alınır. Yani, payın karekökünü bulup paya, paydanın karekökünü bulup paydaya yazarız.

Kareköklü bir sayıyı a 𝑏 biçiminde yazma Kareköklü bir sayıyı a 𝑏 biçiminde yazma işlemini iki farklı yoldan yapabilirsiniz. Karekök içindeki sayı, çarpanlarından birisi bir doğal sayının karesi olacak şekilde iki sayının çarpımı şeklinde yazılır. Karesel olarak yazılan sayı karekök dışına çıkarılır. Karekök içindeki sayıyı asal çarpanlarına ayırarak da kök dışına çıkarabilirsiniz DEVAMI

DEVAMI

Not: Her iki çözüm yolu da aynı çözüme ulaştırıyor ama bazen doğru çarpanları bulamayacağımız büyük bir sayı ile karşılaşabiliriz. O zaman asal çarpanlarına ayırarak karekök dışına çıkarma yolunu tercih ederiz.

Kare köklü sayılarda sıralama Verilen kare köklü ifadelerde karekök dışında bir sayı var ise bu sayıyı karekök içine alınız. Hepsini kök içine aldığınızda sayısal değeri büyük olan sayı daha büyük olacaktır. Ama bütün sayıların karekök içinde olması gerekiyor. Soruda verilen sayıların hepsi zaten karekök içinde ise o zaman sayısal değeri büyük olan daha büyüktür denilebilir. DEVAMI

Örnek: Örnek:

Kara köklü sayılarda toplama çıkarma işlemi Kareköklerin içindeki sayılar aynı ise; katsayılar toplanır ve kat sayı olarak yazılır. Daha Sonra ortak kök kat sayının sağına çarpım durumunda yazılır. DEVAMI

Dikkat: Katsayısında herhangi bir sayı bulunmayan kare köklü sayıların kat sayısını 1 olarak almayı unutmayınız. Kareköklerin içindeki sayılar farklı ise; Önce karekök içleri aynı yapılmaya çalışılır, daha sonra kat sayılar arasında toplama veya çıkarma işlemi yapılır. DEVAMI

DEVAMI

Kare köklü sayılarda çarpma işlemi Kat sayılar çarpılıp kat sayı olarak yazılır. Daha sonra karekök içinde verilen sayılar çarpılıp, sonucu kök içine yazılır. En son olarak kök dışına çıkabilen sayı varsa çarpan olarak kök dışına çıkarılır.

Kare köklü bir sayının karesini alma Kareköklü bir sayının karesini aldığınızda, kök kalkar. Kareköklü sayının katsayısı var ise, katsayının karesi alınır.

Kare köklü sayılarda bölme işlemi Kat sayılar bölünüp kat sayı olarak yazılır. Daha sonra karekök içindeki sayılar bölünerek sonucu kök içine yazılır. Son olarak sadeleştirmeler yapılıp kök dışına çıkabilen sayı varsa kök dışına çarpan olarak çıkarılır. DEVAMI

Ondalık kesirlerin kare kökü Ondalık kesirlerin karekökü iki farklı yoldan bulunabilir. Hangi yol daha kolayınıza gelirse soruları o yoldan çözebilirsiniz. 1.Yol : Verilen ondalıklı kesir, rasyonel sayı biçiminde yazılarak karekökleri alınabilir. DEVAMI

2.Yol : Ondalık kesirlerin virgülden sonraki basamak sayıları çift ise, tam kare kökleri alınabilir. İlk önce virgül yokmuş gibi sayı karekök dışına çıkarılır. Sonra, virgülden sonraki her iki basamak için bir basamak sağdan sola doğru virgülle ayırırız.

kaynakça http://www.sanalokulumuz.com/karekoklu- sayilar-konu-anlatimi/10242

KAZANIMLAR Kareköklü ifadelerde çarpma ve bölme işlemlerini yapar. Kareköklü bir ifadeyi a 𝑏 şeklinde yazar ve a 𝑏 şeklindeki ifadede katsayıyı kök içine alır. Kareköklü ifadelerde toplama ve çıkarma işlemlerini yapar. Ondalık ifadelerin kareköklerini belirler.

Hazırlayan Rabia Hilal BAHÇEKAPILI 130403076 2\B