TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
Advertisements

TEKNİK MEVZUAT VE ÜRÜN GÜVENLİĞİ
MAKEDONYA T.C. Üsküp Büyükelçiliği-Ticaret Müşavirliği
ONAYLANMIŞ KURULUŞ GÖREVLENDİRİLMESİ VE BİLDİRİMLERİ 16 Ağustos 2012
CE BELGESİ.
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
Ürün Güvenliği Sistemi ve İthalat Denetimleri
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
DÜZENLENMEMİŞ ALANDA KARŞILIKLI TANIMA YÖNETMELİĞİ 16 Ağustos 2012 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
5’nolu Kamu Alımları Faslı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
DÜZENLENMEMİŞ ALANDA KARŞILIKLI TANIMA YÖNETMELİĞİ 20 Eylül 2012
TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ
PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ TEMEL KAVRAMLARI
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARET POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME MEKANİZMASI TÜRKİYE V. İNCELEMESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI 10 ŞUBAT 2012.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA
AB TEKNİK MEVZUATINA UYUM ÇALIŞMALARI:
Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika’ya Açılan Kapısı» THE GATEWAY TO AFRICA.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK VE TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
Kambiyo Mevzuatı. Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VII. Bölüm.
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
TÜSİAD VE FİKRİ HAKLAR Murat Peksavaş TÜSİAD Fikri Haklar Çalışma Grubu Başkanı.
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.
International Quality Assurance, Technical Control & Certification
Soru Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
En Çok Müslümanın Yaşadığı 10 Ülke
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ. MÜDÜRLÜĞÜMÜZ FAALİYETLERİ  Danışmanlık Niteliğindeki Hizmetler  Operasyonel Hizmetler  Maddi Destekler  Yurt Dışı.
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
AMBALAJLAR ÜZERİNDEKİ SEMBOL VE İŞARETLER
EKONOMİ BAKANLIĞI TİCARETTE TEKNİK ENGELLER BİLGİLENDİRME SEMİNERİ ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 30 MART ANKARA.
Muayene Gözetim Merkez Başkanlığı İthalat Denetimleri ve
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
TAREKS VE TSE UYGULAMALARINDA GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ YÖNÜNDEN BAKIŞ AÇISI
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI - Genel Ürün Güvenliği 02 Mayıs 2016, Lefkoşa.
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
EKONOMİ BAKANLIĞI TİCARETTE TEKNİK ENGELLER VE ÇÖZÜM YOLLARI ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 21 NİSAN İZMİR.
SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ
EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) 21/03/2013 H. Sibel KAPLAN Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı.
Standardizasyon.
İGMD. Dünyada YYS Uygulamaları ve Diğer Gelişmeler.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ ÜRÜNLERİ GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
İSVEÇ KRALLIĞI (2017 YILI SUNUMU)
ÜRÜN GÜVENLİĞİ HAFTASI
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
FAS KRALLIĞI.
Yönlendirme Komitesi Çalıştayı Şubat 2015, Ankara Plaza Hotel AB İç Pazarına ilişkin genel resimde 2 direktif arasındaki ilişkiler ve yakınsak.
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER VE ÇÖZÜM YOLLARI
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
AKREDİTASYON Prof. Dr. A. Rehber TÜRKER 2009
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLAR
Fikri Mülkiyet ve Gümrük Mevzuatı Masaları
TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
Dış Ticarette Standardizasyon ve Ürün Güvenliği Uygulamaları
Sunum transkripti:

TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ULUSLARARASI İLİŞKİLER 1)Türkiye, DTÖ - Ticarette Teknik Engeller Anlaşmasına taraftır. 2)Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği nedeniyle Türkiye AB’nin ürünlere ilişkin teknik mevzuatını ve sistemini uyumlaştırmaktadır. 3)Gerek DTÖ, gerek AB ile ilişkilerde «bildirim merkezi» ÜGD Genel Müdürlüğü’dür.

DIŞ TEMSİLCİLİKLERİMİZDEN BEKLENTİLER 1) Teknik engelleri tespit ve takip ediniz. Bulunduğunuz ülkede bir ürünün pazara arzını ilgilendiren teknik düzenlemeleri, standartları, test, belgelendirme ve muayene şartlarını, yani uygunluk değerlendirme prosedürlerini, işaretleme ve etiketleme zorunluluklarını, çevreye dair düzenlemeleri vb. tespit ve takip edin. Firmalarımızdan bu hususlarda size şikayet gelmekte midir? Genel Müdürlüğümüzü bilgilendirin.

Ticarette teknik engel nedir? Ülkelerin birbirinden farklı teknik düzenlemeler, standartlar ve uygunluk değerlendirme işlemleri uygulaması malların her bir pazar için birden fazla test ve belgelendirme prosedürüne tabi tutulmasına yol açar; bu yüzden malların serbest dolaşımı kısıtlanır. Buna ticarette teknik engel denir. DIŞ TEMSİLCİLİKLERİMİZDEN BEKLENTİLER

2) Bulunduğunuz ülkede teknik engel yaratabilecek uygulama ve kuralların diğer ülkelere, özellikle AB ülkelerine nasıl uygulandığını tespit ediniz. Farklılık var mıdır? Bulunduğunuz ülke diğer ülkelerle «karşılıklı tanıma anlaşması» yapmış mıdır? yapacak mıdır? Bu düzenlemeler hakkında Genel Müdürlüğümüzü, mümkünse bunlar yürürlüğe konulmadan bilgilendirin. DIŞ TEMSİLCİLİKLERİMİZDEN BEKLENTİLER

3) Türkiye’nin, AB teknik mevzuat sistemini uyumlaştırdığı ve uygulamakta olduğu bilgisini özellikle kullanınız. -Birçok ülkede AB teknik mevzuat sistemi sektörel bazda model olarak alınmakta veya tanınmaktadır. Örneğin; Rusya, B. Rusya, Ukrayna, Mısır, Arjantin, Irak, B.A.E. -AB’nin şu ülkelerle karşılıklı tanıma anlaşması bulunmaktadır: EFTA, ABD, Kanada, Japonya, Avustralya ve Y. Zelanda. Ayrıca, bazı Akdeniz ülkeleriyle AB arasında sektörel mevzuat uyumu anlaşmaları (ACAA) mevcuttur. Bu gibi ülkelerde Türkiye’nin de AB ile aynı mevzuatı ve sistemi uyguladığı bilgisi ihracatçılarımızın önünü açabilecektir. DIŞ TEMSİLCİLİKLERİMİZDEN BEKLENTİLER

HANGİ SEKTÖRLERDE AB’YE UYUMLUYUZ?  AB’nin ortak bir mevzuatının olduğu bir alanda, Türkiye ile AB arasında malların serbest dolaşımı bu mevzuatın kurallarına göre işler.  Yeni Yaklaşım (New Approach) mevzuatı: Makineler, Tıbbi cihazlar, Oyuncaklar, Elektrikli aletler (Ev aletleri, Enerji etiketlemesi, Alçak gerilim, Elektromanyetik uyumluluk), Gaz yakan cihazlar, Telekomünikasyon ekipmanları, Yapı malzemeleri, Basınçlı kaplar, Asansörler, Gezi tekneleri, Sivil kullanım amaçlı patlayıcılar, Kişisel koruyucu donanımları.  Klasik Yaklaşım (Old Approach) mevzuatı: Motorlu araçlar, Kozmetikler, Deterjanlar, Tekstil, Hazır ambalaj, Gübre, …

ONAYLANMIŞ KURULUŞLAR Ülkemizde özel veya kamu çok sayıda uygunluk değerlendirme kuruluşu (laboratuvarlar, …) faaliyet göstermektedir. Türkiye, AB üyesi ülkelerle aynı şartlarda «Onaylanmış Kuruluş» atamaktadır. Onaylanmış kuruluşlar (Notified Bodies), CE işaretini zorunlu kılan AB mevzuatı kapsamı ürünlerde test, muayene ve/veya belgelendirme yapan kuruluşlardır. Halihazırda 14 ayrı AB mevzuatı kapsamında faaliyet gösteren 26 onaylanmış kuruluşumuz bulunmaktadır.

STANDARDİZASYON & AKREDİTASYON Standardizasyon: TSE, AB standartlarının %96’sını uyumlaştırmıştır. TSE, CEN/CENELEC’e 2012 başı itibariyle tam üye oldu. Tam üyelikle beraber ülkemiz standart alan ülke konumundan çıkarak AB standartlarının hazırlanmasında karar alan ülke konumuna geçti. Akreditasyon: 1999’da kurulan TÜRKAK, 2002’de Avrupa Akreditasyon Birliği (EA)’ne tam üye, 2008’de ise EA çatısı altındaki bütün karşılıklı tanıma anlaşmalarına taraf oldu. TÜRKAK’ın verdiği akreditasyon belgeleri tüm EA üyelerince tanınmaktadır. 700’ün üzerinde uygunluk değerlendirme kuruluşu TÜRKAK tarafından akredite edilmiştir.

4) Bulunduğunuz ülke Müslüman nüfus barındırıyorsa, o ülkeyi, helal gıda konusunda SMIIC standartlarını benimsemeye teşvik edin. SMIIC (İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü) İslam İşbirliği Teşkilatı altında ve Türkiye’nin öncülüğünde kurulmuştur. Sekretaryası TSE’dir. SMIIC’e taraf İİT üyesi ülke sayısı halihazırda 20’yi olmuştur; bunlara İran, S, Arabistan, Pakistan da dahildir. Özellikle, Malezya ve Endonezya’nın da SMIIC’e üyeliği SMIIC standartlarının küresel kabulünde önemli olacaktır. DIŞ TEMSİLCİLİKLERİMİZDEN BEKLENTİLER

Daha ayrıntılı bilgi için; Tel: +90 (312)