Süspansiyon travması Ambulans ve İtfaiye Çalışanlarına Yönelik Özellikli Kurtarmalar Tekniği – RESFAS Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
Advertisements

Hava yolu tıkanıklığı nedir?
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
Acil Olguya İlk Yaklaşım
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
YARALANMALARDA İLK YARDIM
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
KRUP-EPİGLOTİT-PULMONER ÖDEM
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
EPİLEPSİ BAYILMA KANAMADA İLKYARDIM
TRANSFÜZYON GÜVENLİĞİ
Afet Acil servis ve sağlık kuruluşunun kapasitesini aşan
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
Pediatrik Kardiyopulmoner Canlandırma
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ TYD
Travmalı hasatalara yaklaşım
İlkyardım: Kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
NONKARDİYOJENİK VE KARDİYOJENİK AKCİĞER ÖDEMİNDE TEDAVİ
BOĞULMALARDA İLKYARDIM
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
Sınav ve Sınav Kaygısı ZEHRA AKÇA Gündem Sınav Nedir? Sınavla kaygının ilişkisi nedir? Sınav Kaygısının belirtileri nelerdir Sınav Kaygısının olası nedenleri.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
ŞOK DOLAŞIM SİSTEMİ, KANIN TÜM HÜCRE VE DOKULARA ULAŞMASINI SAĞLAR. BU SİSTEM SAYESİNDE HER HÜCREYE OKSİJEN VE BESİN MADDESİ TAŞINIR VE HÜCRELERDEN METABOLİK.
XII. BÖLÜM BOĞULMALARDA İLKYARDIM
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
Yükseklerde ve Derinliklerde Çalışmada Güvenlik
İpli temel kurtarma operasyonları – Kaza yerine pasif iniş
Düşmelerden korunma Ambulans ve İtfaiye Çalışanlarına Yönelik Özellikli Kurtarmalar Tekniği – RESFAS Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi Rope rescue.
Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi
Temel Kurtarma Operasyonları
Fire and Rescue Service Kranj
İpli kurtarma ekipmanı- Düşme koruma ekipmanı
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II
YANIKLAR VE KAN KİMYASI
Resüsitasyon Becerileri Temel Modül 1
Seher SALMAN 2015.
Ambulans ve İtfaiye Çalışanlarına Yönelik Özellikli Kurtarmalar Tekniği – RESFAS Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi OPERASYON PROSEDÜRLERİ VE KURTARMA.
RESFAS ABCDE ‐ Yaklaşım Medicine.
GASTROİNTESTİNAL KANAMALAR
Sınav ve Sınav Kaygısı Gündem Sınav Nedir? Sınavla kaygının ilişkisi nedir? Sınav Kaygısının belirtileri nelerdir Sınav Kaygısının olası nedenleri nelerdir?
İLKYARDIM DERS NOTLARI ARALIK 2015
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
Bilinç Bozuklukları Bölüm 8.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM DURMASI:
Temel Yaşam Desteği Bölüm 3.
BRADİDİSRİTMİLER Dr. M. Murat Özgenç.
İLK YARDIM ALANININ KURULMASI
MAKSİLOFASİYAL TRAVMA
1. 2  Acil bir olayın bildirilmesinden kesin tedavi verilinceye kadar yerinde  En iyi acil bakımı en kısa zamanda  Güçlü acil servislerin kılavuzluğu.
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
KAS İSKELET SİSTEMİ SAKATLIKLARI
Ergenlerde En Sık Görülen Psikopatolojiler
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Öğr. Gör. Sinan YENAL DEÜ-SHMYO Paramedik programı
Ş O K.
GEMİDE ACİL TIBBİ DURUM TEMEL EĞİTİM
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD)
HASTA HAREKET KISITLAMASI
Dr. İhsan Bozanoğlu Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
HİDROTERAPİNİN TEHLİKE VE KOMPLİKASYONLARI
SPORTİF REHABİLİTASYON
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
İNSAN ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ
KALP KRIZI KALP KRIZI NEDIR, BELIRTILERI NELERDIR, NEDENLER İ NELERD İ R, TEDAV İ S İ NED İ R/NELERD İ R?
Kardiyovasküler Aciller ve Postop. Hasta Takibi Prof. Dr
BURKULMALARDA İLKYARDIM
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PRM.KÜBRA NUR DEMİRCİ.
Sunum transkripti:

Süspansiyon travması Ambulans ve İtfaiye Çalışanlarına Yönelik Özellikli Kurtarmalar Tekniği – RESFAS Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi

Bunun ölümcül bir tehdit olduğunun farkında olun Düşme tehlikesi olan bir alanda çalışırken, iple serbest asılmayla sonuçlanan bir olay meydana gelebilir.

Ortostatik şokla birlikte dolaşım kollapsı mevcuttur Süspansiyon travması Süspansiyon travması, koşum takımı giyiliyken serbest asılma sonucu dolaşım kollapsı nedeniyle meydana gelen sağlık durumudur Ortostatik şokla birlikte dolaşım kollapsı mevcuttur

Süspansiyon travması Tetikleyen faktörler Asılma pozisyonu İmmobilizasyon Asılı kalma süresi Ağrı İlişkili yaralanmalar

Süspansiyon travması Dikey süspansiyon pozisyonu özellikle bacakların immobilizasyonu nedeniyle (kas pompasının kaybı) ortostatik bir reaksiyona neden olur. Bu kalbe venöz dönüşü azaltır ve kan basıncı düşer.

Süspansiyon travması Süspansiyon travmasında muhtemel semptomlar Solukluk Terleme Nefes darlığı Başlangıç nabzında yükselme Kan basıncının artışı Duyma kusuru Baş dönmesi Bulantı Nabzın düşmesi Kan basıncının düşmesi

Süspansiyon travması Süspansiyon travmasının önlenmesi 1. İple asılı kalınması durumunda kan dolaşımı bacakların düzenli hareketi ile desteklenebilir (kas pompasının aktivasyonu). 2. Bir ayak döngüsü yardımıyla koşum takımından kurtulunabilir

İple asılı bir kişinin kurtarılması Süspansiyon travması İple asılı bir kişinin kurtarılması Korunma halatı ile sabitlemek Dikkat ve güvenceye almak Herhangi bir yaralanma olup olmadığını sorulması Hareket etmek için cesaretlendirmek Yukarıdan aşağıya doğru alçaltmak Gövdenin dik pozisyonda olması Tıbbi kurtarma servisinin uyarılması İple kurtarma servisinin uyarılması

Süspansiyon travması Bir kişi ipte bilinçsiz bir şekilde asılı kalmışsa bir bir acil durumdur, çünkü…………..…………… Bilinci olmayan bir kişinin iple asılı kalması durumunda 10 dakikadan daha az bir sürede ölüm meydana gelebilir.

Süspansiyon travması İlk yardım prensipleri: Bazı kaynaklar bu grup hastanın özel bir yolla tedavi edilmesi gerektiğini söyler. Bu doğru değildir. Bu hastalar normal ABCDE prensiplerine göre tedavi edilmelidir. Özellikle tıbbi olmayan personel tarafından. Bu tıbbi personel için de geçerlidir. Ancak gecikmiş aritmi olasılığı da akılda tutulmalıdır.

Süspansiyon travması Kurtarılmış kişinin bilinci yerinde değil, ancak normal soluyorsa: Normal ABCDE yaklaşımı Havayolunun kontrolü üzerine yoğunlaşılmalıdır Derlenme pozisyonu A-B-C‘nin sürekli monitorizasyonu Hospitalizasyon acildir

Süspansiyon travması Kurtarılmış kişinin bilinci yerinde değil ve normal olarak solumuyorsa Standard resüsitasyon prosedürünü uygulayın 30 göğüs basısı ve 2 kurtarıcı soluk

Süspansiyon travması Tıbbi acil uygulamaları Oksijen verilmesi Damar yolu açılarak normal kristaloid solüsyon uygulanması Temel monitorizasyon (muhtemel kritik aritmi) Dikkatli sıvı resüsitasyonu Hipoglisemi olasılığı Hospitalizasyon

Thank you