ADI:ÖZGÜR SOYADI:GÖKKAYA NO:143569 ÖGRETMEN :MUSTAFA İLKAN ÖDEV: KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRE CİHAZI HAKKINDA BILGI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Postmenopozal Osteoporoz Tanı ve Tedavide Güncel Yaklaşım
Advertisements

TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJELERİ
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
ADANA VEREM SAVAŞI DERNEĞİ VEREM HAFTASI ETKİNLİKLERİ OCAK 2012
BÜYÜME: Vucüdun uzunluk ve ağırlık yönünden artışı anlamına gelen bir terimdir. GELİŞME: Büyüyen organizmanın dokularının yapısındaki olgunlaşmayı.
GÖRÜNTÜ ÜZERİNDE OLUŞAN ARTEFAKTLAR
OSTEOPOROZ NEDİR? En sık görülen metabolik kemik hastalığı olan osteoporoz düşük kemik kütlesi ve kemik mikro yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığının.
ROMATİZMAL HASTALIKLARDA DİYET ve EGZERSİZ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OBEZİTE.
Uzm Dr Duygu KURTULUŞ HNH FTR Kliniği K
Osteoporoz Tanı ve Tedavi Prensipleri
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
OSTEOPOROZ VE KIRIK RİSKİ ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA BÖLÜMÜ
OSTEOPOROZ RTM.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
OSTEOPOROZ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
MENOPOZ VE BESLENME.
Yeterlİ ve dengelİ beslenme NedİR?
ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlıklı Yaşlanma Yrd.Doç.Dr.Ümit Dündar Afyon Kocatepe Üniversitesi
OLGU 1 Prof. Dr. Hidayet SARI.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
Prof.Dr. Mustafa ŞENOL Emekli Öğretim Üyesi
GUATR.
İLERİ YAŞ KADIN SAĞLIĞI
Osteoartrit Artroz Kireçlenme
BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi Müdürlüğü
Osteoartrit Artroz Kireçlenme
Betül GÜLEBENZER, Berivan KARATAŞ, Merve ERDOĞAN
OSTEOPOROZDA TANI ve TEDAVİ
Hareket Organları Hastalıkları;
BEL AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
BEL KALÇA AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
ZİHİNSEL ENGELLİĞİN NEDENLERİ
Osteoporoz Tedavisinde SERM’ler ve Diğer Yöntemler Prof. Dr
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
Sintigrafik Yöntemler 2
KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında.
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
Hareket Sistemi Öğr. Gör. Ümmühan Demir.
BEL – BOYUN FITIKLARI.
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
DİNAMİK BÖBREK SİNTİGRAFİSİ
GÖRME TARAMA GKD ANNE SÜTÜ.
20 Yaş Dişleri.
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
VÜCUT KOMPOZİSYON ÖLÇÜMÜ, SINIFLAMALAR VE PERFORMANSLA İLİŞKİSi
KURU GÖZ SENDROMU Serkan ASLAN.
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
KLİMAKTERİK DÖNEM Kadınların üreme çağından over fonksiyonlarının kaybolduğu çağa geçtiği bir yaşam dönemidir yaşta başlar-ihtiyarlığın başlangıcı.
Balneoterapi uygulama
Radyoiyot tedavisinin yan etkileri
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
OSTEOPOROZ Uzm Dr Duygu KURTULUŞ HNH FTR Kliniği K.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
(1 - 7 NİSAN). KANSER NEDİR? HÜCRELERİN KONTROLSÜZ OLARAK SÜREKLİ ÇOĞALMALARI SONUCU OLUŞAN, YAKINDAKİ VE UZAKTAKİ BAŞKA ORGANLARA DA YAYILARAK KİŞİYİ.
KEMİK VE İSKELET Neyin 'farkındaysanız' onu kontrol edebilirsiniz, neyin 'farkında' değilseniz, o sizi kontrol eder.. - Anthony de Mello Semra Gelbal.
OSTEOPOROZ Uzm Dr Duygu KURTULUŞ HNH FTR Kliniği K.
1.6.Çoklu kıyaslama testleri
Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge
Sunum transkripti:

ADI:ÖZGÜR SOYADI:GÖKKAYA NO:143569 ÖGRETMEN :MUSTAFA İLKAN ÖDEV: KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRE CİHAZI HAKKINDA BILGI

KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRE

KEMiK MiNERAL DANSiTOMETRE CiHAZI İnsan vücudunda bulunan kemikler, devamlı olarak kendini yeniler. Kemik yapısının gelişimi; insanların genetik yapısı, sonradan kazanılan hastalıklar, ortopedi protez ameliyatları, ikiden fazla hamilelik sonrası ve menopoz dönemleri ile çok yakından ilgilidir. Ayrıca insanların çalışma ortamlarında giderek fazla immobilize çalışması, direkt güneşten uzak kalması, bazı ilaçların uzun süreli kullanılması, diabet, böbrek, guatr ve hormonal problemler, özellikle gençlerin hazır ve hormonlu gıdalarla dengesiz beslenmesi de kemik gelişimini etkiler.

Kemik- Mineral Dansitometre Yönteminin Tanımı ve Önemi Kemik mineral dansitometre; kemiklerin kalınlığının diğer bir deyişle yoğunluğunun ölçüldüğü bir tanı yöntemidir. Kemik dansitometre tayini, kemik dansitesi ölçümünü ve fraktür riskini tayin ederken, fraktürü önlemede de faydalıdır. Spesifik hastalarda tedavi kararı kemik kütlesine ve fraktür riskine dayalı ise KMD ölçülme endikasyonu mevcuttur.

Kemik mineral yoğunluğu ölçüm endikasyonları Şunlardır:  65 yaş üstü kadınlar  Risk faktörü olan 65 yaş altı kadınlar  Kırığı olan postmenopozal kadınlar  Östrojen eksikliği bulunan kadınlarda (cerrahi-doğal menopoz ve diğer nedenler)  Osteoporoz açısından yüksek risk altında bulunan menopoz öncesi kadınlar (amenore, hipermenore, anoreksi nervoza..)  70 yaĢ üstü erkekler  Frajilite kırıklı tüm erkekler  Birincil hiperparatiroidi hastalığı olanlar  10 yıldan beri kalsiyum alımının yetersiz olduğu durumlar (üriner taĢ ile birlikte veya tek baĢına kalsiüri, gastrointestinal hastalıklar, malabsorbsiyon, parsiyel gastrektomi)  En az 5 yıldan beri ankilozan spondilit veya romatoid artrit tanısı ile izlenen hastalar

Osteoporoz

Osteoporoz (OP), en sık görülen metabolik kemik hastalığıdır Osteoporoz (OP), en sık görülen metabolik kemik hastalığıdır. En son yapılan tanımlamaya göre osteoporoz, düşük kemik kütlesi ve kemik dokusunun mikro yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artması ile karakterize sistemik bir iskelet hastalığıdır.

Osteoporozda risk faktörleri şunlardır Erişkin dönemde kırık Kadın olmak 50 yaĢ üstü Menopoza girmiş olmak Östrojen düşüklüğü Testosteronda azalma Kötü beslenme (Kalsiyum eksikliği ve yetersiz D vitamin alımı) Fizik aktivite azlığı Birinci derece akrabalarda osteoporoz

Osteoporozun Belirtileri Yoğun kemik kaybına bağlı olarak ağrı şikâyetleri, boyda kısalma, sırtta kamburlaşma, omuzlarda yuvarlaklaşma, omurga ve kostalarda kırık, kalça kemiği, el bilek kemiği kırığı gibi belirtiler görülür.

Osteoporozda vertebra kırığı

1.3:Osteoporozda görülen femur kırığı

Kemik- Mineral Dansitometre Cihazının Çalışma Esasları

Kemik mineral dansitometre cihazları ile yapılan ölçümlerde, belirli bir radyasyon miktarının kemik tarafından absorbe edilmesine neden olan mineral miktarının yorumlanması esas alınmaktadır.

Kemik mineral dansitometre cihazları, X ıŞınları, γ ışınları ya da ultra sesin kemiği geçerken bir kısmının kemik tarafından absorbe edilmesi ve kalan radyasyon miktarının hassas olarak ölçülmesi prensibine göre çalışır. Bu ölçüm sonucu yapılan hesaplamalarla kemiğin birim alanda ya da hacimde, absorbsiyona neden olan mineral içeriği tahmin edilir.

Kemik- Mineral Dansitometre Cihazı Çeşitleri

Kemik Mineral Dansitometre Cihazının (DEXA) Ana Ünite ve Elemanları Kemik mineral araştırması için verisi en yüksek, en kolay, en ucuz ve en zararsız olma gibi özelliklerin tümünü taşıyan ideal bir tanı yöntemi yoktur. Bununla birlikte DEXA yönteminin kemik mineral ölçümünde oldukça değerli olduğu görülmektedir.

Bir DEXA cihazının ana ünite ve elemanları Ģunlardır: İnceleme masası Tarayıcı sistem  X-ıĢını tüpü  Detektör Foto multipliyer sistem (PMT) Amplifiyerler Bilgisayar Görüntüleme ünitesi (monitör)

Kemik- Mineral Dansitometre Cihazının ÇalıĢması Şalter açılır. Hasta masasında hareket paneli üzerindeki açma (ON) düğmesine basılarak cihaza elektrik akımının girmesi sağlanır. Cihazın bağlantılı olduğu bilgisayar açılarak kalite kontrol (QC) testi için Daily QC datası seçilir. Bilgisayar ortamında protokol menüsü açılır. Perform exam datası seçilir. Çekim start datasından başlatılır. Tarama işlemi tamamlandığında işlem stop datası durdurulur

Kemik Mineral Dansitometre Cihazı Aparatları

Kemik mineral dansitometre sabitleme Şeritleri Velcro kayışları; tüm vücut, femur ve önkol taramalarında kullanılan aparatlardır.

Kemik mineral dansitometre sabitleme Şeritleri

Kemik mineral dansitometre sabitleme Ģeritleri

PHANTOM TESTİ Kemik mineral dansitometre cihazlarında, kalite kontrol ve kalibrasyon için kullanılan temsili kemik yapıya omurga phantomu denir. Omurga phantomu üzerinde torakal 12, lumbal 1, lumbal 2, lumbal 3, lumbal 4 ve lumbal 5. vertebralar bulunmaktadır.

Omurga Phantomu

Bilgisayarda ana menü üzerinden phantom test protokolü seçilir Bilgisayarda ana menü üzerinden phantom test protokolü seçilir. Bilgisayarda continu (devam) yazan detayı seçip çekim gerçekleştirilir. Paket programda phantom test protokolü olmadığı zaman normal hasta çekimi yapılacak şekilde veri girilir.

Programın baĢlatılması

Phantom Spine ait BMD değerleri

Phantom Spine ait verilerin girilmesi

Günlük Sistem Testi Kemik mineral dansitometre cihazları farklı firmalar tarafından üretilmektedir. Cihazların çalışma esasları aynı olmakla birlikte sistemlerinde farklılıklar olabilmektedir. Bazı cihazlarda günlük tarama çekimlerine başlamadan önce mutlaka günlük sistem testi (GST) yapılması gerekmektedir.

Günlük Sistem Testi YapIlIŞI Cihaz açıldıktan sonra programda bulunan günlük sistem testi (GST) seçilir

Günlük sistem testinin seçilmesi ve başlatılması

GST aparatı cihaza yerleştirilir GST aparatı cihaza yerleştirilir. Cihazın GST’ni başlat komutuyla cihaz lazeri, aparatın üzerinde işaretli olan odak noktasına ayarlanır.

KAYNAKLAR http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/bone-density-test/basics/why-its-done/prc- 20020254 http://www.health.harvard.edu/diagnostic-tests/bone-density-test-for- osteoporosis.htm http://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=dexa http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007197.htm http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Bone/Bone_Health/bone_ mass_measure.asp - See more at: http://www.populermedikal.com/tetkik/kemikmineral.asp#sthash.jTxXrgGW.dpuf