MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK YAPAN MADDELER RİSK YARATAN FAKTÖRLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Advertisements

Anne Babalar İçin Madde Bağımlılığı Eğitimi
MADDE BAĞIMLILIĞI Bu eğitim Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneğinden Doç. Dr. Kültegin Ögel koordinatörlüğünde Psk. Ceyda Yılmazçetin ve Pdr. Sevil Taner.
MADDE BAĞIMLILIĞINDA BİZE DÜŞENLER
HOŞGELD İ N İ Z MEHMET YILMAZ REHBER Ö Ğ RETMEN Dünyanın en güzel bebeği bir tanedir. O da bütün annelere aittir Çin Atasözü.
Hazırlayan:Yunus Başaran
KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR bilgidagi.com.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ADIYAMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ
SİGARA VE ALKOL.
MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK:Bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel,ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen.
SİGARA, ALKOL, MADDE KULLANIMI
Anne Babalar İçin Madde Bağımlılığı Eğitimi
Öğretmenler İçin Madde Bağımlılığı Eğitimi
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Hak ve özgürlüklerin kullanımını engelleyen ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Psikolog Sefer MAVİGÖL
GENÇLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI VE AİLE TUTUMLARI
ZARARLI MADDE ALIŞKANLIKLARI
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 2
Önemli Sorunlardan Biri Devamsızlık 1.Madde.
DEZAVANTAJLI VE RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR KİMLERDİR?NASIL TESPİT EDİLİR?
NEDENLERİ SONUÇLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
DEZAVANTAJLI VE RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR KİMLERDİR?NASIL TESPİT EDİLİR?
Bilgili Ol Bağımlı Olma Projesi ÖĞRETMENLER İÇİN
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI
MADDE BAĞIMLILIĞI ve ZARARLARI KOCAELİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
NEDENLERİ SONUÇLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
MADDE BAĞIMLILIĞI Nihat HASPOLAT
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
MADDE BAĞIMLILIĞI ALİAĞA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÇOCUKLARIN-GENÇLERİN RİSKLERDEN KORUNMASI
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Alkolsüz Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Uğur Evcin, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır. Sunudaki.
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ÖNLENMESİ
RAKAMLAR ÜLKEMİZDE SİGARA BAĞIMLI SAYISI 17 MİLYON
BAĞIMLILIK AİLE EĞİTİMİ
ERCAN MUTLU SOSYAL HİZMET UZMANI
SAMANDAĞ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR ve MADDE BAĞIMLILIĞI
Günün konusu Alkol Alkolün beden üstüne etkileri 1.
SOMA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DR. MUSTAFA BABACAN.
Günün konusu Bağımlılık Bağımlılığın gelişimi 1.
MADDE BAĞIMLILIĞI.
İSKENDERUN KAYMAKAMLIĞI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
MADDE ve ALKOL KULLANIM BOZUKLUKLARI
SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR ve BAĞIMLILIK YARATN MADDELER
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE.
SİGARA VE ALKOL’ÜN ZARARLARI
MADDE BAĞIMLILIĞI ŞEHİT RAMAZAN OKUR ORTAOKULU Rehberlik Servisi.
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
Gümüşhane Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü -2005
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR ve MADDE BAĞIMLILIĞI
HACI AHMET AKINCI ANADOLU LİSESİ
BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER VE ETKİLERİ
Öğretmenler İçin Madde Bağımlılığı Eğitimi
Anne Babalar İçin Madde Bağımlılığı Eğitimi
Yeşilay, sigara, alkollü içki  ve diğer uyuşturucu madde gibi alışkanlıklar ile mücadele eden ve bütün zararlı alışkanlıklardan halkın ve gençlerin korunması.
Sigara sağlığa zararları
OKUL REHBERLİK SERVİSİ
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
MADDE BAĞIMLILIĞI Önleyici ve Müdahale Edici Yaklaşımlar
Sunum transkripti:

MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK YAPAN MADDELER RİSK YARATAN FAKTÖRLER ÖNLEYİCİ FAKTÖRLER MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ BAĞIMLILIK SÜRECİ NELER YAPILMALI?

Bağımlılık Yapan Maddeler Sigara Esrar Eroin Kokain Kafein Lsd/ghb/pcp/ice Bazı kaktüsler Alkol Uçucu maddeler Ecstasy Morfin Akineton Rohypnol Mantarlar

Sigara ABD’de yılda 400.000 kişi sigara kullanımı nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Sigaranın neden olduğu hastalıklar: Kalp damarlarında tıkanıklık, Bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıkları, Beyin damarlarında tıkanma ve buna bağlı felç, Ayak ve bacak damarlarında tıkanma,

Sigara Sigara içenlerde; Gebelikte sigara ya da tütün kullanımı; Akciğer kanseri olma riski 22 kat, Mesane kanseri riski iki kat, Bronşit riski 10 kat, Kalp hastası olma olasılığı 3 kat daha fazladır. Gebelikte sigara ya da tütün kullanımı; Erken doğuma Bebek ölümüne Düşük doğum ağırlığına neden olmaktadır. Sigara içenlerde içmeyenlere göre esrar kullanma riski 8 kat fazladır.

Alkolün Etkileri Bağımlılık, Midede gastrit ve ülser, Karaciğerde büyüme, yağlanma ve siroz, Bağırsaklarda vitamin emiliminin azalması ve beslenme bozuklukları, Sinir hücrelerinde hasar ve felç, Kas güçsüzlüğü ve Bunama

Esrar Kahverengi, preslenmiş tabakalar halinde satılır. Ot, joint, marihuana, gubar gibi isimlerle anılır ve sigara gibi içilir. Gevşeme, rahatlama, görme ve duyma duyularında artış, reflekslerde bozukluk ve dikkat dağınıklığına yol açar. Akciğer kanseri, bronşit ve unutkanlığa sebep olur. Bağımlılık yapar Genellikle diğer uyuşturuculara geçiş maddesidir.

Uçucu Maddeler Tiner, bali gibi maddeler. Çakmak gazı, kuru temizlemede kullanılan maddeler, benzin, Tipp-ex, uhu, oje gibi maddeler. Ciddi bir sarhoşluk, denge bozukluğu, yürüme güçlüğüne neden olabilirler. Baş ağrısı, bulantı, kusma, tıkanma ve boğulma, ani ölümler meydana gelebilir. Dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, kavrama yeteneğinde bozulma gibi olumsuz etkileri vardır. Beyinin yapısını değiştirirler.

Ecstasy Tablet ya da kapsüller halinde satılır. Üstünde kuş, fil, gülen surat, Mitsubishi amblemi gibi resimler vardır. Ex, İx, kanat, uçuş, balık gibi sokak adları vardır. Enerji artışı, canlılık, algıda artış, karşı cinse yakınlık hissi ortaya çıkar. Koordinasyon bozukluğu, vücut ısısında artış, kan basıncında artış, böbreklerde hasar, kalp ritminde bozukluğa neden olur. Ölüm vakaları genellikle yüksek ateş ve aşırı sıvı kaybından olmaktadır. Kişi bir süre sonra onsuz eğlenemediği için bağımlı hale gelir.

Eroin Açık kahverengi renkte, toz halinde satılır Toz, beyaz, H (eyç) adı verilir. Buruna çekilerek, damardan enjekte ederek (shot), buharını içe çekerek (kaydırma) ve sigara biçiminde (koreks) kullanılabilir. Gevşeme, hareket ve konuşmada yavaşlama, göz bebeklerinde küçülme, yüzde kızarıklık gözlenir. Etkisi 6-8 saatte geçtiği için gün içinde 3-4 kez kullanma zorunluluğu ortaya çıkar. Yüksek dozda alındığında solunum yavaşlar, koma hali başlar ve kişiyi öldürür. Alınmadığı zaman burun akıntısı, halsizlik, uykusuzluk, kas ağrıları ve kramplar görülür.

Risk Yaratan Faktörler Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu aileler, Doğru olmayan yetiştirme yolları, Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği, Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar, Okul başarısında düşüş, Sosyal becerilerin zayıf olması, Sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla “takılma”, Okul, iş, aile ortamlarında uyuşturucu kullanımının onaylanması.

Önleyici Faktörler Güçlü ve pozitif aile bağları, Ebeveynlerin çocuklarının arkadaşlarından ve neler yaptıklarından haberdar olması, Aile içi kuralların açık olması ve herkesin bunlara uyması, Ebeveynlerin çocuklarının yaşamlarına ilgili olmaları, Okulda başarılı olma; okul, klüpler gibi kurumlarla kurulmuş güçlü bir bağ, Uyuşturucu kullanımı ile ilgili doğru bilgilenme.

Madde kullanmaya başlama nedenleri Arkadaş baskısı % 23.3 Merak % 29.4 Sorunlara çözüm aramak % 27.1 Sorunlardan kaçmak % 26.0 Beğeni toplamak % 24.3 Eğlenmek % 25.9

Bağımlılık süreci “Belki kullanabilirim” “Korku ve merak” “Bir kereden bir şey olmaz” “Bıraktım, bir daha başlamam” “Bir daha asla!” “Artık bırakacağım” “Ben bağımlı olmam” “Bırakmak zorundayım!” “İstersem bırakırım” “Bu meret bırakılmaz ki!”

Bağımlı kişide... Madde kullanımını kontrol etmekte güçlük çekme, Giderek kullanılan maddenin dozunun artırma, Zarar vermesine rağmen madde kullanmaya devam etme, Aile, iş ve çevre ilişkilerinde bozulma, Başarısız bırakma girişimleri, Bıraktığı zaman ruhsal ya da fiziksel yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması (huzursuzluk, uykusuzluk vb) gözlenebilir. Sorumluluk almaktan ve sosyal faaliyetlere girmekten kaçınırlar.

Madde kullanan kişiyi aile nasıl anlar? En kesin yöntem kan ve idrar testleridir. Aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirir. Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlar. Yeni olumsuz arkadaşlıklar edinmeye başlar. Kendisine olan özeni azalır. Çevre ve arkadaşlar eski önemlerini yitirir. Hafif uykulu ve yorgun gözükebilir. Okula devamı azalmaya, başarısı düşmeye başlar. Sözel iletişiminde farklılaşma gözlenebilir. Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilir. Daha sinirli olabilir.

Çocuğunuzun Madde Kullanımını Önlemek İçin Ne Gerekli ?

İYİ BİR ANNE-BABA OLMAK!!! İyi bir anne-baba olmak için...

Yargılamayın “Sen zaten hep böylesin”

Konferans vermeyin “Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan..Hiç kıymetini bilmiyorsun; halbuki biz....”

Tehdit etmeyin “Eğer dediğimi yapmazsan...”

Sorgulamayın “Kim, nerede, nasıl, niçin, ne zaman, neden...”

Teşhis koymayın “Bence sen...”

Ahlak derslerinden kaçının “Bunun böyle olması gerek, bu olmazsa olmaz”

Emir vermeyin “Ne diyorsam onu yap, soru sorma”

Uzun ömürlü, sağlıklı bir yaşam ve mutlu bir aile için:

ALKOL VE UYUŞTURUCU MADDELERDEN UZAK DURUNUZ!!!

DİKKAT !!!! ÇOCUKLARINIZA BAĞIMLILIK YAPAN MADDELER KONUSUNDA GEREKLİ EĞİTİMİ VERİP BİLİNÇLENDİRİNİZ. SİZ DE BU TÜR MADDELER KULLANMAYARAK ONLARA ÖRNEK OLUNUZ. ARKADAŞ ÇEVRESİNİ TANIYINIZ.

HUZURLU VE MUTLU GELECEK İÇİN ELELE…. KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER HÜRAY DEMİR REHBER ÖĞRETMEN MELİS AVCI REHBER ÖĞRETMEN