KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİMDE ENGELLER: -ETNİKMERKEZCİLİK -STEREOTİP

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇOKLU ZEKA ÇEŞİTLERİ
Advertisements

YEN İ DO Ğ ANLARI TANIYIN!
MERKEZ HAKEM KURULU İL GÖZLEMCİ KURSLARI 17 MAYIS 2011 GÖZLEM TEKNİĞİ.
LİDERLİK Süleyman ÜSTÜN
JOHARİ PENCERESİ HAZIRLAYAN: BEDİİ DURMUŞ
ÜYELER İ M İ ZLE YAPILAN ANKET SONUÇLARI ANKET İ CEVAPLAYAN ÜYE SAYISI 134 ANKET İ CEVAPLAMAYAN ÜYE SAYISI 39 ANKETE TOPLAM KATILIM 173.
MARKA VE MARKA STRATEJİLERİ
YEŞİLAY İNDİRİM KARTI ile, Bir İlk’te hep birlikte…
BU YA Ş AMDA ÜÇ TÜR İ NSAN VAR B İ R İ SADECE GÖRÜR B İ R İ SADECE DUYAR B İ R İ HEM DUYAR HEM GÖRÜR.
BASMAKALIP ve ÖNYARGI ( STEREOTYPE & PREJUDICE )
ETNİKMERKEZCİLİK BUDUNMERKEZCILIK ETHNOCENTRISM ILET 321 KÜLTÜRLERARASI İ LET İ Ş İ M BECER İ LER İ.
STEREOTiP / BASMAKALIP & ÖNYARGI / KALIPYARGI
BASMAKALIP ve ÖNYARGI ( STEREOTYPE & PREJUDICE )
HAZIRLAYAN KEZBAN BİÇER
KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
BASMAKALIP ve ÖNYARGI ( STEREOTYPE & PREJUDICE )
ALGI, BASMAKALIP ve ÖNYARGI
STEREOTiP / BASMAKALIP & ÖNYARGI / KALIPYARGI
Sözlükte "iletişim" ne demek?
FEDERASYONU FEDERASYON BA Ş KANI : FEDERASYON ASBA Ş KANI : GENEL SEKRETER İ :
DÜNYADA B İ RB İ R İ NDEN ÇOK FARKLI KADINLAR VARDIR:
GENET İ K.  ANNE, BABA VE O Ğ UL DÖLLER ARASINDAK İ BENZERL İ KLER İ VE FARKLILIKLARI AÇIKLAYAN B İ L İ MDALINA GENET İ K DEN İ R.
PROJEN İ N ADI: HAYATIMIZ SATRANÇ PROJEY İ UYGULAYAN OKUL: O Ğ UZLAR İ.O. PROJEN İ N AMACI: Satranç ö ğ retmek PROJEN İ N İ ÇER İĞİ :Satranc ile hayatında.
B İ LG İ NLER SINIFI MART AYI A İ LE İ LET İŞİ M BÜLTEN İ.
1 Sağlık SlaytlarıSağlık Slaytları Sağlık Slaytları
Nigel Cross İngiliz Açık Üniversitesi’nde tasarım alanında araştırmacı ve eğitimci olarak çalışmaktadır.
STEREOTiP / BASMAKALIP & ÖNYARGI / KALIPYARGI
Güney Kıbrıs Hakkında Kısa Bilgiler Dış Politikada Güney Kıbrıs Sonuçlar ve De ğ erlendirme.
ATATÜRK ANADOLU LİSESİATATÜRK ANADOLU LİSESİ Atatürk anadolu lisesi Rehberl İ k serv İ s İ.
Sosyal Bilgiler İletişim
MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ. MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ  Bir maddeyi di ğ erlerinden ay ı rmam ı za ve ay ı rd ığı m ı z maddeyi.
Woman to Woman Encouragement Kadının Bir Kadına Desteği.
GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI TAKVİMİ ÇARŞAMBA GÜNÜ İ L ORGAN İ ZASYON KOM İ TES İ TOPLANTISI DÜZENLENMES İ VE PLANLARIN İ ST İŞ ARE ED İ.
‘PETROL İHRAÇ EDEN ÜLKELER ÖRGÜTÜ’
ILET 321 KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM BECERİLERİ
HZ PEYGAMBER (S.A.V.) EFEND İ M İ Z’ İ N DO Ğ DU Ğ U ÇEVRE.
ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu.
KİŞİLERARASI İLETİŞİMDE DİLİN KULLANIMI
En uzak mesafe ne Afrika’dır
DÜŞÜN, HAYAL ET Imagine there’s no heaven,it’s easy if you try DÜŞÜN Kİ CENNET DİYE BİRŞEY YOK, BÖYLE DÜŞÜNMEYİ BİR DENE.
6. KADEME SINIFLAR ARASI BİLGİ YARIŞMASI 30 AĞUSTOS ORTAOKULU.
TC A Ğ RI VAL İ L İĞİ İ L M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü HALK E Ğİ T İ M MERKEZ İ VE AKŞAM SANAT OKULU MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
SORU KELİMELERİ TEOG SINAVINDA HAYAT KURTARIR!
Information Technology, the Internet, and You © 2013 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.Computing Essentials 2013.
. İ STAT İ ST İ K De ğ i ş ik nedenlerin etkisi altında ya ş anan olayların gözlenmesi ve gerekli bilgilerin sistematik biçimde toplanarak incelenmesi.
Yaparak yaşayarak öğrenme. Motivasyon ve yöneltme Learning to Learn Training Amaç ve yetenek Developed with the support of the EU Leonardo da Vinci Programme.
MUSIC FOR COMENIUS BROTHER HOOD NEVER ENDS BROTHERHOOD NEVER ENDS…. *We are not going to give up yet *It's time for us to make our move *We fed up with.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Learning to learn network for low skilled senior learners ÖĞRENCİ Mİ? EVET, O BENİM! Learning to Learn Training Bilinçsiz zihnimiz Developed with the support.
ILET 321 KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM BECERİLERİ
Türkçe İngilizce Mistik Şiirler Turkish English Mystical Poems Müzikli slâyt Slideshow with music Hele Bir Düşün Think Above All Written By: Can Akın.
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
Learning to learn network for low skilled senior learners ÖĞRENCİ Mİ? EVET, O BENİM! Learning to Learn Training Developed with the support of the EU Leonardo.
Searching Thy Lover, To Be One Looking at the sky.. Behind every cloud and over the wings of the birds.. I always dreamt of you. You were looking for.
HAPPY EASTER! MUTLU PASKALYALAR ! Hepinizin Paskalya Bayramını kutluyoruz. Paskalya bizim kültürümüzde kutlanan bir bayram değil ama aynı dönemde bizim.
VO: Tüm bakışlar üzerimdeyken, saçlarımın kusursuz olmasını isterim. EBT: When all eyes are over me, I want my hair to be perfect. VO: Kepeksiz ve güzel.
ILET 321 KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM BECERİLERİ
Poem: Can AKIN Translated by: Nilufer DURSUN
Excuse me. Afedersiniz. 1.
Birthday party. birthday party new year's party new year's party New Year's Party.
PATENT İ novatif bir fikri tasrlayarak yepyeni bir ürün geli ş tirdiniz yada varolan bilgileri kullanarak,bilinmeyen bir bulguya yönteme eri ş tiniz.Tüm.
Algoritmalar II Ders 15 En Küçük Örten Ağaçlar.
Imagine that you are a teacher and you are taking your 20 students to England for the summer school.
“8. SINIFLAR” MASTERMIND UNIT 4 On the phone Wopenglish GURURLA SUNAR…
Algoritmalar II Ders 15 En Küçük Örten Ağaçlar.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
People with an entrepreneurial mindset are always brave.
Sunum transkripti:

KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİMDE ENGELLER: -ETNİKMERKEZCİLİK -STEREOTİP ILET 321 KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM BECERİLERİ

Farklı kültürden iki kişi karşılaşınca? Biribirine gönderdikleri sözsüz mesajlar / beden dili kıyaslanır, yorumlanır, Örneğin: Selamlaşma ritüelleri -Tokalaşma? Öpüşme? Eli kalbin üzerine götürme? İnanç, Değer ve Yargı ögeleri kıyaslanır, yorumlanır, Önyargı, Basmakalıp (streotip) ve Etnikmerkezci davranışlar öne çıkar

‘Algı’sal Dünya Doğayı nasıl algılarsınız? Kadın – Erkek ilişkisini, rollerini nasıl algılarsınız ? Zamanı , Zaman Kullanımını nasıl algılarsınız ? Arkadaşlığı nasıl algılarsınız? Etrafımızdaki dünyayı tüm bu filitrelerden süzerek gördüklerimizle algılarız

ALGI: Ne görüyorsunuz?

Ne görüyorsunuz?

HEPİMİZ BİR ‘ALGI DÜNYASI’NDA YAŞIYORUZ ! KÜLTÜREL İNANÇ – DEĞER – YARGI ve DAVRANIŞ KALIPLARIMIZ BİZE ETRAFIMIZDAKİ DÜNYAYI NASIL ALGILAMAMIZ GEREKTİĞİNİ GÖSTEREN EN ÖNEMLİ ÖGELERDİR.

KÜLTÜREL ÖZELLİKLERİMİZ BİZE BİR İŞİN NASIL ‘DOĞRU’ YAPILACAĞINI DİKTE EDER, ANCAK; BİR KÜLTÜRDE BİR İŞİN YAPILIŞ ŞEKLİ ‘DOĞRU’ KABUL EDİLSE DE, BİR BAŞKA KÜLTÜRDE ‘DOĞRU ‘ OLMAYABİLİR. BİR İNSAN HAYATININ SONUNA KADAR DOĞDUĞU ÜLKEDE AYNI KÜLTÜRDE YAŞARSA BİR SORUNLA KARŞILAŞMAYABİLİR 

KÜLTÜRLERARASI İŞBİRLİĞİ KENDİ KÜLTÜRÜMÜZDEN FARKLI BİR KÜLTÜRDEN GELEN BİRİ İLE İLETİŞİME GİRDİĞİMİZ ZAMAN ORTAK BİR ‘DOĞRU’ MUZ OLMAYABİLİR ve BU BİR PROBLEM YARATABİLİR. BU DURUMDA KARŞIMIZDAKİ KİŞİYİ YARGILAMAK VE ‘DOĞRU’ YU BULMAK İÇİN KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM BECERİLERİNE GEREKSİNİM DUYARIZ: (FARKLI BAKIŞ AÇISI İLE BAKMA BECERİSİ)

JAPON HALKI ‘CHOPSTICK’ İLE HİNTLİ – PAKİSTANLI ‘ELİ’ İLE FRANSIZ METAL ‘ÇATAL-KAŞIK’ İLE YER; HANGİSİ ‘DAHA DOĞRU’ DUR? MÜSLÜMANIN ‘TEK’ TANRISI, BUDİST’İN’ÇOK’ TANRISI VARKEN, HİNTLİNİN ‘HİÇ’ TANRISI YOKTUR. SUUDİ ARABİSTAN’DA VE AFGANİSTAN’DA KADINLAR PEÇE TAKAR, KKTC’DE TAKMAZ

ETNİKMERKEZCİLİK YUNANCA ‘ETHNOS’ (HALK) VE İNGİLİZCE ‘CENTER (MERKEZ) SÖZCÜKLERİNİN BİLEŞİMİDİR. ETNOSENTRİZM TERİMİ WİLLİAM G. SUMNER TARAFINDAN İNSANLARIN KENDİ GRUPLARI İLE DİĞERLERİNİ ÖTEKİLEŞTİRMELERİ ÜZERİNE YAYINLANMIŞTIR. SUMNER, BU TERİMİ DAHA ÇOK GURUR, KİBİR, BİR GRUBUN İNANÇLARININ DİĞERLERİNİNKİNE ÜSTÜN GÖRME OLARAK KULLANMIŞTIR BİR AŞİRETE, KABİLEYE, BOYA VE BENZERİ ETNİK GRUBA BAĞLILIK İLE TARİF EDİLEN, BİR KİMSENİN KENDİ KÜLTÜRÜNÜ TEMEL OLARAK ALMASI VE DİĞER KÜLTÜRLERİ KENDİ KÜLTÜRÜ AÇISINDAN DEĞERLENDİRMESİ İLE TARİF EDİLEN İLKEL DUYGULAR GENEL ANLAMDA ‘TUNNEL VİSİON’ OLARAK ALGILANIR. KISITLI BİLGİLERİMİZLE BAŞKALARI HAKKINDA EKSİK VE YANLIŞ ÖNGÖRÜLERDE BULUNMAKTIR ETNİKMERKEZLİ KİŞİLER KENDİ ÜLKE VE TOPLUMLARININ DİĞER ÜLKE VE TOPLUMLARA MODEL OLMASI GEREKTİĞİNE İNANIRLAR.

ETNİKMERKEZCİLİK FARKLI KÜLTÜRLERİ, KENDİ KÜLTÜRÜMÜZÜN YAPISAL ÖZELLİKLERİ İLE KIYASLAYIP YARGILAMAK KENDİ KÜLTÜRÜMÜZÜ DİĞER KÜLTÜRLERDEN ÜSTÜN GÖRMEK KENDİ KÜLTÜRÜMÜZÜN ‘HERŞEYİN MERKEZİNDE’ OLDUĞUNA İNANMAK KENDİ KÜLTÜRÜMÜZÜN ‘DEĞER –İNANÇ –DAVRANIŞ KALIPLARI’ GİBİ YAPISAL ÖZELLİKLERİNİN ‘MÜKEMMEL’ OLDUĞUNA VE BU ÖZELLİKLERİN DİĞER KÜLTÜRLER TARAFINDAN ADAPTE EDİLMESİ GEREKTİĞİNE İNANMAK

ETNOSENTRİK BİREYLER DİĞER SOSYAL TOPLULUKLARI KENDİ SAHİP OLDUĞU BELİRLİ ETNİK GRUP VEYA KÜLTÜRE GÖRE ÖZELLİKLE DİL, YAŞAYIŞ, ADET VE DİNE GÖRE DEĞERLENDİRMESİDİR. BU ETNİK AYRIMLAR VE ALT AYRIŞTIRMALAR HER BİR ETNİKLİĞİN KENDİ BENZERSİZ KÜLTÜREL KİMLİĞİNİN TANIMLANMASINA HİZMET EDER. ETNOSENTRİK GÖRÜŞLER UÇ NOKTALARDA ÇATIŞMALARA NEDEN OLABİLİR. SİYASİ BAĞDAŞMAZLIKLAR, SAVAŞ, TERÖRİZM VE HATTA SOYKIRIMLARLA SONUÇLANABİLİR.[ YUGOSLAVYA ETNİK BÖLÜNMEYE UĞRAMIŞ VE İÇ SAVAŞTA YÜZBİNLERCE İNSAN HAYATINI KAYBETMİŞTİR.

HEPİMİZ ETNİKMERKEZCİYİZ. PEKİ SORUN NEDİR? ETNİKMERKEZCİLİK BAŞKALARINI YANLIŞ ANLAMAMIZA VE İLETİŞİM PROBLEMLERİNE NEDEN OLUR. BİZLER OLAYLARA A KENDİ PENCEREMİZDEN BAKARIZ, BAŞKALARININ NASIL DAVRANMASI GEREKTİĞİNE KENDİ İNANÇ VE NORMLARIMIZA GÖRE KARAR VERİRİZ. ANCAK BU UTANILACAK BİR DURUM DEĞİLDİR: HEPİMİZ ‘BİR DERECE’ ETNİKMERKEZCİYİZ

ETNİKMERKEZCİLİK DİL HARİTA YEMEKLER ATASÖZÜ SÖYLENCE- FIKRA – HİKAYE

I’m White and You’re Not. (Proverb of White American) All roads lead to Rome. (Proverb of Romans) En iyi Türk, ölü Türk.(Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin kullandığı atasözü) Mamma li Turchi (Anneciğim, Türkler geliyor!). (Proverb of İtalians) May God protect us from the devil and the Turks. (Proverb of Kurdish) Ağaçtan maşa, Kürt’ten paşa olmaz. (Türklerin kullandığı atasözü) There is no language like the Irish for soothing and quieting. (Proverb of Irish) “When they come together two Jews establish a company, two Turks from a State”. This proverb from China. “You are Arabian it's enough to make you proud”. This is from Jordan.

Etnosentrizm’e Örnekler AKSANLI KONUŞMA: ‘Standard Dil’ den farklı şekilde konuşanlara ‘Aksanlı’ konuşuyor denilir. (Farklı – garip – tuhaf ) ALKOL TÜKETİM YAŞI: Amerika’da alkol kullanma yaşı 21 diğer birçok ülkede 18. Amerikalılar mevcut durumu değiştirmeyi aklından bile geçirmezler. ‘SOL’ TRAFİK: Etnosentrik Amerikalılar araçları yolun sağından sürmenin doğru davranış Yolun solunu kullanmanın yanlış olduğuna inanırlar.

ETNOSENTRİK GÖRÜŞLER BİZİ STEREOTİP DÜŞUNMEYE ZORLAR STEREOTİP: BİR GURUBA KALIPLAŞMIŞ BELLİ DAVRANIŞ KALIPLARINI YÜKLEYİP TÜM GURUP ÜYELERİNİN AYNI KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERE SAHİP OLDUKLARINA İNANMAKTIR BU GENELLEMELER POSİTİY YADA NEGATİF OLABİLİR

ETNOSENTRİK STEREOTİP AMERIKALILAR OBEZDİR ZENGİN İNSANLARIN BURNU HAVADADIR, HEPSİ ÖZEL KULUP ÜYESİDİR JAPONLAR ZEKİ VE ÇALIŞKANDIR İNGİLİZLER ÇAYI ÇOK SEVER, DİŞLERİ KÖTÜDÜR KADINLAR DUYGUSALDIR VE KÖTÜ ARABA SÜRERLER ERKEKLER KADINLARDAN DAHA AKILLI VE KUVVETLİDİR

Ethnocentric Stereotypes 21

           Sterotip Nedir?  

STEREOTİPİ - BASMAKALIP BİR SOSYAL KATEGORİ İÇİNDEKİ İNSANLAR HAKKINDA OLUŞTURULAN İNANÇ KALIPLARIDIR ALGI, BELLEĞİ VE YARGILAMAYI ETKİLEYEN BİR BAKIŞ ÇERÇEVESİ SUNAR ÇEVREDEKİ UYARANLAR ARASINDAN SEÇİM YAPMAYI VE GENELLEMEYİ SAĞLAR

STEREOTİPİ - BASMAKALIP ZİHNİMİZDEKİ KALIBA UYMAYAN UYARANLARI GÖZARDI ETMEMİZE NEDEN OLUR DİĞERLERİNDEN BEKLENTİLERİMİZİ BELİRLER, BU NEDENLE ONLARIN BELİRLİ TARZLARDA DAVRANMASINI SAĞLAR STRESLİ DURUMLARDA DAHA FAZLA AKTİVE OLUR ZAMAN İÇİNDE DEĞİŞMEKLE BİRLİKTE, DEĞİŞİME KARŞI DİRENÇLİDİR

STEREOTİP - STEREOTYPING A generalization about a group of people in which identical characteristics are assigned to virtually all the members of the group, regardless of actual variation among the members (Aaronson et. al, 1997) Stereotypes represent cognitive component of prejudice

                KADIN STEROTiPLERI  

KADINLAR MUTFAK’A AiTTiR  

ERKEKLER MAÇ İZLER TV KARŞISINDA UYKUYA DALAR  

KADINLAR ÇOCUK DOĞURMALIDIRLAR  

ERKEKLER YEMEK YAPMAYI ÇAMAŞIR YIKAMAYI BECEREMEZLER  

ÇİM BİÇME, ÇÖP ATMA VE TAMİRAT İŞLERİ ERKEKLERİN GÖREVİ  

ERKEK GÜÇLÜDÜR, SPORDA DAHA İYİDİR, KAVGAYI SEVER  

ÜLKELERE KARŞI OLAN TUTUMLARIMIZA GÖRE (DOST yada DOST OLAMAYAN ÜLKELER) BU SINIFLAMALAR OLUMLU YADA OLUMSUZ OLABİLİR

Stereotip haritaları: Darkafalıların harika dünyası KÜRESELLEŞME BIR YANDAN INSANLARIN DAHA ÖNCE HIÇ GÖRÜLMEMIŞ BIR DÜZEYDE DIĞER KÜLTÜRLERLE KARŞILAŞMASINI SAĞLARKEN, BU KARŞILAŞMA SONUCUNDA BIRBIRLERINI SEVECEKLERININ GARANTISINI VEREMIYOR. ULUSLARIN BIRBIRI HAKKINDA SAHIP OLDUĞU DÜŞÜNCELERIN PEK DE DEĞIŞMEDIĞINI, KAFALARDA YAPIŞTIRILMIŞ ETIKETLERIN KOLAY KOLAY SÖKÜLMEYECEĞINI ALPHADESIGNERS’IN HAZIRLADIĞI “BAĞNAZLIK HARITASI” MUHTEŞEM BIR ŞEKILDE SURATLARA ÇARPIYOR

Stereotip haritaları: Darkafalıların harika dünyası AMERIKALILAR TÜRKIYE’YE “ŞÜKRAN GÜNÜ YEMEĞI” OLARAK BAKARKEN, TÜRKLER FRANSIZLARI “İKIYÜZLÜ KROSANLAR” OLARAK KABUL EDIYOR, ARAP BAHARINDA TÜRKIYE’YE HAKEM ROLÜ VERILIRKEN, RUSLAR İTALYA’YI ALIŞVERIŞ MERKEZI OLARAK GÖRÜYOR. BERLUSCOLI’NIN HAYAT GÖRÜŞÜ ISE EN AZINDAN TUTARLI. BU “O KADAR ACIKLI KI EĞLENCELI” HARITALAR, ALPHADESIGNERS INTERNET SITESINDE HEM TEK TEK, HEM DE BIR BÜTÜN HALINDE TAKVIM OLARAK SATILIYOR. SITELERINDE POSTERLERE DAHA YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKTE BAKMAK DA MÜMKÜN

Amerikalıların gözünde Avrupa

Amerikalıların gözünde Asya

Almanların gözünde Avrupa

Berlusconi’nin Avrupası

Fransızların Avrupası

Türklerin Avrupası

Rusların Avrupası

Yunanlıların Avrupası

İngilizlerin Avrupası

İspanyolların Avrupası

ARAP BAHARI

GAY ERKEKLER