BIOS Nedir?.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Anakartlar Sistemin merkezi bileşenidir.
Advertisements

BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
BİLGİSAYAR KULLANIMI KURSU
BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Kasalar Kasanın içinde anakart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası, birkaç tane 5.25" ve 3.5"luk yuvalar -ki buralara sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar.
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
DONANIM VE YAZILIM Ahmet SOYARSLAN biltek.info.
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Basic Input/Output System
Modül 7 Post (İlk Açılış) denizarmutlu.com.
Bilgisayara giris ders Notlari
Bilgisayara Giriş Dersi
CEIT 101 Teorik Vasfi Tuğun - Konu 2 -.
BİLGİSAYAR İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
BİLGİ İŞLEM DAİRESİ DONANIM VE TEKNİK DESTEK ŞUBESİ
A.ŞAHİN ŞUBAT 2004 Abdulmuttalip ŞAHİN Master Formatör ©
BİLGİSAYARIN AÇILMASI.
WİNDOWS 7 KURULUM.
Donanımlar Uzm. Murat YAZICI.
DONANIM. Donanım nedir? Donanım bilgisayarı oluşturan her türlü fiziksel parçaya verilen verilen addır. Donanım bir merkezi işlem biriminden (Central.
BİLGİSAYARIN MİMARİSİ, TEMEL BİLEŞENLERİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI
CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 5 -.
Basic Input/Output System
Üsküdar Halk Eğitim Merkezi Eczane Çalışanlarının Eğitimi Bilgisayar Dersi Ayşenur Buyruk
Ebru PAÇAL Leyla ŞARDAĞ Sevgi GENÇ
Bilgisayar nedir? Bilgisayar; Zor ve karışık hesaplar yapabilen büyük miktarlardaki bilgileri depolama kapasitesine sahip otomatik bir cihazdır.
DONANIM BİRİMLERİ.
BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ
Bolvadin Meslek Yüksekokulu1 BİLGİSAYARIN DONANIM YAPISI HAZIRLAYAN ERDOĞAN BAYRAK.
DONANIM NEDİR?.
Tarafından yayınlanmaktadır
YAZILIM Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü program yazılım olarak adlandırılır. Başlıca iki yazılım çeşidi vardır. Bu yazılımlar, sistem yazılımı.
Öğrt. Gör. Ahmet Cengizhan Dirican
ANA KARTLAR VE KASALAR.
İŞLEM BİRİMLERİ RAM İŞLEMCİ Örnek: ANAKART
DONANIM VE YAZILIM.
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
DONANIM BİLGİSAYAR PARÇALARI.
 Bilgisayar kullanan her kişinin en büyük sorunu virüslerdir. Hemen hemen her kullanıcının sürekli olarak virüslerden yakındığını görürsünüz. Birçok.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
DONANIM VE YAZILIM.
Hafta2 Bilgisayar Donanımı Dersi
DONANIM VE YAZILIM Hazırlayan: Ad Soyad.
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
Kuzey ve Güney Köprüleri
DONANIM VE YAZILIM.
BİLGİSAYARI TANIYORUM. MERHABA BENN BİLGİSAYARKURDU ALİCAN.
ANA SAYFA İPUCU GALERİ TEST TREND 5 Ağustos Paylaş 1. Öncelikle buradan Microsoft’un websitesine gidiyor ve kullanmak istediğimiz Windows’un.
Bilgisayar Donanımı Dersi
BİLGİSAYAR KOMUT: Bilgisayara istediğimiz şeyleri yaptırabilmek için verdiğimiz emirlerdir.
BİLGİSAYARIN YAPISI Donanım ? Yazılım.
EETE264 – BİLGİSAYAR DONANIMINA GİRİŞ
Anakartın Temel Bileşenleri
BIOS ve BIOS AYARLARI Abdulgani Türkan.
Bilgisayar Donanımı Dersi
Dijital Ölçütler.
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
BIOS Nedir? BIOS (Basic Input Output System), giriş ve çıkış aygıtlarını kontrol ederek sistemin açılmasını sağlar. BIOS, kalıcı bir yazılım olup ROM bellekte.
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur,
Bilgisayara Giriş Seyfullah BAŞKÖYLÜ.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Hazırlayan Burhan KENDİRCİ
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
ANAKARTLAR.
Bilgisayar Donanımı Dersi Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı.
Sunum transkripti:

BIOS Nedir?

Bilgisayar donanımlarından anakart üstünde bulunur. Bilgisayarın açılış sırasında yapması gereken tüm komutlar ve donanımsal olarak yapılması gereken tüm işlemleri denetleyen ve ayarlamaları üzerinden yapan bir parçadır.

ROM yani sadece okunabilir bellek olarak kullanılan bölümlerinde, firmalar tarafından yüklenen ve özel müdahale haricinde içindeki bilgileri silinemeyen bir yapıya sahiptir. Kullanıcılar, sadece belli değişiklikler yapabilirler.

Bios hafızasındaki bilgiler elektrik gittiği zaman bile silinmez. Aslında flash bellek yapısında olmasına rağmen bios içindeki bilgileri koruyan bir pil bulunmaktadır. Bu pil çıkarıldığında veya bios resetlendiğinde, kalıcı bölge ROM haricindeki veriler tekrar eski hallerine gelmektedir. Bu nedenle ayar bölgeleri RAM gibi davranmaktadır.

BIOS ekranına girmek için hangi tuşu kullanacağım?

Biosun Görevleri Başlangıç Sürücüsünü Ayarlar Parça Voltajlarını Ayarlar FSB Hızlarını Ayarlar (çalışma frekansları ) Parçaları Açma-Kapamaya Yarar Çalışma İstatistiklerini Gösterir

ÖNEMLİ Bios ile ilgili yapacağınız değişiklikler donanımlarınızı birinci derecede etkileyebildiği için yanlış yapılan işlemler ile parçalarınıza zarar verebilir hatta hiç kullanılmaz hale getirebilirsiniz.

BIOS Hata Sesleri Hata Anlamı 1 Sürekli Ses Güç kaynağı arızası 2  Birçok kısa    bip Anakart arızası   3  1 uzun Bellek tazelenmesinde hata   4  1 uzun 1 kısa Anakart veya BIOS çipi arızası   5  1 uzun 2 kısa Ekran kartı arızası (Genellikle eski kartlardaki DIP switch kaynaklıdır)   6  1 uzun 3 kısa Ekran kartı arızası   7  2 uzun 1 kısa Ekran kartı arızası (RAMDAC kaynaklı (?) )   8  2 kısa Bellek parity (eşlik) hatası 9  3 kısa Belleğin ilk 64k’lık bölümünde hata   10  4 kısa Timer hatası 11  5 kısa İşlemci hatası 12  6 kısa Klavye işlemcisi hatası 13  7 kısa 14  8 kısa Ekran kartı belleğinde okuma/yazma hatası 15  9 kısa BIOS ROM hatası 16  10 kısa  CMOS okuma/yazma hatası 17  11 kısa Tampon Bellek Hatası

BIOS POST Mesajları BIOS ROM checksum error - System halted: BIOS çipindeki bir hatayı gösterir. Çipte fiziksel hata veya BIOS yazılımında bozukluk olabilir. Sisteminizi yeni bir BIOS ile update edin, sorun devam ediyorsa yeni bir BIOS çipi edinmeniz gerekecek.

BIOS POST Mesajları CMOS battery failed: BIOS piliniz bitmiş veya bitmek üzere. Pilin türünü belirleyip en yakın saatçiden yenisini alabilirsiniz.

BIOS POST Mesajları CMOS checksum error - Defaults loaded: Herhangi bir nedenden dolayı BIOS ayarlarınızda bozukluk oluşmuş (muhtemelen bitmek üzere olan BIOS pili yüzünden). Varsayılan ayarlar yüklenerek sisteminizin zarar görmesi engellenmiş.

BIOS POST Mesajları Floppy disk(s) fail: Sisteminize takılı bulunan disket sürücü(ler) ile BIOS’taki disket sürücü ayarları birbirini tutmuyor. Disket sürücünüzün bağlantılarını kontrol edin, BIOS’taki ayarlar yanlışsa düzeltin. Sorun devam ediyorsa disket sürücünüzde muhtemel bir fiziksel arıza var demektir.

BIOS POST Mesajları Keyboard error or no keyboard present: Belki de en çok karşılaşılan POST mesajı. Bu mesaj genellikle “Press F1 to continue” diye devam eder. Siz de olmayan klavyenin F1 tuşuna basarak hatadan kurtulabilir veya yeni bir klavye takarak işleme devam edebilirsiniz.

BIOS POST Mesajları Memory test fail: POST mesajlarının belki de en can sıkıcısı. BIOS’taki bellek ayarlarınızda olabilecek bir problemden kaynaklanabildiği gibi, bellek modüllerinizdeki kısmi (kısmi=belli bir bölümündeki) arıza nedeniyle de ortaya çıkabilir. Ayarlarınızdan eminseniz, başka bir bellek ile sisteminizi tekrar açmayı deneyin.

BIOS POST Mesajları Hard Disk(s) Fail: Sisteminizde mevcut disk(ler)le BIOS’ta belirilmiş disk ayarları birbirini tutmuyor demektir. BIOS’tan disk ayarlarını otomatiğe getirin, master/slave ayarlarını kontrol edin. Sorun devam ediyorsa disk sürücünüzde fiziksel bir bozukluk kuvetle muhtemeldir. 

Bunlar POST hatalarının sadece belli başlı olanları Bunlar POST hatalarının sadece belli başlı olanları. Hepsini ezbere bilmenin imkanı yok. İnternet en büyük yardımcımız.

İmaj Alma – Geri Yükleme