UYAK (KAFİYE) KAFİYE ŞEMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Aşk, Dostluk ve Güven... Lütfen sesli izleyiniz.
Advertisements

‘’ O Mahur Beste …..’’.
HERKES İÇİN BİRAZ MUTLULUK
İSTİKLAL MARŞI KAHRAMAN ORDUMUZA.
UZAKTAN UZAĞA… Öyle gülüp harap etme içimi, İçimden bir şeyler düştü, düşecek.. Bilmem, nasıl aşık ettin ki beni, Ulaşamadığım, sen kaldın bir tek..

Ben bir kızım anadoluda doğmadan sönmüş yıldızım
GÖZLERİN(Nazım Hikmet)
O Mahur beste çalar…..!!.
ARKADAŞIM BADEM AĞACI ADINI AŞK KOYDUM SENİN.
AH YÜREĞİMİN SEGAH MAKAMI Ah be sevdalım Ah be belalım Ah Yüreğimin segah makamı! Yazlarım üşüyor yoksun! Kaçıncı koyduğum işaret takvimlere? Kaç sonbaharı.
Yunus Emrenin Hayatı Yunus Emrenin Hayatı.
KAFİYE ( UYAK ) SADETTİN UYSAL.
KAFİYE ( UYAK ) NEDİR ?.
İÇİMİN KUYTULARINA DÜŞ SEVGİLİ İÇİMİN KUYTULARINA DÜŞ SEVGİLİ.
Yıktın Mavi Hayallerimi
Ağlarsam sesimi duyar mısınız
ŞİİR BİLGİSİ ZEHRA YOLCU 6-A.
KAFİYE VE REDİF ÖRNEKLERİ
SANA MUHTACIM.
CAHİT KÜLEBİ Hayatı Sanatı Eserleri Seçme Şiirleri.
AĞıTLaR YaKMaLıYıM Ağıtlar yakmalıyım,acılarımın üstüne Kokun gelmeli,puslu havalardan Bir nefes olmalı,şiirlerime Keder dolu bakışlarıma,yüzüme Siyahın.
Değerli Dostlar, bugün Size biraz farklı bir sunum hazırladım
C A N I M Y A N I Y O R. Dağhan H O S T A ŞİİR Slayt Edebiyatcim.com
ŞİİRDE ŞEKİL.
AŞKLaRıM.
Kafiye ve Redifler Sorular ve Cevapları.
Anne ayı, “Sarı Yumak, bu gece erken uyumalısın, yarın okula başlıyorsun” dedi. Sonra okul çantasını onun ayak ucuna koydu.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
FİİL ÇEKİMLERİ.
KAFİYE (UYAK) REDİF.
SeNi SeVMeK BiR GüL KoKuSuYDu..
TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
Yalnız sana borçluyum bugün dünyada varsam:
Kim bilir nerelerde,hangi gönüllerdesin
ŞİİRDE ŞEKİL ÖZELLİKLERİ
GÖZLERİN KAL DİYOR Bu nasıl ayrılık, bu nasıl veda Gözlerin kal diyor dudakların git Bakışın anahtar, gözlerin kilit Ellerin aç diyor, dudakların git.
BAĞLAÇ Cümleler veya eşit görev ve türdeki kelimeler arasında anlamca bağ kuran kelimelere bağlama edatı (bağlaç) denir. Bağlaçlar yapım ve çekim eki almaz,
mavi Parlak, mavi bir sabah; sakin, sessiz...
KAFİYE (UYAK) KAFİYE REDİF.
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
DAYANIŞMA VE YARDIMSEVERLİK
KAFİYE ( UYAK ) : Dize sonlarındaki ses benzerliklerine “uyak” denir.Dize sonların- daki ses,anlam ve görevce farklı sözcük,ek ya da seslerden oluşur.
ZAMİR (ADIL).
HALK EDEBİYATI.
Hazırlayan
ZAMAN MAKİNES İ ZAMAN YOLCULUĞU.
SES BİLGİSİ.
Gözlerine Selam Söyle gözlerine selam söyle benden Selamlarımı söyle benden O güzel gözlerine Dalıp dalıp gidersem.
Sunu/Slayt Paylaşım Sitesi
TAMLAMALAR.
GiTTiĞiN YeR.
Van erciş.
BİR AŞK HİKAYESİ Bizimkisi bir aşk hikayesi
Seni görmek sesini duymak
ÖĞRETMEN.
Eş sesli kelimeler Hikmet SIRMA.
L SESİ SUNUMU.
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
ŞARKI Divan şiirine Türklerin kazandır- dığı bir nazım şeklidir. Divan şiirinde bestelenmeye uy- gun ölçü kalıpları ile yazılan ve çoğunlukla 4 dizelik.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
Tel: işte gidiyorum İşte gidiyorum... Karşılıksız bir aşka kurban ettim ömrümü! İşte gidiyorum, Toprak alsın benim de bu hazin öykümü...
SAKARYA TÜRKÜSÜ. SAKARYA TÜRKÜSÜ İnsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya; Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya. Su iner yokuşlardan, hep basamak.
Bir milletin şiiri, devirler aşırı elden ele gezen bir meş’aledir
CÜMLE TÜRLERİ: 2. YÜKLEMİM TÜRÜNE GÖRE CÜMLELER. CÜMLE TÜRLERİ: 2. YÜKLEMİN TÜRÜNE GÖRE CÜMLELER  Bir cümlenin yüklemi ya çekimli bir fiil ya da ek-fiille.
Üç Sesli Tek Heceli Sözcükleri Okuyalım
KAFİYE (UYAK) REDİF.
Yunus Emrenin Hayatı Yunus Emre yılları arasında yaşadığı düşünülen,Türkçe şiirinin öncüsü olan bir şair ve mutasavvıftır. www. derssunu. com.
Sunum transkripti:

UYAK (KAFİYE) KAFİYE ŞEMASI Mısraların son seslerine bakılarak bir dörtlüğün kafiye düzeni çıkarılır. Kafiye düzenlerinin, mısralarının son seslerindeki düzene göre çeşitleri vardır.

1.DÜZ KAFİYE: "a a a b" "bbbc" "cc" "a a b b" olmalı. İftardan önce gittim Atik-Valde semtine Kaç defa geçtiğim bu sokaklar, bugün yine, Sessizdiler, Fakat Ramazan maneviyyeti Bir tatlı intizara çevirmiş sukuneti 

2.ÇAPRAZ KAFİYE: "a b a b" "cdcd"olmalı. Hayran olarak bakarsınız da Hülyanızı fetheder bu hali Beş yüz sene sonra karşınızda İstanbul fethinin hayali 

3.SARMA KAFİYE:"a b b a" "cdcd"olmalı. İhtiyar, elini bağrına soktu, Dedi ki: “İstanbul muhasarası Başlarken aldığım gaza yarası İçinden çektiğim bu oktu. 

UYGULAMA Bizim elde bahar olur, yaz olur. Göller dolu ördek olur, kaz olur. Sevgi arasında yüz bin naz olur. Suçumu bağışla, ben sana kurban. (Ercişli Emrah)

Ben çektiğim kimler çeker Gözlerim kanlı yaş döker Bulanık bulanık akar Dağlarım seliyim şimdi (Kul Mustafa)

Yollarda kalan gözlerimin nurunu yordum, Kimdir o, nasıldır diye rüzgarlara sordum, Hulyamı tutan bir büyü var onda diyordum (Y. Kemal Beyatlı)

On atlıya karar verdim yaşını  Yenice sevdaya salmış başını  El yanında yakar gider kaşını  Tenhalarda gülüşünü sevdiğim. 

Kendin çöz kendin tara Bağ bana  Değmesin el başına Bahçe sana bağ bana Ben yarime kavuştum Değme zincir kar etmez Darısı el başına Zülfün teli bağ bana

Ertesi gün başladı gün doğmadan yolculuk, Soğuk bir mart sabahı Ertesi gün başladı gün doğmadan yolculuk, Soğuk bir mart sabahı.. Buz tutuyor her soluk (F. Nafiz Çamlıbel) Miskin Yunus biçareyim  Baştan ayağa yareyim  Dost ilinden avareyim  Gel gör beni aşk neyledi 

Nazlı yâre selâm saldım almamış Almazsa gam değil almayıversin Sevdiği Kemter’den vazgeçti ise Bergüzâr verdiğim almayı versin.

Yatma a kız yüz üstü Ak gerdanlar nem alır Ben felek soygunuyum Hırsız gelse nem alır  Var gez kayalıkta, dağda, kırda Düş bir çukura, geber, kakırda