İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE OKULA UYUM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİ VELİLERİNE ÖNERİLER
Advertisements

SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
ANA BABA VE ERGENLİK.
Zihinsel Yönden Yetersiz Çocukların Özellikleri
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
İLKÖĞRETİM DÖNEMİ ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
DÖNEMLERE GÖRE GELİŞİM GÖREVLERİ
ÇEVRİMİÇİ VE ÇEVRİMDIŞI İLETİŞİM VE SONUÇLARI.  Teknolojik imkânlar ve bu bağlamda internet imkânları sayesinde sosyal, psikolojik ve nörogelişimsel.
Mahmut Fehime Güleç İlköğretim Okulu
ÇOCUKLARDA OKUL FOBİSİ
ÖZEL TERCÜMAN LİSESİ ANAOKULUNDAN İLKÖĞRETİME SEMİNER PROGRAMI
ÇOCUKLARDA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE VELİLERE ÖNERİLER
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ANASINIFI VELİ SEMİNERİ
HOŞGELDİNİZ.
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
ANASINIFINA UYUM İÇİN VELİLER NELER YAPMALI ?
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
O ŞİMDİ OKULLU Miyase ERİKÇİ.
HACI KADRİYE ARSLAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
SINAV KAYGISI DENİZLİ REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ.
Kaygı Nedir? Nedeni belirsiz korkuya kaygı denir. Kaygıda korkudan farklı olarak fiziksel açıdan tehdit eden bir uyaran söz konusu değildir. Kaygı.
ANASINIFINA UYUM İÇİN VELİLER NELER YAPMALI ?
ANAOKULUNA UYUM İÇİN VELİLER NELER YAPMALI ?
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
“OKUL KORKUSU” SEMİNERİ
ÖĞRENİM ÇAĞI GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ.
SINAV KAYGISI. SINAV KAYGISI NEDİR? Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan farklı,fiziksel ve psikolojik tepkilerle.
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
Sınav Kaygınızı Azaltın
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
D İ KKA T EKS K L Ğ Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar 3 gruba ayrılır: a) Hem dikkat sorunları hem aşırı hareketlilik ve dürtüsellik.
“ŞU DÜNYADA HER ŞEYİN EN İYİSİNE LAYIK ÇOK ÖZEL VE GÜZEL BİR ÇOCUK VAR
ANAOKULUNA UYUM SÜRECİ
Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Sunar. ÇOCUĞUN GELİŞİM DÖNEMLERİ 0 – 2 YAŞ BEBEKLİK DÖNEMİ 2 – 6 OYUN DÖNEMİ 6 – 12 OKUL DÖNEMİ 12 – 18 ERGENLİK.
DUYGUSAL VE SOSYAL GELİŞİM
DUYGUSAL GELİŞİM Duygu: Ansızın şiddet ve yoğunluk düzeyi değişebilen yansıma veya tepki olarak hissedilen içsel yaşantılardır.
OKUL KORKUSU VE BAŞ ETME YOLLARI
ARKADAŞ İLİŞKİLERİ.
Ailenin Çocuğun Başarısındaki Rolü ,Sağlıklı İletişim ve Aile Sağlığı
ERGENLİK.
BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİ VELİLERİNE ÖNERİLER ……………….. İlköğretim Okulu.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
D İ KKA T EKS K L Ğ Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar 3 gruba ayrılır: a) Hem dikkat sorunları hem aşırı hareketlilik ve dürtüsellik.
ÇOCUKLARDA OKUL FOBİSİ
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
ANA BABA VE ERGENLİK.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
OKULA İLK GİTTİĞİNİZ GÜNÜ HATIRLIYOR MUSUNUZ?
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
STRES YÖNETİMİ
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
OKUL DÖNEMİNDE GELİŞİM 6-11 YAŞ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ Gülçin UYSAL Psikolojik Danışman.
GRUP REHBERLİĞİ HİZMETLERİ
BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİ VELİLERİNE ÖNERİLER BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİ VELİLERİNE ÖNERİLER REHBER ÖĞRETMENREHBER ÖĞRETMEN TEKBİR GÜRPINARTEKBİR GÜRPINAR.
Sunum transkripti:

İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE OKULA UYUM Hazırlayan: Esra TÜRKYILMAZ

OKULA UYUM Bir çocuk için okul daha önce hemen hemen hiçbirini tanımadığı çok sayıda çocukla karşılaşma zorunluluğuyla, uyulması gereken kurallarıyla ve başarılması gereken öğrenim görevleriyle dolu yepyeni bir sosyal çevredir.

OKUL SENDROMU İster okula yeni başlasın, ister ara sınıfta olsun bazı çocuklar okula gitmekten kaçınma yönünde yoğun bir çaba sarf ederler. Belirtileri: 1- Heves ve enerji kaybı 2- Alıngan ve sinirli olma 3- İştahsızlık 4- Uykuda bozukluk 5- Ortada bir neden yokken ağlamak 6- Baş ve karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi psikosomatik belirtilerde artış.

Problem 1: Ayrılık Endişesi Asla sinirlenmeyin Sabırlı olun Ona okulun amacını açıklayın Gözyaşlarıyla alay etmeyim Vedalaşmaları çabuk ve kısa süreli tutun Ona gününüzün nasıl geçtiğini anlatın Onun gününün nasıl geçtiğini sorun Çocuğunuzun öğretmeni ile görüşün

Problem 2: Yeni deneyimlerle baş etme Evde yeni alışkanlıklar geliştirin Çocuğunuzun endişeleri üzerine konuşun

Problem 3: Gerçekçi olmayan yüksek beklentiler Beklenti düzeyinizi gerçekçi kılın Başarılarını izleyin ancak çocuğun herhangi bir başarısızlığı karşısında hoşnutsuzluk göstermeyin. Hatalar yaparak da öğrenilebileceğini unutmayın

*SOMUT İŞLEMLER DÖNEMİ *SOYUT İŞLEMLER DÖNEMİ İlköğretim çağı farklı gelişim özelliklerini içeren iki dönemi kapsar. *SOMUT İŞLEMLER DÖNEMİ *SOYUT İŞLEMLER DÖNEMİ

*SOMUT İŞLEMLER DÖNEMİ: 1,2,3,4 ve 5.sınıf öğrencilerini; *SOYUT İŞLEMLER DÖNEMİ: 6,7 ve 8.sınıf öğrencilerini kapsamaktadır.

SOMUT İŞLEMLER DÖNEMİ

Somut işlemler dönemindeki çocuklar için bilgileri somutlaştırarak anlatmak gereklidir. Bunun nedeni soyut bilgileri kavramada güçlükler yaşamalarıdır.

DÖNEMİN ÖZELLİKLERİ Öğrenmenin en hızlı olduğu dönemdir(nedeni bilişsel gelişimin en hızlı olduğu dönem olmasıdır). Yaşıtlarıyla anlaşmaya ve arkadaşlık ilişkileri geliştirmeye başlarlar. Cinsel kimliklerini kazanırlar.

DÖNEMİN ÖZELLİKLERİ(devam) Vicdan gelişmeye başlar. Bağımsızlıklarını kazanmaya başlarlar.

ÇALIŞMA ve BAŞARILI OLMA duygusudur. Dönemin en belirgin özelliği ve ihtiyacı; ÇALIŞMA ve BAŞARILI OLMA duygusudur.

BAŞARISIZLIK DUYGULARI AŞAĞILIK DUYGULARI+ BAŞARISIZLIK DUYGULARI

NE YAPILABİLİR? Çocuklar dikkatle izlenmelidir. Derslerde zorlanan bir çocuğa ders dışı etkinliklerde başarılı olma şansı verilmelidir. Böylece çocukta oluşmaya başlayan olumsuz duyguların önüne geçilmiş olur.

OKUL OLGUNLUĞU

Çocuğun her türlü öğrenme için hazır olduğu, herhangi bir zorlanmayla karşılaşmadan, kolayca ve yeterli düzeyde öğrenebileceği bir dönemdir.

OKULA HAZIR OLMA BEDENSEL olarak ZİHİNSEL olarak FİZYOLOJİK olarak DUYGUSAL olarak SOSYAL olarak KRONOLOJİK olarak

*Baş, karın ve mide ağrıları *Bulantılar *Ağlamalar *Parmak emme Bu dönemde uyum güçlükleri ve zorlanmalar nedeniyle bazı somatik sorunlar görülebilir. Bunlardan bazıları: *Baş, karın ve mide ağrıları *Bulantılar *Ağlamalar *Parmak emme *Altını ıslatma

*Öğretmene uyum sağlayamama *Arkadaş ilişkileri geliştirememe Somatik problemlerin dışında şu sorunlar da görülebilir: *Öğretmene uyum sağlayamama *Arkadaş ilişkileri geliştirememe *Ortamdan şikayetler

NE YAPMALI? Çocukların, yapılandırılmış okul sistemine uyum sağlamaları zaman alabilir. Hemen sırada oturup, kuralları öğrenip, dersi dinleyip ödevlerini düzenli yapmaları beklenmemeli, yavaş yavaş bir ritm oluşturmalarına fırsat verilmelidir.

NE YAPMALI?(devam) Bu durumda biraz sabırlı ve hoşgörülü davranmak gereklidir. Sorunları abartmadan kaynağını araştırmak ve rehberlik servisinden yardım almak en uygun yöntem olacaktır.

İNCE MOTOR GELİŞİM

Bu dönemde kız ve erkek çocukları farklı motor gelişim özellikleri gösterirler.

İlk yıllarda özellikle erkek çocuklar ince motor becerilerinde(yazma-çizme) zorlanabilirler. Hatta bazılarında bu durum 3. sınıfın sonuna kadar sürebilir.

EKSİKLİK ve YETERSİZLİK DUYGULARI Çok aşırı beklentilerle zorlandıklarında, sıkıştırıldıklarında OKULDAN SOĞUMA+ EKSİKLİK ve YETERSİZLİK DUYGULARI

Her çocuğun gelişim süreci içinde doyurulması gereken ihtiyaçları ve bu ihtiyaçlarını giderme yollarını öğrenme zorunluluğu vardır.

ÇOCUKLARIN İHTİYAÇLARI Fiziksel becerilerini geliştirme(yazma-çizme) Yaşıtlarıyla iyi geçinmeyi öğrenme(oynama vs.) Kendine karşı olumlu tavırlar geliştirme Cinsiyetine uygun rolü kabul etme

ÇOCUKLARIN İHTİYAÇLARI(devam) Okuma-yazma-aritmetik için gerekli temel becerileri öğrenme Günlük yaşam için gerekli kavramları öğrenme İçinde yaşadığı konumla ilgili tavırlar geliştirme Bağımsızlığını kazanma Öğrenmeyi öğrenme

SALDIRGANLIK

Bu dönem çocuklarının oyunları itişip kakışma şeklindedir Bu dönem çocuklarının oyunları itişip kakışma şeklindedir. Özellikle erkek çocukları boğuşup güreşmekten zevk alırlar. Bunu yaparken de bazen birbirlerinin canını acıtabilirler. Bu durum ebeveyni ve öğretmenleri ürkütebilir.

NE YAPMALI? Bu durumda panik yapmamak, Ne, nasıl oldu araştırmak, Gerekli önlemleri almak gereklidir. Bunun dışında saldırganca davranışlar geliştirmiş çocuklar varsa rehberlik servisiyle işbirliği yapmak gereklidir.

VELİYE NOTLAR: Okul hazırlığı mutlaka akşamdan yapılmalı Erken yatılmalı (sabah kalktığında yorgun olmaması için) Çocuğunuzu asla başkaları ile karşılaştırmayın HER İNSAN BİR DÜNYA Öğretmen ile korkutmayın Uygun yerde uygun tepkiler verin

TEŞEKKÜR EDERİZ…