TAMLAMALAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
1/20 Tamlamalar A B C D “ Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü.... Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü.” Yukarıdaki beyitte kaç tane belirtili.
TAMLAMALAR.
Ekler.
Fiilimsi Nedir? Eylem kök veya gövdelerinden belli eklerle türeyerek girişik bileşik cümlelerde yan cümleciğin yüklemi görevini üstlenen sözcüklerdir.
İSİM GRUBU.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
TAMLAMALAR.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
TAMLAMALAR.
ZAMİRLER.
EKLER.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
Sözcüğün Yapısı.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
TAMLAMALAR.
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
1. Belirtisiz isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına başka sözcük girmez. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bu özelliğe uymayan bir kullanım.
TAMLAMALAR.
1. SORU Öğrencilerden hangisi sözcüğün açıklamasını açıklamasını yanlış yapmıştır? A) Can: Kalem somut bir isimdir. B) Burcu: İstanbul bir özel isimdir.
En az iki ismin bir araya gelerek bir kavramı veya bir varlığı karşıladıkları söz öbekleridir. Tamlamalarda “tamlayan” ve “tamlanan” bulunur. Tamlayan.
Tamlamalar sıfat ve isim tamalaması olarak ikiye ayrılır.
TAMLAMALAR.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Evlerin bölümleri odalardır; cümlenin bölümleri de öğelerdir. Cümle öğeleri, cümlenin parçaları demektir. Evin bölümleri odalar, salon,
TAMLAMALAR İSİM VE SIFAT TAMLAMALARI HAZIRLAYAN:SÜNDÜS ÇELİK
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
İSİM TAMLAMALARI.
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
SÖZCÜK TÜRLERİ.
TAMLAMALAR.
TÜRKÇE DERSİ TAMLAMALAR.
Sözcük türleri sorular.
TAMLAMALAR.
İSİM TAMLAMALARI Bir ya da birden çok adın bir araya gelerek oluşturduğu söz öbeklerine isim tamlamaları denir. İsim tamlamalarında tamlayan ve tamlanan.
Tamlamalar sorular.
TÜRKÇE PERFORMANS ÖDEVİ
1)Aşağıdaki tamlamalardan hangisinin çeşidi farklıdır?
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
26 Ağustos Gecesinde Saatler 2.30’dan 5.30’a Kadar
TAMLAMALAR.
SÖZCÜK TÜRLERİ.
1.Soru 1-Aşağıdaki cümlelerdeki sıfat tamlamalarını bulunuz. A) Filmdeki olaylar, Bulgaristan sınırında geçiyor. B) Sanatçı, ilk sergisini önümüzdeki.
İSİM TAMLAMALARI.
AD TAMLAMALARI “Şu dağların eteği, Bu kovanın peteği,
İSİM TAMLAMALARI              İki veya daha fazla ismin, yeni bir anlam meydana getirecek şekilde birlikte kullanılmasıyla oluşan söz gruplarına isim tamlaması.
İSİM (AD) İSİM ÇEŞİTLERİ İSİM TAMLAMALARI
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
Kelime Grupları. KELİME GRUPLARI Birden çok sözcükten oluşan,aralarında anlamca bağ kurulduğu için cümlede sadece bir öğe olarak ele alınan dil birliklerine.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
1 D ERSİMİZ T ÜRKÇE. 2 İSİM TAMLAMALARI Aralarında anlamca ilgi bulunan iki ya da daha çok ismin belirli kurallar çerçevesinde bir araya gelmesiyle oluşan.
İSİMLER Canlı cansız tüm varlık ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir. Gül Çocuk İstanbul Masa Ev Ağaç İnsan.
İSİM GRUBU.
Tarafından yayınlanmaktadır
İSİMLER GÖKHAN ATALAY 9/B 12.
KONU KAVRAMA SORULARI İSİM TAMLAMALARI.
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
TAMLAMALAR.
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
YAZAR: HARUN EMRE CERİTLİOĞLU
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
FİİLİMSİ (EYLEMSİ).
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
Sunum transkripti:

TAMLAMALAR

A) Bir ağaç gölgesinin serinliğine sığındılar. 1. "Konağa bitişik Süleymaniye Camii'nin avlusunda buluşmuştuk onunla." Bu cümledeki ad tamlamasının özdeşi, aşağıdakilerden hangisinde vardır? A) Bir ağaç gölgesinin serinliğine sığındılar. B) Kasabadan ayrılırken Saffet Bey'in gözleri doldu. C) önce Serhat Şehri'ne varıp bir süre orada durak­ladılar. D) Saffet Bey hepsinin elini tek tek sıktı.

CEVAP A ŞIKKIDIR,TAMLAMANIN ÖZDEŞİ SADECE A ŞIKKINDADIR.

2. Dilene dilene eğilmiş belim Yüzüm kaktüs yaprağına benzemiş Bilmiyorum neden böyle tembelim Kim bana "çalışma, yaşarsın" demiş. Yukarıdaki dizelerde tamlayanı düşmüş kaç ad tamlaması vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

CEVAP B ŞIKKIDIR,2 TANE TAMLAYANI DÜŞMÜŞ AD AD TAMLAMASI VARDIR.

Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamanın örneği vardır? 3. Belirtisiz ad tamlamalarında tamlayan ya da tamlanan, adlaşmış sıfattan oluşabilir. Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamanın örneği vardır? A) Gül dalında güzeldir, bunu unutma. B) Annemin yaptığı mis gibi yemeklerin kokusu hâlâ burnumda tütüyor. C) Daha ne olmasını bekliyordun, tembel işi ancak bu kadar olur. D) Bu günlerde bütün gazeteler tencere tava kuponu verme yarışına girdiler.

CEVAP C ŞIKKIDIR,AÇIKLAMANIN ÖRNEĞİ SADECE C ŞIKKINDA VARDIR.

A) Kim bilir belki bu kadar sevmezdik birbirimizi, 4. Aşağıdakilerin hangisinde tamlananı tamlayanın­dan önce söylenmiş bir isim tamlaması vardır? A) Kim bilir belki bu kadar sevmezdik birbirimizi, B) Uzaktan seyretmeseydik ruhunu birbirimizin. C) Kim bilir felek ayırmasaydı bizi birbirimizden, D) Belki bu kadar yakın olmazdık birbirimize.

CEVAP B ŞIKKIDIR,TAMLAYANINDAN ÖNCE SÖYLANMİŞ BİR İSİM TAMLAMASI SADECE B ŞIKKINDA VARDIR.

5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ad tamlaması kullanılmıştır? A) Akan su bulanıksa akar akar durulur. B) İki bacak bir bedeni çekmez olur yorulur. C) Neden Lokman Hekimler bulamadılar deva. D) Her şey erir erimeyen bu zamanın elinde.

CEVAP D ŞIKKIDIR,D ŞIKKINDA İSİM TAMLAMASI KULLANILMIŞTIR.

Bu parçada kaç tane belirtili isim tamlaması kullanılmıştır? 6. Saffet Bey, Belediye'nin kapısından ok gibi fırlayıp ormanı teftişe gitmek üzere Hüsnü'nün ardı sıra cami­nin yolunu tutuğu an, Belediye reisi de, kapıdan fırladı­ğı gibi öbür yönde çarşıyı arşınlayıp, Parti Merkezi' ne destursuz girip Osman Ağa'nın karşısına oturmuştu. Bu parçada kaç tane belirtili isim tamlaması kullanılmıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

CEVAP D ŞIKKIDIR,PARÇADA 4 TANE İSİM TAMLAMASI KULLANILMIŞTIR.