Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİTOZ VE MAYOZ BÖLÜNME.
Advertisements

Hayal bilimden daha önemlidir, çünkü bilim sınırlıdır.
SADETTİN AVCI 8/B 312 FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ.
Hücre Bölünmeleri Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
BİYOLOJİ DÖNEM ÖDEVİ ÖĞRETMEN ADI: ALİ ÖZGÜR AKDAYI
MAYOZ BÖLÜNME
HÜCRE EĞİTİMCİLER Kasım-2009.
Hücre Döngüsü Hücre Döngüsü:
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
KONU: MİTOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ
HÜCRE BÖLÜNMELERİ.
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
MERAM ABDULLAH AYMAZ İLKÖĞRETİM OKULU
Eşeyli Üreme Nedir ? Dişi eşey hücresi (yumurta) ile erkek eşey hücresinin (sperm ya da polen) birleşmesiyle oluşan zigottan yeni bir canlının meydana.
Hücre bölünmesi.
GENETİK.
CANDAN DURAN BOSTANBAŞ
Hayvanlar Ve Bitkilerde Üreme
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
MAYOZ BÖLÜNME.
MAYOZ BÖLÜNME.
MAYOZ BÖLÜNME.
CANLILARDA ÜREME.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME.
MAYOZ BÖLÜNME.
MİTOZ BÖLÜNME HAZIRLAYANIN ADI SOYADI : ALİ KESKİN SINIFI : 3.SINIF
HÜCRE Bitki Hücresi Hayvan Hücresi.
MİTOZ BÖLÜNME.
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
Mayoz Bölünme.
Mayoz bölünme.
Mitoz Bölünme Hayvan Hücresinde
MİTOZ BÖLÜNME MAYOZ BÖLÜNME
adresinden alınmıştır
CANLILARDA ÜREME.
HÜCRE KONUSU 17-21/02/2014.
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
MİTOZ BÖLÜNME.
Türünün Devamlılığını Sağlayan Canlılık Olayı(Üreme)
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
HÜCRE BÖLÜNSİ Hücre Döngüsü:
8. Sınıf fen ve teknoloji MİTOZ BOLÜNME.
Hücre Zarı. Sitoplazma Çekirdek DNA Sentrioller.
HÜCRE BÖLÜNMESİ 1- Amitoz Bölünme 2- Mitoz Bölünme 3- Mayoz bölünme
HÜCRE NEDİR?.
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
Hücre Bölünmesi Mitoz bir hücreden eşdeğer iki hücre oluşumu Gelişme Yenilenme Regenerasyon.
Ü NITE - 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi bütün canlılarda görülür. (tek hücreli, çok hücreli, çekirdekli ya da çekirdeksiz)
MİTOZ BÖLÜNME
MİTOZ BÖLÜNME. MİTOZ BÖLÜNME Bütün hücreler bölünerek kendine benzer hücreler meydana getirir.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
YENİ NESİL SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR.
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
BİYOLOJİ ÖDEVİ  ÖĞRETMEN ADI: Gülfer KOÇ  KONU: MAYOZ VE MİTOZ BÖLÜNME  ADI SOYADI:FURKAN MUTLU  SINIFI: 10/G.
MAYOZ BÖLÜNME.
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım Konular MitozKalıtımMayozDNA Genetik Kod.
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
HÜCRE DÖNGÜSÜ.
ÇEKİRDEK (NÜKLEUS). ÇEKİRDEK (NÜKLEUS) Hücre çekirdeği 4 kısımda incelenir. 1.Çekirdek Zarı 2.Çekirdek sıvısı 3.Çekirdekçik 4. Kromatin ve kromozomlar.
Prokaryot ve Ökaryot hücreler
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME GAMET HÜCRELERİ ve SOMATİK HÜCRELER Üremek için özelleşmiş hücrelere gamet hücreleri denir.Gamet hücreleri haploit (n)
M İ TOZ BÖLÜNME VE A Ş AMALARI BAŞAK MORAL 10-D 43.
Sunum transkripti:

Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM Hücre bölünmesi bütün canlılarda görülür. (tek hücreli, çok hücreli, çekirdekli ya da çekirdeksiz) Hücre bölünmesinin olabilmesi için sitoplazmanın belli bir büyüklüğe erişmesi gerekir. Çekirdeğin de hücre bölünmesinde doğrudan bir etkisi vardır.

Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM Vücut hücreleri ve bir hücreli canlılar …………….. bölünme geçirir. Üreme ana hücreleri ise ……………… bölünme geçirir. Bu hücre bölünmelerinin amaçları farklıdır. MİTOZ MAYOZ Vücut hücrelerinde kromozomlar …….......olarak bulunur ve ……….. ile gösterilir. Üreme hücrelerinde kromozomlar ……………. olarak bulunur ve …… ile gösterilir. ÇİFT 2n TEK n

Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM Verilen hücreleri; kromozom sayılarına göre kutulara yerleştiriniz. Kalp hücresi (D) Pankreas hücresi(C) Karaciğer hücresi(A) Sperm hücresi (B) Yumurta hücresi (F) Testis hücresi (H) Beyin hücresi (E) Böbrek hücresi (G) A C D B F E G H 46 kromozomlu hücre kutusu 23 kromozomlu hücre kutusu

Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM Nedir bu Kromatin iplik, kromozom VE kromatid ? DNA DNA’nın paketlenmesi Kromatin iplik Kromozom Kromotid DNA; çekirdek içinde seviyelerden oluşan bir paketleme organizasyonu gösterir. Paketlenmede ilk adım DNA iplikçiğinin proteinlerin etrafına dolanmasıdır. ……………………, mitoz bölünme süreci dışında DNA’nın içinde bulunduğu paketlenmiş yapıdır. Kromatin iplikler, mitoz sırasında yoğunlaşarak …………………oluşturur. …………….. ise mitoz sırasında paralel iki çubuk şeklinde gözlemlenen eşlenmiş kromozomun yapısındaki her bir çubuk yapıya verilen addır. Kromatin iplik Kromozomları Kromatid

Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM MİTOZ BÖLÜNME MAYOZ BÖLÜNME Verilen olaylarda hangi tür hücre bölünmesinin gerçekleştiğini belirleyiniz. Büyümemiz Saçımızın uzaması Zigottan bebek oluşumu Yaprakları koparılan bir bitkinin yeni yapraklarının çıkması Amip hücresinin bölünerek çoğalması Sperm hücresinin oluşması Yaralarımızın iyileşmesi Polen oluşumu mitoz mayoz mitoz mitoz mitoz mitoz mitoz mitoz mayoz

İlginçlerimiz Hayvan hücrelerinde sentrozom vardır. Ya bitki hücrelerinde? Mitoz bölünme her hücrede farklı sürede gerçekleşir. Çekirdek bölünmesinden sonra sitoplazmanın bölünmesi yaklaşık 30-60 dakika sürer. Kromatin ipliklerin kromozom şeklini alması yaklaşık 1 saat sürer.

MİTOZ BÖLÜNME NASIL GERÇEKLEŞİR? Hazırlık Evresi Hücrenin bölünme için yeterli olgunluğa geldiği evredir. Kalıtım maddesi (kromatin iplik) kendini eşler. Metabolik olaylar hızlanır. Enerjiye ihtiyaç artar. Hayvan hücresinde sentrozom kendini eşler. (sentrioller oluşur)

MİTOZ BÖLÜNME NASIL GERÇEKLEŞİR? Çekirdek Bölünmesi Şekli inceleyerek meydana gelen değişikleri anlatalım… Kromatin iplikler kısalıp kalınlaşarak kromozom şeklini alır. Kromatidler yan yana gelir. Çekirdek zarı erir. Çekirdekçik kaybolmaya başlar. İğ iplikleri oluşmaya başlar. Sentrozomlar kutuplara çekilmeye başlar.

MİTOZ BÖLÜNME NASIL GERÇEKLEŞİR? Çekirdek Bölünmesi Şekilleri inceleyerek meydana gelen değişikleri anlatalım… İğ iplikleri oluşumunu tamamlar. Kardeş kromatidler ekvatora (hücrenin ortasına) dizilir. Kardeş kromatidler kutuplara doğru çekilir.

MİTOZ BÖLÜNME NASIL GERÇEKLEŞİR? Çekirdek Bölünmesi Şekli inceleyerek meydana gelen değişikleri anlatalım… Kromozomlar uzayarak tekrar kromatin iplikleri oluşturur. İğ iplikleri kaybolur. Kromatin iplikler kutuplara ulaştığında etraflarında çekirdek zarı oluşmaya başlar. Çekirdekçik meydana gelir.

MİTOZ BÖLÜNME NASIL GERÇEKLEŞİR? Sitoplazma Bölünmesi Hayvan Hücresi; Bitki Hücresi; Sitoplazma boğumlanır. Ara lamel (orta plak) oluşur. Çünkü bitki hücresinin duvarı (hücre çeperi) boğumlanamayacak kadar serttir. Neden bitki hücresi bölünmenin sonunda boğumlanamaz?

MİTOZ BÖLÜNME evrelerini siralayalim c d e f g g – a – f – c – d – e - b

Hücreleri okla vuralim Becerikli avcımızın attığı oklar hangi hücrelere saplanır?

Nedir BU homolog kromozom? Homolog kromozom, biri anneden biri babadan gelen şekil ve büyüklük bakımından aynı olan kromozomlardır.