ETKİLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ Hüsnü DURSUN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ
Advertisements

VER İ ML İ DERS ÇALI Ş MA YOLLARI. Önce kendinize güvenin. Önce kendinize güvenin. Başarılı olacağım diyerek başlayın. Unutmayın ki kendine güven başarının.
KALİTELİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ Demet TAŞDAN.
NİZİP HÜSEYİN YALÇIN ÇAPAN ANADOLU LİSESİ
SORUMLULUK.
BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
ÜNAL GÜLMEZ REHBERLİK SERVİSİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI
BÖLÜM 1 BAŞARIYA GİDEN YOL.
Güce Çok Programlı Lisesi Onur ÖZDEMİR Okul Psikolojik Danışmanı
Etkin Çalışma Yöntemleri.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ.
ETKİN DERS ÇALIŞMA BECERİLERİ PROGRAMI
ETKİLİ ÇALIŞMA VE ETKİN DİNLEME
BAŞARI VE MOTİVASYON.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Psi.Danışman Uğur DENİZ
Planlı Çalışma Nedir? Zamanı israf etmemek ve en sağlıklı şekilde değerlendirmek için her etkinliği planlayarak yapmak gerekir. En kullanışlı çalışma.
UĞUR DERSHANELERİ REHBERLİK BİRİMİ EYLÜL 2004
VERİMLİ DERS ÇALIŞMAK NEDİR?
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA BECERİLERİ
PLANLI ÇALIŞMANIN GEREĞİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Yaşamınızı planlayın hayalleriniz gerçek olsun
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
REHBERLİK SERVİSİ.
" Nasıl Başarılı Oldum ?”.
Verimli Ders Çalışmayı öğrenmek istiyor musunuz?
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
ADAPAZARI REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ. VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ.
DERS PROGRAMI OLUŞTURMA
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ. Gelecekte iyi bir meslek sahibi olmanın yolunun daha verimli çalışmaktan geçtiği bir gerçektir. Çok çalışmak değil, Etkili.
BAŞARININ SIRLARI.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI
Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri 1 VERİMLİ ÇALIŞMA TEKNİKLERİ Hazırlayan ve sunan : Uzm.Psk.Dan. Yusuf URHAN.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ve ZAMANI ETKİLİ KULLANMA
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ve ZAMANI ETKİLİ KULLANMA Çiftlik sahibi olmayı hayal eden genç bir adam bir çiftlik satın alır. Çiftliği satın aldıktan sonra yeterli.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.
NOT TUTMA.
ETKİLİ ÖĞRENME VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Kestanelik Çok Programlı Lisesi VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ve TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.  Bahanelerle kendinizi küçültmeyin  Sizi engelleyen tek şey kendinizsiniz  Kendinizi engellemeyeceğinize söz verin Birbirinizden.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ
Çocuğumuz çok ders çalışsa, çok başarılı olsa… BEKLENTİ OLASI BİR BAŞARISIZLIK DURUMU Daha çok ders çalışmalısın!!!
REHBERLİK SERVİSİ.
AZDAVAY ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”. Verimli ders çalışma amaç doğrultusunda planlı ve programlı çalışmaktır. Verimli ders çalışmak sadece ders.
Verimli Ders Çalışma Semineri
ETKİLİ DERS DİNLEME VE ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
H. A. AKINCI ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ YGS ve LYS test tekniğine dayalı sınavlardır. Bu sınavlarda başarılı olmak test çözme becerisi kazanmayı gerektirir.
Okul Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmen
MALAZGİRT MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Sunum transkripti:

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ Hüsnü DURSUN

Öğrencinin Başarısını Önemli Ölçüde Etkileyen Çalışma Alışkanlıkları Nelerdir? Zamanı iyi planlama Çalışma ortamının düzenlenmesi Çalışma sürelerinin ve aralıklarının planlanması Not tutma Aktif dinleme Hızlı ve etkili okuma Özet çıkarma Hafızayı güçlendirme Motivasyon (İsteklilik)

Aktif Dinleme Öğretmenin anlattıkları: Konunun özünü ve en can alıcı noktalarını verir. Yazılı sınavlarınız için ip uçlarını verir. Öncelikle dinlemeye hazır olacaksınız (bedensel ihtiyaçlarınızı karşılamış olacaksınız, dersi dinlemeye istekli olacaksınız, öğretmenin ne anlatacağını bileceksiniz)

Aktif Dinleme Bilgiyi hafızanıza işleme (Düşünceleri yakalama, düşüncenin önemini saptama, diğer düşüncelerle ilişkisini saptama.) Ön kestirim ve düşünme (Önceki öğrendiklerinizle bağlantı kurma) Ana ve alt düşünceleri bulama Öğrenmek için: Derse devam Etkin dinleme Not tutma gereklidir.

Not Tutma Not Tutmanın Yararları: * Aktif katılım sağlar * Hatırlamayı kolaylaştırır * Tekrar etmeyi kolaylaştırır * Konsantre olmanızı kolaylaştırır

Not Tutma Nasıl not alacaksınız? Kısaltma sistemi kullanabilirsiniz Ana noktalar Ana düşünce Yan fikirler Örnekler

Not Tutma Öğrenmenin ipuçları 1. Sesin değişmesi 2. Konuşma oranının değişmesi 3. Anahtar Sözcük ve cümlecikler kullanma 4. Tahtaya yazma 5. Göze-kulağa hitap eden araçlar kullanma 6. Doğrudan bildirme 7. Sözel almayan ipuçları

Zamanı Planlama Plan Yapma: Hem az enerji harcarsınız hem de amacınıza hızlı ulaşırsınız. Hazırlık: Çalışmaya başlama hazırlığıdır. Konsantre olma: Çalışacağınız konuyu düşünme. Önceliklerinizi saptayın: Hangi dersi çalışacağınızı düşünün.

Zamanı Planlama

Zamanı Planlama Dönemlik Plan (Yıllık Ödev, Proje teslim tarihleri) Haftalık Plan Günlük Plan ***Bunlar için ajanda tutabilirsiniz veya bir kağıda yazabilirsiniz.

Çalışma Süre ve Aralıklarının Planlanması Çalışmaya ayrılan süre Dinlenme Süresi (Yemekle dinlenme:1 saat) Dinlendirici Etkinlikler (Hafif yürüyüş, hafif fizik aktiviteleri, müzik dinleme vb.)

ÇALIŞMA SÜRE VE ARALIKLARI 60 dakika aralıksız çalışmaya 20dk. ara verme müzik dinlemek egzersiz yapmak meyve yemek kişisel işlerinizi yapmak

Çalışma Ortamının Düzenlenmesi Hep aynı yerde ders çalışmak önemli Mümkünse çalışma masasında Isı, ışık, O2 (oksijen) yeterli olacak Sessiz ortam Dikkat çekici uyaranlar (uzak olsun) Çalışacağınız yeri kendiniz düzenleyin * Çalışma masası sadece ‘çalışmak’ içidir. Zaman öldürmeyin

Hızlı ve Etkili Okuma İSOAT İZLE: 3-4 dakikada göz at SOR: Sorular sor OKU: Şimdi okuma zamanı ANLAT: Kendi kendine anlat TEST ET: Acaba ne kadar öğrendin? Hep öğretmen mi sınav yapacak? Kendi sınavını kendin yap, hadi iş başına!

Özet Çıkarma Okuyun Liste halinde verilenler Tekrarlananlar Önemli bilgiler Ana düşünce neler, bakın Bunları sadece kitaba çizebilirsiniz, istiyorsanız deftere de yazabilirsiniz.

HAFIZAYI GÜÇLENDİRME Yetersiz eksik öğrendiyseniz, Tekrar etmiyorsanız, Öğrenirken başka şeyler düşünüyorsanız, Bilginin yanında hatırlamaktan hoşlanmadığınız anılarınız varsa Demek ki İyi öğreneceksiniz Tekrar edeceksiniz Sadece dersi düşünerek öğreneceksiniz Kötü anılar unutulmak için değil, ders alıp tekrar yapmamak için

Hafızayı Güçlendirme Unutmayı Azaltmak İçin: Etkin öğrenme yöntemlerini kullanın, iyi öğrendiğinizden emin olun Göz atma ile de olsa tekrar edin Aralıklı tekrarlar yapın Formül: İyi öğrenmek ve tekrar etmek.

Motivasyon (İsteklilik) Çalışmam gerektiğini biliyorum ama çalışamıyorum Kitabımı açıyorum ama kitaba bakıp öylece oturuyorum. Bilmiyorum neden bir türlü dersin başına oturamıyorum *Bu nedenler ilgi, istek duymadığınızı ve çaba harcamaya hazır olmadığınızı gösterir.

Motivasyon (İsteklilik) Çalışmayı sevebilirsiniz. O dersi ya da konuyu sevmiyorsanız sevmek için çaba harcayabilirsiniz. Başka bir şey yapmak istiyorsanız, çok uzun sürdürmeden yapabilirsiniz. Başarısız olmaktan korkmayın, deneyin ve neler yapabileceğinizi görün. Yaşamaya karşı cesaretli olun lütfen!

Bütün bunları yapmayı canınız istemeyebilir Bütün bunları yapmayı canınız istemeyebilir. ‘Ders çalışma alışkanlığı’ kazanana kadar kendinizi zorlamanız gerekiyor.

En İyisi Sen Ol Dağ tepesinde bir çam olamazsan, Vadide bir çalı ol. Fakat oradaki en iyi küçük çalı sen olmalısın. Çalı olamazsan bir ot parçası ol. Bir yola neşe ver. Bir misk çiçeği olamazsan, bir saz ol. Fakat gölün içindeki en canlı saz sen olmalısın. Cadde olamazsan patika ol. Güneş olamazsan yıldız ol. Kazanmak ya da kaybetmek ölçü değildir. Sen her neysen, onun en iyisi olmalısın.

Hazırlayan Hüsnü DURSUN Hendek Anadolu İHL Rehber Öğretmeni